InterRail Bileti Nasıl Kullanılır (Tüm Detaylarıyla)

Interrail seyahatimden önce merak ettiğim bir konu vardı. O da bu bileti nasıl kullanacak, nasıl rezervasyon yapacak ya da bineceğim treni nasıl bulacaktım? Bütün bunları öğrenebilmek için seyahatim öncesinde internette araştırma yapmış ancak istediğim bilgileri bulamamıştım. Bende seyahatimden sonra blogda böyle bir yazı yazarak, interrail yapacak arkadaşlara bu konuda detaylı bilgiler vermek istedim.

Öncelikle belirteyim, bu iş zor ya da karmaşık bir şey değil. 1-2 seferden sonra zaten ne yapmanız gerektiğine alışıyorsunuz. Ben tüm detaylara girerek oldukça uzun bir yazı yazacağım. Kafanızdaki tüm sorulara cevap bulacağınızdan eminim.

Ancak her şeyden önce bahsetmem gereken bir konu var, o da nedir bu rezervasyon olayı?

Rezervasyon Nedir, Neden Yapıyoruz?

Hızlı bir giriş yaparak anlatmaya bunununla başlayayım… Interrail bileti sanılanın aksine trenlere ücretsiz binmenizi sağlamaz, onun yerine tüm trenlerde %90’a varan indirim almanızı sağlar. Yani bu bilet bir indirim biletidir!

Peki neden böyle? Yani tüm trenlere neden ücretsiz binemiyoruz? Çünkü bunun en temel sebebi demiryolu firmalarının zarar etmesini önlemek. Yani Avrupa’da trenle ulaşım oldukça yaygın olduğu için, en azami tren bileti fiyatları normal trenler için 35 euro’dan başlar. Hızlı trenlerde ise bu rakamın başlangıç fiyatı çoğu zaman 65 Euro’dur. Ancak bazı hatlar vardır ki, örneğin Paris – Barcelona treni için bilet fiyatları 200 Euro’ya kadar çıkar. Yani normal bir yolcu Paris’e git-gel yaptığı zaman zaten neredeyse interrail bileti fiyatına gidip gelmiş olur. Bu nedenle haliyle herkes normal bilet almak yerine interrail bileti alır ve trenlere ücretsiz biner. Demiryolu firmaları ise bu işten kar sağlamak yerine, büyük oranda zarar ederler. İşte bunu önlemek için interrail biletimizle rezervasyon yapar ve ek ücret (supplement) öderiz. Bu konuya yazımın sonunda daha detaylı değiniyor olacağım.

Tren Saatlerini Öğrenme / Rezervasyon Yapma

Tren istasyonuna gider gitmez ilk işimiz istasyon içerisindeki tabelaları takip ederek bilet gişesini (ticket office) ya da danışmayı (information) bulmak olacak. Danışmalar, bilet gişelerine göre her zaman daha az kalabalıktır ancak çoğu trende rezervasyon yapmamız gerekeceği için ben her seferinde bilet gişelerine giderek tren saatlerini sormanızı öneririm. Çünkü eğer rezervasyon yapmanız gerekirse, danışmadan sonra tekrar bilet gişesine gidip sıraya girmeniz gerekir. Bu nedenle önceliğinizi bilet gişesine verirseniz zamandan az da olsa tasarruf edebilirsiniz.

Bilet gişeleri ise kendi içerisinde 4’e kadar ayrılabilir.

  1. O günün trenleri (same day trains): O gün içerisinde kalkacak tren biletlerinin satıldığı gişeler.
  2. Sonraki zamanlar (next days trains): Eğer yolculuğunuz o gün değil, sonraki günlerdeyse bu gişeye gitmeniz gerekir.
  3. Uluslararası trenler (international trains): Adı üzerinde eğer ülke değiştirecekseniz bu gişeye gitmeniz gerekir.
  4. Ulusal / Bölgesel trenler (regional trains): Bu diğerlerine göre biraz farklı.

Bu ayrımlar her tren istasyonunda olmayacağı gibi, gördüğüm kadarıyla çoğu istasyonda “o gün” ve “sonraki günler” şeklinde iki adet gişe çeşidi oluyor. Yani yan yana 10 tane gişe düşünün, 7’si o güne bakıyorsa, 3’ü sonraki günlere bakıyordur gibi. Tabi bu çok değişken, bazı istasyonlarda 4’ü de oluyor, bazılarında ise hiç ayrım olmuyor ve bir gişe hepsine bakıyor. Ben gördüklerimin hepsini yazdım 🙂

Lizbon - Sintra Banliyö Treni / Portekiz

Bölgesel trenler ise çoğu şehirde başka bir istasyondan kalkarlar. Bunlar kısa mesafe trenleridir ve interrail biletiyle ücretsiz (rezervasyonsuz) binilen trenlerdir.

