Bitola Gezi Rehberi

Mustafa Kemal Atatürk‘ün 1896 – 1898 yılları arasında eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi‘nin bulunduğu Makedonya’nın Manastır (Bitola) şehri, Ohrid‘e bir buçuk, Üsküp‘e ise iki buçuk saat mesafede yer almaktadır. Şehirde her ne kadar gezilecek fazla bir yer olmasa da, konu Atatürk olduğu için hiç düşünmeden ziyaret ettiğim bir şehir oldu. Bu yazımda hem Bitola, hem de Manastır Askeri İdadisi ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Bitola (Manastır)

Bitola, Makedonya’nın en büyük ikinci şehri olup, pek çok yabancı ülkenin burada konsolosluğunun olmasından dolayı lakabı “Diplomasi Şehri“dir. Ancak gezilecek fazla noktası olmamasından dolayı ne büyüklüğü ne de diplomasi şehri olması Bitola’yı turistik bir şehir yapmamaktadır. Tabi Türk turistler için bu durum tam tersine olup, büyük bir manevi öneme sahiptir.

Eğer Makedonya’ya seyahat ederseniz, Bitola’ya Ohrid ya da Üsküp‘ten günübirlik olarak gelebilirsiniz. Biz otobüsle Ohrid’den geldiğimiz için, otogara geldikten sonra ilk iş şehrin en popüler caddesi olan Sirok Sokak‘a gitmek oldu (15 dk yürüme mesafesinde). Sokağın başında Atatürk’ün eğitim aldığı askeri okul bulunuyor ancak biz burayı dönüşte gezdik ve size de onu tavsiye ederim.

Sirok Sokak ve Türkiye Konsolosluğu

Sirok Sokak üzerinde çok sayıda cafe yer alıyor. Bu nedenle Bitola cafe kültürü epey gelişmiş bir şehir. Bana Bulgaristan/Plovdiv‘i anımsattı birazcık. Bu sokak üzerinde aynı zamanda Türkiye dahil pek çok ülkenin konsolosluğu bulunuyor. Biz yaklaşık bir buçuk saatlik otobüs yolculuğu sonrasında biraz dinlenmek için gözümüze güzel gözüken bir cafeye oturarak kahvelerimizi içtik. Ancak sonrasında biraz pişman olduk çünkü sokak üzerinde çok daha güzel cafeler bulunuyordu. Bu nedenle acele etmemenizi öneririm.

Saat Kulesi

Sirok Sokak’ın bitiminde 30 metre yüksekliğinde olan ve ilk olarak Osmanlı döneminde (1664) yapılan bir adet saat kulesi bulunuyor. Ancak günümüzdeki hali 19. yüzyılda tekrar yapılmış.

Yeni Camii
Isak Bey Camii

Yine Sirok Sokak yakınlarında iki cami bulunuyor. Birisi 1558 yılında Kadi Mahmud Efendi tarafından yaptırılan Yeni Camii, diğer ise Isak Celebi Ibni Asa tarafından 1508 yılında yaptırılan Isak Bey Camii. Eğer zamanınız olursa camileri ziyaret edebilirsiniz.

Bitola’ya günübirlik olarak geldiğimiz için elimizde haliyle bir şehir haritası yoktu. Bu nedenle tabelaları takip ederek camilere iki dakika yürüme mesafesinde bulunan eski çarşıya (old bazaar) gittik. Burası Osmanlı döneminde kurulan ancak 18. yüzyılda pek çok kez büyük yangınlar görmüş bir çarşı. Bu nedenle 1950 yılında yeniden yapılmış ve herhangi bir tarihi önemi bulunmuyor.

Eski çarşıda gezerken pek çok Türk ile karşılaşmak olası. Biz de hediyelik eşya dükkanlarına bakarken 30 yıldır orada yaşayan ve dükkan işleten biriyle karşılaşıp ayaküstü epey konuştuk. Şahsen ben seviyorum bu şekilde gurbette yaşayan Türklerle konuşmayı. Enteresan hikayeleri oluyor 🙂

Manastır Askeri İdadisi

Eski Çarşı’yı gezdikten sonra tekrar Sirok Sokak üzerinden geriye döndük ve sırada buraya asıl gelme sebebimiz olan Manastır Askeri İdadisi vardı. Her ne kadar günümüzde bu bina müze olarak kullanılsa da, 1896 – 1898 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk buradaki okulda eğitim almış. İki katlı binanın bir bölümü arkeoloji müzesi, bir bölümü ise Atatürk’e özel olarak dizayn edilmiş. Tabi hakkını vermek lazım Süleyman Demirel‘in bu konuda katkısı büyük olmuş.

Atatürk Odası

Müzeye giriş fiyatı olan 100 Dinarı (5 TL) ödedikten sonra hemen ikinci kata çıktık ve müzede çalışan görevli bize 2005 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Atatürk’ün hayatını anlatan belgeseli açtı. Yaklaşık 16 dakikalık bu belgesel hayatımda Atatürk ile ilgili izlediğim en güzel ve en duygu yüklü videoydu. İnanın bana gerek müzikleri, gerekse anlatım şekli inanılmazdı…

Atatürk ve Sabiha Gökçen
Atatürk odası içerisinden
Odanın girişindeki açıklama
...

Bitola gezim Manastır Askeri İdadisi ile sona erdi. Eğer buraya seyahat edecekseniz ve zamanınız olursa, MÖ 4. yüzyılda inşaa edilen Heraklea Antik şehrine gitmenizi tavsiye ederim. Bizim fazla zamanımız olmadığı için ne yazıkki erken ayrılmak zorunda kaldık. Ayrıca eğer toplu taşıma kullanacaksanız, şehre ilk geldiğiniz zaman döneceğiniz otobüs saatlerini öğrenmekte yarar var.

Bitola (Manastır) şehrine seyahat edeceklere şimdiden iyi seyahatler diliyorum…

Yorum Yaz

Yorumlar

Mustafa
03 Mart 2017

5 günlük Makedonya gezimizde Bitola planlarımız arasında yoktu ama yazınızı okuduktan sonra uğramaya karar verdik.Biz İzmir den gitmeyi düşünüyoruz, acaba üsküp havalimanına indikten hemen sonra mı Bitolo ya gitsek ve 1 gece konaklayıp Üsküpe geçsek yada Üsküpe yerleşip sizin gibi günübirlik mi gitsek daha verimli olur?Tavsiyenizi duymak isteriz.
Teşekkürler

Şahin Doğan
04 Mart 2017

Günübirlik gidebilirsiniz. Kalmanızı gerektirecek bir durum yok bana kalırsa. Ancak otobüs saatlerini ayarlamakta (gidiş-dönüş) fayda var.