Şu yazıyı okuyorsun: Selanik Gezi Rehberi
Yunanistan 26 Eylül 2014

Selanik Gezi Rehberi

2 hafta önce gerçekleştirdiğim Sofya ve Plovdiv seyahatimin ardından, bu kez diğer bir balkan ülkesi Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri Selanik‘i ziyaret ettim. Başta varolan schengen vizemi kullanmak ve Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret edebilmek için İstanbul Esenler Otogarı’ndan 12 saat süren bir yolculukla Selanik’e ulaşarak haftasonumu orada geçirmiş oldum.

Oteller

Booking.com


Tüm gezi yazılarımı “şehir hakkında” ile başlayarak belli bir şablona bağlı kalarak yazıyorum. Ancak bu sefer ilk olarak Atatürk’ün doğduğu evden başlamak istiyorum. Devamında diğer bilgilere ve gezilecek yerlere yer vereceğim.

Atatürk’ün Doğduğu Ev / Atatürk Müzesi

Atatürk, 1881 yılında bu evde dünyaya gelmiş ve çocukluğunu burada geçirmiştir. 1924 yılında Yunanistan Hükümeti bu evi Türkiye’ye hediye etmiş ve 1954’den günümüze müze olarak kullanılmaktadır.

Atatürk'ün doğduğu ev
Atatürk'ün doğduğu ev
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0125

Ziyaret etmediğinizi farzederek soruyorum; İçeride ne görmeyi umarsınız? Atatürk’ün ve ailesinin kullandığı eşyalar, uyudukları yataklar, kıyafetler vb. mi? Hayır… Müze olduğuna bakmayın, bomboş bir ev burası. 2010 – 2013 yıllarında büyük bir tadilat yapılmış ve içeride bulunan tüm eşyalar Samsun, Ankara ve İznik’te bulunan müzelere gönderilmiş. Sonrasında geri getirilmemiş tabi. Gerçi burada bir yanlışlık da var. 2010 yılından önce içeride bulunan eşyalar zaten Atatürk’e ve ailesine ait değillermiş. Çoğu eşya savaşın ardından eve yerleşen bir Yunan ailesinin eşyalarıymış.

"Atatürk bu odada dünyaya gözlerini açtı, İstanbul'da kapadı"
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 20.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.33333333333333

Günümüzde evin duvarlarında Atatürk’ün yaşamına dair ansiklopedik bilgiler ve fotoğraflar bulunmakta. Doğduğu oda ve balmumundan yapılmış heykelini görmek mümkün. Hemen yan tarafında ise TC Yunanistan Konsolosluk binamız bulunuyor.

Balmumundan yapılmış Atatürk heykeli.
Balmumundan yapılmış Atatürk heykeli.
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/1

3 katlı evin duvarlarında ki yazıları okumazsanız gezmesi yaklaşık 10 dakikanızı bile almayacaktır. Çünkü içeride görmeye değecek (heykel hariç) neredeyse hiçbirşey yok. Adeta kiralık boş bir ev gezercesine geziyorsunuz.

Evin içerisinde baştan sona çektiğim videoyu aşağıdan seyredebilirsiniz.

Atatürk Müzesi, 24 Apostolou Pavlou sokağında bulunmakta olup pazartesi hariç 10:00-17:00 arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

Selanik Hakkında

Tarihi
MÖ 315 yılında Makedonya Krallığı tarafından kurulmuştur. Dönemin Makedon Kralı Kassandros, Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike ile evlendiği için şehre bu isim verilmiş. Günümüzdeki adı ise halen aynıdır (Thessaloniki, şehir adının Yunanca ve İngilizce’sidir). Makedonların ardından bu bölge Roma ve Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altında yaşamış. 1430-1912 yılları arasında yaklaşık 500 sene Osmanlı Devleti şehre hakim olmuş. Bu dönemde Hristiyan, Yahudi ve Müslümanların bir arada yaşadığı bir şehirmiş.

1912 Balkan Savaşları sırasında ise 25.000 kişilik Osmanlı Ordusu savaşmadan geri çekilmiş ve şehir Yunanistan’a bağlanmış.

