Şu yazıyı okuyorsun: Hostel Nedir?
Bilgi Yazıları 23 Mart 2016

Hostel Nedir?

Yaklaşık iki buçuk sene önce bir arkadaşım yaptığı uzun süreli Güney Amerika seyahatini anlatıyordu. Bende o zamanlar yurtdışı seyahatlerine oldukça yabancı olduğum için sorabildiğim tek şey “nasıl para yetirdin, nerelerde kaldın” olmuştu. İşte “hostel” kelimesini ilk olarak o zaman, o arkadaşımdan duymuştum. Bugün ise bu yazıyı şu an konakladığım 46. farklı hostelden yazıyorum. Eğer hostel nedir, hostel güvenli midir, ucuz mudur, rahat mıdır gibi sorularınız varsa, bu konuda oldukça deneyimli birinin yazısını okuyacaksınız demektir 🙂

Hostel Nedir?

Hostel, dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanlarla beraber aynı odada konaklanılan pansiyonlardır. Buraların otel ya da pansiyonlardan farkı, bir odada kendi arkadaşlarınız ve/veya hiç tanımadığınız insanlarla konaklıyor olmanızdır. Yani otel odaları size özeldir, pansiyonlar ise çoğunlukla bir evin odalarında sadece siz ve arkadaşlarınızın konakladığı yerlerdir. Hosteller ise hem otel, hem de pansiyon karışımıdır.

Hosteller çoğunlukla müstakil ve dubleks binalardır. Ancak bazen tıpkı oteller gibi birçok katlı ya da 3+1 şeklinde bir apartman dairesi bile olabilirler. Burası fazla önemli değil. Ancak tüm hostellerin ortak özelliği “özel” ve “karışık” odalarının olmasıdır.

  • Özel Odalar (Private Rooms): Çoğunlukla çift kişilik oda olurlar. Bu odaların otel odalarından fazla bir farkı yoktur. Yani sadece size özeldir. Fiyat olarak kısmen otellerden daha uygundurlar.
  • Karışık Odalar (Mixed Rooms): İşte hosteli hostel yapan temel şey karışık odalardır. Az önce bahsettiğim gibi tanımadığınız pek çok insanla aynı odada kalırsınız. Bu odalar hostelin kapasitesine göre değişmekle birlikte; 4-6-8-10-12 kişilik şeklinde olurlar. Yataklar genellikle ranzalı olduğu için, oda kapasitesi çifter çifter gider.

Hosteller Güvenli midir?

Hayatında daha önce hostelde konaklamayan bir kişinin kafasındaki temel soru ya da endişesi hostellerdeki güvenliktir. Yani “tanımadığınız insanlarla” aynı odada kalma fikrine pek çok kişi ilk başta olumsuz yaklaşır. Güvenlikle ilgili en büyük sorun; eşyalarınızın çalınması ya da diğer insanların size karşı olan tutumudur.

Bu konudaki endişenizi şu şekilde giderebilirsiniz. Gittiğiniz bir şehirde konaklayacağınız hostele gelen tüm insanlar, aynı sizin gibi dünyanın farklı yerlerinden “turist olarak” gelirler. Yani kimse sizin özel eşyalarınıza (para, çanta, cüzdan, telefon, bilgisayar vb) göz dikmez. Çünkü herkesin amacı birkaç gün o şehri gezip ülkesine dönmek ya da başka bir şehre gitmektir. Bu nedenle kötü niyetli insanlara hostellerde denk gelme olasılığınız %1’den daha azdır. Tabi bu %1’lik bir ihtimal bile bu konuda kendi önleminizi almanız gerektiği gerçeğini değiştirmemektedir. Yani paranıza ve özel eşyalarınıza her zaman, her yerde sahip çıkmanız gerekir. Bu hayatın içinde olan bir şeydir çünkü.

“Gece yatarken bana bir şey yapar mı” ya da “ya sarhoşsa” gibi düşünceler için ise, aynı şekilde herkes oraya turist olarak geldiği için amacı o şehri gezmektir. Kimse sarhoş olana kadar içmez, herkes ertesi gün erken kalkıp şehri gezeceği için erkenden (23:00) yatar. Bu konuda da içiniz rahat olabilir. Şimdiye kadar pek çok farklı hostelde, dünyadan pek çok farklı insanla aynı odada kaldım ve hiç kimseden kötü bir yaklaşım ya da niyet görmedim.

