Şu yazıyı okuyorsun: Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak
Arnavutluk Bosna Hersek Karadağ Kosova Makedonya Sırbistan 15 Ekim 2014

Vizesiz Balkan Ülkeleri İçin Gezi Planı Yapmak

4-12 Ekim 2014 tarihleri arasında, Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek için 9 günlük vize istemeyen Balkan ülkeleri seyahati yaptım. Sırbistan’dan başlayan yolculuğum Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya ile devam etti. Ancak seyahatim öncesinde yaptığım plana bağlı kalamadığım ve çok daha azını gezebildiğim için, kısıtlı zamanı olanların nasıl vizesiz Balkanlar seyahati yapmaları gerektiğini bu yazımda anlattım.

NOT: Balkanlara yaptığım ilk seyahatten 1 yıl sonra, 35 gün süren bir seyahat daha yaptım. Bu yazıyı okuduktan sonra “Vizesiz Balkanlar Gezi Rehberi” yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Balkan Ülkeleri

balkan-haritasi
Balkan Coğrafyası

Balkanlar oldukça büyük bir coğrafya ve gezilecek çok fazla şehir bulunuyor. Bu yazımın konusu her ne kadar vizesiz ülkeleri kapsayacak olsa da, özellikle Romanya ve Yunanistan gibi ülkeler doğa, tarih ve kültürel olarak çok fazla gezilecek yer sunuyorlar (sadece Romanya’da 20 gün geçirmiştim mesela). Yukarıda bulunan haritada mavi ile yazdıklarım vize istemeyen, beyaz ile yazdıklarım vize isteyen ülkeler. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a seyahat etmek isterseniz, “Multiple” olmak kaydıyla Schengen vizesi ile vize süreniz boyunca gezebilirsiniz. Diğerlerine vizesiz olarak seyahat etmek mümkün.

Vizesiz Balkanlar Turu

Balkanlar için gezi planı yapmak oldukça zor. Çünkü vize istemeyen ve kesintisiz gezilebilecek 6 ülke ve çok sayıda şehir var. Hal böyle olunca insan ister istemez pek çok yeri gezip görmek istiyor. Ancak herkesin gezi süresi ve seyahat amacı farklı olacağı için (5 gün, 9 gün, 15 gün vb.), kendinize uygun hazır bir gezi planı bulmanız çok ama çok zor.

Vizesiz Balkan Ülkelerinde Gezilecek Şehirler / Yerler

Sırbistan: Belgrad, Niş, Novi Sad, Tara, Furska Gora, Zlatibor, Valjevo, Vrnjacka Banja, Ivanjica, Derdap, Arandelovac, Kosijeric, Kralijevo, Srpska Crnja, Gornji Milanovac, Pirot, Velika Plana, Paracin, Subotica, Novi Pazar, Semi Pazar, Sokobanja, Leskofça, Zajecar, Loznica, Trstenik, Zrenjanin, Kikinda, Cuprija, Negotin, Golubac, Kursumlija, Kanjiza, Mokra Gora, Backa Palanka, Bajina Basta, Vrsac, Vrdnik, Mionica, Sabac, Arilije, Raska, Topola, Petrovaradin, Kule, Vranje, Ljig, Sjenica, Prokuplje, Pribloj, Petrovac

Bosna Hersek: Saraybosna, Mostar, Tuzla, Bihac, Jajce, Banja Luka, Neum, Trebinje, Travnik, Sipovo, Bijeljina, Visoko, Cazin, Zenica, Foca, Fojnica, Konjic, Kupres, Jablanica, Velika Kladusa, Srebrenista, Zavidovici, Bosnanska Krupa, Caplinja, Mrkonjic Grad, Hadzici, Bugojno, Brcko, Sanski Most, Laktasi, Lukavac, Visegrad, Pale, Vlasic, Maglaj, Modrica, Stolac, Teslic, Ljubuski, İlidza, Bosnian River, Prijedor, Bosanski Petrovac, Novi Grad, Dvorovi, Prnjavor, Derventa, Tjentiste, Kakanj, Siroki, Vrbas.