1917, Büyük Selanik Yangını
Şehir merkezinde çıkan ve 32 saat süren yangın sonucu 9.500 konut yanarak bin metrekare alanda bulunan pek çok yer etkilenmiş. 70.000 insan evsiz kalmış. Hemen hemen hepsi de Müslüman ve Yahudilermiş. Böylelikle şehir tamamen Hristiyan toplumun yaşadığı bir yer haline gelmiş. Bu yangın için bilerek kundaklandığı düşünülmektedir. Devam eden yıllarda şehirden Osmanlı izleri teker teker silinmiş.

Yerli Halk ve Şehir Yaşamı
Selanik cıvıl cıvıl bir şehir. İnsanlar gece geç saatlere kadar sokaklarda eğleniyorlar. Yunanistan için söylenen “öğleden sonra çalışmıyorlarmış” sözü doğru, birçok dükkan kapalıydı ancak restoran ve kafeler daima açık. Tabiri caizse bir cadde üzerinde her 2-3 dükkandan biri cafe. İşin ilginç tarafı da şehir merkezinde ki cafeler full dolu oluyor. Ekonomik kriz bu şehre uğramamış olacak ya da tüm ülkenin geneli bu şekilde 🙂 Ben gitmeden bomboş bir şehir bulacağımı tahmin etmiştim açıkçası.

One Direction üyelerinden Niall Horan'ın doğum gününü kutlamak için toplanan Yunan kızları :)
One Direction üyelerinden Niall Horan'ın doğum gününü kutlamak için toplanan Yunan kızları 🙂
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.02

İnsanlarsa modern ve saygılılar. Bir AB Ülkesinde olduğunuzun farkına varıyorsunuz. Yerli halkın İngilizce seviyesi ise çok yüksek durumda. Konuşamayan neredeyse yok gibi. Hatta sigara isteyen bir dilenci bile düzgün bir gramer ile konuşabiliyor, o derece…

Otobüs ile Selanik’e Ulaşım

Metro ve Derya turizmin İstanbul Esenler Otogarı’ndan Selanik’e seferleri bulunmakta. Ben Metro’yu tercih ettim çünkü Derya turizmin haftanın belli günlerinde seferleri bulunuyor. Cuma akşamı 10’da kalkan otobüs, sabah 10’da Selanik’teydi. Tam 12 saat süren bir yolculuk oldu. Dönüşüm yine Metro turizm ile 10 saatlik bir yolculuk sonrası gerçekleşti. Giderken otobüste çok sayıda yabancı uyruklu kişi olduğu için (Türk ya da Yunan vatandaşı dışındakiler) gümrük işlemleri uzun sürdü. Hepsinin valizi arandığı için gidiş-dönüş arasında ki 2 saatlik gecikme o yüzden yaşandı.

Metro turizm'in çalışmayan, mavi ekran vermiş koltuk arkası televizyonu. Neyse ki sarj için usb çalışıyordu :)
Metro turizm'in çalışmayan, mavi ekran vermiş koltuk arkası televizyonu. Neyse ki sarj için usb çalışıyordu 🙂

Gidişim rahattı, çift katlı otobüsün üst katının en arkasındaydım ve diğer koltuklar boştu. Anlayacağınız arka 4’lü benimdi 🙂 İpsala‘dan çıkıp Yunan tarafına geçtiğimiz zaman yanımda getirdiğim uyku hapımı attım (hayatımda hiç kullanmamıştım daha önce). Eczacı yolculuğa çıkmadan yarım saat önce atmamı söylemişti, bende öyle yaptığımı düşünmüştüm. Uyku bastırdı ancak Yunan tarafında valiz aramaları uzun sürdüğü için uykuya direndim. Çünkü pasaportlarımız dağıtılacaktı, hatta belki benim de valizim aranacaktı. Derin bir uykuya dalmamam gerekirdi o yüzden. 2 saatlik direnişimin ardından uykum kaçtı ve tekrar yola çıktıktan 2 saat sonra uyuyabildim (sabah 5’de tekrar yola çıktık, 7’de uyuyakaldım). 3 saat kadar uyudum ancak Selanik’e geldiğimizde gözlerimi açamıyordum. Hap o derece etkiliymiş demek ki. Uzun süre otogarda oturup kendime gelmeyi beklemek zorunda kaldım o yüzden 🙂

Dönüş ise berbattı. Bu sefer çift katlı otobüsün üst katının en ön tarafındaydım. Koltuk araları o kadar dardı ki, 10 saat bu şekilde oldukça zor bir yolculuk olmuştu. Diz felci geçirmek elde değil.