Ortak Yaşam Alanları

Bazen, eğer odanız özel bile olsa (2 kişilik), içerisinde çoğu zaman banyo/tuvalet bulunmayabilir ya da 12 kişilik odada kalsanız bile içeride wc/banyo bulunabilir. Bu hostelin büyüklüğüyle ilgili bir şey. Eğer odanızda banyo ya da tuvalet yoksa, bu ihtiyacınız için ortak alanları kullanırsınız. Buralar çoğu zaman odanızın bulunduğu koridorda yer alırlar ve erkek/kadın farklıdır.

Eğer rezervasyon yapmadan önce kalacağınız odada tuvalet/banyo olup olmadığını bilmek isterseniz, oda isminde “ensüit (ensuite)” geçmesine dikkat edebilirsiniz.

Hostellerde aynı zamanda mutfak da ortak yaşam alanı olarak kullanılabilir. Bu mutfaklarda yemek yapmak için her türlü gereç bulunur ve istediğiniz zaman kendi yemeğinizi pişirip yiyebilirsiniz.

Neden Hostelde Kalmalısınız?

Aslında hostel fiyatının otel fiyatına göre çok daha uygun olması hostellerde konaklamak için bir tercih sebebidir. Günümüzde özellikle Avrupalı ya da Amerika/Kanada gibi uzak ülkelerden gelen insanlar çoğunlukla uzun süreli seyahat ettikleri için, günlük fazladan harcayacakları 2-3 dolar/euro/tl bile onlar için çok önemlidir. Onun için kimse “2 euro daha versen otelde kalırsın” şeklinde bu olaya bakmaz ve her zaman hosteli tercih eder.

Hostellerin diğer bir özelliği ise buralarda istemediğiniz kadar çok insanla arkadaş olmanızdır. Bu biraz siz, birazda karşı taraf ile ilgili tabi ancak bazen çok yakın arkadaşlar edinebilirsiniz. İnsanlar çoğunlukla kendi aralarında “bugün nereleri gezdin”, “nereye gideceksin”, “beğendin mi” şeklinde konuşmaya başlarlar ve o muhabbet uzun saatler devam eder. Ondan dolayı hostellerde yeni insanlarla tanışmanız oldukça mümkündür. Zaten herkes hostele “ayrı bir kültür” gözüyle bakar.

Hosteller Temiz midir?

Hosteline göre değişir tabi ancak özellikle büyük şehirlere gidiyorsanız (Roma, Paris, Barcelona vb), burada yer alan hosteller fazla temiz olmayabilir. Çünkü gelen gidenin belli olmadığı ve çok sayıda turist sirkülasyonu olduğu için hostelin temizliğine kolay kolay yetişemezler ve yastık/yorgan çoğunlukla kokar. Bu konuda titiz biriyseniz, booking sitelerinden hostel yorumlarını iyi okumanızda yarar bulunmaktadır.

Eksikler

Hostellerde çoğu zaman size özel bir havlu, terlik vb. vermezler ya da şampuan bulunmaz. Ayrıca saç kurutma makinası da bulunmayabilir. Bazıları bunları hiç sunmayacağı gibi, bazıları ek ücretle bunları size verirler ya da kimisi ücretsiz olarak sunar. Bu nedenle hostellerde kalmadan önce kendi havlu, terlik ve şampuanınız yanınızda bulunsun. (havlu = el/yüz silme için, duş için değil).


Hostelleri kısaca bu şekilde tanımlayabilirim. Eğer hayatınızda hiç hostelde kalmamışsanız, ilk birkaç hostelde sorun yaşayabilirsiniz. Daha doğrusu o ortam size farklı gelebilir ancak zamanla alışacağınıza eminim. Ben hostelde konaklamayı ve yeni insanlarla tanışmayı sevdiğim için tercihim her zaman hostellerde konaklama yönünde. Şimdiye kadar ise herhangi bir sorun yaşamadım ve herkese tavsiye edebilirim.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yaz

1 Yorum

  • Cevap Yaz gülsüm gürses 15 Şubat 2017 at 22:04

    teşekkürler:)