Gürcistan Gezilecek Yerler

Çalıştığım şirketin 29 Ekim öncesinde verdiği 2 günlük tatili fırsat bilerek uçak bileti bakmaya başlamıştım. Haftasonunun da birleşmesiyle birlikte toplam 5 günlük tatilim oluyordu. Daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi “gideceğim yerin önemi yok, yeterki uçak bileti ucuz olsun” düşüncesiyle, AtlasJet’ten Gürcistan’a gidiş-dönüş 300 TL’ye uçak bileti bulmuştum. Bu yazımda genel olarak Gürcistan’dan ve turistik yerlerinden bahsedeceğim.

AtlasJet İstanbul - Gürcistan

Gürcistan Hakkında

Gürcistan topraklarında yaşam Taş Devrinde başlamış. Burada kurulan ilk krallıklar olan Kolhis ve İberia Krallıkları (MÖ 1350 – 164) Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmış. Ardından 400 yıl Roma İmparatorluğu altında kaldıktan sonra birkaç yüzyıl Bizans egemenliği altında yaşamış. 15. yüzyılda ise Timur’un istilası ile ülke yerle bir olmuş.

Bizans’ın yıkılmasının ardından bu bölge Osmanlı ve İran’ın saldırılarına uğramış. Gürcistan’ın batısı Osmanlılarda, doğusu ise İran’da kalmış. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda ise Gürcistan’ın tamamı Çarlık Rusya’nın hakimiyeti altına girmiş.

1. Dünya Savaşında İngilizler Gürcistan’ı işgal etmişler. 1921 yılında ise Josef Stalin tarafından işgal edilerek Sovyetler Birliği’ne katılmış. 1991 yılında Sovyetler dağıldıktan sonra Gürcistan’da bağımsızlığını ilan etmiş.

Gürcistan'ın Özerk Bölgeleri

2008 Güney Osetya Savaşı

Osetya’nın kendi toprağı olduğunu düşünen Gürcistan, 1992 ve 2004 yılında burayı ele geçirmek için askeri saldırı düzenlemiş ancak başaramamış. 2008 yılında bir kez daha askeri operasyon düzenlemiş, bu sefer Rusya’nın sert bir şekilde karşılık vermesiyle ateşkes istemek zorunda kalmış. 2008 Pekin olimpiyatları sırasında yaşanan bu olayı hepinizin hatırlayacağını düşünüyorum. Bu tarihten sonra Gürcistan ile Rusya arasında tüm diplomatik ilişkiler kesilmiş. Bunun dışında Rusya Gürcistan’a doğalgaz akışını durdurmuş ve Gürcü vatandaşlarına vize uygulamaya başlamış. Öğrendiğim kadarıyla da onlar için Rusya vizesi almak oldukça zormuş.

Gürcüce

gurcuceGürcüce, dünyanın en eski dillerinden biri olup 5. yüzyıldan beri konuşulmaktaymış. Dilin ilginç özelliklerinden bahsetmem gerekirse öncelikle yazılış itibariyle Elfçeye oldukça benziyor. Bu nedenle yazılanları okumak neredeyse imkansız. Bunun yanında Gürcüce’de F harfi bulunmadığından Ford Focus‘a Pord Pocus, Fatih’e Patih, Fatma’ya Patma diyorlarmış. Aynı zamanda 7 sessiz harf de yanana gelebiliyormuş. Örneğin Dzhgsasuhili = Stalin anlamına geliyormuş.

Gürcistan’ın resmi dillerinden biri de Rusça olduğu için şehirde çok sayıda Rusça bilen insanları görmek mümkün. Ancak günümüzde okullarda 2. dil olarak İngilizce öğretiliyormuş.

Gürcistan Lari’si (Gel)

Gürcistan’ın yerel para birimi Lari‘dir. Uluslararası ISO kodu ise GEL olarak geçiyor. 2014 sonu itibariyle 1 Lari = 1.18 TL yapıyor ki küçük bir farkla Gürcistan parası bizimkinden daha değerli.

Bizdeki kuruşun karşılığı ise onlarda Tetri. 1 Lari = 100 Tetri yapıyor. Bir buçuk lira = 1 Lari 50 Tetri gibi düşünebilirsiniz.

Gürcistan’ın Bölgeleri

Gürcistan'ın Bölgeleri

Gürcistan; Kartli, Rioni, Kakheti, Güneybatı (Southwestern), Kuzeybatı (Northwestern), Samtskhe-Javakheti olarak 6 bölgeden oluşuyor. Güney Osetya’yı da sayarsak 7 bölge olmuş oluyor.

Gürcistan Vizesi

Gürcistan’a vize gerekmiyor. Hatta TC Nüfus Cüzdanı ile giriş yapılabiliyor.

İlaç Sorunu

Gürcistan hükümeti uyuşturucuyla mücadele kapsamında bir süredir hiçbir ilacın ülkeye sokulmasına izin vermiyor. Geçerli sebebiniz ve belgeleriniz yoksa ağrı kesici dahil hiçbir şey götürmemenizi öneririm. Para ve hapis cezası olduğu söyleniyor.