Not: Gümrük işlemleriyle ilgili detaylı bilgi için Bulgaristan’a otobüsle ulaşım yazımı okuyabilirsiniz. İşlemler hemen hemen aynı.

İpsala Sınır Kapısı’nın Meriç Nehri üzerinde bulunan yarısı kırmızı beyaz, yarısı mavi beyaz o meşhur köprüyü videoya kaydettim. Aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu köprüye hiç bakım yapmıyorlar mı acaba? Birde arkadan gelen sesler muavinin sesi. Pasaportları dağıtıyordu o sırada 🙂

Selanik’te Yeme-İçme, Eğlence ve Alışveriş

Yunanlıların meşhur soğuk kahveleri “frappe” ve soğuk çikolataları var. Ben frappe’yi sevmedim ancak soğuk çikolata güzeldi 🙂 Denemden dönmemenizi öneririm. Meşhur taverna gecelerinde Yunan rakısı Ouzo‘yu deneyebilir, sahilde balık yiyebilirsiniz. ABunların dışında meşhur şarapları “reçina“, “beyaz peynir, Kavala kurabiyesi ve yunan kahvesi” alabilirsiniz. Unutmadan Yunanistan genelinde yemekler ucuz, içecekler pahalıdır.

Bir öğlen yemeğinde mutlaka Goody’s Burger House‘a gidip hamburger deneyiniz (sahil tarafında bir şubeleri var). 3 Euro’ya en pahalı hamburgeri alıp 2 euro kolaya verdiğiniz zaman içeceklerin pahalı olduğunu anlayacaksınız 🙂

Goody's Burger
Goody's Burger'da sipariş verdikten küçük bir alet veriyorlar. Üzerinde bulunan kırmızı ışık yanıp sönmeye başladığı zaman siparişinizi gidip alıyorsunuz. Böylelikle kasanın önünde bir yığılma olmuyor 🙂
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.053837

Gittiğim zaman şehirde festival vardı. Gece tüm Selanik’te yankılanan müzik sesini takip ederek bir konsere denk geldim, bir kısmını videoya kaydettim Aşağıdan izleyebilirsiniz.

Selanik’te Şehiriçi Ulaşım

Selanik Otobüsleri
Selanik Otobüsleri
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 30.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002

Selanik’te metro olmamasına rağmen, bunun yerine gelişmiş bir otobüs ağı bulunmakta. Bilet fiyatları eğer gişelerden alınırsa tek yön 0.80 Euro, çift yön (90 dakika geçerli) 0.90 Euro. Bilet gişesini her yerde bulmak mümkün olmuyor ama. Bu yüzden otobüslerin içerisinde bilet makinaları var, biletler bu makinalardan kolayca alınabiliyor. Tek yön 0.90 euro, çift yön (90 dakika geçerli) 1 euro. Otobüslere istenilen kapıdan binilebiliyor. Bilet basmadan yakalanırsanız cezası büyük 🙂

Selanik’te Gezilecek Yerler

Heryerin yürüyerek gezilebildiği şehirleri çok sevmişimdir. Selanik’te öyle. Bi noktadan yürüyerek gezmeye başlıyorsunuz ve tekrar başladığınız yere dönüyorsunuz. Ancak Selanik’i sürekli yokuş çıkarak gezmek gerekiyor. Benim sahilde başlayan gezim Akropoliste son buldu.