Avrupa’nın büyük şehirlerinde bulunan istasyonlarda bilet gişeleri önünde klasik sıra (kuyruk) olmaz. Onun yerine, tıpkı bankalarda olduğu gibi sıra numarası alır ve sıranız geldiği zaman ilgili gişeye giderek işleminizi yaparsınız. Bu bilet makinaları gişelerin yakınında olur ve elektronik ve butonlu olarak ikiye ayrılır. Eğer elektronikse (dokunmatik) işimiz kolay çünkü hepsinde İngilizce açıklama vardır. Yani same day, next days, international vb. ayrımını kolayca yaparak o gişe için bilet alırız. Eğer bu makina butonlu ise butonun yanında yazan açıklamalar çoğu zaman İngilizce olmaz, sadece yerel dilde olur. Böyle bir durumda ya da olur da kafanız karışırsa istasyon içerisindeki en yakın güvenlik görevlisine gideceğiniz şehri ve günü söyleyerek yardım isteyebilirsiniz. Bu konuda mümkün olduğunca yerel insanlara bir şey sormamanızı öneririm çünkü yanlış yönlendirebiliyorlar. Başıma birkaç kez gelmiş ve tekrar sıra numarası almak durumunda kalmıştım.

Sıra numaramızı aldık ve sıramız geldi diyelim. İlgili gişeye giderek aynen şunu söylüyoruz:

– Hello, I’m going to Paris, tomorrow

Aslında çoğu bilet gişesindeki görevli İngilizce bilmediği için sadece “Paris, tomorrow” diyerek geçebiliriz. Tabi tomorrow yerine; the next train (sonraki ilk tren), today (bugün), day after (yarından sonra) diyebilir ya da telefonumuzdan yolculuk yapacağımız tarihi gösterebiliriz. Eğer söylediğiniz tarihte gitmek istediğimiz şehre çok sayıda tren olursa görevli şöyle bir soru soracak:

– What Time / Which Time?

Burada zaman dilimini soruyor. Morning (sabah), afternoon (öğleden sonra), evening (akşam) ya da night (gece) seçeneklerinden birini söylememiz gerekiyor. Ardından bize seçtiğimiz zaman diliminde kalkacak olan tren saatlerini söyleyecek ya da diğer bir durumda ise eğer seçtiğimiz günde sadece birkaç tren varsa bu soruyu sormayacak ve direk tüm tren saatlerini söyleyecek. Ancak görevli kişi tren saatlerini söylerken ses megafondan geldiği için çoğu zaman anlamayabilirsiniz. Ben her seferinde emin olmak için kağıda yazdırmıştım. Siz de öyle yaparsanız çok iyi olur 🙂

Tren saatlerini öğrenmek bu şekilde. Bunu bilet gişesi yerine danışmadan da öğrenebilirsiniz.

Eğer rezervasyon yapacak ya da yapıp yapmamamız gerektiğini soracaksak, binmek istediğimiz tren saatini söylüyoruz ve hemen ardından “I have interrail ticket” diyerek biletimizi göstermemiz gerekiyor. Görevli biletimizi alıp inceleyebilir ya da herhangi bir şey yapmayabilir. Ardından eğer o trene ücretsiz (rezervasyonsuz) binebiliyorsak “it’s free” gibi bir şeyler söyler ya da eliyle “hayır” işareti yapar. Bu durumda teşekkür ederek yolumuza devam ederiz. Ancak tren saatini unutmamak gerekir 🙂

Not: Biz “interrail” kelimesini yazıldığı gibi okuyoruz ancak onun okunuşu “intır – rayıl” şeklindedir. Türkçe’de ki gibi söylerseniz kimse anlamaz 🙂

Eğer rezervasyon yapmamız gerekirse “you need reservation” gibi bir şey söyler ve bilgisayarda işlem yapmaya devam eder. Burada aynen şunu yapıyorlar: Hani internetten alışveriş yaparken bazı sitelerde “indirim kodu” bölümü olur ya, oraya varsa indirim kodunuzu yazarsınız ve normal fiyat üzerinden indirim alırsınız. Görevli de önündeki ekranda aynı şekilde seçeneklerden “interrail’ı” seçiyor ve normal bilet fiyatı üzerinden sistem indirim yapıyor. Ardından görevli size ödemeniz gereken fiyatı söylüyor. Parayı ödüyorsunuz ve size bir adet bilet veriyor. Ardından bu bilette yer alan gideceğiniz şehir, saat ve tarih bölümünü kontrol ettikten sonra teşekkür edip yolunuza devam ediyorsunuz.

