Vizesiz Balkanlar Gezi Rehberi

Geçtiğimiz sene vizesiz olması sebebiyle kısa süreli bir balkanlar turu yapmıştım. Bu gezim 9 gün sürmüş ve beklediğim gibi gezememiştim. Özellikle şehirler/ülkelerarası ulaşımda epey sıkıntı yaşadığım için “Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak” adında bir yazı yazdım. İlerleyen zamanlarda ise o yazı blogda en çok okunan yazılardan birisi oldu ve çok sayıda yorum geldi. Ben de onun ikinci versiyonunu yazmaya karar verdim. Daha doğrusu bu sefer uzun süreli bir balkanlar turu yaptım ve bu yazıyı o yüzden yazma ihtiyacı hissetim 🙂

ÖNEMLİ!!! Bu yazıyı okumadan önce mutlaka “Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak” yazımı okumalısınız. İki yazı birbiriyle bağlantılıdır!

Balkanlar Gezim

Mavi Çizgi; 2014'deki 9 günlük balkanlar turumu, Kırmızı Çizgi ise 2015'deki 36 günlük balkanlar turumu gösteriyor.

İki not ile başlayayım anlatmaya. Birincisi yukarıdaki haritayı İngilizce yazımda da kullanacağım için şehir ve ülke isimleri İngilizce’dir. İkincisi ise yazı boyunca sürekli “balkanlar” diye bahsedeceğim ancak bilin ki bordo pasaportluların vizesiz gidebileceği ülkelerden bahsediyorum.

Öncelikle 2014 yılındaki gezimi anlatayım kısaca. Kurban bayramı tatilini fırsat bilerek 9 günlük boş zamanımı Balkanlarda değerlendirmeye karar vermiştim. Öncesinde bir plan yapmış ancak bu konuda internette fazla bilgi bulamadığım için istediğim gibi gezememiş ve biraz da pişman olmuştum gittiğime. Çünkü zaman yetmemişti.

2015 yılının başında ise çalıştığım şirketten istifa ederek önce InterRail seyahati yaptım, oradan artırdığım para ile tekrar Balkanlara gitmeye karar verdim. Ancak bu sefer gezebileceğim kadar yer gezecektim çünkü zaman sorunum yoktu. Schengen vizemden de geriye 10 gün kalmıştı ve bunu da Hırvatistan’da değerlendirmek istemiştim.

İkinci Balkanlar seyahatim Üsküp’e tek yön bilet alarak başladı. Dönüş bileti almamıştım çünkü nereden ve ne zaman döneceğim belli değildi. Yani ucu açık bir seyahat olacaktı. Önceki yazımda değinmiştim. Eğer uçak Türkiye’den geliyorsa pasaport kontrolü öncesi bir ön kontrolden geçebilirsiniz diye. Ne önceki seyahatimde ne de bu sefer herhangi bir ön kontrolde çevrilmedim, pasaport kontrolünde ise soru bile sorulmadan geçtim. Bu biraz dış görünüş ile ilgili zannediyorum. Üsküp’e geldikten sonra direk otogara gittim, oradan Ohrid‘e geçtim ve ikinci balkanlar seyahatim böylelikle başladı…

Hızlı bir gezi planı..

Önceki yazıma gelen yorumlardan yola çıkarak pek çok kişinin zaman konusunda sorunu olduğunu biliyorum. Yani neredeyse herkes balkanlara 5-10 gün aralığında zaman ayırabiliyor. Eğer amacınız popüler şehirleri gezmekse başkentleri mutlaka gezin ve şu şekilde zaman ayırın:

  • Makedonya: Üsküp – 1 gün
  • Makedonya: Matka Kanyonu – 1 gün (Üsküp’e 17 km mesafede)
  • Sırbistan: Belgrad – 1 buçuk gün. İkinci günün akşamı başka bir şehre geçilebilir.
  • Bosna Hersek: Saraybosna – 1 gün.
  • Bosna Hersek: Mostar – 3 saat yetecektir, çünkü bir şey yok. Bu nedenle Saraybosna’dan günübirlik gidip gelebilirsiniz (tek yön 3 saat sürüyor).

Balkanları gezmek isteyen bir kişinin mutlaka ama mutlaka gitmesi gereken şehirler bunlar. Böylelikle 5 günlük bir gezi planını çıkarmış oluyoruz. ANCAK tüm gezginler Üsküp, Belgrad ve Saraybosna için yukarıda yazdığım günlere bir gün daha ekliyorlar. Bu tamamen gezmekten ne anladığınızla alakalı bir durum. Ben minimum süreleri yazdım.

5 günlük bu plandan sonra gezilecek şehirler kişisel zevklere göre değişiyor. Bu noktadan sonra tavsiye veremiyorum çünkü benim beğendiğim bir yeri siz beğenmeyebilirsiniz. Ben turistik şehirleri aşağıya yazıyorum 🙂


Pratik Bilgiler:

  • Saat Farkı: Tüm balkan ülkelerinin saat dilimi GMT+2‘dir. Türkiye’nin ise GMT+3’dür. Yani Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Bosna vb. farketmeksizin bu ülkelere Türkiye’den gittiğimiz zaman saatimizi 1 saat geriye alıyoruz.
  • Otobüsler: Önceki yazımda balkan ülkelerinde şehirlerarası ya da ülkeler arasındaki otobüslerin saat sorunundan bahsetmiştim. Sebebini bu sefer açıkça anladım ki, bu otobüsler neredeyse boş gidiyorlar zaten. Ondan dolayı fazla sefer koymadıkları gibi bazen iki şehir arasında hiç direkt otobüs olmayabiliyor. Çoğu zaman koca otobüslerde 3-4 kişi yolculuk yaptığımı hatırlıyorum 🙂 Bu nedenle sonraki gideceğiniz şehrin otobüs saatlerini bir gün önceden öğrenmekte fayda var. Sebebi ise hemen hemen herkesin arabası olmasından dolayı tercih etmemesi.
  • “Stari Grad” Kelimesi: Balkanlarda pek çok şehirde “Stari Grad” tabelalarıyla karşılacaksınız. “Stari” eski demek, “Grad” ise şehir anlamındadır. Yani Stari Grad eski şehir (old town) anlamına gelir. Bu nedenle Arnavutluk’ta Stari Grad diye bi yer varmış demeyin, balkanlarda hemen hemen her şehrin bir stari grad’ı var.
  • Boşnaklar: Pek çok kişi Boşnakları Bosnalı müslümanlar olarak bilir. Kısmen doğru yani çoğunluğu müslüman olsa da Bosna halkından veya bu halkın soyundan olan kişilere Boşnak deniliyor (Türk Dil Kurumu’na göre).
  • Türkçe: Balkanlarda özellikle Üsküp, Ohrid, Saraybosna, Mostar ve Priştine’de çok sayıda Türk asıllı insan yaşıyor. Gençlerin çoğu Türkçe bilmese de orta yaşlı-yaşlı kesim Türkçe konuşabiliyor.
  • İngilizce: Şehir merkezleri dışında yani restoran, cafe hediylelik eşya dükkanları vb. yerlerde çalışanlar haricinde İngilizce konuşabilen sayısı oldukça kısıtlı.
  • Türk Dizileri: Balkan ülkelerinde tıpkı tüm dünyada olduğu gibi fazla dizi çekilmiyor (hatta bazı ülkelerde hiç dizi çekilmiyor). Bu nedenle bu ülkere çok sayıda Türk dizisi ihraç ediliyor. Başta muhteşem yüzyıl olmak üzere; kurtlar vadisi, ezel, menekşe ile halil gibi dizilerin dışında benim adını bile duymadığım diziler bu ülkelerde yayınlanıyor. Bunların bazıları altyazı, bazılarıysa dublajlı olarak yayınlanıyormuş. Bu nedenle pek çok kişi “merhaba, arkadaş vb.” gibi kelimeleri biliyor. Dizilerin dışında marketlerde çok sayıda Türk markası ürünle karşılaşabilirsiniz (ülker, eti vb). İnsan ister istemez mutlu oluyor görünce 🙂

GEZİLECEK ÜLKE & ŞEHİRLER

Ülke ülke anlatmaya başlayayım.

MAKEDONYA

  • Öncelikle ülkenin adı Birleşmiş Milletlere göre FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) yani Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti’dir. Kendileri ve bize göre ise Makedonya Cumhuriyeti. Yabancı kaynaklarda FYROM şeklinde görürseniz şaşırmayınız diye belirtmek istedim 🙂
  • Başkent: Üsküp
  • Para Birimi: Makedon Dinarı (ISO Kodu: DNR) – (ortalama 1 TL = 20 Makedon Dinarı)

İkinci balkanlar seyahatimin Ohrid’de başladığını yukarıda zaten belirtmiştim. Ancak şöyle bir sorun vardı, Ohrid’de kaç gün kalacağımı ben bile bilmiyordum. Tüm balkanlarda belki en karmaşık şehir, ne kadar kalacağınızı bilemeyeceğiniz tek şehir kesinlikle Ohrid’dir.

Museum on Water

Bi kere Ohrid şehir merkezi için 1 günü mutlaka ayırmak gerekiyor ancak yetmez. İkinici gününüzde şehrin biraz dışında kalan “Museum on Waters (Bay of Bones)” müzesini de mutlaka ziyaret etmemiz gerekiyor ki oldukça ilginç bi yer. Burayı sabah – öğlen bir vakitte ziyaret ederseniz iyi olur. Öğleden sonrası için de üç ihtimal var. Ya gölde yüzmek, ya national park’a çıkarak temiz hava almak ya da buranın biraz daha ilerisinde bulunan (Arnavutluk sınırı yakınında) manastırı (Sveti/Saint Naum) ziyaret etmek. İkinci günün öğleden sonrası için seçim size kalıyor. Ayrıca duruma göre eğer yüzmeyi seven biriyseniz mutlaka bir tam gününüzü daha ayırmanız, bu sefer gölde yüzmeye ayırmanız gerekir. Çok güzel çünkü, sonradan keşke bir gün daha kalsaydım dersiniz 🙂

Manastır Askeri İdadisi

Yüzecekseniz 3 gün tamamdır. Ohrid’e gelmişseniz 4. gününüzde (ya da yüzmek istemiyorsanız 3. gününüzde) buraya bir buçuk saat mesafede bulunan Bitola şehrine gitmeniz gerekir. Burada Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi bulunur ve o okulu gezersiniz. Ortalama 4-5 saatte Bitola’yı gezdikten sonra tekrar Ohrid’e döner ve bu sefer kalan zamanınızı 45 dakikada mesafede bulunan ve Ohrid şehir merkezinden her 15 dakikada bir kalkan dolmuşlarla Struga şehrinde geçirebilirsiniz. Burada güzel bir yemek yer, nehir kenarındaki cafelerde bir şeyler içerek 3 ya da 4. gününüzü tamamlarsınız. Durum bu, seçim sizin 🙂 Buraya kadar gelmişken Bitola’yı ve Struga’yı görmeden dönmemek olmaz, göle girmemek hiç olmaz. Yani 4 gün derim ben!

Makedonya Gezilecek Yerler:


ARNAVUTLUK (Albania)

Arnavutluk, Kosova’dan sonra tüm balkanların en gelişmemiş ülkesi (gördüğüm kadarıyla). Öncelikle ülkedeki işsizlik nedeniyle her şehirde çok sayıda cafe ve fast food dükkanı görürsünüz. Aynı zamanda ülkenin her yerinde bir araç bolluğu vardır. Avrupa ülkelerindeki kaçak/çalıntı arabalar Arnavutluk’a kolayca sokularak uygun fiyata satılır. Bu nedenle hemen hemen herkesin arabası vardır ki bu durum Kosova’da da aynı şekildedir.