Gezilecek Şehirler

Aslında Gürcistan gezilecek yerler bakımından zengin bir ülke ama bunun pazarlamasını iyi yapamıyorlar. Birçok önemli yer kaderine terk edilmiş ve bazı yerlere de toplu taşımayla ulaşım yok. Gezilecek şehirlere ayrı ayrı bakmak gerekirse:

– Batum (Batumi)

Özellikle Karadenize kıyısı olduğu için Gürcistan’ın en turistik şehirlerinden biri. Ülkemizden düzenlenen Karadeniz turlarıyla buraya gelmek mümkün. Öğrendiğim kadarıyla sadece birkaç saat burada kalınıyormuş ve şehir gereksiz pahalıymış.

– Tiflis (Tbilisi):

Gürcistan’ın başkentinde 2 gün kalmanızı öneririm. 1 gün yetmeyebilir. – Tiflis Gezi Rehberi

– Akhaltsikhe:

Burada bir osmanlı kalesi bulunuyor. Ancak kaleyi sıfırdan restore ettikleri için tarihi bir önemi kalmamış. Yine de görmenizi tavsiye ederim. Şehirde bunun dışında Sapara manastırı ve Khertvisi kalesi bulunuyor. 1 gün kalabilir ya da sadece kaleye uğrayarak transit geçebilirsiniz.

– Borjomi:

Gürcistan’da maden suyunun üretildiği şehir olup, turistik yeri bulunmamaktadır. Şehir parklarında bulunan çeşmelerden maden suyu akıyor. Yol üzerinde durarak bir şişe doldurabilirsiniz. Oldukça tuzlu bir maden suyusu var 🙂

– Mtskheta:

Tiflis’e 20 dakika uzaklıkta bulunan şehirde Swetitskhoveli Kilisesi ve şehrin tepesinde Jvari Manastırı bulunuyor. Tiflis’e giderken ya da dönerken birkaç saatliğine uğrayabilirsiniz.

Akhaltsikhe, Borjomi ve Mtskheta Gezi Rehberi

– Gori:

Josef Stalin’in doğduğu şehir. Burada doğduğu ev ve hayatını anlatan bir müze bulunuyor. Şehrin yakınlarında ise tarihi bir mağara ve kilise var. 1 gün kalmak gerekir. – Gori Gezi Rehberi

– Kutaisi:

Gürcistan’ın en büyük ikinci şehri. Burada 11. yüzyılda yapılan Bagrati Katedrali ve 12. yüzyılda yapıla Gelati Manastırı bulunuyor. 1 gün kalmak gerekebilir.

– Vardzia:

1100 yılında yapılmış mağara bulunuyor. Benim çok hoşuma gitmişti ancak buraya toplu taşıma bulmak epey zor.

– Kazbegi Dağı:

Kafkasların en büyük dağı. Hava soğuk olduğu için gidemedim ancak 2000 metre yükseklikte bulunan manastırı mutlaka görmek isterdim. Belki başka bir zamana 🙂

Ben 2 gün Tiflis ve 1 Gün Gori’de kaldım. Günübirlik olarak ise Akhaltsikhe, Borjomi, Mtskheta ve Vardiza’yı gezdim. Son gün Tiflis’ten İstanbul’a döndüm.

Şehirlerarası Ulaşım

Gürcistan bu konuda malesef çok geri kalmış. Ulaşım alternatifleri şunlar:

– Marshrutka:

Marshrutka'lar farklı renklerde olabiliyor. Ön Gürcüce gidecekleri yer yazıyor ancak yerel halktan birinden yardım almakta fayda var.

Gürcistan genelinde en çok kullanılan ulaşım sistemi. Maşrutka diye okunuyor. 16+1 ford transitlerler gibi ancak koltuk araları çok dar. Valizle binmek neredeyse imkansız. Gerekmedikçe kullanmamanızı öneririm. 20 dakika zor dayanmıştım. İyi yönü çok sık seferleri bulunuyor ve fiyatları oldukça ucuz.

– Toplu Taksi (Dolmuş):

Bunlar 6 kişilik taksiler. Koltukların tamamı dolunca kalkıyor (45 dakika-1 saat bekleyebilirsiniz). Marshrutka’lara göre daha konforlu ancak birkaç Lari daha pahalı. Mümkün olduğunca bunlarla ulaşımınızı sağlayın.

– Tren:

En ucuz ulaşım şekli. Ancak sefer sıklığı çok az ve trenler çok konforsuz. Mümkün olduğunca uzak durun.

– Taksi:

Benim yaptığım gibi günlük olarak bir taksiciyle anlaşarak birçok şehri görebilirsiniz. Ben 120 Lari ödeyip 200 kilometre gezmiştim. Eğer 2-3 kişi gidiyorsanız çok daha uygun olacaktır. İyi pazarlık yapmanızı öneririm.