Başçarşı / Saraybosna
Başçarşı / Saraybosna
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.003521

Karadağ: Kotor, BarBudva, Podgorica, Hergec Novi, Ulcinj, Tivat, Cetinje, Becici, Petrovac, Kolasin, Zabljak, Sveti Stefan, Perast, Sutomore, İgalo, Susanj, Bijelo Polje, Dubrota, Niksic, Berane, Risan, Virpazar, Prcanj, Kumbor, Denovici, Donja Lastva, Tuzi,Rozaje, Bijela, Pijevja, Golubovci, Rumija, Piva Gölü.

Arnavutluk: TiranSarande, Berat, Gjirokaster, Durres, Shkoder (İşkodra), Berat, Ergiri, Podragec, Gorice, Puke, Valbone Valley, Kruja, Himare, Lesh, Ksamil, Velipoje, Elbasan, Theth, Permet, Kukes, Borsh, Gramsh, Shebenik, Fier, Kavaje, Golem, Lushnje, Fir of Hotova, Lac, Kamez, Paskuqan, Mount Trebeshine, Llogara, Kashar, Korman ve Fierza, Butrint Gölü.

KosovaPrizren, Priştine, Kamenica, Gazivoda Gölü, Deçan, Poduyeva, Gilan, Vıçtırın, Dragaş, Liplan, Ferziovik, Pec, İstok, Leposaviç, Rahofça, Yakova, Suvareka, Koçanik, Mitroviça, Glogovaç, Zveçan.

Makedonya: Üsküp, Ohrid, Bitola, Gostivar, Struga, Tetova (Kalkandelen), Berova, Pirlepe, Ustumca, Pestani, Kumanova, Debre, Doyran, Kavadar, Gevgeli, Vevcani, Veles, Mavrovo, Koçana, Negotin, Kırçova, İştip, Resne, Pelister, Radoviş, Dracevo, Cegrane, Palanska, Gorno nerezi, Ilinden, Kratova, Staro Nagoricane, Mavrovi Anovi.

Ne kadar çok şehir, gezilecek yer ve görülecek nokta var değil mi?..

Cezve ile gelen Türk kahvesi
Cezve ile gelen Türk kahvesi

Ben seyahatim öncesinde 9 gün içerisinde 6 ülkede 7 şehir gezmeyi planlamıştım. Ancak sadece 4 ülke ve 4 şehir (sadece başkentleri) gezebildim. Peki neden böyle olmuştu?…

Balkanlarda “Evdeki Hesap Çarşıya Uymuyor”

Balkan ülkeleri ne yazık ki Avrupa ülkeleri gibi değil. Birbirleri içerisinde siyasi sorunlar bulunduğu ve hemen hemen herkesin kişisel aracı olduğu için, şehirler arası ve ülkeler arası ulaşım sistemi çok zayıf. Örneğin “A” ülkesinden “B” ülkesine otobüs seferi yok. Bu nedenle “C” ülkesi üzerinden aktarmalı gitmek zorunda kalabiliyorsunuz. Ya da bazı otobüsler “Hırvatistan” üzerinden diğer ülkeye geçiyor ki Schengen vizeniz olmadığı için gidemiyorsunuz.

Diğer bir sorun ise otobüs saatleri. Seyahat öncesinde gezi planı yaparken A şehirden – B şehre geçerim diye planladınız, ancak otobüs saatlerine bakmadığınız için (bakamadığınız için) asıl noktayı atladınız. Çünkü bazı otobüsler günde tek sefer ya da akşam belli bir saatten sonra son seferini yapabiliyorlar. Bu da seyahat planında aksamaya yol açıyor. Benim istediğim gibi gezememiş olmamın en büyük sorunu bu olmuştu. Öğlen 12’de ülke değiştirmeyi planlarken, günde tek sefer otobüs olduğunu ve onun da 2 saat önceden kalktığını öğrenmiştim örneğin. İşte bu domino taşı misali, planınızdan bir gün bozulunca devamındaki günlerde yaptığınız şeyler de etkileniyor…