Bu bilgilerin dışında ülke tarihinde birkaç kez İtalya tarafından fethedildiği ve İtalya’ya olan yakınlığı nedeniyle halkın çoğu İtalyanca konuşabilir. Birine English? diye sorduğunuzda Italiano? diye cevap verir 🙂 Ülkenin bugün ekonomik ve gelişmişlik olarak geri kalmasının sebebi ise yakın tarihte (İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra) ülkeyi 41 yıl Enver Hoca (Enver Hoxha) denilen komünist bir diktatörün yönetmiş olması gösterilir.

  • Başkent: Tiran
  • Para Birimi: LEK (ISO Kodu: ALL) – (1 TL = 45 LEK yapıyor).

* Bu arada balkan ülkelerinde para hesabı yapmak oldukça güç çünkü rakamlar çok yüksek…

Makedonya - Arnavutluk Sınırı

** Makedonya’dan Arnavutluk’a Geçiş **
Bunun için dört alternatif bulunuyor.

  1. Struga şehrine giderek oradan sabah saatlerinde yalnızca tek sefer olan Elbasan ya da Tiran otobüslerine binmek.
  2. Ohrid’den saat başı kalkan otobüslere binerek Arnavutluk sınırındaki Saint Naum Manastırı‘nda inmek ya da şoförden rica edip kendinizi sınırda bıraktırtmak (manastır – sınır arası 2 kilometre mesafe) ve ardından sınırı yürüyerek geçmek. Pasaport kontrolünde vs. problem olmuyor çünkü bunu yapan çok sayıda kişi var. Arnavutluk tarafına geçtikten sonra hemen orada bulunan taksilere binmek ya da en yakın şehre (Pogradec) yürümek. Mesafe 6 kilometre. Buraya kadar karışık gelmişse inanın buradan sonrası çok daha karışık. Pogradec’den başkent Tiran’a ya da Elbasan’a otobüs büyük ihtimal vardır ancak günde tek sefer olduğunu düşünüyorum (tam tersi o şekildeydi çünkü). Eğer Arnavutluk’un güneyine gitmek isterseniz ya da gideceğiniz yöne otobüs bulamazsanız Pogradec – Korce dolmuşlarına binerek, Korce şehrine gitmeniz gerekir. Korce’den otobüs bulma ihtimali biraz daha fazla, ancak bulamama ihtimalinizde var. Bu nedenle bir gece Korce şehrinde bir gece konaklayarak, ertesi gün sabah (8 civarı) gideceğiniz bi sonraki şehre otobüs bulabilirsiniz. O günüm berbat geçmişti benim..
  3. Ohrid’de tur firmaları göreceksiniz. 15-20 Euro karşılığında onlara katılarak gitmek istediğiniz yere biraz pahalı bir yolla gidebilirsiniz.
  4. Aynı şekilde Ohrid’den kaçak taksi ile anlaşarak gitmek istediğiniz yere kadar gidebilirsiniz. Yanlız bu epey pahalı olabilir.
Otobüs Terminali, Berat / Arnavutluk

Arnavutluk’un en büyük sorunu pek çok şehrinde belirli bir otobüs terminalinin olmayışı. Bu nedenle çoğu zaman otobüs saatlerini ve nereden kalktıklarını bilemiyor, bilen birilerine sormak zorunda kalıyorsunuz. Ancak yerel insanlar bile bilmiyor çoğu zaman. Epey sıkıntı çekmiştim bu konuda. Berat ise Arnavutluk’ta gördüğüm tek otobüs terminaline sahip şehirdi.

Başka bir sorun ise yine yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi şehirler arası çok sayıda eski tip minibüsün olması (turuncu araç). Bunlar oldukça yavaş, konforsuz ve klimasızlar. Ülke genelinde ise otoban harici yollar çok ama çok kötü.

Arnavutluk Gezilecek Yerler:

  • Gjirokaster: – 1 gün. Eski bir Osmanlı şehri. Büyük bir kalesi ve Osmanlı mimarisinde evleri var. Gezi yazımı okuyup, beğenirseniz ve zamanınız olursa gidiniz.
  • Sarande – Ksamil – Butrint: Arnavutluk’un en güneyinde, Adriyatik Denizi kıyısında bulunuyor. Ülkenin deniz turizmi açısından son yıllarda yükselen bir şehri. Eğer Arnavutluk’ta denize girmek istiyorsanız gideceğiniz şehir burası olmalı. Detay için gezi yazımı okuyabilirsiniz, gezi süresi size kalmış.
  • Vlore: Şehir merkezinde görülecek pek bir şey yok. Ben Llogara National Park için gitmiştim.
  • Berat: – 1 gün. Tam bir tipik Osmanlı şehri. Arnavutluk’a gelmişken görülmesi gereken bir şehir.
  • Tiran: Başkent olduğuna bakmayın, gezilecek hiç bir yeri yok neredeyse. Zamanı olmayanlar uzak dursun.

Benim gitmediğim diğer şehirler ve yerler:

  • Elbasan: – 1 gün yetecektir ancak fotoğraflardan gördüğüm ve araştırdığım kadarıyla pek bir şey yok.
  • Durres: Tiran’a oldukça yakın ve deniz kenarında bulunan küçük bir şehir. Yüzmek için Sarande’ye kadar gitmek istemeyenler için alternatif olabilir.
  • Shkoder (İşkodra): – 1 gün. Burada kalmadığıma biraz pişman oldum sonradan. Mutlaka gidiniz diyemiyorum, araştırıp gidiniz. Belki ilginizi çekmeyebilir. Aynı zamanda Balkanların en büyük gölü olan İşkodra Gölü (skadarsko jezero) burada bulunur. Duruma göre gezi sürenizi 2 güne çıkarabilirsiniz.
  • Theth National Park: Bu biraz meraklısına 🙂 Yani bu yazıyı okuyan kişilerin %99.99’unun saatlerce hiking yapacağını düşünmediğim için açıklamama gerek yok.
Arnavutluk’ta mutlaka gidip görün diyebileceğim bir şehir yok. Hepsi tamamen ilgi alanına göre değişiyor. Yani belki Osmanlı evlerinin bulunduğu Berat’tan çok daha güzel bir şehir gezmişsinizdir Türkiye’de. O yüzden..

KARADAĞ (Montenegro)

Kendisi küçük, işlevi büyük bir ülke. Kuzeyden güneye, doğudan batıya en fazla 4 saatte ulaşabilirsiniz. Bu nedenle bu ülkede yaşayanlara imrenmedim değil. Çünkü en kuzeyde yaşıyor olsanız bile haftasonu denize girebilmek için en fazla 4 saatlik yolculuk yapıyorsunuz. Aynı şekilde kışın kayak mı yapmak istiyorsunuz, kanyon yürüyüşü mü, hiking mi, kültürel gezi mi ne isterseniz Karadağ’da en fazla 4 saatlik yolculuk sonunda ulaşıyorsunuz 🙂

  • Başkent: Podgorica
  • Para Birimi: Euro (maalesef)
Arnavutluk - Karadağ Sınırı ve ben

** Arnavutluk’tan Karadağ’a Geçiş **
Bunun için öncelikle Arnavutluk’un en kuzeyindeki şehre, Shkoder’e (İşkodra’ya) gelmeniz gerekmekte. Buradan biri sabah, biri öğleden sonra olmak üzere Karadağ’a giden iki otobüs var. Ancak azıcık paraya kıyarsanız benim yaptığım gibi korsan taksiyle anlaşarak kolayca gidebilirsiniz. Zaten sırt çantası ya da valizini varsa pek çok kişi “Montenegro?” diye soracak. O konuda rahat olabilirsiniz. Ben iki İngiliz daha bularak onlarla anlaştım ve aynı taksiyi (fotodaki) paylaştık. En yakın şehir için (Ulnicj) 10 Euro ödedim, onlar Budva’ya gittiler ve 20’şer Euro ödediler. Aklınıza takılabilir, korsan taksi şoförleri sınırda pasaport değil, kimlik gösteriyorlar sadece. Öteki türlü önünü alamazlardı 🙂

Eğer Karadağ’dan Arnavutluk’a geçecekseniz sınırda bulunan Ulcinj şehrine gelmeniz gerekmekte. Oradan günde tek sefer (sabah) direk Tiran’a otobüs bulunuyor. Ancak o otobüs Tiran’dan geriye boş dönüyormuş. Çok ilginç!

Karadağ Gezilecek Şehirler:

  • Ulcinj: Ülkenin en güneyinde bulunan şehir. Çok küçük bir “stari grad”ı bulunuyor. Eğer Karadağ’a yüzmek için gidiyorsanız mutlaka ama mutlaka buraya gitmelisiniz. Büyük plajları bulunuyor ve kalabalık değil.
  • Bar: Şehrin adı İtalya’nın Bari şehrinden geliyor. En önemli özelliği dünyanın en eski zeytin ağaçlarının burada bulunması (2500 yıllık) ve “Stari Bar” (Eski Bar) bölgesi. Ziyaretim sırasında epey kalabalıktı. Burada kalmaya gerek yok, günübirlik uğrayarak birkaç saatte gezebilirsiniz.
  • Podgorica: Ülkenin başkenti olmasına rağmen gezilecek neredeyse hiç bir yeri yok. Gitmenizi tavsiye etmem.
  • Zabljak ve Durmitor Ulusal parkı: En kuzeyde bulunan şehir. Hiking, bisiklet, kanyon yürüyüşü vb. gibi sportif aktiviteler için gidebilirsiniz. Tüm balkanlar seyahatim boyunca (45 gün) en güzel günlerimi burada geçirdim. Meraklısına 3-4 gün kalmasını tavsiye ederim.
  • Ostrog Manastırı (Niksic): Her ne kadar fotoğraflardan Sümela Manastırı gibi gözükse de bence yanına yaklaşamaz. Eğer hristiyan değilseniz gitmeye değer bir yer olarak görmüyorum. Zaten toplu taşıma da yok buraya. İlla gidecekseniz 2-3 saat vakit ayırabilirsiniz.
  • Cetinje ve Lovcen National Park: Cetinje’de görülmeye değecek eski konsolosluk binaları haricinde pek bir şey yok. Buraya Lovcen Ulusal Parkı ve anıtı için gelebilirsiniz. Buraya çıkmak için de toplu taşıma yok. İlla gidecekseniz yarım gününüzü ayırmanız gerekir.
  • Budva: Karadağ’da yüzmek için pek çok kişi burayı tercih ediyor ancak kesinlikle Ulnicj’e gidiniz. Budva özellikle temmuz ayından sonra inanılmaz kalabalık oluyor. Belki şehrin 10-15 kilometre kıyısında boş plajlar bulabilirsiniz ancak ben tavsiye etmiyorum. Çok sayıda Rus turist gittiği için şehir normal bir Karadağ şehrine göre 3-4 kat daha pahalı! Ulcinj diyorum ben…
  • Kotor: Karadağ’ın kültürel anlamda merkezi. Harika bir stari grad’ı bulunuyor. En az 1 gece burada kalınmalı.
  • Kotor Körfezi (Bay of Kotor): Kotor’da bir gün fazladan kalarak sahil şeridini ve pek çok yeri gezebilirsiniz (Perast, Kayaların Leydisi kilisesi vb). Bunun için tekne turuna katılmanızı ya da bisiklet kiralamanızı öneririm.
  • Herceg Novi: Belki burayı da Kotor Körfezi’ne dahil edebilirsiniz. Karadağ’da yukarıda yazdığım yerleri gezdikten sonra artık ülke değiştirmek için gitmedim. Başka sefere artık 🙂 Mutlaka gidin diyemiyorum, zamanınız olursa gidip 1 gece kalabilirsiniz.

