Varşova Gezilecek Yerler

Polonya’nın başkenti ve en büyük şehri Varşova; 1.7 milyon nüfusuyla metropol hayatının fazlasıyla yaşandığı, ancak buna rağmen %28’inin yeşil alan olduğu bir başkenttir. UNESCO kültür mirası listesinde bulunan old town bölgesi ve özellikle 2. Dünya Savaşı’na yönelik müzeleriyle her yıl pek milyonlarca turisti kendisine çekmektedir. Bu yazımda Varşova’da gezilecek yerleri bulabilirsiniz.

Giriş

Varşova, 3 ay süren Doğu ve Kuzey Avrupa seyahatim sırasında gezi listemde olan bir şehir değildi. Çünkü daha önce buraya giden arkadaşlarım gezilecek fazla yer olmadığından bahsediyorlardı. Ben de bu yüzden Varşova’ya hep nötr yaklaşmıştım. Ancak Bulgaristan-Romanya seyahatimin 1 ay sürmesi ve Litvanya’ya direk uçak bulamamam nedeniyle, hem biraz gezip, hem de biraz dinlenmek için Varşova’yı ziyaret ettim.

Varşova

Varşova, hepinizin bildiği gibi 2. Dünya Savaşı sırasında tamamen yıkılarak, savaşın ardından Berlin ile birlikte küllerinden yeniden doğmuş bir şehirdir. Almanlar geriye çekilirken deyim yerindeyse taş üstünde taş bırakmayarak tüm şehri yıkmışlar. Savaşın ardından günümüze kadar olan süreçte şehrin her yerine büyük büyük plazalar yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Bu özelliğiyle bana Rotterdam’ı anımsatmıştı. Zaten Avrupa’da bu kadar fazla yüksek binası olan başka bir şehir de görmedim.

Modern mimari

Varşova için 2. Dünya Savaşı sırasında tamamen yıkılmış dedik. Ancak bu tarihe kadar, 1600 – 1945 yılları arasında bağımsızlık için tam 43 kez içeride ve dışarıda savaşmışlar. Bu da ortalama her 8 yılda bir savaş yaptıkları anlamına geliyor. Zaten 19. yüzyılda Varşova halkının yaşam süresi ortalaması 30’muş. Yani günümüzde nasıl insanlar ortalama 80 yaşına kadar yaşıyorsa, Varşova tarihinde çoğu insan sadece 30’una kadar yaşayabiliyormuş.

Şehirde yaşam 1390 yılında, St. John Katedrali’nin inşaa edilmesinden sonra başlamış. Yaklaşık 150 yıl sonra, 1566 yılında ise Polonya’nın başkenti olmuş. Bu tarihe ülkenin başkenti Krakow‘muş, ancak Polonya Kralı III. Sigismund’a, doktoru hastalığının iyileşmesi için kırsal bir yerde yaşaması gerektiğini söyleyince, kral da mecburen (!) ülkenin başkentini taşımak zorunda kalmış.

Havalimanından şehir merkezine ulaşım

Varşova Demiryolu Ağı Haritası

Varşova’da 3 tane havalimanı bulunuyor. Bunlardan şehir merkezine ulaşım şu şekilde:

Chopin

Havalimanı içerisindeki tabelalar takip edilerek alt katta bulunan tren istasyonuna iniliyor. Ancak öncesinde, yürüyüş yolu üzerindeki yeşil bilet makinelerinden bilet almak gerekiyor. Tek yön bilet fiyatı 16 Zloty ve kredi kartıyla alınıyor. Trenlerin ilk durağı burası olduğu için, gördüğünüz trene binebilirsiniz. Merkeze sadece 15 dakikada varıyor.

Modlin

Modlin’den merkeze ulaşmak biraz daha zor. Geçmişte askeri havalimanı olarak kullanıldığı için oldukça küçük ve şehir merkezinin biraz dışında kalıyor. Merkeze ulaşmak için önce otobüs ile tren istasyonuna (Modlin Railway Station – yaklaşık 10dk), ardından tren ile şehir merkezine ulaşılıyor. Toplam yolculuk ortalama 45dk – 1 saat arasında sürüyor. Biletler havalimanı içerisinde yer alan makinelerden kredi kartıyla kolayca alınabiliyor. Ancak bir kaç seçeneği olduğu için “Modlin Airport – Warsaw” seçeneğini seçmek gerekiyor (19 Zloty).

Varşova’da Babice adında 3. bir havalimanı daha bulunuyor. Ancak burası çoğunlukla özel uçaklar tarafından kullanıldığı için onu anlatmaya gerek duymuyorum. Chopin ve Modlin Havalimanları için şehir merkezine en kolay anlattığım şekilde gidilebiliyor. Ayrıca her iki havalimanı için de “modlinbus” gibi otobüs alternatifleri de mevcut.

