Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır?

Bundan yıllar önce bir uçak bileti ne kadar erken alınırsa o kadar ucuz olabiliyordu. Ancak günümüzde havayolu taşımacılığının oldukça yaygınlaşmasından dolayı aylar önce alınan biletler bile bir hayli pahalı olabiliyor. Ancak bu elbette ucuz uçak bileti bulma konusuna engel değil 🙂 Bu yazımda 10 maddeyle ucuz uçak bileti nasıl alınır, nelere dikkat etmek gerekir konusuna değineceğim.

Ucuz uçak bileti nasıl alınır

1- Hatalı Fiyatlar

Ucuz bilet bulmak için yapacağımız ilk şeylerden birisi hataları yakalamak. Oldukça zor ve imkansız gibi gözükse de uçak bileti fiyatlandırmalarında hatalar olabiliyor. Bunların bazıları insandan, bazılarıysa makinadan kaynaklanıyor. İnsan hataları çoğunlukla bol sıfırlı biletlerde görülüyor. Yani biletin 15.000$ ise (business class elbette), bunun yerine 1.500$ yazılıyor ve bingo!

Makina hataları ise sunuculardan kaynaklanan çeşitli aksaklıklardan dolayı meydana geliyor. Özellikle para birimleri arasında çeviri yapılırken karşılaşılıyor. 100$ olan bir biletin fiyatı Danimarka Kronu ile ödenmek istendiğinde 7$’a denk gelebiliyor 🙂 Uçak bileti satın almadan önce yapacağınız ilk işlerden birisi farklı para birimlerine bakmak olsun (Kaynak: Thrifty Nomads).

2- 24 Saat Kuralı

Uçak biletimizi aldıktan sonra çoğumuz seyahat gününü bekleriz ancak yanlış! Yapılacak ilk şey bileti aldıktan 24 saat sonra tekrar fiyat kontrolü yapmaktır. Çünkü fiyatlar bazen bizim aldığımızdan daha aşağılara gelmiş olabilir. Böyle durumlarda bileti iptal edip (varsa iptal para cezasını da hesaba katarak), yeniden biletimizi alabiliriz (Kaynak: Cntraveler).

3- Doğru Gün, Doğru Saat

Doğru Zaman

Uçak bileti fiyatları çoğunlukla hafta başında yeniden güncellenir (başka bir değişle pahalanır). Eski fiyatlar dosyalandıktan sonra güncel fiyatlar internet sitesine girilerek ajanslara gönderilir. Pazartesi günü mesai başlamadan önce sabah 7 veya 8 gibi bileti almak, yeni güncellemeden etkilenmemeyi ve en ucuz bileti bulmayı sağlayacaktır. Ayrıca istatistiklere göre çoğunlukla en ucuz gün “Salı” günüdür. Yani her şeyden önce planladığınız seyahati bu güne denk getirmek bir avantajdır (Kaynak: Business Insider).

4- VPN veya Gizli Sekmede Arama

Gizli Sekme (Incognito Tab)

Bir gün önce bakılan bilet fiyatının ertesi gün pahalandığı görmek pek çok kişinin başına gelmiştir. Böyle durumlarda hemen insanın aklına aynı şey gelir “biliyorlar tabi bu uçuşu takip ettiğimi, hemen zam yaptılar”…

Günümüz internet dünyasında ziyaretçileri takip etmek oldukça alışılagelmiş bir durumdur. Sizin ne aradığınız, hangi sayfaları gezdiğiniz, hatta mouse hareketleriniz bile istatistik amacıyla kaydedilir. Ve haliyle bunu yapan, baktığınız biletin fiyatını da kolayca yukarı çekebilir. Ancak bu çok tartışılan bir konudur. Bazı insanlar (havayolu firmaları dahil) bilet fiyatındaki artışın daha önce yapılan aramayla bir ilgisi olmadığını savunurlar, bazıları ise tarayıcılarının geçmişini temizleyip baktıklarında bileti daha ucuza bulduklarını söylerler. Ancak biz ne olur ne olmaz diyerek biletimizi her zaman gizli sekmede bakarak, ertesi gün karşılaşacağımız sürprize başka bahane üretebiliriz 🙂

Ayrıca kolay karşılaşmayacağınız küçük bir bilgi daha vereyim. Örneğin Spotify’ın aylık fiyatı nasıl ABD’de 15$, Türkiye’de 15 TL ise, uçak biletleri de bazen ülkelere göre fiyatlandırılabilir. VPN kullanarak kendinizi gelir düzeyi daha düşük ülkelerden giriyormuş gibi göstermek, belki de fırsatı yakalamaya neden olabilir 🙂 (Kaynak ve tartışmalar: Reddit).