Buraya yazdıklarım en önemlileri. Ülke genelinde birkaç adet gezilebilecek yer daha bulunuyor ancak çok da önemli değil bana sorarsanız.


BOSNA-HERSEK (Bosnia and Herzegovina)

Öncelikle Bosna-Hersek’in idari yapısının biraz karışık olduğunu söyleyeyim. Her ne kadar pek çoğumuz bu ülkeyi tek bir devlet olarak bilsek de, aslında ülke Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olarak ikiye ayrılır. Bosna-Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna, Sırp Cumhuriyeti’nin fiili (resmi olmayan) başkenti ise Banja Luka (Banyaluka)‘dır. Aralarında herhangi bir sınır olmamasına rağmen yönetim birimleri farklı olup, iki bölgeden birine geçtiğiniz zaman Bosna ya da Sırbistan bayrağı görürsünüz. Ülke aynı zamanda bölgelere, bu bölgeler kantomlara, kantomlarsa belediyelere ayrılır ki detaylara girersem çıkamayız.

Bosna-Hersek ile ilgili bilmemiz gereken temel şey Bosna Savaşı’dır (1992-1995). Ülke yakın tarihte çok büyük acılar çekmiş ve çok sayıda tarihi mirası yıkılmış. Aynı zamanda ülke genelinde ki (Sırp Cumhuriyeti bölümü hariç) yerleşim yerlerinde savaşın izleri o günleri unutmamak için olduğu gibi bırakılmış.

Pliva Şelalesi
  • Başkent: Saraybosna
  • Para Birimi: Convertible Mark – Türkçesi: Konvertıbl Mark (Değiştirilebilir Mark) – ISO kodu: BAM (1 Euro – 2 Mark yapıyor).

Gezilecek Şehirler:

  • Saraybosna: – 1 gün yeterli ancak kişisel tavsiyem 2 gün.
  • Jajce: – 1 gün. Dünyanın en güzel 13. şelalesi bu şehirde bulunuyor.
  • Banja Luka: Gece hayatı için tercih edebilirsiniz, gezilecek fazla bir yeri yok. Modern, yeni mimariyle yapılmış bir şehir. 2 saatte gezilebilir, sonrasında yapacağınız şey size bağlı.
  • Mostar: – yarım gün. Çok çok küçük bir stari grad’ı ve hepimizin bildiği köprüsü var. Yapılabilecek ya da gezilecek pek bir yeri yok.
  • HERSEK Bölgesi: Mostar’da Hersek Bölgesi turu düzenleyen çok sayıda firma göreceksiniz zaten. Bu turlar ortalama 25 Euro olup tüm gün BlagajPociteljMedugorje ve Kravice şehirlerini gezdiriyorlar. Zamanınız varsa gitmenizi öneririm, yoksa çok bir şey kaybetmezsiniz.
  • Srebrenica (Srebrenitsa): Ne olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Saraybosna’dan günübirlik gidip gelebilirsiniz.

Bosna-Hersek’in en popüler şehirleri bu şekilde. Ülke genelinde Osmanlı’dan kalma çok sayıda eserin olduğunu ve bunların pek çok şehre yayıldığını söyleyeyim. Bu durumda gezilebilecek çok daha fazla yer bulabilirsiniz isterseniz 🙂


SIRBİSTAN (Serbia)

Karadağ’ı anlatırken küçük bir ülke olduğunu söylemiştim. Sırbistan ise tam tersi, buraya kadar anlattığım ülkelerin neredeyse tamamı kadar. Bu nedenle ülkenin önemli şehirlerinin hepsini gezmek çok zor. Yani “balkanları gezeceğim” yerine, “Sırbistan’ı gezeceğim” demeniz gerekir. Çünkü ülke kültürel, sportif, naturel vb. konularda çok şey vaadediyor.

  • Başkent: Belgrad
  • Para Birimi: Sırp Dinarı (ISO Kodu: RSD) – (1 TL = 40 RSD)

Sırbistan Gezilecek Şehirler: En popüler olanlarını aşağıya yazıyorum.

  • Belgrad: en az 1 buçuk gün. Popüler gece hayatını dikkate alırsanız daha uzun süre de kalabilirsiniz.
  • Novi Sad: 1 gün şehri gezmeye yetecektir. Zamanı olanların gitmesini tavsiye ederim.
  • Niş: 1 gün. Zamanı olanların buraya da vakit ayırması gerektiğini düşünüyorum 🙂
  • Golubac (Güvercinlik): Çok enteresan, tam fotoğraflamalık bir kalesi var. Planınıza ters düşmezse gitmenizi tavsiye ederim. Ben gidemedim.

Buralar Sırbistan için yeterli olacaktır ancak çok sayıda turistik sayılabilecek şehri olduğunu tekrar hatırlatayım.


KOSOVA (Kosovo)

Kosova, dünyanın en genç cumhuriyeti olduğu gibi (2008), aynı zamanda balkanların en gelişmemiş ülkesidir. Yukarıda Arnavutluk ile ilgili söylediğim şeylerin hepsini barındırmasının yanında ülke genelinde altyapı ve üstyapı çalışmaları yapılıyor ve kültürel varlıkların çoğu restorasyonda. Pek çok kişi kızacak ama bence şu an için gitmeye değer bir ülke değil. Kosova yerine balkanlarda başka şehirlere zaman ayırmanızı öneririm şahsen. Zaten çoğu kişi “bir ülke daha göreyim” diyerek gidiyor. Eğer orada ilginizi çeken bir şey yoksa gitmeyiniz. Yani gitmek için bile gidilecek bir ülke bile değil bana sorarsanız. Ama belki 2020 yılından sonra falan gidebilirsiniz (tadilatlar o zaman biter sanırım).

Kosova’da Gezilecek Yerler:

  • Priştine: Gezilecek pek bir şeyi yok, yarım gün yetecektir.
  • Prizren: Priştine’ye göre gezilecek biraz daha fazla yer bulunuyor. Günübirlik gidebilir ya da 1 gece kalabilirsiniz.

Konaklama Tavsiyesi: The Balkan Backpacker

Eğer hostellerde konaklamayı seven biriyseniz balkan ülkelerinde bulunan en iyi hostellerin bulunduğu bir grup (ya da organizasyon emin değilim) var; The Balkan Backpacker. Buraya üye olan hosteller konum, güvenlik ve özellik bakımından üst seviye hostellerdir. Yani her hostel bu gruba dahil olamıyor. Eğer konaklamalarınızı bu hostellerin herhangi birinde yaparsanız normal fiyat üzerinden %10 indirim ve 5. konakladığınız hostelde ise bonus kazanıyorsunuz. Bonus hostelin özelliklerine göre değişmekle birlikte 1 gece ücretsiz konaklama, çamaşırhane, ücretsiz akşam yemeği, içecek vb. gibi şeyler olabiliyor. Ancak bu sistem için “direct booking” gerekiyor. Yani rezervasyonunuzu booking.com ya da hostelworld vb. siteler aracılığıyla değil, hostelin kendi sitesinden, telefonla, emaille ya da direk olarak gidip yapmanız gerekiyor. Size hostel listesi olan küçük bir kitapçık veriliyor ve kaldığınız her hostelde bir adet damga basılıyor. Epey işe yarayan bir şey 🙂


Otostop

Balkanlarda ulaşımı sağlamak için otobüs en iyi seçeneklerden biri olsa da zaman zaman sıkıntı yaşabiliyor. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi herkesin kişisel arabası olduğu için otobüsler genelde boş gidip geliyorlar. Bundan dolayı otostop çekmek balkanlarda oldukça yaygın bir alışkanlık. Ben 4 defa otostop çektim ve sıkıntı yaşamadım. Ancak sadece otostop çekerek ulaşımını sağlayan çok sayıda insanla karşılaşıp konuştum.

Otostop çekecekseniz şunlardan birini yapın:

  1. Bir kağıda büyükçe gideceğiniz şehri yazarak ana yol üzerinde bekleyin (bu konuda kadınlar çok şanslı).
  2. Yine ana yol üzerinde bulunan herhangi bir benzin istasyonuna giderek burada duran araç sahiplerine sorun. Ancak soracağınız ilk şey “Do you speak English” olmalı, ardından gideceğiniz şehir.

Duruma göre 3 dakikada birini bulabilir ya da 6 saat bekleyebilirsiniz. O tamamen şansınıza kalmış 🙂 Tabi şoför para da isteyebilir, haberiniz ola.


Daha bahsedecek çok şeyim var ancak çoğunu deneyimleyip görürsünüz 🙂 Sormak istediklerinizi yorum bölümünden sorabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar..

 

Yorum Yaz

Yorumlar

Hacer
24 Ağustos 2015

Merhaba yaziniz cok bilgilendirici. Ellerinize saglik.ekim ayinda balkanlar nasil olur sizce hava olarak?

Şahin Doğan
25 Ağustos 2015

Geçtiğimiz sene aynı dönemde üzerimde mevsimlik ince bir mont vardı. Öğlen saatlerinde tişörtle gezerken, akşama doğru hava soğuyordu. Yine aynı olur diye düşünüyorum.

ayça
21 Kasım 2015

Merhaba, ocak ayında Belgrada’a gitmeyi planlıyoruz ordan trenle geçebileceğimiz ülke önerebilir misiniz gezinin toplamda 5 gün olmasını planlıyoruz.

Şahin Doğan
22 Kasım 2015

Selam Ayça. Bosna-Hersek en yakın ülke. 2 günlüğüne Saraybosna’ya geçebilirsiniz.

Ayşe
22 Kasım 2015

Merhaba;
3 kız arkadaş bu yaz Belgrad’a gideceğiz. Belgrad’dan Makedonya’ya geçmek istiyoruz. Nasıl yapabiliriz? Otobüs var mı?

Şahin Doğan
22 Kasım 2015

Evet otobüs var ancak hiçbiri konforlu değil 🙂 Gece otobüsünü tavsiye ederim.

dilan
11 Aralık 2015

Merhaba,

1hafta sonra balkanlar turu yapmayi planliyoruz.Rotamizin bir yerinde tikandik.
Uskupten -Prizren yapip Prizrenden saraybosnaya gecmeyi planliyoruz.Fakat saraybosna prizren arasi otobus var mi emin olamadik

Şahin Doğan
14 Aralık 2015

Selam Dilan. Prizren’den Saraybosna’ya günde bir adet otobüs vardı en son ancak belli olmaz. Onu gittiğinizde sorarsınız. Ancak Priştine’den Saraybosna’ya birkaç otobüs var günde.

zehra nilgün çinşi
17 Aralık 2015

ocak da belgrad a gideceğiz 3 kişiyiz araba kiralıyarak bir program yaparmısınız

Şahin Doğan
18 Aralık 2015

Kaç gün kalacaksınız?