Kordon Boyu

Selanik Kordon Boyu ve White Tower
Selanik Kordon Boyu ve White Tower
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/7.1
  • 28.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.005

Selanik’in İzmir’e benzediğini belki pek çok kez duymuş olabilirsiniz. Bu benzetmenin altında yatan sebep ise yerli halkın toplandığı ve şehrin en kalabalık yeri olan Kordon Boyu’dur. Her iki yeri görmüş biri olarak, gerçekten birbirlerine oldukça benziyorlar 🙂

Büyük İskender Heykeli
Büyük İskender Heykeli
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 50.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.003125

White Tower of Thessaloniki

Selanik’in sembolü olan Beyaz Kule‘nin 12. yüzyılda yazılmış belgelerde adı geçmektedir. O dönemde Bizans imparatorluğuna ait olan kule, 1530 yılında yıkılarak Mimar Sinan (kesin bilgi değil) tarafından tekrar yaptırılmıştır. Osmanlılar bu kuleyi azılı suçluları hapsetmek ve idam etmek için kullanmışlardır.

White Tower / Beyaz Kule
White Tower / Beyaz Kule
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/7.1
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002

Kulenin adı aradan geçen yüzyıllar boyunca sıkça değiştirilmiştir. Örneğin, 1826 yılında burada bir yeniçeri katliamı yapıldığı için adı “kanlı kule” olarak anılmaya başlanmıştır. Selanik Yunanistan’a bağlandıktan sonra 1912 yılında bu kuleye sembolik bir vaftiz işlemi uygulanarak beyaza boyanmıştır. Fakat zamanla bu beyaz boya etkisini kaybederek ilk görünümüne dönmeye başlamış. Günümüzde fotoğrafta da görebileceğiniz gibi sarı-beyaz bir görünümü vardır.

Kulenin içerisinde Bizans ve Selanik’in tarihini anlatan bir sergi/müze bulunuyor. Tarih müzesi gezmeyi seven biri olarak açıkçası içeride görmeyi gerektirecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. 6 kattan oluşan müzeyi gezdikten sonra kulenin tepesine çıkarak şehri panaromik olarak seyretmek mümkün.

Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 3 Euro ve girişte ücretsiz sesli rehberde veriliyor. Müzeyi pas geçip direk terasa çıkmak akıllıca bir hareket olacaktır 🙂

Tekne Turu

Selanik'te tekne turu
Selanik'te tekne turu
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 55.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.005

Beyaz kulenin hemen ön tarafından kalkan bu korsan teknesi görünümlü teknelerle yarım saat süren kısa bir gezintiye çıkmanızı tavsiye ederim. Sayabildiğim kadarıyla toplam 3 tane tekne var ve saat başı kalkıyorlar. Sahilden fazla açılmadan dümdüz gidiyor, ardından sağ tarafa manevra yaparak devam ediyor. Ardından sahil çizgisini devam ederek başladığı yere geri geliyor. Ortalama yarım saat süren bu yolculuğun en güzel tarafı, teknelere binmek ücretsiz. Yolculuk süresince size martılar eşlik ediyor. İçinde sigara içmek serbest ve Heineken birası var (5 euro). İçecekler piyasanın biraz üzerinde ancak kesinlikle değiyor buna 🙂

Tekne, ben, beyaz kule ve heineken :)
Tekne, ben, beyaz kule ve heineken 🙂
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.009178

Museum of Byzantine Culture

Selanik’te gezilecek 2 müze var. Birisi Bizans müzesi (Byzantine Culture), diğeri Arkeoloji müzesi. Her iki müzeyi de gezmek istediğim için 8 Euro’luk ortak biletlerden aldım.

Museum of Byzantine Culture - Giriş
Museum of Byzantine Culture - Giriş
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 22.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.05

1994 yılında açılan Bizans Müzesi, Yunanistan’ın Makedonya bölgesinden çıkarılan eserlerin sergilendiği bir müze. İçerisinde Bizans döneminden kalma heykel, bozuk para, mozaik, kıyafet, kitabe, çömlek vb. pek çok koleksiyon sergileniyor.