Bilet almak (rezervasyon yapmak) bu şekilde. Aynı zamanda belirteyim, almış olduğunuz bu bilet normal bir yolcunun aldığı biletle aynı. Tek fark normal bir insan o bilete 60 Euro öderken, siz 10 Euro ödüyorsunuz. Geri kalan her şey aynı.

Binilecek Treni Bulma

Bu konuda seyahat saatimize yarım saat kala istasyona gidersek iyi olur. Ardından ilk işimiz istasyon içerisindeki büyük bilgi ekranlarını (departure board) bulmak olacak. Bu ekranlar 2’ye ayrılır. Birisi kalkacak trenleri (Departures), diğer ise istasyona gelecek olan trenleri (Arrivals) gösterir. Bizim işimiz her zaman “Departures” olanlarla olacak. Bu yazı (departures/arrivals) her bilgi ekranında küçük de olsa mutlaka ülkenin yerel dilinin yanında bir yerlerde yazar. O konuda sorun yok 🙂

Örnek bir bilgi ekranı (foto alıntıdır)

Yukarıdaki örnek İtalya’dan. Tüm bilgilere teker teker bakalım.

  • Train: En sol tarafta trenlerin logoları var ancak onlar önemli değil (R, Av, Rv yazanlar). Bizim işimiz onun hemen sağ tarafında bulunan rakamlarla. Bineceğimiz treni o rakamlara yani tren sefer numaralarıyla öğreneceğiz. İsim değişebilir (no, train no, number vb. olarak) ancak yan yan sıralı en az 4 haneli rakamlar tren sefer numarasını gösterirler.
  • Destination: Trenin gideceği son istasyon. Ancak unutmayın, sizin ineceğiniz durak son istasyon olmayabilir ve orada gideceğinizden farklı bir şehir yazıyor olabilir.
  • Time: Trenin kalkacağı saat. Fotoda gördüğünüz gibi ekranda 09:22 ile 09:52 arasında olan trenler gözüküyor. Bineceğiniz tren saati orada gözükmüyorsa bekleyeceksiniz. Sırası gelen tren gittikten sonra bir sonraki tren en alt satırda gözükecektir.
  • Delay: Eğer trende herhangi bir gecikme yaşanacaksa orada dakika cinsinden bu belirtilir. 15 yazarsa 15 dakika gecikmeli olarak kalkacak demektir.
  • Information: Trenin geçtiği şehirleri ve parantez içerisinde saat kaçta o şehre varacağını yazıyor.
  • Platform: Trenin hangi perondan kalkacağını yazıyor. Bineceğimiz treni ise buradan bulacağız.

Yukarıdaki örnek tabelada bulunan bilgiler bunlar. Ancak bu information board’larda yer alan bilgiler çok değişkendir. Yani yukarıda yazdıklarımdan bazıları olmayabilir ya da bundan daha fazla bilgi görebilirsiniz. Ancak tren sefer numarası, gideceği yer ve platform mutlaka yazar.

Örnek: Paris - Barelona Tren Bileti

Bu Paris-Barcelona trenin için almış olduğum bir bilet. Üzerinde seyahat tarihi (01 / 05) ve saati (14H07 – 14:07 anlamında), gideceğim yer (Barcelona Sants istasyonu), sefer numarası (9715), tren vagonu (voiture yani 15) ve oturacağım koltuk numarası (place assie yani 18) bilgileri yer alıyor.

Eğer rezervasyon yapmışsanız elinizde bunun gibi bir bilet olacak ve tren sefer numarasını (9715 örneğin) bilet üzerinde görecek ve tabelada bu sefer numarasını bulacaksınız.

Eğer rezervasyon yapmamışsanız bineceğiniz trenin saatini bildiğiniz için (öncesinde bilet gişesine sorduğunuz için) tabeladaki Time bilgisine bakarak trenininizi bulacaksınız. Ancak bazı istasyonlarda aynı dakikada birden fazla tren kalkabiliyor. Örneğin trene bineceğiniz saat 09:25 ancak aynı saatte tabelada birden fazla tren görebilirsiniz. Bu durumda yan tarafta bulunan “Destination” bölümüne bakarak şehir ayrımını yapabilirsiniz. Eğer orada da kafanız karışırsa doğruca danışmaya (information) giderek, bineceğiniz trenin sefer numarasını sormanız gerekir.