Burak
25 Aralık 2015

Merhaba biz de bi haftalik bir tur yapmayi planliyoruz da ohridden direkt kotora oradan saraybosnaya ulaşımı nasil saglayabiliriz otobüs var mıdır ?

Şahin Doğan
27 Aralık 2015

Selamlar. Ohrid’den Kotor’a direk otobüs yok. Ancak Üsküp’ten olabilir, tabi bu da çok uzun sürer. Kotor’dan Saraybosna’ya ise otobüs bulabilirsiniz.

Burak
27 Aralık 2015

Ohridden karadaga gecisi nasil saglayabiliriz bilginiz var mi ?

Burak
27 Aralık 2015

Bir de gidis biletimiz Üsküp dönüşü belgrad aldik herhangi bi sıkıntı cikar mi internet sitesinde tek yön ile alakalı bi uyari vardi

Şahin Doğan
28 Aralık 2015

Dönüş biletinizi yanınıza alırsanız sorun yaşamazsınız.

Şahin Doğan
28 Aralık 2015

Ohrid’den değil Karadağ’a, Arnavutluk’a bile günde 1 tane otobüs var. Üsküp’e geçip, oradan Kosova’ya, oradan da Karadağ’a geçebilirsin ancak çok zor olacaktır bu yol da. Ben epey sıkıntı yaşamıştım.

Ancak Ohrid’de çok sayıda tur firması var. Yunanistan’a giden otobüsler olduğunu görmüştüm fakat Karadağ’ı bilemiyorum. Gittiğin zaman öğrenebilirsin bunu ancak.

Yağmur
28 Aralık 2015

Merhaba, nisan ayında arkadaşımla balkan turu yapmayı düşünüyoruz trenle , hep karayolundan bahsetmissiniz demiryolu tercih edilen bir şey değil mi ya da zor mu ?

Şahin Doğan
29 Aralık 2015

Selamlar. Balkanlarda demiryolu ağı çok yaygın değil ve olanlarında günde çok az seferi bulunuyor. Bu nedenle planınızı yaparken otobüsle yolculuk yapacakmış gibi ayarlamanızı tavsiye ederim 🙂

Ali
02 Ocak 2016

Gayet mükemmel bir yazı olmuş tüm sorularımın cevabını aldım diyebibilirim çok teşekkürler
Sorum şu ocak sonu subat başı gibi balkanlar turu yapmayı düşünüyoruz.yaklaşık 7 8 günlük.hava durumu ne olur tahmin edemiyorum.çok üşür perişan olur muyuz

Şahin Doğan
04 Ocak 2016

Kışın gezmek daha zevklidir bana sorarsanız. Çünkü özellikle geçtiğimiz yaz 40 derecelere varan sıcaklık vardı ve insanın dışarı çıkası gelmiyordu. Kış aylarında ne kadar giyinirseniz o kadar az üşürsünüz diyebilirim 🙂

Başar Deniz
04 Ocak 2016

Hocam mübarek adamsın : )

Bizim de aklımızda tur var. Eşimle birlikte turu Üsküp’ten başlatıp yine Üsküp’te bitireceğiz. Toplam 10-11 gün. Araba kiralayarak bu döngüyü tamamlamak istiyoruz.

1. Gün: Üsküp
2. Gün: Matka Kanyonu
3. Gün: Ohrid
4. Gün: Tiran üzerinden geçip Ulcinj
5. Gün: Bar
6. Gün: Budva
7. Gün: Kotor
8. Gün: Mostar üzerinden geçip Saraybosna
9. Gün: Saraybosna
10. Gün: Prizren (En uzun yolculuk bu 🙁
11. Gün: Üsküp – Dönüş

Ne dersin? Araç kiralayacağımız için ve aracı farklı lokasyona bırakmak çok maliyetli olduğu için bir döngü çizmemiz gerekiyor. Bu turda biraz fazla kent var gibi. Sen olsaydın nasıl şekillendirirdin?

Yorumların bizim için önemli gerçekten, bekliyoruz… Teşekkürler…

Aşağıda rotayı da paylaşıyorum.

https://www.google.com/maps/dir/%C3%9Csk%C3%BCp,+Makedonya+(FYROM)/Ohrid,+Makedonya+(FYROM)/Ulcinj,+Karada%C4%9F/Bar,+Karada%C4%9F/Budva,+Karada%C4%9F/Kotor,+Karada%C4%9F/Mostar,+Bosna+Hersek/Saraybosna,+Bosna+Hersek/Prizren/%C3%9Csk%C3%BCp,+Makedonya+(FYROM)/@42.7212532,19.48982,8z/data=!3m1!4b1!4m62!4m61!1m5!1m1!1s0x135415a58c9aa2a5:0xb2ed88c260872020!2m2!1d21.4279956!2d41.9973462!1m5!1m1!1s0x1350db6587ea6657:0xc46cfc65390bc9d3!2m2!1d20.8016481!2d41.1230977!1m5!1m1!1s0x134e137ad7321337:0xd6ef6a2f6eb40acc!2m2!1d19.2147632!2d41.9310884!1m5!1m1!1s0x134e73eeb192bc07:0xf2645fc8c9b10246!2m2!1d19.089904!2d42.0912106!1m5!1m1!1s0x134dd495f3e43371:0x3b467f06bc9c3048!2m2!1d18.840295!2d42.2911489!1m5!1m1!1s0x134c33063d70c91b:0x7a73f15e212e9306!2m2!1d18.771234!2d42.424662!1m5!1m1!1s0x134b43a43b6340a9:0x14f32b2d4e37c5a!2m2!1d17.8077578!2d43.3437748!1m5!1m1!1s0x4758cbb1ed719bd1:0x562ecda6de87b33e!2m2!1d18.4130763!2d43.8562586!1m5!1m1!1s0x1353950a12f4301f:0xda0e2e9b8d3d5850!2m2!1d20.7414739!2d42.2152585!1m5!1m1!1s0x135415a58c9aa2a5:0xb2ed88c260872020!2m2!1d21.4279956!2d41.9973462!3e0?hl=tr

Şahin Doğan
04 Ocak 2016

Teoride güzel gözüküyor ancak pratikte çok zor bir plan olmuş. Aradan 3, mümkünse 4 şehir çıkarın bence. Çünkü zaten 11 günde 11 şehir gezmek mümkün olmayacak 🙂 Neden? Çünkü daha ilk gün, yani araç kiralayacağınız zaman, aracı size hiç beklemediğiniz geç bir saatte teslim edebilirler (bu yaşanmış ve sıklıkla yaşanan bir olay). Ya da sınır geçişlerinde yaşanan problemlerden dolayı saatlerce gümrükte bekleyebilir ya da aracınız aranabilir. Yol yapım çalışmalarından dolayı da yolların bir bölümü kapalı olabilir, alternatif rotalara yönelebilirsiniz. Yollar zaten kötü, otoban sınırlı sayıda var. Bu nedenle kaybolma olasılığınız da var. Gibi gibi pek çok beklenmedik sorunla karşılaşmak olası. Bunların dışında koştura koştura gezmeniz gerekecek her yeri, bunu hiç tavsiye etmem. Özetleyecek olursam kendinize eziyet etmeyin ve 3 şehir çıkarın. Olmadı kendinize rahat ve alternatif bir plan daha yapın. Dağları tepeleri aşa aşa araç kullanacağınız zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz 🙂

mehmet
08 Temmuz 2016

Merhaba,
2008 yılında balkanlarda arabayla gezdim ve bu dediğiniz sıkıntılarla karşılaşmadım. Arabayı zamanında teslim ettiler. Sınır geçişleri çok rahat oldu. genelde 10 dkda geçtil. Bir kez 30 dk beklediğimizi hatırlıyorum kuyruktan dolayı.
Yollarda kaybolmadık. Ki harita vardı elimizde o zaman sadece. Şimdi bir de google mapsten bölge telefona yüklenip, data planı olmadan offline bir şekilde gps hizmetinden de faydalanabilinir. Ama dediğim gibi harita kullanmıştık ve kaybolmadık.
Bu sefer pahalı olduğu için araba kullanmayacağım ama arabayla gezmek gerçekten çok çok rahattı. Not: evet yollar çok iyi değil, otoban hırvatistan haricinde yok gibi. Ama yine de kullanılmayacak gibi değil.

safa
04 Ocak 2016

Merhaba,
Öncelikle bilgiler için teşekkürler. aklımda 9 günlük bir balkan turu var. İstanbul-sırbistan-karadağ-kosova. Sırbistan-karadağ ve de karadağ-kosava geçişlerinde otobüs bulmakta zorlanırmıyım sence?
Ülkeler arasında hangi şehirlerden geçişler daha kolay olur?
teşekkürler 🙂

Şahin Doğan
05 Ocak 2016

Selamlar. Bu ülkeler arasında otobüs bulmak kolay ancak günde tek seferleri olabilir ya da aktarmalı gitmek durumunda kalabilirsin. Başkentlerden geçişler ise her zaman daha kolaydır.

İlker
16 Ocak 2016

Merhaba,

Yazı için teşekkürler öncelikle çok açıklayıcı olmuş.

Mayıs ayında max 5-6 gün balkanlara gitmeyi düşünüyoruz. Çok sıkışmadan rahat rahat gezebileceğimiz birbirine yakın 2 ülke gezmek istiyoruz. Bosna ve Karadağ olabilir ya da Sırbistan ve Bosna olabilir. Toplamda 4 şehir gezsek yeterli.

Siz hangi ülkeleri ve şehirleri önerirsiniz 5-6 gün rahatça gezilebilecek? Bir de gittiğimizde sırbistandan araba kiralasak bosnaya sorunsuz geçebilir miyiz ve orda bırakma şansımız var mı arabayı? ayrıca fiyatları hakkında bilginiz var mı?

Teşekkürler şimdiden.

İlker
18 Ocak 2016

Araba kiralama olayı önceden yapınca çok uyguna geliyormuş gerçekten araba hakkında bir sorum kalmadı belgraddan kiralayıp tekrar belgradda bırakmayı düşünüyoruz.

Uçakla belgrad’a indikten sonra arabayla sırbistan bosna ve karadağda hangi şehirlere gitmeliyiz sizce?

nasıl bi rota uygulasak rahat ve çok şehir görmüş oluruz 6 günde?

Şahin Doğan
18 Ocak 2016

Diğer mesaja cevap yazmıştım. Sadece Bosna ve Sırbistan’ı gezmenizi öneririm. Araba kiraladığınız için toplu taşıma olmayan küçük köy/kasabalara da gitme ihtimaliniz var. Bu şekilde farklı ve güzel bir tatil yapacağınızı düşünüyorum 🙂

Şahin Doğan
18 Ocak 2016

Selamlar. Araç fiyatları hakkında bilgim yok ancak geçiş konusunda sorun yaşamazsınız. Bosna ve Karadağ birbirine iki zıt ülke. Yani Bosna-Hersek daha çok tarih/kültür turizmi için tercih edilirken Karadağ doğa ve deniz turizmi için tercih edilir. Bu biraz sizin tatil anlayışınıza bağlı. Kaldıki rahat gezmek istiyorsanız sadece Bosna-Hersek’i araştırmanızı öneririm. Saraybosna’da 2 gün, Mostar’da 1 gün kaldıktan sonra Jajce, Banja Luka ya da Srebrenitsa’ya gidebilirsiniz.