Pek Varşova’da şehir merkezi neresi? İşte onun net bir cevabı yok 🙂 Konaklayacağınız otele en yakın olan tren istasyonunda inebilirsiniz. Ama illa merkez sorarsanız, “Warsawa Centralna” veya 1-2 durak öncesi/sonrası diyebilirim.

Önemli Not: Havalimanlarında kesinlikle çok ama çok düşük miktar döviz bozdurun (10-20 Euro gibi). Çünkü alış-satış arasında çok ciddi fiyat farkı var. Benim ziyaretimde Euro alış: 3.43, satış 4.84‘tü. Arada inanılmaz bir fiyat farkı var.

Gezilecek Yerler

Varşova, bir metropol şehri olduğu için gezilecek yerler arasındaki mesafeler birbirlerine oldukça uzak. Bu nedenle Avrupa şehirlerinde alışkın olduğumuz gibi adım adım, göre göre gezmek biraz zor oluyor. Ben çoğunlukla yürümeyi tercih etmiş ve oldukça yorulmuştum. Nasıl bir plan yapacağınız tamamen size kalmış.

Anıt
Adam Mickiewicz Anıtı
Anıt

Öncelikle Varşova’nın pek çok yerinde, çoğunlukla 2. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenleri onurlandırmak ve o günleri unutmamak adına yapılmış çok sayıda anıt bulunuyor. Elbette hepsinin bir anısı, hikayesi ve amacı var. Ancak turistik bir şey olmadıkları için hiç birini anlatmaya gerek duymuyorum. Yanılmıyorsam şehrin geneline yayılmış 100’den fazla anıt bulunuyor. Aynı şekilde şehirde 100’den fazla kilise yer aldığı için, bundan da bahsetmeme gerek yok sanırım.

Fryderyk Chopin Museum

Fryderyk Chopin Müzesi

Varşova’da gezdiğim ilk yer, romantik dönemin Polonyalı piyanist ve bestecisi Fryderyk Chopin‘in hayatınının anlatıldığı müze oldu. 1954 yılında açılan müzede; Fryderyk Chopin’in hayatı, eserlerinin basılı kopyaları, yazışmaları, imzaları, notları ve kişisel eşyaları sergileniyor.

Fryderyk Chopin Müzesi

Müzenin en büyük özelliği, Avrupa’nın en modern biyografi müzesi olması. İçeriye girerken alınan manyetik bilet ile sihirli dünyaya giriliyor ve Chopin’e ait eserler dokunmatik multimedya ekranları sayesinde kart okutularak dinlenilebiliyor.

Fryderyk Chopin Müzesi

Müze, birbirinden farklı 15 mini odadan oluşuyor ve kronolojik olarak Chopin’in hayatı anlatılıyor. Varşova’dan başlayan hikaye; Paris ve yaptığı diğer seyahatlerle devam ediyor. Son oda, ölümünü anlatan simsiyah bir kara kutu misali tasarlanmış. Kendisi 39 yaşında, tüberküloz hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmiş.

Chopin'in piyanosu

Müzenin ana teması; ister turist ol, ister müzisyen; Chopin Müzesi’nde herkesin seveceği bir şeyler mutlaka vardır!..

Copernicus Science Centre

Kopernik Bilim Merkezi

Sıradaki durak, 22.000 metrekare gibi büyük bir alana yayılmış olan Kopernik Bilim Merkezi. 2005 yılında hizmete giren bilim merkezi; 450’den fazla interaktif bilim ve eğlence sergisi içermektedir.

Kopernik Bilim Merkezi

İçeride belli bir yürüyüş rotası olmadan, tüm aletler tek tek denenerek gezilebilir. Eğer bir aletin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız, hepsinin yanında mutlaka İngilizce açıklaması bulunuyor. Ancak okumaya üşenirseniz, çocukları seyrederek kolayca öğrenebilirsiniz 😀

Bana göre Varşova’da yapılacak şeyler arasında #1 numarada bu bilim merkezi bulunuyor. İçeride rahatlıkla 3-4 saat vakit geçirmek mümkün. Benim gibi yetişkin bebekler için giriş fiyatı 27 Zloty şeklinde.

Vistula River

Vistül Nehri

Kopernik Bilim Merkezi’nden biraz ilerleyince, Polonya’nın en büyük nehri olan Vistül karşımıza çıkıyor. Nehrin Varşova kolu oldukça güzel düzenlenmiş turistik aktiviteler sunuyor. Örneğin; nehirde tekne turu yapmak, plaja giderek nehirde yüzmek, bisiklet yollarında bisiklet sürmek, etrafındaki gece kulüplerine/barlara gitmek ve sık sık nehir kenarında düzenlenen şehir etkinliklerine katılmak bunlardan bazıları. Benim için güzel bir dinlenme yeri olmuştu 🙂

Old Town

Eski Şehir Merkezi

Varşova’nın en turistik yeri, 13. yüzyıldan günümüze şehrin merkezi olan old town bölgesi. Geçmişte ülkenin politik merkezi ve en önemli yapılarının olduğu, ancak 2. Dünya Savaşı sırasında neredeyse tamamı yıkılan meydan, savaşın ardından büyük bir restorasyon projesiyle yeniden ayağa kaldırılmış.