Tabela üzerinde sefer numarasından, saatinden ya da gideceği istasyondan trenimizi bulduktan sonra, en sağ tarafta bulunan “Platform” bilgisine bakıyoruz. Orada istasyonuna göre değişmekle birlikte 1 – 25 arası bir rakam yazacaktır. Örneğin, 14 yazıyorsa trenlerin kalktığı peronları bularak 14 numaralı perona gidip trenimizi bekleyeceğiz. Aynı uçaklardaki “Gate”ler gibi. Ancak trenimiz ekranda gözükse bile “platform” bilgisi çoğu zaman boş olabilir. Bu trenin henüz istasyona gelmediği ya da peronun belli olmadığı anlamına gelir. Bu bilgi yolculuktan 1 saat öncesinden belli olacağı gibi, 5 dakika öncesinde de belli olabilir. Bekleyeceksiniz yani. Zaten o ekranı film izler gibi izleyen çok kişi göreceksiniz 🙂

İlgili perona (platform) gittikten sonra, çoğu istasyonda zaten elektronik tabelada tren bilgileri yazar. Yani yanlış perona gidip, yanlış trene binme ihtimalimiz yok!

Vagonu ve Koltuğumuzu Bulma

Eğer interrail biletiyle ücretsiz olarak binebileceğimiz bir trene binmişsek yani rezervasyon yapmamışsak, istediğimiz vagonda, istediğimiz boş bir koltuğa geçip otururuz. Bu kadar 🙂

Interrail biletimi ilk kez kullanırken - Roma / İtalya

 

Yukarıda bahsettiğim peronlarda bulunan elektronik tabelalar bu şekilde. Örnekte 1 Numaralı peronda, Ancona’ya giden 13:28 trenine binmişim. Tabi fotoğrafta tam çıkmamış ancak bu ekranda sefer numarası da yazıyor. Yani yanlış trene binme ihtimaliniz kasıtlı olarak yapmazsanız yok 🙂

Yine rezervasyonsuz bineceğiniz trenlerden devam edeyim. Aslında tüm vagonlar “first class” ve “second class” olarak ikiye ayrılır. Sizin interrail biletiniz second class’ı kapsayacağı için (yani first class almamışsınızdır herhalde) second class vagonlarına binmeniz gerek. Bu vagonlarda yazıyordur ancak o trene binen herhangi birine “second class mı” diye sormanız yetecektir. Zaten yanlışlıkla first class’a binmiş olsanız bile ilerleyen dakikalarda görevli sizi uyaracaktır. Ayrıca second class’larda çoğu zaman koltuk numarası olmaz. Aslında koltukların yanında ya da camlarda koltuk numarası yazar ancak o önemli değil. İstediğiniz boş bir koltuğa oturun.

Peki birisinin koltuğuna oturmuş olabilir misiniz? Hayır, çünkü normal kişilerin de biletlerinde koltuk numarası yazmaz. Yani onlar da boş buldukları koltuklara otururlar.

Peki boş koltuk bulamama ihtimaliniz var mı? Evet, ayakta yolculuk yapma ihtimaliniz var ancak bu çok nadir karşılacağınız bir durum. Zaten bu trenler her 5 dakikada bir istasyonlarda duracağı için (adı üzerinde banliyö treni) birileri kalkar ve siz oturursunuz. Bu kadar..

Geldik rezervasyonlu biletlere. Yukarıda Paris – Barcelona tren bileti örneğimi vermiştim. Biletin üzerinde binmemiz gereken vagon ve koltuk numaramız mutlaka yazılıdır. Ancak bu bilgi çoğu zaman ülkenin yerel dilinde olduğu için anlamayabiliriz. Böyle bir durumda perondaki en yakın görevliye ki tren kalkmadan önce bir sürü görevli görürsünüz sorabilir ya da oradaki herhangi birine sorup yardım isteyebilirsiniz.

Vagonları bulmak ise çok kolay. Her vagonda biri önde, birisi ise arkada olmak üzere 2 kapı bulunur ve kapıların yan taraflarında vagon numaraları yazar. Bunu kolayca ayırt edebilirsiniz, takıldığınız yerde yine görevlilerden yardım isteyebilirsiniz. Bu da bu kadar 🙂

Interrail Biletini Doldurma

Rezervasyonunuz olsun ya da olmasın, bindiğiniz her tren için interrail biletinize tren bilgilerini yazmak zorundasınız.