NUR
26 Ocak 2016

Merhaba Seyyah 🙂 25 Temmuz – 10 Ağustos arası yaklaşık 15 gün Balkan turu yapalım diyoruz. Hiç bilgimiz yok.Bol bol blog araştırması yapıyoruz şu anda ve gerçekten blogtaki yazıların hayat kurtarıcı oldu. Sana sorum şu; 15 günde kaç ülke gezmeli nereden başlamalı nerede bitirmeli çünkü yol güzergahı kurmakta şu anda ciddi sıkıntı çekiyoruz. Yardımcı olabilirsen çok mutlu olurum..

Şahin Doğan
28 Ocak 2016

Selam Nur. Balkanda turizm her türlü turistik amaca uygundur. Yani kültür, doğa, deniz, yeme-içme, gece hayatı vb. ne isterseniz Balkan şehirlerinde fazlasıyla bunları bulmak mümkün. Bu nedenle nasıl bir gezi planı yapacağınız tamamen size bağlı. Yani yüzmek isterseniz Arnavutluk/Karadağ, doğa isterseniz Sırbistan, kültür isterseniz Makedonya gibi düşünebilirsiniz. 15 gün gayet güzel bir süre bence. Belgrad/Sırbistan’dan başlayarak Bosna Hersek (Saraybosna-Mostar), Kotor-Budva/Ulcinj (Karadağ), Berat-Gjirokaster (Arnavutluk), Ohrid-Bitola-Üsküp (Makedonya) şeklinde bir plan yapabilirsiniz. Kısaca Belgrad’dan başlayarak yarı çember çizer ve gezinizi Üsküp’te bitirebilirsiniz. İyi yolculuklar 🙂

Kemal
15 Şubat 2016

Merhaba

Öncelikle tüm bilgilendirmelerin ve paylaşımların için teşekkür ederim.. Benim sormak istediğim kendi aracımla bu bahsettiğiniz 3 olur 4 olur 5 ülke olur olur farketmez kısa , orta yada uzun soluklu bir balkan turu düşünüyorum 3 arkadaşımla..Öğrenmek istediğim TÜRKİYE den başlayıp bu geziyi kendi aracımızla yapmanın artıları ve eksileri neler ? Bildiğiniz kadar bilgilendirirseniz bahtiyar olurum..Saygılar..

Şahin Doğan
15 Şubat 2016

Kemal selamlar. Balkanlar dediğin en basit haliyle cami, kilise, kale ve Osmanlı çarşılarından ibaret. İnsanı ve yemekleri de Türk-Avrupa insanı gibi. Eğer çok fazla zamanınız varsa başka kültürler görmenizi tavsiye ederim. Yani Afrika olur, Çin-Japonya olur vb. napıcaksın Balkanlarda 🙂 Eğer illa Balkanlar dersen, kendi aracınla gitmek daha iyi olur. Çünkü toplu taşıma konusunda epey sıkıntı çekiliyor bu ülkelerde. Öyle bi imkanınız varsa kendi aracınız derim ben. Artısına, eksisine gerek yok 🙂

Volkan KARA
17 Şubat 2016

Merhaba yazınız çok güzel olmuş telekkürler. biz 5 günlük bosna srbistan turu düşünüyoruz. bu ülkelerde konaklamada sıkıntı yşar mıyız ve ülkelerin pahalılıkları nasıl şimdiden teşekkürler.

Şahin Doğan
18 Şubat 2016

Selamlar, Ülkeler genel olarak pahalı değil ancak her şehrin hem pahalı, hem de ucuz yerleri var. Restoranlara ya da cafelere gitmeden önce her zaman mekanın önünde bulunan fiyat listesine bakmanızı öneririm. Konaklama konusunda sorun yaşamazsınız. Her bütçeye göre alternatifler var 🙂

Gökay
15 Mart 2016

Merhaba,
Öncelikle gerçekten çok güzel bir sayfa hazırlamışsınız emeğinize sağlık ,teşekkürler
Avrupanın neredeyse tüm ülkeleriNİ gezdik bu yıl bir balkan ülkesi gezmek istiyoruz,vizesiz olmasının avantajından yararlanalım dedik eşimle,
Sitenizi çok beğendim çok yararlı bilgiler vermişsiniz
Gezip gördüğünüz vizesiz balkan ülkeleri içinde en beğendiğiiz ve bize tavsiye edebileceğiniz bir ülke var mı ,
Gezi planımız maksimum 5 gün olacağı için bir ülkeden yana kullanmak istedik programınızı
Tavsiyelerinizi bekliyorum
Tekrar çok teşekkürler

Şahin Doğan
16 Mart 2016

Selam Gökay. Benim en sevdiğim ülke Karadağ olmuştu. Doğa, deniz ve kültürel anlamda diğer Balkan ülkelerine göre daha güzel geldi bana. Ama tüm ülkelerin ayrı ayrı güzellikleri ve popüler gezilecek yerler var. İlk etap için Karadağ’ı düşünün ama ileride diğer ülkelere gitmekte aklınızda olsun. 🙂 Şimdiden iyi seyahatler.

MKayar
27 Mart 2016

Okul, kariyer vs derken yurtdışı seyahat imkanım sadece Batum ve Kıbrıs oldu. Bu aralar ciddi bir şekilde balkan turunu düşünüyorum malum ilk sefer olduğu içinde bunu bir tur şirketiyle gerçekleştireceğim. Balkanlar için girdiğim blogunuzda her bilgiye bayıldım ve zevkle okudum. Bizlerle bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür etmek istedim Üstadım. İdolümsünüz 🙂

Şahin Doğan
27 Mart 2016

Teşekkürler, iyi seyahatler 🙂

engin karagöz
19 Nisan 2016

Merhabalar;öncelikle yukarıdaki ve yorumlardaki tüm bilgiler için teşekkürler. Ben,eşim,11 ve 13 yaşında iki oğlum ile birlikte 8-16 temmuz arası 9 günlük bir Balkan turu yapmak istiyoruz.Özellikle görmek istediğimiz şehirler ohrid,budva,bitola,kotor,Üsküp,Belgrad,Saraybosna ve Mostar. Sormak istediğim bu kadar sürede bu şehirleri gezebilirmiyiz? Tarih sizce uygunmu? Çocuklarla birlikte gezmek mümkün müdür? Bir de tur ile gitmek ile herşeyi kendi imkanlarımızla yapmak arasında ne kadar bir maliyet farkı oluşur? Örneğin 4 kişi 9 günlük bu turda yeme içme,konaklama ve ulaşım giderleri olarak yaklaşık ne kadar bir maliyet oluşur? Cevap verebilirseniz çok seviniriz. Şimdiden teşekkürlerimizi iletiyorum.
Engin Karagöz – Bursa 530 290 02 09

Şahin Doğan
19 Nisan 2016

Merhaba. Kendi imkanlarınızla gitmek isterseniz araç mı kiralayacaksınız? Balkanlarda otobüslerle çok zor olur bir ailenin gezmesi.

Engin karagöz
20 Nisan 2016

Şahin bey; öncelikle ve tüm yorumcu arkadaşlara paylaşımlar için teşekkür ediyoruz.Gerçekten çok değerli bilgiler.
Ben,eşim,11 ve 13 yaşındaki 2 erkek çocuğumuz ile aşağıdaki şehirleri görmek istiyoruz.8-16 temmuz ramazan Bayramı sonrası düşünüyoruz.
(Üsküp,Belgrad,Saraybosna,Mostar,dubrovnik,kotor,budva,bar,ohrid,bitola.)
Öğrenmek istediğimiz şunlar;
1-Gitmeyi planladığımız tarih uygun mu?
2-Bu sürede saydığım şehirleri gezebilirmiyiz?(ekle yada çıkar dediğiniz yerler varsa o da olur)
3-Çocuklarla böyle bir seyahati gerçekleştirebilir miyiz veya ne kadar zorlanırız?
4-İki büyük iki çocuk ile yeme,içme,konaklama ve ulaşım giderlerimiz yaklaşık ne kadar tl tutar?
5-Kendi imkanlarımızla tüm bu masrafları ve planı yapmak ile bir tur şirketi ile yapmak arasında maliyet olarak ne kadar fark olur?

Müsait olduğunuzda cevaplayabilirseniz seviniriz.
Teşekkürler.

Engin Karagöz
0 530 290 02 09

Şahin Doğan
22 Nisan 2016

Merhaba. Çocuklarınız varsa doğrudan turla gidin. Sefil olabilirsiniz yoksa yollarda 🙂 Ayrıca örneğin Üsküp-Belgrad 7 saat, Belgrad – Saraybosna 6 saat mesafede. Çocuklarınız epey sıkılırlar, benden söylemesi. Çünkü siz bile bir gün şehir gezip ertesi gün 6-7 saat yol gitmekten sıkılırsınız gibime geliyor. Ayrıca yolculuklarınızın bazılarını gece yapmanız gerekecek. Gecenin 4’ünde çocuklarınız ve eşinizle bir şehre inip kalacağınız oteli bulmak sorun olabilir. Onun için bence turla gitmelisiniz.

İlke Can Aktaş
24 Nisan 2016

Yazınız için teşekkürler emeğinize sağlık 🙂 8 mayısta romanyaya gidip 15 mayısta çıkacam etkinlik dolayısıyla 1 hafta orada duracağım. Daha sonrasında sırbistana geçeceğim. Diğer ülkeler çok cazip gelmedi ancak 1 hafta tek ülkede kalmak istemiyorum. Bosna hersek’e geçmeyi planlıyorum. Oradan da istanbula geri dönüş. Gümrüklerde sıkıntı çeker miyim? Otostop çeksem türkiye gibi problem olur mu? Bir de ulaşımı nasıl sağlayabilirim? Ulaşım ortalama kaç lira olur? Birde yanıma türk lirası mı alayım yoksa euro mu? Şimdiden teşekkürler 🙂

Şahin Doğan
24 Nisan 2016

Selamlar. İmkanım olsa 1 hafta Romanya’da kalırdım ben 🙂 Ama istemezsen ülkelerarası geçişi otobüsle yapmanı öneririm. Otostop sıkıntılı olabilir çünkü. Karşındaki kişinin aracında ne olduğunu bilmiyorsun sonuçta. Ne olur ne olmaz 😉 Fiyatlar fazla pahalı değil ve yanında Euro olmalı. Oradan ülkenin para birimine çevirirsin.

İlke Can Aktaş
24 Nisan 2016

Aa bir de manastıra uğramayı düşünüyorum 🙂 manastır askeri idadisini görmek için 🙂

Şahin Doğan
24 Nisan 2016

Orası çok uzak. Başka sefere bence 🙂

Nizamettin AKSU
23 Mayıs 2016

Merhabalar, Yazınız için teşekkür ediyorum. Şimdi sadece göz gezdirebildim ama yarın tam okurum inş. Ekim gibi evlenip ardından arkadaş çiftle balayına çıkmayı düşünüyorum. Belgrad Bosna diye başlayıp üsküte bitirmek istiyorum. Gidiş dönüş yapmak veya yuvarlak çizmek istemiyorum. 6-7 gün tatilim olacak yollar dahil. Balayında çok kasmakta istemiyorum açıkcası. Benim size sormak istediğim, melela belgraddan araba kiralayıp üsküpe bırakabilir miyim? Bırakabiliyorsam maliyeti yüksek midir ve sınırlardan rahat geçebilir miyim? Çünkü yanımızda 1de ufak çocuk olacak. Gece otelde konaklayıp sabah erkenden şehri gezip, akşam üzeri yola çıkıp başka şehre veya ülkeye seyahat etmek istiyoruz. Doğal olarak yolculklarıız gece olacak ve sıkıntı olur mu olmaz mı bilemiyorum. Teşekkür ediyorum.