5- Uçak Bileti Arama Motorları

BiletBayi

Uçak bileti bakarken havayolunun kendi sitesinden önce bilet arama motorlarına bakmak her zaman avantaj sağlayacaktır. Çünkü hem tüm havayollarını tek seferde listelemiş oluruz, hem de farklı kombinasyonları deneyerek bütçemiz için en uygun bileti buluruz. Üstelik çoğu zaman havayolunun kendi sitesinden daha ucuz olabilir. Bu konuda global oyuncular olduğu gibi, yerli arama motorları da ucuz uçak bileti bulma konusunda özel teklif sunabilirler. Eğer en ucuz bileti almak istiyorsanız, Bilet Bayi gibi yerli arama motorlarına bakmalısınız.

6- Uçak + Otel + Araç Kiralama paketleri

Yapılacak seyahat türüne göre, aynı anda alınacak uçak + otel veya uçak + otel + araç kiralama paketleri ayrı ayrı alımlara göre çok daha uygun olabilir. Bileti almadan önce ihtiyacı belirlemek ve ona göre paket halinde almak avantaj sağlayacaktır (Kaynak: Expedia).

7- Turlara Katılma

Bazen uçak bileti almak yerine turlara katılmak, seyahat süresince yapılacak masraftan (bilet, otel, ulaşım vb) çok daha ucuza gelebiliyor. Ben de seyahatlerimden önce uçak biletinin fiyatı yüksek gelirse mutlaka tur kampanyalarını kontrol ediyorum. Sonuçta tura bağlı olarak gezmek ve ekstralara katılmak zorunda değiliz 🙂 Bazen çok düşük fiyatlara tur kampanyaları olabiliyor.

8- Alternatif Şehirler / Havalimanları

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı

Yine benim en fazla yaptığım şeylerden birisi gideceğim şehre bilet fiyatları yüksekse yakın şehirlere bakmak oluyor. Fazladan bir yolculuk daha yapılıyor ancak bazen böyle yapmak maddi açıdan çok uyguna geliyor. Örneğin seyahat tarihimde Polonya’ya bilet fiyatı 1000 liranın üzerindeydi. Ben de yakınlarda bulunan Lviv’e giderek oradan otobüsle geçmiştim. Toplam maliyeti 350 TL’ye denk gelmişti. Kesinlikle yorulduğunuza değiyor!

9- Tek Yön / Çoklu Havalimanları

Gidiş-dönüş uçak biletleri tek yön biletlere göre daha avantajlıdır, bu gerçek. Ancak bazen bu avantajdan yararlanamayabiliriz. Çünkü gidiş veya dönüş uçuşu dolmak üzeredir ve bunlardan birisi baktığımız bilet fiyatının oldukça yükselmesine sebep olmuş olabilir. Alternatif olarak bilet bakarken tek seferde gidiş-dönüş yerine, ayrı ayrı bakmak ve gerekiyorsa dönüşü farklı bir havayolu (veya şehirden) yapmak avantaj sağlayabilir.

10- Fırsatlar

Fırsatlar

Benim gibi sık sık seyahat eden biriyseniz havayolu firmalarının ve bilet arama motorlarının kampanyalarını takip etmekte yarar vardır. Sosyal medya, mail listeleri ve mobil uygulamalar bu konuda fazlasıyla yardımcı olmaktadır. (bazen de durduk yere gezme isteği getirebilirler, buna dikkat ediniz :))


Özet

Maddeler elbette daha da çoğaltılabilir ancak ucuz uçak bileti nasıl alınır sorusunun cevabı genel olarak bu şekilde. Yani biraz araştırma, biraz şans, biraz da tecrübe işi. Eğer sık seyahat eden biriyseniz (veya etmeyi planlıyorsanız), uçak biletlerinden oldukça fazla tasarruf edebilirsiniz. Araştırmaya ve gezmeye devam. Herkese bol uçuşlu günler..!

Yorum Yaz

Yorumlar

Mehmet Felek
19 Temmuz 2020

Yazınız keyif alarak okudum. Blog sayfanızı yer imlerime kaydettim bundan sonra arada gelir yazılarınızı okurum.