Bizans İmparatorluğu (330-1453)
Bizans İmparatorluğu (330-1453)
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/5.6
  • 24.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.033333333333333

Müzenin girişinde Bizans’ın kısa tarihini anlatan bir yazı bulunuyor (Yunance ve İngilizce olarak). Toplam 11 odası bulunan müze 2005 yılında Avrupa’nın en iyi müzelerinden birisi seçilmiş. İçerisini gezerken, hatta binayı dışarıdan gördüğünüz anda bunu zaten anlıyorsunuz. Tabi konu Bizans olunca müzeye verilen önem de bir hayli fazla olmuş 🙂

Müzenin en sevdiğim yanı tam anlamıyla ziyaretçi dostu olması. Hayatımda çeşitli ülkelerde, çeşitli alanlarda çok fazla müze gezmiş biri olarak bunu söylüyorum. İçine girdikten sonra çıkana kadar düz bir şekilde ilerleyerek kaybolmadan ya da karıştırmadan geziyorsunuz. En sonunda başladığınız noktaya gelerek herşeyi görmüş oluyorsunuz. Elbette sadece bu değil, eser açıklamaları, düzen, sunum vb. herşey çok iyi düşünülmüş. Diğer bir ayrıntı da, eserlerin çoğu açık bir şekilde sergileniyor. Yani Bizans döneminden kalma bir bıçak düşünün, bu camekanın içerisinde değil açık bir şekilde sergileniyor.
Müzeyi gezmesi ortalama bir buçuk saatimi aldı. Ancak müzenin ‘gezmeden dönmeyin’lik bir durumu yok. Zamanınız olursa, biraz da Bizans sanatına ilginiz varsa ziyaret edebilirsiniz. İçeride Osmanlı ya da İstanbul ile ilgili birşey yok. Güzel bir restoranı var ama 🙂

Archaeological Museum

İşte burayı gezmeden dönmeyin diyebilirim. Selanik Arkeoloji Müzesi; Yunan, Roma ve Bizans’tan kalma pek çok esere ev sahipliği yapıyor. Tıpkı Bizans müzesinde olduğu gibi gezmesi kolay ve zevkli.

İçeride ise heykel bolluğu var diyebilirim ama hepsi küçük boyutlarda ya da sadece kafaları var 🙂 Altından yapılmış eşyaların olduğu bölümü ve mozaikleri ben çok beğendim.

Biraz heykel ekleyeyim:

İmparator Hadrian Heykeli ve Ben :)
İmparator Hadrian Heykeli ve Ben 🙂

Church of Hagia Sophia

Ayasofya Kilisesi, Selanik’in günümüze kadar ulaşan en eski kilisesidir. 1205 yılında Constantinople’de bulunan Hagia Sophia Kilisesi (Ayasofya Camisi/İstanbul) örnek alınarak inşaa edilmiş. 1430 yılında ise ll. Murad tarafından camiye çevrilerek minare eklenmiş. 1912 yılında şehir Yunanlıların eline geçince tekrar kiliseye çevrilmiş.

Aristotelous Square

Aristotelous Square - (meydan sahile kadar devam ediyor ve orada mitingler için geniş bir alan bulunmakta)
Aristotelous Square - (meydan sahile kadar devam ediyor ve orada mitingler için geniş bir alan bulunmakta)
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002

Selanik’in ana şehir meydanı ya da merkezi olan Aristotelous Meydanı, yukarıda bahsettiğim 1917 yılında çıkan büyük yangından sonra 1918 yılında yeniden planlanmış. Yangından önce tamamen Osmanlı mimarisine sahip olan meydandan günümüze o dönemden hiçbir şey ulaşmamış. 1918’de Fransız mimar Ernest Hébrard’ın planladığı meydanın yapımı ancak 1950’de tamamlanabilmiş. Gecikmenin sebebi zannediyorum ki 2 büyük dünya savaşı olsa gerek.