Benim biletim, ne günlerdi ama 🙂

Interrail bileti üzerinde boş satırlar bulunur ve buraya bindiğiniz trenin bazı bilgilerini yazmanız gerekir. Bu bilgiler soldan sağa şu şekildedir:

  • Control: Benim biletim gördüğünüz gibi bomboş. Burada normal şartlarda görevli kişi yazdığım bilgilere bakar, doğru ise buraya imza atar ya da damga basar. Ancak benim biletim 30 günlük sınırsız kullanım olduğu için ihtiyaç duymadılar.
  • Day / Month: Trene biniş tarihiniz. Gün / Ay şeklinde yazmanız gerekiyor.
  • Departure: Trenin kalkış saati.
  • From: Trene bindiğiniz istasyon. Ancak sadece bindiğiniz şehri yazsanız da olacaktır. Ben ilk seferinde Roma Termini yazmıştım ancak Roma yazsanız da olacaktır (Termini istasyonun adı). Aynı zamanda şehir isimlerini İngilizce ya da Ülkenin yerel dilinde yazmanı gerekir.
  • To: Gideceğiniz şehir, daha doğrusu trenden ineceğiniz şehir. Tren Paris’e gidiyor olabilir ancak siz Lyon’da inecek olabilirsiniz. O zaman Lyon yazmanız lazım.
  • Train / Bus / Boat: Bunlar ulaşım yönteminiz. Interrail biletiyle trenin dışında indirimli olarak otobüs ve gemilere de binebileceğiniz için bu seçenekler var. Trene bineceksiniz train’i, otobüse bineceksiniz bus’ı ya da gemiye binecekseniz Boat’ı işaretlemeniz gerekir. Gördüğünüz gibi ben hep tren kullanmışım.

Yazmanız gerekenler bunlar. Tren hareket ettikten sonra duruma göre 5 dakika ya da yarım saat sonra bir görevli gelecek ve bilet kontrolü yapacak. Siz eğer rezervasyonunuz varsa yani elinizde ek bir bilet daha varsa hem onu, hem de interrail biletinizi görevliye göstereceksiniz. Eğer rezervasyon yoksa sadece interrail biletini göstereceksiniz. Görevli kişi (ticket controller) ilk önce biletinizin giriş sayfasına bakacak ardından yazdığınız bu bilgiyi kontrol edecek. Her şey tamamsa biletinizi geri verecek.

19:00 Kuralı:
Eğer interrail biletiniz flexi ise yani 22 gün içerisinde 15 kullanımlık vb. ise uymanız gereken bir kural var, 19:00 kuralı. Peki nedir bu? Eğer 19:00’dan sonra bir gece trenine biner ve aktarmasız bir şekilde gideceğiniz şehre 04:00’dan önce varırsanız, bilet üzerine trene bindiğiniz tarihi yazmanız gerekir. Eğer aynı şekilde 19:00’dan sonra binip sabah 04:00’dan sonra inerseniz sonraki günün tarihini yazmanız gerekir.

Örnek: 23:30’da bir trene bindiniz ve gece 2’de indiniz, o günün tarihini yazacaksınız. Aynı şekilde 23:30’da bindiniz, sabah 5’te indiniz, sonraki günün (sabah 5’te indiğiniz günün) tarihini yazacaksınız. Not: Bu bilgi sadece gece trenleri ve direkt trenler içindir. Eğer aktarmalı gidecekseniz bineceğiniz her trenin tarihini yazmak zorundasınız. Bunun bir de gemilerde olan kuralı var ancak o farketmiyor. İstediğiniz tarihi yazabilirsiniz (o gün ya da ertesi gün).

Valença (Portekiz) - Vigo (İspanya) Trenciği. Ülke değiştirdim ben bununla 🙂

Tren biletlerini doldurma işlemi bu şekilde. Bu bilgileri trene binmeden önce doldurabilirsiniz. Ancak İspanya’da bu bilet kontrol işlemi perona gitmeden önce x-raydan geçme sırasında yapıldığı için çok daha öncesinden doldurursanız iyi olacaktır. Eğer doldurmazsanız cezası büyükmüş (flexi olanlar için tabi). 30 gün kullanımlık alanlar sadece uyarı alır.

Supplementler (ek ücretler) ve Rezervasyonlar

Yazımın girişinde kısaca neden rezervasyon yapmamız gerektiğini söylemiştim. Şimdi konuyu biraz daha detaylandırarak anlatayım.

– Hangi trenlerde rezervasyon yaparız ya da yapmayız?
Bunun kesin bir cevabı yok, tamamen o ülkenin demiryolu firmasına bağlı bir olay. Ancak her hızlı tren, gece treni ve uluslararası tren için %99 rezervasyon yapmak gerekir. Bunun dışında ekspres trenler için firmasına göre çoğu zaman rezervasyon zorunludur. Bölgesel trenlerde ise çoğu zaman (%99 bu da) rezervasyon yapmayız.

Tabi bu değişebilir. Yani rezervasyon yapıp para vermediğimiz durumlar da olabilir. Söylediğim gibi her şey demiryolu firmasına bağlı.