Royal Castle (Kraliyet Şatosu)

Meydanda çok sayıda cafe, restoran, anıt, kilise, müze ve önemli yapı bulunuyor. Kraliyet Şatosu, St. John’s Katedrali, Barbican Kapısı, Varşova Müzesi ve Adam Mickiewicz Müzesi gezilecek yerlerden bazıları. Bölge UNESCO kültür varlıkları listesinde bulunduğu için, yarım günlük bir zaman bu bölgede geçirilebilir. Tabelalar sayesinde yönünüzü ve gezilecek yerleri bulabileceğiniz gibi, free walking tour’lara katılarak bölgeyi iyice gezebilirsiniz.

Palace of Culture and Science

Kültür ve Bilim Sarayı

Sırada şehrin sembolü olan Kültür ve Bilim Sarayı var. 2. Dünya Savaşı’nın hemen ardından, 1952-1955 yılları arasında, Polonya’nın geçtiği sosyalist dönem esnasında inşa edilen saray, Josef Stalin’e adanan “8 kız kardeşten” biridir. Aslında 8. kardeş Moskova’ya yapılmak istenmiş, ancak yeni yapılacak gökdelen Kremlin Sarayı’nı gölgede bırakacağı için revize edilerek, Polonya halkında bir hediye olarak yapılmasına karar verilmiş.

Kültür ve Bilim Sarayı

Toplam 3500’den fazla işçinin 3 yıl gibi bir sürede tamamladığı, 237 metre yüksekliğiyle Polonya’nın en yüksek, Avrupa’nın ise en yüksek binalarından biri olan saray; Sovyetler dönemini hatırlattığı için çoğu Polonyalının nefret ettiği bir yapı durumunda. Ancak son yıllarda etrafında yükselen büyük plazalar bu nefreti biraz olsun hafiflemiş görünüyor. Bina içerisinde; sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler, üniversite, cafe, restoran ve birkaç müze yer alıyor (AVM’den biraz hallice yani). En üst katında bulunan terasına ise 20 Zloty karşılığında çıkılabiliyor.

Warsaw Uprising Museum

Varşova Ayaklanması Müzesi

Son olarak Varşova’nın en çok ziyaret edilen müzesinden, yani Varşova Ayaklanması Müzesi‘nden bahsedeceğim. 1 Ağustos 1944 yılında, kendilerini Polonya Halk Ordusu olarak tanımlayan güçler, Sovyetler Birliği’nin desteğiyle Varşova’yı Alman işgalinden kurtarmak için şehre gelir. Ancak Sovyetlerin planlanan desteği vermemesi tüm planları alt üst eder ve Almanlar Polonya ordusunu mağlup etmeyi başarır. Amerika, İngiltere ve Sovyetler tarafından verilmesi gereken destek çok çok sonradan verilir. Tabi bu süreçte Naziler Varşova’nın %35’ini yıkmış olur (önceki yıkımlarla birlikte oran %85’e ulaşır), 16 bin Polonya askeri ölür veya yaralanır ve bir o kadar asker esir düşer. Şehrin sivil kaybı ise 150 – 200 Bin civarında olur.

Varşova Ayaklanması Müzesi

Anlattığım bu süreç, 2004 yılında (savaştan 60 yıl sonra), Varşova Ayaklanması Müzesi ile hayat bulur. Oldukça kasvetli olan müzede; adım adım olayların başlangıcı, Varşova’daki günlük yaşam ve savaşın bitişi anlatılır. 3000 metrekarelik alanda savaştan kalma 800 obje, 1500 fotoğraf, çeşitli film ve ses kayıtları sergilenir. Özellikle içeride gezerken aniden uçak sesi belirmesi, bombaların atılması vb. durumlarda insan gerçekten o döneme gitmiyor değil.

Amerika B-24 Liberator Uçağı Kopyası

Ancak içeride çok sayıda turist bulunması ve müzenin oldukça karmaşık düzenlenmesinden dolayı yer yer oldukça sıkılmıştım. Eğer her yönüyle müzeyi gezmek istiyorsanız, 100 Zloty’ye satılan sesli rehberlerden (audio guide) kiralayabilirsiniz. Bu rehber 27 dilde var, ancak içlerinde Türkçe yok!


Özet

Varşova’da gezdiğim yerler genel olarak bu şekildeydi. Elbette burası bir başkent ve gezilecek çok fazla yer bulmak mümkün. Eğer yapacak daha fazla şey arıyorsanız, birbirinden güzel parklarına gidebilir veya 2. Dünya Savaşı temalı diğer müzeleri gezebilirsiniz. Şimdiden herkese iyi seyahatler diliyorum!

Yorum Yaz

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yazılmamış. İlk yorumu yazarak katkıda bulunabilirsin.