Şahin Doğan
24 Mayıs 2016

Selam Nizamettin. Balkanlarda araç kiralama oldukça popüler. Bu nedenle kiraladığın aracı başka bir ülkede bırakabilir ve aynı şekilde sınırlardan serbestçe geçebilirsin.

Tatilde fazla kasmak istemiyorsanız gece yolculuğu yapmayın bence. Daha doğrusu kendinizi bu yönde sınırlamayın. Sonuçta bir şehirde görülecek çok fazla yer bulunur ancak sadece ilginizi çekenleri gezersiniz. Bu nedenle duruma göre gezinizi bir günde bitirebilir, ertesi gün geç kalkar ve öğleden sonra yola çıkabilirsiniz. Buna yolda karar verin en iyisi 🙂

Nizamettin AKSU
24 Mayıs 2016

Teşekkür ediyorum, en gezilesi yerleri tespit edip ona göre rota çizmek istiyorum. Teşekkürler.

siyame
03 Haziran 2016

Merhabalar;

Bizde Agustos ayı için balkanlar turu düşünüyoruz.Yanlız otobüs konuların da çok sıkıntı yaşadığını anlamaktayım.Araç kiralamak sizce daha mantıklı mıdır ? Gümrüklerde sıkıntı yaşarmıyız ya da yollar da sıkıntı olur mu ? Ayrıca biz arnavutluktan başlayıp araç kiralarsak tekrar oradan döneceğiz.Araç öneriniz ne dir?

Şahin Doğan
03 Haziran 2016

Eğer seyahat süreniz kısıtlı ve çok yer gezmek istiyorsanız otobüsler sıkıntılı evet. Yani günde tek sefer olması veya aktarmalı gidecek olmanız epey zor oluyor. Arnavutluk bu konuda en sıkıntılı ülkelerden biri. Otobüs terminali olmadığı için bineceğiniz otobüsü bulamıyorsunuz 🙂 Kısa süreli seyahat edecekseniz araç kiralamak daha mantıklı olabilir.

Figen
11 Haziran 2016

Merhaba. Detaylı, güzel ve akıcı bilgiler için teşekkürler. İyi gezmeler.

Gokhan
14 Haziran 2016

Merhaba,
Detaylı yazınız için teşekkürler. Size ufak bir sorum olacak. Ramazan bayramında makedonyaya gideceğiz.
Üsküp gidiş-geliş olacak. 3,5 gün süremiz var. Grup 4 büyük bir cocuk seklinde olacak ve araba kiralayacagım
2 plan arasında kaldım
1-Sadece makedonyayı gezmek (üsküp-kalkandelen 1,5 gün – 2 gün ohrid-manastır )
2-üsküp-matka (1 gün) – ohrid-manastır-kalkandelen (1 gün) – tiran-prizen-priştine 1 gün )

planım ilk yarım günde üsküpü gezip , ertesi sabah erkenden manastıra dogru yola cıkıp kalkandelen-ohrid manastır yapıp geceyi oradı gecirdikten sonra ertesi gün tiran-prizen-priştine yaparak üsküpe dönmeyi planlıyorum

Daha önce 3 günde saraybosna-mostar-dubrovnik-kotor-budva-saraybosna yapmıstım

Teşekkürler

Şahin Doğan
14 Haziran 2016

Selamlar. Ben sıkışık plan yapmak yerine gittiğim yerin tadını çıkarmaya çalışıyorum her zaman. Bu nedenle size tavsiyem de bu yönde olacaktır. Yani 1. planı seçerseniz seyahatinizden daha çok keyif alırsınız.

Elif
16 Haziran 2016

merhaba,

Balkan gezilerinize dair aktardığınız bilgiler gerçekten çok güzel ve faydalı.
benim gezim için de oldukça yönlendirici olacak eminim 🙂

bir şey sormak istiyorum, bu gezi için seyahat sigortası zorunluluğu var mı?

Şahin Doğan
16 Haziran 2016

Selam Elif. Hayır seyahat sigortası zorunlu değil.

deniz
20 Haziran 2016

Merhaba;

Yazınızı keyifle okudum güzel bir seyehat olmuş. Bu yaz 14 gece kalacağımız bir balkan turu düşünüyoruz. Bunun için cevabı çok bulunmayan bazı sorularımız var sizler bu konuda deneyim yada fikir sahibiyseniz yardımcı olabilirmisiniz.

1- Türkiye çıkışlı uçuşlarda balkanlara giriş yapacağınız ülkeden çıkış yapmanız gerekiyor diye duydum. Örneğin tura belgraddan başlayacaksanız belgrada girerken dönüş biletide soruluyor denmekte veya üsküpten girecekseniz üsküpten dönüş biletinizede bakılıyor deniyor. Hatta bazı havayolu firmaları bu şehirlere tek yön bilet satarken bu uyarıyı yaptıklarını söylemekte. Bu konu hakkındaki yorumunuz nedir.Bu kural gerçekten çok önemli fakat nette açıklayıcı bir bilgiye ulaşamadım.

2- İlk sorumun cevabını sorun yok şeklinde bulabilirsem şu şekilde bir plan yaptık (şehirler ve günler henüz belli değil)

– Sırbistan (Giriş)
– Bosna
– Karadağ
– Kosova
– Arnavutluk
– Makedonya (Çıkış)

Bu ülkelerde bulunan hangi şehirlere kaçar gün vermeliyiz ?
Sırasıyla yazdığım bu güzergah sizce uygunmu, farklı bir güzergah öneriniz varmı ?
Belirtilen güzergahlar arası geçişi nasıl yapabiliriz ?(otobüs, tren)
Balkan turu için geçişler için yardımcı olabilecek internet siteleri varmı ? (otobüs,tren )

Şahin Doğan
20 Haziran 2016

Selam Deniz. Ben her iki ziyaretimde de tek yön bilet alarak gittim ve herhangi bir sorun yaşamadım. İkinci sorun çok genel. Gezdiğim her yeri tek tek yazdım, onları okuyarak fikir edinebilirsin.

çağdaş öztürk
15 Aralık 2016

merhaba aynı soruyu ben de sormak istiyorum ama belki cevap bulabilmişsinizdir.
biz de istanbul’dan uçağa binip tiran’da ineceğiz, dönüşü de üsküp’ten yapacağız.sorun çıkar mı dersiniz

Şahin Doğan
15 Aralık 2016

Dönüş biletinizi yanınıza aldıktan sonra sorun yaşamazsınız 🙂

Evren
21 Haziran 2016

Teşekkürler. Bu ağustos sevgilimle Balkan turu yapacağız. Yazınız biri hayli aydınlatıcı oldu.

ÖMER
23 Haziran 2016

Meraba öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Ben bu ağustos ayı için ailemle birlikte 15 günlük Bulgaristan ,Yunanistan ve balkanları kaplayan bir gezi yapmak istiyorum. Yeşil pasaportluyum ve geziye Ankara dan kendi aracımla çıkmak istiyorum.4-8 ağustos tarihinde saray bosnada olmam gerekli bunun dışında plan tamamen esnek sizce yola Bulgaristan üzeri çıkıp Yunanistan üzerinden mi sonlandırmalıyım. nasıl bir güzergah izlemeliyim ve gün dağılımlarını nasıl yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Şahin Doğan
23 Haziran 2016

Selam Ömer. Oldukça uzun bir mesafe kat edeceğin için yolda plan yap bence.

yağmur
27 Haziran 2016

merhaba, gerçekten emeğinize ve kaleminize sağlık! biz de 5-6 günlük bir ohrid-üsküp gezisi planlıyoruz. Esas görmek istediğimiz yer Ohrid (3 veya 4 gün demişsiniz 4’ü seçtik), dönmeden de 1-2 gün Üsküp’ü gezeriz diye düşündük. ancak tarih konusunda kararsızız çünkü gölde yüzebilmek istiyoruz. ancak bir yandan da çok sıcak olursa gezmek eziyete dönebilir. Bu konuda fikriniz nedir 🙂

Şahin Doğan
27 Haziran 2016

Selam Yağmur. Geçen sene Temmuz ayında inanılmaz sıcaktı balkanlar. Haziran’da soğuktu, Temmuz’da 35-40 dereceydi her yer. Böyle bir havada kültürel gezi yapmak çok zor oluyor gerçekten. Ohrid güzel seçim, Struga ve Bitola’ya uğramayı unutmayın 🙂 Ayrıca Üsküp’te Matka Kanyonu’na da mutlaka gidiniz. Şimdiden iyi seyahatler 🙂

yağmur
27 Haziran 2016

Hiç ummadığım kadar hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim! O kadar sıcak olacağını düşünmemiştim. Amaç deniz turizmi değil ancak o göle 1 kez de olsa girelim istiyoruz 🙂 Eylül nasıl olur sizce? Öneriler için teşekkür ederim, önerdiğiniz yerleri mutlaka ziyaret edeceğiz 🙂 Peki bunlar için 6 gün fazla mı, sıkıcı mı olur?

Şahin Doğan
27 Haziran 2016

Hayır sıkıcı olmaz, herkesin aksine çok büyük keyif alırsınız. Gezmek dediğiniz şey zaten yavaş olmalı, acele etmeden ve tadını çıkararak. Ancak ben kimseye anlatamıyorum bunu 🙂 Eylül ayında kısmen daha iyidir ancak asıl amacınız gölde yüzmek ise sıcağa çok takılmayın.

Tülay
29 Haziran 2016

Merhaba bilgilendirmek erin iz için çok teşekkürler.ben de anlamla temmuz sonu çıkacağım da yazınıza göre bi rota belirledik
Üsküp, marka, Ohrid, Bitola
(Arnavutluğa gitmekten vazgeçtik) karadağa nasıl geçebiliriz?
Karadağda sadece ulcinj zabljack ve dutmitor ulusal parkı ve Kotor düşünüyoruz
Oradan Saraybosna jajce mostar ve srebnitsa daha sonra belgrad novi şad niş ve golubac düşünüyoruz. Sizce doğru bir plan mıdır ve kaç gün önerirsiniz

Şahin Doğan
29 Haziran 2016

Selam Tülay. Ohrid’den Karadağ’a günde tek sefer otobüs vardı. Ayrıca tur firmalarının otobüslerini de kullanabilirsiniz. Gittiğiniz zaman bunu sorarsınız zaten. Zor değil yani geçmek. Toplam 15-20 günde gezersiniz 🙂

Mehmet
30 Haziran 2016

Merhaba, burdaki yazılarınız ve özellikle yazılarınıza gelen sorular ve sizin verdiğiniz cevaplar çok aydınlatıcı oluyor. Çünkü bu soru cevap kısmındaki çoğu bilgiyi internette araştırarak bulmak çok güç. Benim de size sormak istediğim bir soru var. Saraybosnaya 15 Eylül varış ve 20 Eylül dönüş olacak şekilde bilet almayı ve havalimanından araba kiralamayı düşünüyorum. Bosna ve Karadağ için sizce nasıl bir plan yapmalıyım. Özellikle görmek istediğim yerler Saraybosna, Mostar, Budva ve Kotor.