– Ne kadar para öderim?
Bunun da kesin bir cevabı yok. Girişte belirttiğim gibi interrail biletiyle normal bilet fiyatı üzerinden %90’a varan bir oranda indirim alırsınız. Yani duruma göre 3 Euro, duruma göre 30 Euro ek ücret ödersiniz. Bu genel olarak gideceğiniz mesafeye göre ve bineceğiniz trene göre değişir. Benim ödediğim ücretlerin detayları burada.

– Kesin olan bir şey yok mu?
Hayır 🙂 Aslında https://rail.cc/ adında trenleri ve ödemek gereken supplement ücretlerini gösteren bir internet sitesi var. Ancak bu resmi bir site olmadığı için her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bir de siteye alışmak var tabi, çok karmaşık çünkü. Kısaca trenlere rezervasyon yapıp yapmamanız gerektiğini ve ne kadar ücret ödeyeceğinizi bilet gişesine gidip öğrenmekten başka güvenilir ve kesin bir yol yok.

– Ek ücret ödememek için bir yol var mı?
Evet var. O da gideceğimiz şehre direkt gitmek yerine, bölgesel trenlere binerek adım adım ulaşmak. Örneğin benim Milano’dan Lyon’a gidiş maceram şu şekilde olmuştu:

Milano-Torino, Torino-Bardonecchia, Bardonecchia-Modane, Modane-Chambery, Chambery-Lyon

5 farklı aktarma yapmış ve supplement ücreti ödememiştim. Ancak bu yolculuk bana 12 saate mal olmuştu. Tabi aynı zamanda eğer yağıştan dolayı son bindiğim Chambery-Lyon treni 15 dakika gecikmemiş ve onu yakalayamamış olsaydım, bir gece Chambery’de kalmış olacaktım. Normal şartlarda ise direk trenle gitmiş olsaydım 4 saat ve ortalama 10 Euro supplement ödemiş olacaktım.

Örnekten de anlayacağınız gibi burada seçim size kalmış. Avrupa’da ki tren ağı çok gelişmiş olduğu için mutlaka her yere bölgesel trenler vardır. Ancak çok vakit kaybedersiniz, söyleyeyim 🙂

– Ücret ödememek için nasıl rota çizmem lazım?
Farzedelim ki gözünüzü karattınız ve benim gibi 5 farklı trene binerek supplement ödemek istemediniz. O zaman interrail bileti aldıktan sonra yanında verdikleri demiryolu haritasına bakacak ve kendinize bir rota çizeceksiniz. Bu konuda gişedeki ya da danışmadaki görevliler size yardımcı olmaz çünkü onlar da bilmiyorlardır sonraki gideceğiniz şehirde bölgesel tren olup olmadığını. Bu noktada iş size düşüyor ve biraz da şansa kalıyor. Duruma göre 2 aktarma ile de gideceğiniz şehre ulaşabilirsiniz. Rotanız ile ilgili bir şey 🙂

– Tren İstasyonunda Uyuma
Bu mümkün değil. Avrupa’da ki hemen hemen her tren istasyonu gece belli bir saatten sonra kapanır (23’den sonra). O sebeple yukarıda yazdığım Lyon’da geceyi dışarıda geçirmiş ve hasta olmuştum 🙂

Aynı zamanda tren istasyonlarındaki Bilet Gişeleri ya da Danışma Ofisleri de akşam 7 ya da 8’den sonra kapatırlar!

– Pasaport Kontrolü
Bu başıma bir defa geldi. O da Madrid – Lizbon treninde Portekiz sınırına geldiğimiz sıradaydı. Ekstra bir durum yok, görevliler tek tek gelip pasaportlara bakıyorlar sadece. Çoğu zaman zaten denk gelmezsiniz.

Tren Yolculuğu

Trenler her zaman otobüsten daha konforludur ancak daha yavaştır (hızlı tren değilse). Bu sebeple trenlerde vakit geçirecek bir şeylerinizin olması lazım. İnsanın aklına ilk olarak kitap okumak geliyor ancak her 2-3 günde bir yapacağınız 10’ar saatlik yolculuklarda bu çok keyif vermeyecektir. Ben bilgisayar götürmüş ve film izlemiştim her seferinde. Bunu tavsiye ederim 🙂

Aynı zamanda trenlere binmeden önce yanınıza mutlaka su, şekerli bir içecek (meyvesuyu ya da kola gibi), kek, bisküvi, sandviç ve cips bulundurunuz. Yol insanı acıktırıyor 😛


Yazıma burada son noktayı koyarken şimdiden herkese iyi interrail seyahatleri diliyorum ve iki video ile bitiriyorum.