Elefterios Venizelos (1864-1936) Heykeli
Elefterios Venizelos (1864-1936) Heykeli.. Kendisi Yunanistan'ın eski başbakanı ve Megali İdea ülküsünün mimarıdır. Bu ülkü, Helen İmparatorluğu'nu yeniden kurduktan sonra İstanbul'u fethedip başkent yapmaktır.
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 105.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.001

Günümüzde sosyopolitik öneme sahip olan meydanda etkinlikler, festivaller, karnavallar ve yılbaşı kutlamaları yapılıyor, siyasi kişiler bu meydanda mitingler düzenliyorlar. Bunların dışında meydana yeni eklemeler yapılması da gündemdeymiş. London Eye gibi şehri simgeleyecek bir dönme dolap yapılacağı edindiğim bilgiler arasında 🙂

Selanik’te bulunan Osmanlı Eserleri

* Birazdan bahsedeceğim Yedi Kule ve Beyaz Kule haricinde

Hamza Bey Camii

Hamza Bey Camii / Hamza Bei Mosque
Hamza Bey Camii / Hamza Bei Mosque
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 22.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0025

1468 yılında yaptırılan camiye Anadolu Beylerbeyi Hamza Bey’in adı verilmiş. 1978’de meydana gelen deprem sonucu büyük hasar alan camide onarım çalışmaları maddi sorun olmamasına rağmen uzun yıllar yavaş bir şekilde devam etmiş. Sebebi ise depremden önce caminin mülkiyet hakkının Yunan Kızılhaç cemiyetine verilmiş olması (kendilerinin ideolojisi eski Bizans’ı tekrar canlandırmak). Restorasyon çalışması halen devam ediyor.

* Hamza Bey Camii’nin olduğu bölge Old Town Hall (eski şehir merkezi) olarak geçiyor ancak ben hiçbir şey görmedim orada 🙂

Alaca İmaret Camii (İshak Paşa Camii)

Alaca İmaret Camii (İshak Paşa Camii)
Alaca İmaret Camii (İshak Paşa Camii)
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0025

1484 yılında Sadrazam İshak Paşa tarafından yaptırılan cami, 1978 depreminden sonra hasar almış ancak Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı camiyi restore ettirmiştir. Günümüzde sergi, konser gibi kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır.

Selanik Vilayet Konağı / Dioikitirio

Selanik Vilayet Konağı / Dioikitirio
Selanik Vilayet Konağı / Dioikitirio
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002

Osmanlı’nın Selanik’te yaptığı son dönem eserlerinden biridir. 1891 yılında yapılan konak günümüzde Makedonya-Trakya Genel Sekreterliği olarak hizmet vermektedir.

* Konağın tam karşısında Antik Roma’dan kalıntıların olduğu bir alan bulunmaktadır.

Yeni Hamam

Yeni Hamam
Yeni Hamam
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0025

16. yüzyılda vakıf sahibi Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılıp, 1919’a kadar açık kalan bu hamam ise bir süre depo olarak kullanıldıktan sonra bir bölümü sinemaya çevrilmiş. 78 depremi sonrasında Sevili tavernasının yapıldığı bir yer haline gelmiş.

Bunlar dışında Yunanistan genelinde ayakta kalabilen en büyük hamam olan Bey Hamamı ve 1909 yılında tahttan indirilen Osmanlı padişahı Sultan ll. Abdülhamid’in 1912’ye kadar sürgüne gönderildiği Selanik’te yaşadığı Alaatini Köşkü bulunmaktadır.

Church of Agios Dimitrios

Selanik’in en büyük, Yunanistan’ın ise en büyük 2. kilisesi. Burada bulunan küçük bir şapel genişletilerek önce Roma hamamına, ardından bugünkü kiliseye çevrilmiş. Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan kilisenin mozaik ve boyamaları kaldırılmış. 1917’de ise tekrar kiliseye dönüştürülmüş. İçerisinde Aziz Demetrius’un gömülü olduğu bir alan bulunmakta.

Acropolis of Thessaloniki

Yunanca “tepede bulunan şehir” anlamına gelen akropolis, Selanik gezimin son durağı oldu. Etrafı 4. yüzyılda 7 kilometrelik Bizans surlarıyla çevrilmiş olan bu eski şehirden günümüze 3 kilometrelik sur bloğu ulaşmış. Büyük bir alanda ve şehrin tepesinde bulunan bu eski şehirin içerisinde yeni yerleşim birimleri bulunmakta.

Bu bölgede gezilebilecek 2 nokta bulunuyor.