Şahin Doğan
30 Haziran 2016

Selam Mehmet. Aracı kiralar kiralamaz Budva’ya kadar git. Ancak orada görülecek bir yer yok. Çoğunlukla deniz turizmi için tercih edilen bir şehir. Ne yapacağın sana kalmış. Kotor’da bir buçuk gün, Mostar’da yarım gün geçir. Kalan zamanda ise Saraybosna’yı gezersin.

okan
30 Haziran 2016

merhaba
balkanlara kurban bayramı için bir arkadaşımla seyahat planı yaparken tesadüfen siten le karşılaştım ve sormak istediğim bir çok şeyi açıklamışsın baya yardımcı oldun ilk basta bunu söylemek istedim 🙂 09 eylül ist dan trenle sofya sofya da 1 gece 2 gun kalıp gece trenle belgrad , belgrad ta 2 gece kalıp oradan otobüs yada tren saraybosna a orda 2 gun (1 gün monstar a gidip oradan bulgar vizemiz sanırım hırvatistana giriş yapılıyormuş dubrovnike gitmeyi düşünüyoruz ne dersin 🙂
önerilerini paylaşmanı çok isterim 🙂

Şahin Doğan
30 Haziran 2016

Ben uzun mesafeli gezilere karşıyım açıkçası. Sofya, Belgrad, Saraybosna ve Dubrovnik kültür ve tarih olarak bambaşka şehirler. Eğer “gerçekten” gezmek istiyorsan bu şekilde yapmamanızı öneririm. Mesela ben 2 yıldır Mısır’ı bekletiyorum. Çünkü çok geniş bir tarihi var. İyice sindirmem lazım içimde, o şekilde gitmem gerek. Piramitlerin önünde selfie çekilmek isteseydim şimdiye 50 kere gitmiştim. Bunu bu şekilde düşünebilirsin 🙂

Erdem
07 Temmuz 2016

Merhaba ben bu konuda çok çaylağım bi sorum olacaktı 2016 şartlarını da değerlendirirsek en as kaç parayı gözden çıkarmak gerekir teşekkür ederim.

Şahin Doğan
08 Temmuz 2016

Günlük ortalama konaklama 100 TL diyebiliriz. Ancak bu çok değişken bir olay. Daha aşağıya da çekebilirsin, daha yukarıya da çıkartabilirsin.

Esra Engez
12 Temmuz 2016

Çok acıklayıcı bilgiler vermişsiniz planladığımız rota için çok yardımcı oldu .Teşekkürler

hande
29 Temmuz 2016

merhaba, öncelikle yazınız, açıklamalarınız, yorumlar ve onlara verdiğiniz cevaplar gerçekten çok yardımcı oldu. ellerinize sağlık.
biz eylül ayında 7 günlük, belgrad gidiş, üsküp dönüş şeklinde bilet aldık. niyetimde kosova da vardı ama çıkarttım. görmek istediğim şehirler belgrad-saraybosna-mostar-budva-kotor-tiran-ohrid-üsküp. bu şekilde araç kiralamak istiyoruz ve belgradda 3 firma olumlu yanıt verdi. geneli arnavutluk ve kosova’ya bizim araçla giremezsiniz şeklinde cevap veriyor.
nerede kaç gün konaklayacağımıza bir türlü karar veremiyoruz.
cumartesi sabah orada olup, diğer cumartesi akşam dönüş yapacağız.
1.gün belgrad
2.gün belgrad
3.gün s.bosna
4.gün s.bosna
5.gün kotor
6.gün ohrid
7.gün üsküp
çok hoşuma gitmedi.. başka nasıl önerirsiniz? yukarıdaki görmek istediğim şehirler arası kaçar saat?

şimdiden çok teşekkürler..

İbrahim Gökal
08 Ağustos 2016

Selam,

Öncelikle faydalı bilgiler için teşekkürler. Ben de bu sene kurban bayramında eşimle yukarıdaki 6 ülkeyi gezmeyi planlıyorum. Belgrad’dan başlayacağız, tekrar belgrad’dan geri döneceğiz. Burada en önemli nokta araba kiralamayı planlıyorum ve bu ülkeler arasında arabayla seyahat sıkıntı olur mu? Gümrük kapılarında sorun yaşar mıyım?

Şimdiden teşekkürler 😉

olcay
20 Ağustos 2016

merhaba,
yazınız için teşekkür ederim. benim sormak istediğim, ilk kez yurt dışı turuna çıkacak biri olarak Balkanlar turunu tavsiye eder misiniz? yoksa düşük bütçeli biri olarak soruyorum Balkanlar yerine daha farklı yerler için mi parayı ayırmalıyım? teşekkür ederim 🙂

Mustafa
22 Ağustos 2016

Merhaba Şahin Bey,
Ekim’in ilk haftası tek başıma 6 günlük balkan turu planlıyorum. gezim Üsküp’ten başlayıp Belgrad’ta son bulacak. ilk ve son günü yarım gün sayarsak üsküp-saraybosna- mostar-belgrad şeklinde gezmeyi planladım ama otobüslerin pek düzenli olmadığını söylüyorsunuz ve çok sıkışık bir gezi olur diye korkuyorum. bunun yerine üsküp-ohrid-belgrad şeklinde rota izlemek sizce daha mantıklı olur mu? nasıl bir rota önerirsiniz

Tourkalas
22 Eylül 2016

Şahin selam
Diğer yazılarını okurken buraya da gözüm ilişti…
Mostar için 3 saat demişsin ama bence Mostar’a kesinlikle haksızlık etmişsin .. Tamam sakin ufak bir yer ama tadını çıkarmak için yeterli bir süre değil. Ben iki gün kaldım, iki gün biraz fazla olabilir ama Mostar köprüsünü gece görmek başka bir duygu. Bazen ufak konserler oluyor, güzel geleneksel bir restoran vardı.
Bir de Mostar’da Blagaj’daki mevlevi dergahı, ve Kravice şelalesi var. Sanırım 20 euro gibi bir rakama üç kişilik araçla götürmüşlerdi ikisine birden. Şelalede de 1-2 saate yakın vakit geçirdik. Denemeye değer buz gibi su.
Ayrıca Mostar’a gidip o nehirde yüzülmezse de büyük bir kayıp. Hatta tekniği olan gitsin atlasın derim.
Yani en azından bir sabah gidip, ilk gün şehri gezip, nehre girip, gece takıldıktan sonra ertesi gün hostel-otelden çıkışı alıp eşyaları bırakarak sabah Blagay-Kravice yapılmalı. Dönüşte de otobüsle artık Split de olur, Belgrad’da olur. Rotaya bağlı.

Şahin Doğan
23 Eylül 2016

Ben de 2 gün kaldım aslında ancak tavsiyem genel gezi yapanlar içindi. Yani Saraybosna’dan gelirken yarım gününüzü ayırın gibi bir şey anlatmak istedim. Yoksa tadını iyice çıkarmak için 2 gün kalın desem; Paris, Barcelona gibi şehirler için 15 gün kalınız demem gerekir. Zaten herkes bayram tatili vs. gibi sıkıştırarak geziyor Balkanları. Bu nedenle 2 gün ayırmak fazla kaçacaktır 🙂

EVREN
18 Kasım 2016

Selamlar,
Yazılarını kitap gibi bir çırpıda okudum.Harika bir yol gösterici.Ama hala kararsızlık içindeyim.Plansız olarak izne çıktım ve bir hafta sürem var. 4 başkenti ve çevresini gezmeyi düşünüyorum. Saraybosna, belgrad, priştine ve üsküp.
Nasıl bir rota çizmeliyim.Başlangıç noktasına ve devamına karar veremedim. Geçişleri otobüsle yapacağım.İlgin için teşekkürler.

Şahin Doğan
19 Kasım 2016

Selam Evren. En uzaktan başla, bu tarafa doğru yaklaşarak gel. Dönüşün Üsküp olsun. 1 hafta sürede anca 4 şehri gezebilirsin zaten. Fazlası çok zor olur.

çağdaş öztürk
15 Aralık 2016

Merhaba şahin,
yazıların referans oldu bize .)))
ancak sormak istediğim bir şey vardı. istanbul’dan uçakla tiran’a inip ardından son olarak üsküp’ten uçakla dönme konusunda sıkıntı yaşar mıyız acaba.))
bilgi verebilirsen çok sevinirim.
saygılar,

Şahin Doğan
15 Aralık 2016

Geri dönüş bileti yanınızda olduğu sürece sorun yaşamazsınız 🙂

Rabia
28 Aralık 2016

Merhaba, eşimle birlikte Mart-Nisan gibi Balkanlar gezisi yapmayı planlıyoruz. İnternetten araştırma yapınca sizin yazılarınızı buldum ve ilgiyle okudum. Çok yararlı oldu teşekkür ederim. Kendimce bir program hazırladım. Bence her yer görülmeye değer, bu bağlamda öncelikli olarak gezebileceğim kadar çok gezmek istiyorum, bir daha gelemezsem diye en can alıcı yerlerini görmek istiyorum, daha sonra da çocuklarımla bir kez daha geleceğim yerleri belirleyerek daha detaylı gezebilmek. Yazılarınızı okuduğumda ulaşımın zor olduğunu anladığımdan araç kiralamaya karar verdik. Gezimizin tarihinden ötürü yüzmeye vakit harcamayacağız. Gidiş dönüş Tiran olacak şekilde:
Cuma gecesi 22:00’da Tiran’da olacağız,
Cumartesi: İşkodra, Bar, Kotor (konaklama),
Pazar: Kotor, Risan, Herceg Novi, Budva (konaklama),
Pazartesi: Budva, Ulcinj (konaklama),
Salı: Prizren, Üsküp (konaklama),
Çarşamba: Matka Kanyonu, Bittola, Ohrid (konaklama),
Perşembe: Ohrid Naum bölgesi, Struga, Berat (konaklama),
Cuma: Durres, Tiran
Cumartesi 01:00 de arabayı teslim edeceğiz.
Bu program nasıl sizce, uygulanabilir mi? Gezimizi 1 gün daha uzatabiliriz. Öyle bir durumda hangi şehre ayırdığımız vakti uzatmalıyız.
Balkanları ilk kez gezeceğiz. Bilgi ve fikir verirseniz çok seviniriz.

ayşe
09 Mart 2017

Merhaba,
7 günlük balkan turumu S.bosnadan başlatıp Üsküpte sonlandırmayı düşünüyorum. Tek olduğum ve bayan olduğum için ülkeler arası geçişlerde sıkıntı yaşar mıyım? bilemiiyorum. Bosna’dan Belgrad’a ordan karadağ ordan Arnavutlu veya kosova yapsam son olarak da Makedonya’da 2 günümü tamamlasam? sizec doğru bir rota çizmiş olur muyum?
ya da hiç arnavutluğu karıştırmadan direkt kosovaya ordan makedonyaya geçsem daha mı temiz olur?
yardımlarınızı rica ederim.

Şahin Doğan
26 Mart 2017

Tek ve bayan olmak sorun değil. Bir arkadaşım tüm Türkiye’yi tek başına gezdi, sorun yaşamadı. Oralarda sorun yaşama ihtimalin çok daha düşük.

Arnavutluk’a hiç gitmemeni öneririm. Kosova-Makedonya rotasını izlemelisin.