100 numaralı adam-Tren Sahnesi paylaşan: repliktv

Böyle bir şey yok tabi 😀

Yorum Yaz

Yorumlar

yağmur
27 Temmuz 2016

merhaba şahin bey. ben bir arkadaşımla ağustosta interraila çıkıyorum ve 17-23 ağustos arası italyada olup daha sonra uçakla brüksele geçeceğiz. 23 ağustos-30 ağustos tarihleri arasında brüksel brugge paris amsterdam a uğrayacağım. az zamanımız olduğu için hızlı trenleri kullanalım diyoruz acaba paris amsterdam arası hızlı trene tahminen ne kadar fark öderiz? teşekkürler 🙂

Şahin Doğan
28 Temmuz 2016

15-20 Euro arası olması muhtemel 🙂

Barış
08 Ağustos 2016

Şahin bey merhabalar.öncelikle bu güzel ve detaylı paylaşımınız için teşekkür ediyorum ve birkaç sorum olacak.öncelikle schengeni aldıktan sonra interraili gideceğim 2-3 kala alabiliyormuyum?1.sınıfla 2.sınıf arasındaki farklar neler?ve hostelleri tam olarak nerelerde bulabilirim ?şimdiden teşekkürler

Şahin Doğan
08 Ağustos 2016

Selam Barış. Interrail biletini vizeye başvurmadan önce alman gerekiyor ancak bilet tarihini seyahatinin başlayacağı tarih olarak belirleyebiliyorsun. Yani bugün bileti alıp, 3 ay sonrasında başlatabilirsin. Sınıf farkları bindiğin trene göre değişir. Bazılarında wifi, priz, ücretsiz yeme/içme gibi şeyler vardır. Hostellerin booking.com veya hostelworld.com üzerinden bulabilirsin.

ZEUS
11 Eylül 2016

BİRAZ KARMAŞIK OLAN INTERRAİL KONUSUNU KABUS OLMAKTAN ÇIKARIP HERŞEYİYLE AÇIKLAYAN BİR YAZI. BUNA ZAMAN AYIRMAK BİLE İNSANLARA MÜTHİŞ BİR SAYGI…
ELİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK…

Büşra
25 Kasım 2016

Harikasınız! Okuduğum en açıklayıcı yazı. Teşekkürler

Ceyhun
27 Aralık 2016

3 ay sonra yaklaşık 30 günlük bir interrail deneyimi yaşayacağım. Kafamda en büyük soru işareti tren rezervasyonları ile ilgili durumlardı. Yazını okumak çok rahatlatıcı oldu benim için. Bütün sorularımın cevabını sayende aldım. Gerçekten çok açıklayıcı. Çok teşekkürler.

Burak
08 Ocak 2017

Merhaba benim bir sorum olacaktı ülkeler arası trene binmek için ek bir ücret ödüyorumuyuz? yoksa bize sağlanan imkan o ülkedeki ulaşım araçlarını ücretsiz kullanmak mı?

Şahin Doğan
08 Ocak 2017

Genelde başkentler arasında hızlı trenler çalışır. O nedenle ücret ödersin. Ancak ücret ödememek için geçeceğin ülke sınırına en yakın şehre giderek, oradan kalkan lokal trenlere binmen gerekir.

T
23 Mayıs 2017

Üşenmeyip uzun uzun yazdığınız için gerçekten çok teşekkürler 🙂

Tuğba
30 Haziran 2017

Merhabalar,öncelikle yazı için teşekkür ederim. Sorum şu olacak;ben Prag’dan direk Barcelona’ya gitmek istiyorum. Haliyle aktarmalı seferler olacak ve gün değişmiş olacak. Böyle olduğunda flexi hakkından 1’den fazla azalıyor mu?

Şahin Doğan
01 Temmuz 2017

Merhaba, aktarmanın bir önemi yok, her bindiğin treni yazman gerekiyor. Eğer aktarma yapacağın tren gece yarısından sonra varacaksa, 2 gün azalmış olur.

taner aktürk
02 Temmuz 2017

yazınızı okudum begendim bilgiler için teşekürler birsorum olucak biz son durak için prag ı düşündük ordan trenle istanbula dönücez acaba kaç gün sürer ve kaç euro veririz?

Şahin Doğan
03 Temmuz 2017

Prag’dan direk tren yok sanıyorum. Önce Romanya, oradan İstanbul yapabilirsiniz. 36 saat kadar sürer. Ama bekleme vs. göz önüne alırsanız 2 gün diyebilirim.

ibrahim
25 Eylül 2017

Merhaba interrail bileti gemilerde geçerlimi bunu buldum anladığım kadarıyla trendeki gibi bazıları ücretli bazıları ucretsiz( https://www.interrail.eu/en/trains-europe/ferries/superfast-ferries) benim rotam yunanitandan balkanlar üzerinden italya(avusturya dahil)hepsi tren ile olacak ama ferry ücretsizise yunanistanda italya oradan fransa düşünüyorum

Şahin Doğan
27 Eylül 2017

Merhaba. Gemiler ücretsiz değil, indirimli olur. Yanılmıyorsam bilet fiyatı üzerinden %30 indirim uygulanıyor.