Trigonio Tower

Trigonio Tower
Trigonio Tower
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0025

Akropolis içerisine girmeden, surları takip ederek ulaşabileceğiniz bu kule 15. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından inşaa edilmiş. Tarihi hakkında fazla bilgi bulamadım ancak Osmanlı’da adı zincir kuleymiş. Muhtemelen bir dönem şehrin savunması, bir dönemde hapishane olarak kullanılmış.

1 saat sonrası, şehir merkezine dönerken..
1 saat sonrası, şehir merkezine dönerken..
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.001

Trigonio Tower, Selanik’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi. Tepeden tüm şehrin panaromik olarak izlenebileceği en net nokta burası.

Akropolis'ten Selanik ...
Akropolis'ten Selanik ...
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002
vee tabiki ben..
vee tabiki ben..
Akropolis'ten Beyaz Kule..
Akropolis'ten Beyaz Kule..
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 160.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.002

Bir not: Kulenin üzerine çıkılmıyor. Ben iskeleden aşağıya atlayarak orada duran birine çektirdim fotoğrafımı. Aşağı atlaması kolay ancak çıkması zor. 2 metre yüksekliği var, uyarayım 🙂

Heptapyrgion / Yedi Kule

Yedi Kule'nin girişi
Yedi Kule'nin girişi
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.003125

Akropolis’in içerisinde yer alan bu kale Selanik’in ilk yerleşim yeri. Şehrin tarihinde anlattığım gibi Makedon Kral Kassandros tarafından kurulmuş (MÖ 315). Bizans döneminde (4. yy) içerisine binalar ve kuleler inşaa edilmiş, Osmanlı döneminde is (14. yy) eski binalar yıkıldıktan sonra yenileri inşaa edilerek kullanılmaya devam edilmiş. 1890 – 1899 yılları arasında ise hapishane görevi görmüş.

Buranın Osmanlı döneminde 10 kulesi olmasına rağmen, İstanbul’da bulunan Yedikule Zindanlarından dolayı adına “yedi kule” denilmiş. Ücretsiz olarak gezilebilen bu kale, 08:30 – 15:00 arası açık. 14:50’de orada olduğum için maalesef içeride sadece 10 dakika kalabildim. Sonra görevliyle beraber kalenin kocaman kapısını kilitleyip çıktık 😀


Evet, bir seyahatimi daha böylelikle bitirmiş oldum. Yakın çevremden “12 saat otobüsle yolculuk yapmak” ile ilgili çok fazla olumsuz tepki aldım. “Asla yapmam, hiç bana göre değil” gibi şeyler söylendi hep. Açıkçası haftasonumu evde yatarak ya da dışarıda boş boş takılarak geçirmek yerine, farklı bir şehir, farklı bir kültür görmenin verdiği mutluluğu hiçbirşeye değişmem..

Selanik’le ilgili son sözüm de şudur ki; bir gün mutlaka gidiniz.. Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir şehir.. İyi yolculuklar!

Yorum Yaz

4 Yorum

  • Cevap Yaz a 14 Aralık 2016 at 20:45

    teşekkürler

  • Cevap Yaz Mizyal 07 Mayıs 2017 at 12:21

    Merhaba, bir not yazmadan bırakamadım. Bir çok gezi yazısı okudum Selanik ile ilgili-2 gün içinde gideceğim. Gerçekten en yararlı bilgileri sizin yazınızda buldum. Bravo.

  • Cevap Yaz hasan gül 18 Haziran 2017 at 15:19

    Selanik için gezilecek iki müzeden bahsetmişsiniz, “Birisi Bizans müzesi (Byzantine Culture), diğeri Arkeoloji müzesi. Her iki müzeyi de gezmek istediğim için 8 Euro’luk ortak biletlerden aldım.” yazmışsınız. Bu 8 euro luk bilet başka müzeleri de kapsıyor mu? Müze kart gibi mi?

    Gezi yazılarınız harika, balkanları bir arkadaşımla, kendi arabamla gezeceğiz. Tarihi mekanları gezmek önceliğimiz. Yazılarınız çok yardımcı oluyor, önerebileceğin balkan gezi kaynağı varsa süper olur.