Ahmet Salih ŞAHİN
26 Nisan 2017

Şahin Bey, öncelikle çok teşekkür ederim, oldukça zihin açıcı bir rehber oldu yazdıklarınız. Yedi günlük bir zaman dilimimiz var ve şöyle bir plan yaptım, sizin fikrinizi de almak istedim. Size mantıksız gelen kısımları düzeltmenizi rica ederim. 2 gün Sarajevo, 1 gün Mostar ve çevresi (Kojic, Blagaj, Kravica), 1 gün Travnik, 1 gün Jajce, 2 gün Perast, Kotor, Budva. 5 gün araç kiralamayı düşünüyoruz inşallah. Sarajevo gezimizi bitirdikten sonra araç ile gezmeye başlayacağız ve konaklama merkezimiz Sarajevo olacak yani Karadağ şehirleri hariç Bosna’daki her gittiğimiz şehirden geceleyin tekrar Sarajevo’ya dönüp yattıktan sonra ertesi sabah tekrar yola çıkacağız. Zaten Karadağ şehirlerini dışta tutarak söylersem en uzak mesafa 3-4 saatlik. Genel itibariyle fikrinizi alabilir miyim?

Gokhan
05 Mayıs 2017

Tesekkurler kardesim.Cok bilgilendirici bir yazi olmus.Emegine saglik… 🙂

emin
01 Haziran 2017

internette gördüğüm en derli toplu balkan gezi yazısı olmuş, teşekkür ederim. ben yaklaşık 8-10 günlük bir motor gezisi yapmayı düşünüyorum balkanlara. tek olacağım. konaklama için çadır kurabileceğim yerler mevcut mudur balkanlarda? ve tabi çadır konaklaması güvenli olur mu? yani böyle bir kültür var mı yoksa hemen her yerde hostel, pansiyon ya da oteller mi var? benim önceliğim çadır olacak olmasına rağmen bu motorsikletli seyahati sen yapıyor olsaydın konaklama için hangi bölgede hangi tercihte bulunurdun?

Şahin Doğan
01 Haziran 2017

Balkanlarda çok sayıda orman ve dağ bulunuyor. Çadır kurmak için sorun yaşanacağını zannetmiyorum ancak kültür olarak hosteller daha popüler. Çünkü çoğu hostelin gecelik ortalama fiyatı 10 euro. Ben olsam hostelde kalmayı tercih ederdim şahsen.

Bahar
31 Temmuz 2017

aradığımız her şey var burda 🙂 emeğinize sağlık çok teşekkür ederiz. Arkadaşımla 6-7 günlüğüne gitmeyi planlıyoruz ağustos ayında. Sizin de dediğiniz gibi çok yer görüp tadını çıkaramamaktansa az yer görüp rahat rahat gezmek istiyoruz. 2 maksımum 3 ülke yeterli diye düşündük.Sizce hangi ülkeler olabilir ulaşım açısından sorun yaşamayacağımız, rotamızı belirleyemedik yardımcı olursanız çok sevinirim.Ha bir de biz geldiğimiz yerden dönmemiz gerekiyor diye duyduk ama yorumlarda öyle gerekmediğini söylemissiniz doğru mu anladım 🙂

Şahin Doğan
31 Temmuz 2017

Evet, gidilen ülkeden dönmeye gerek yok. Makedonya, Sırbistan ve Bosna-Hersek ulaşım konusunda rahattır.

onur batır
04 Ağustos 2017

meraba yakında bir balkanlar gezisi yapacagız arkadaşımla blok unuzu baya begendim banada baya yardımcı oldu .. e posta üzerinden iletişime geçme imkanımız varmı aacaba ?

elvan
26 Eylül 2017

merhaba, güzel yazı için tebrikler. trenle interrail balkanlar yapmayı düşünüyorum ocak sonunda. uçakla bi noktaya gidip geze geze türkiyeye dönmek mi daha mantıklı yoksa trenle gezmek mi karar veremedim. maliyet olarak aynı sayılır çok farketmiyor. ama ülkeler ve şehirler arası tren bağlantısı nasıl olur hiçbir bilgim ve fikrim yok. bilginiz var mı acaba?

Şahin Doğan
27 Eylül 2017

Balkanlarda tren ulaşımı fazla yaygın değil. Tavsiye etmem interrail’i.

Ahmet Şahin
15 Ekim 2017

Merhaba, öncelikle emeğine sağlık, gördüğüm en iyi balkanlar yazısıydı gerçekten. Bu şubat tatilinde arkadaşımla kendi arabamızla balkanlara gitmeyi düşünüyoruz, fakat kışın balkanlara gitmenin iyi olup olmayacağı ve yollarda kar olması durumu aklımızdaki en büyük soru. Bu konuda fikir verebilir misiniz acaba ? Çok teşekkür ederim.

Şahin Doğan
15 Ekim 2017

Merhaba. Have ve yol durumunu bilemem elbette ama sorun yaşama ihtimaliniz var. Sonuçta gezmeye gideceksiniz, ben risk almazdım.

Serpil
08 Mayıs 2018

Biz 6 aylık pasaport aldık fakat temmuzda yani 2 ay sonra saraybosna ya gidicez bu zamanda 4 ay ay kaliyor vizesiz gidiyoruz 1 hafta kalmayı planliyoruz fakat şüphedeyiz 4 ayı kalmiş passport la sorun yasarmiyiz hava alaninda

Şahin Doğan
10 Mayıs 2018

İntimal olarak soruyorsanız evet, pasaport süresi 6 aydan az olduğu için geri yollama ihtimalleri var. Daha önce bu yüzden kabul edilmeyen kişiler olduğunu duymuştum. Ama bu sizi kabul etmeyecekleri anlamına gelmediği gibi, kabul edecekleri anlamına da gelmez 🙂

Umut ÇARDAK
29 Mayıs 2018

Merhabalar yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum ve açıkçası imreniyorum.
Bu yaz eşim ve 1 yaşındaki oğlum ile 15 günlük bir Balkan gezisi planı yaptım. Yunanistan’a vize başvurusu yapacağız. Güzergah ve günler şu şekilde planladık;

Edirne-Kavala-Selanik(2Gece)-Bitola-Ohri(2Gece)-Üsküp(1Gece)-Niş-Belgrad(2Gece)-Sarajevo(1Gece)-Mostar(1Gece)-Dubrovnik-Kotor(2Gece)-Budva-Prizren-Priştine(1Gece)-Sofya(1Gece)-Edirne

Güzergah hakkındaki düşünce ve önerilerde, ayrıca sınır geçişlerindeki varsa riskler hakkında bilgilendirmede bulunursan çok sevinirim. Ufkun açık, şansın bol olsun.

Dila
21 Haziran 2018

Merhaba
Belgrada gidip Üsküpten döneceğimiz bir tatil planladık. Toplamda 12 gün. Belgraddan sırayla bosna/mostar/kotor/budva/ohrid/üsküp yapmayı düşünüyoruz. Aradaki transferler biraz beni ürkütüyor. Sence hepsini görme şansımız olur mu? Ve sadece uçak biletlerimiz pasaport geçişlerinde yeterli olur mu diye sormak istedim. Sevgiler.

Kerem
25 Haziran 2018

Merhabalar. İnstagram’dan yazdım ama cevaplar başkalarının da işine yarasın diye buraya yazmak daha doğru sanırım_jeton geç düştü 🙂 Ben 2o günlük bir tur planladım. Perşembe 28.06 yola çıkıyorum. Üsküp, Ohrid, Tiran, İşkodra, Budva, Kotor, Mostar, Saraybosna, Novi Sad, Belgrad, Prizren, Üsküp. Bankamatik kartı kullanmayı düşünüyorum ama bazı ülkelerde, mesela Güney Amerika ülkelerinde bankaların döviz kurlarında büyük oynamalar olduğunu duydum. Sen kart kullandıysan Balkan ülkelerindeki durum ile ilgili tecrübelerini paylaşır mısın? Geri dönüşte büyük sürpriz yaşamak istemiyorum 🙂 Diğer alternatifte nakit taşımak; 2000 lira gibi bir bütçe bana yeter; bu parayı yanımda taşısam! Güvenli mi? Son olarak da döviz bozdurmak için nereleri tavsiye edersin?

Şahin Doğan
26 Haziran 2018

Ben son yaptığım seyahatte yanımda 3000 Euro taşımıştım nakit 🙂 Burada mantık çok basit. ha paran çalınmış, ha telefonun veya herhangi bir kişisel eşyan. Hepsinin etkisi aynı bence. Yani seyahati bitir ve ülkene geri dön. O saatten sonra gezsen de fayda etmez. Bunun gibi beklenmedik durumlar her zaman olabilir. Yani paran da çalınabilir, araba da çarpabilir. O yüzden pek düşünmemek lazım.

Döviz bürolarında para bozdurmadan önce önlerinde yazan kurlara bakmak gerekiyor. Ayrıca komisyon alıp almadıkları da önemli. Genelde havalimanlarından ve bankalardan bozdurmadığın sürece çok sıkıntı olmuyor.

Volkan Akçıl
29 Haziran 2018

Merhaba,
Öncelikle yazdığınız bu güzel yazı için çok teşekkürler. Sabırsızlıkla okuduk. Ancak yazı o kadar detaylı anlatılmış ki 8 günlük gezimize hangi şehiri sığdırabiliriz kararsız kaldık çünkü bir çok yer iştahımızı kabarttı.
Eşimle düğün sonrası balayı için balkan turu yapmaya karar verdik. Ne yazık ki döviz kurları yüksek olduğundan balkanlarda biraz zorunlu kaldık, pek bir şansımız yoktu eğer yurt dışına gideceksek. Sizden önceki okuduğum yazılarda da herkes balkanlarda ki toplu taşıma araçlarının kötülüğünden şikayet etmiş. Bizde uçak biletimizi alıp araç kiralamaya karar verdik.
Uçakla Belgrad’a inip 9.gün yine Belgrad havalimanından döneceğiz. Bizim aklımızdaki rota Belgrad’dan başlayarak Üsküp-Ohrid ve belki oradan Arnavutluğa inip geri aynı yoldan çıkmak. Geziden beklentimiz hem denize girelim hem doğal güzelliklerini görelim hem de güzel restoranlarında yemek yiyip barlarında eğlenelim. Yani bütün bunlara eşit önem vermek gibi de söyleyebiliriz.
Sizin bu rota ile ilgili bir tavsiyeniz olabilir mi? Size göre doğru rota mı? Değilse ideal rota nasıl olmalıdır?
Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim 🙂

Merve ozkan
17 Mart 2019

Merhabalar yaziniz cok aydinlatiici olmus.Tam istedgim noktalara deginmissinz..İntenettekk en aydinlatici gezi rehberi olmus bence☺️Yazinizi okuyarak kendime soyle bir rota cikardim ama zorlanirmiyiz otobusler konusunda emin olamadim..Aslinda benim amacim karadaga gitmek ve orda daha cok vakit gecirmek fakat ucak biletleri cok pahali oldugundan diger ulkelerden otobuslerle gecis saglamayi dusunuyorum manayla da birkac ulke gormus olacagim☺️Saraybosna ve belgrada gittigim icin rotam uçakla tirana gidip iskodradan baslayip karadag ,budva ,kotor,pritzen,ohrid,uskup olacak.Uskuptende donus..Sizce bu rota da ootbuslerle sikinti yasayacagim bir durum olur mu?temmuz ayi gbi dusunuyorum bir an once netlestrip rotami biletimi almak istiyorum..yorumlarinizi bekliyorumm☺️☺️

Ahmet
14 Ekim 2019

Belgrad ta. Saraybosna ya gidecem ama otobüs rotalarında Hırvat sınırına giriliyor vize iz yok nasıl olacak