– Otostop:

Otobanda çok sayıda Türk tır şoförü göreceksiniz. Yanınıza bir adet Türk bayrağı alırsanız durmayacak şoför yoktur 🙂 Ulaşımınız bedavaya getirebilirsiniz.

Yeme-İçme

Yemek:

Khachapuri (okunuşu: Haçapuri)

Kesinlikle Gürcistan’ın peynirli pidesi Khacaphuri‘yi denemenizi tavsiye ederim. Ben çok sevmiştim ve birçok defa yedim.

Khinkali (okunuş: hıngel)

Bunu çok beğenmedim. Hamurun içerisine et ve patates konuluyor. Sapından elle tutarak yeniliyor.

İçme:
Gürcistan’ın şarabı meşhur. Ülke genelinde üzüm çeşitliliğinden dolayı 500’ün üzerinde farklı tatlarda şarap üretiliyormuş. Aynı zamanda dünyada ilk şarabında Gürcistan’da üretildiği söylenir (7000 yıl önce).

En popüler şarap, Mukuzani‘dir. Saperavi, Khvanchkara ve Kindzmarauli diğer popüler şaraplar arasındadır. Bunun dışında mutlaka limonata içmenizi öneririm.


Özetlemek gerekirse Gürcistan’ın tüm turistik yerlerini gezmek için 5-6 gün yeterli olacaktır. İyi gezmeler!

Yorum Yaz

Yorumlar

jak
25 Mart 2016

bi müsaade etsen de baksak önce

SAİT YILMAZTÜRK
27 Haziran 2016

Bende ağustos ayında gitmeyi düşünüyorum faydalı oldu teşekkürler.

Soxrat
11 Temmuz 2016

Tesekkuler, ben ve yakin bir arkadasim onumuzdeki haftadan itibaren Gürcistan ve Ermenistani kapsayan 15 gunluk bi tatil yapacagiz. Bizimki cok daha kapsamli olacak ama yazninizi okudugum icin bi tesekkur etdeyim diye dusundum.

Hosca kalin!

Şahin Doğan
11 Temmuz 2016

İyi seyahatler 🙂

BAHRİ ERSOY
03 Nisan 2017

ŞAHİN BEY TEŞEKKÜR EDERİZ ÇOK GÜZEL ÖZETLEMİŞSİN. TEMMUZDA 4 ARKADAŞLA TİFLİSE GİDECEĞİZ.

güven serin
14 Ağustos 2018

Burada sadece Türkçe bilmek yeterli olur mu? Rehber bulabilir miyiz?

Şahin Doğan
21 Ağustos 2018

Yabancı dil sorununuz varsa turla gidebilirsiniz bence.

tuğcan
06 Nisan 2019

genelde turkçe biliyorlar sorun olmaz yani dil bilmesende gezmen mümkün

Yasemin Sitti
15 Haziran 2019

Merhaba biz de bu sene 29 ekimde 5 gunluk bir tiflis batum turu yapmak istiyoruz. Kafamizdaki rota tam sizin gibi 3 kisiyiz ama araba kullanmak konusunda kendimize guvenmiyoruz. Civar sehirleri gunluk taksiyle gezdik demissiniz. Nasil bulup anlastiniz. Yerel rehber veya taksi gitmeden ayarlama şansımız olsa keşke.

Şahin Doğan
23 Haziran 2019

Selamlar. Yerel rehberi bilmiyorum ancak Gürcistan-Azerbaycan-İran gibi ülkelerde korsan taksicilik oldukça yaygın. Bunları bulmak da kolay. Daha doğrusu onlar sizi bulurlar otogar çıkışında veya kalabalık yerlerde (üzerinde taksi yazan taksilerden bahsetmiyorum, kaçak taksi bunlar). Günlük olarak şoförle birlikte kiralayabiliyorsunuz. Sizi istediğiniz yere götürür ve bekler. Nereye derseniz onu yapar.

Ancak bunun zor kısmı fiyatta anlaşma. Turist olduğunuzdan dolayı çok yüksek fiyat söyleyeceklerdir. Bu durum bu coğrafyada böyle maalesef. Örneğin ben şu an Azerbaycan’dayım, 15 Manat ödediğim bir seyahat için İngilizlere 200 Manat diyorlardı. Aradaki farkı siz düşünün artık. Eğer şehirde yerli birileriyle tanışırsanız onlar size taksi kiralama ve pazarlık konusunda yardımcı olacaklardır. Ben bu şekilde yapıyorum 🙂

Rotasiz kaptan
17 Ekim 2019

Ben tirciyim turk bayragini acip durmayacak tirci yok yada batum tiflis bir çok turk tesisi var birine gidip tirla istedigin yere gidebilirsiniz azerbaycaba yada turkiye istanbul mersin bu güzergaha çok tir var

Küçük Dünya Yaprak
22 Aralık 2019

Gürcistan’ın en güzel yeri olan Svaneti’yi de listeye eklemek isterim.

pvc zemin kaplama
09 Mart 2021

harika paylaşım teşekkürler