Hüseyin
25 Kasım 2017

Merhaba Şahin Bey,çok güzel bir anlatım hiç bir yerde bulamadığımız.Benim sormak istediğim nokta İstanbul’dan İtalya’ya uçakla gittik ve 5 günlük İnterrail’ imiz var.İlk 3 gün İtalya’ da kalacağız ve İtalya’da bulunduğumuz sürede örneğin roma’dan floransa’ya tren ile geçerken 5 hakkımdan birini kullanmış oluyor muyum?Yoksa haklarım sadece ülkeler arası geçiş için mi. Aynı ülke içinde sadece rezervasyon ücretimi ödemiş oluyoruz. Uzun oldu ama takıldığım en büyük nokta buydu 🙂 Teşekkürler şimdiden…

Şahin Doğan
29 Kasım 2017

Selam. Günlük belli bir kısıtlama yok, istediğiniz kadar trene binebilirsiniz. Bunun ülke içerisindeki bir tren mi, yoksa uluslararası bir tren mi olduğu farketmiyor.

Hüseyin
29 Kasım 2017

Teşekkürler yardım için. Son bir şey daha sormam gerekirse; roma da 3 gün kaldıktan sonra roma-floransa-venedik-viyana yaptığımda aynı gün içerisinde, bir gün hakkımı mı kullanmış olurum. floransa-venedik de aynı gün gezdikten sonra gece treniyle viyana yolculuğu olarak olacak. Bu soru kafamda rotamı belirlememe gerçekten yardımcı olacak. Şimdiden desteğiniz için teşekkürler.

Gülcan özhan
15 Ağustos 2018

Merhaba 3 gün sonra barselonadan parise geçeceğiz fakar terminalden ilk aktarmamız için rezervasyon yaptırabiliyoruz. Ama fransanın içinden parise olan aktarma barselonadaki istasyondan yapılmıyor. Arada 1 saat var ama ya trende yer kalmazsa gibi soru işaretleri geliyor. Bunun için ne yapılıyor?

doruk
08 Aralık 2018

ben 7 day 1 month alcam yani kaç kere kullanabilirim ve ben burdan istanbuldan polonyaya gitmeyi hedefledim 4 tren değiştirmem lazım bu aktarmalar biniş hakkımı götürcekmi bana 7 day 1month u açıklarsan çok mutlu oluurm ve 16 yaşındayım sıkıntı yaşarmıyım ki zannetmiyorum

Esra
12 Haziran 2019

Merhaba, öncelikle bu açıklayıcı yazı için teşekkürler. Vize basvurusunda interrail biletinin yanında tren rezervasyonlarını da yaptırmamız gerekiyor mu? Bi yerde deniz otobüsü kullanıcaz vize basvurusunda onu da göstermeli miyiz? Son olarak da 3 haftalık bir gezi için bankada ne kadar para göstersek yeterli olur? Şimdiden teşekkürler

Şahin Doğan
14 Haziran 2019

Merhabalar. Önceden tren rezervasyonlarınızı yaptırmanız pek mümkün olmuyor zaten. O nedenle gerek yok. Otel rezervasyonu olsa yetiyor.
Bütçe konusu çok göreceli maalesef. Günlük 50 Euro gibi düşünebilirsiniz. Tabi örneğin 3 kişi gidiyorsanız 30 Euro olabilir bu rakam. En büyük masrafınız konaklama olacak. Öncesinde otel fiyatlarına bakıp bir tahmin yürütebilirsiniz bence.

Nesrin
15 Haziran 2019

Merhabalar,
Öncelikle teşekkür etmek isterim çok aydınlatıcı oldu benim için.Agustos ayında 1aylık 7pass biletimle tek başıma interrail yapacağım,biraz gerginim açıkçası şu rezervasyon işleri için.Rail planner uygulamasından rezervasyon yapmam mumkun mu?ve interrail biletimin diğer sağladığı indirimleri nereden ögrenebilirim?bindiğimiz trende istediğimiz durakta inip orayı gezip daha sonra aynı yörüngedeki trene binince yine biletimize işlememiz gerekiyor mu?
Şimdiden teşekkürler(:

Şahin Doğan
23 Haziran 2019

Merhaba, trenlere online rezervasyon yapılmıyor. İndirimleri ise internetten araştırabilirsiniz, ben hepsini bilmiyorum maalesef. Son sorunuz da evet, bindiğiniz her treni yazmak zorundasınız.

Gergin olmaya gerek yok, iyi seyahatler 🙂