Her şeyden öte, yukarıda yazdığım otobüs bulamama ve saat sorunu ne yazık ki seyahat öncesinde internetten öğrenebileceğiniz bir şey değil. Tek sorun da bu aslında 🙂 İnternetten otobüs sorgulama imkanınız yok ne yazık ki. Balkanviator sitesi ya da forum sitelerinde araştırıp bulduğunuz şeyler güncel olmayabiliyor. Kişisel olarak ulaşım konusunda internet araştırmalarına güvenerek plan yapmamanızı öneririm.

Şiş Kebap ve Ayran (ajran) - Prizren / Kosova
Şiş Kebap ve Ayran (ajran) - Prizren / Kosova
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.020285

Balkanlar için Nasıl Gezi Planı Yapılır?

Bence her şehirde “2 gün” kalacakmış gibi plan yapın. Böylelikle otobüs sorunundan kurtulur, uykusuz kalmaz ve gittiğiniz şehri rahat rahat gezme fırsatınız olur. Şimdi birkaç tavsiye vereyim:

Gece Yolculukları:
“Gece otobüste uyurum, sabah şehre geldiğimde direk gezmeye başlarım” diye düşünüyorsanız o biraz zor oluyor. Birincisi otobüsler çok konforsuz ve ülke değiştirirken 2 defa pasaport kontrolüne gireceğiniz için uykunuz bölünüyor. Böyle olunca sabah şehre varıp otele yerleştiğinizde doğruca kendinizi yatağa atıyorsunuz. Unutmayın, ne kadar çok yorulursanız o kadar fazla şehir gezersiniz ancak emin olun gezdiğiniz yerleri 2 yıl sonra unutursunuz. Tatile gidiyorsunuz, kendinize işkence etmeye değil 🙂

Günübirlik Git-Geller:
Mostar gibi bazı şehirleri sadece birkaç saatte gezebilirsiniz. Bu nedenle plan yaparken küçük şehirleri aynı güne sığdırabilirsiniz. Örneğin Saraybosna‘da kalıyorsunuz diyelim, sabah ilk otobüsle Mostar’a gider (3 saat), orayı gezdikten sonra son otobüsle Saraybosna’ya geri döner veya oradan başka şehre geçebilirsiniz. Yani tüm şehirlerde konaklamak zorunda değilsiniz. Şehre vardığınızda bir restoranda yemek yiyerek çanta/valizinizi oraya bırakabilirsiniz. Bazı şehirlerde gerçekten bir gece kalmaya gerek yok.

Gerçekten Görmek İstiyor musunuz?:
Balkanlarda çok sayıda gezilecek şehir olduğunu belirtmiştim. Hepsinin ortak özelliği gezilecek sadece bir kaç önemli yerinin olması. Bu da ister istemez her şehirde “bir gün kalırım” düşüncesi yaratıyor insanda. Mostar örneği tekrar; popüler bir köprü ve çarşısı var. Başka?… Gerçekten görmek istediğiniz yerlere gitmenizi tavsiye ederim. Onu da göreyim, bunu da göreyim gibi sıkışık bir plan yapmayın. Balkanlar kaçmıyor, gezmediğiniz yerlere daha sonra tekrar gidersiniz, nasıl olsa vizesiz! 🙂

Anlık Plan
Kalacağınız bir şehri çok sevebilirsiniz. Örneğin ben Saraybosna’yı çok sevmiştim. Ya da Belgrad‘ın gece hayatı oldukça renkliydi. Orada daha fazla zaman geçirmek isteyebilirsiniz. Hem bu, hem de gittiğiniz zaman öğrenebileceğiniz otobüs saatlerini hesaba katarsanız ben kesinlikle böyle birşeyi tavsiye ederim. Yani taslak bir gezi programınız olsun ancak buna uymaya çalışmayın. Akşam kalacağınız otele geçtiğinizde internetten bir sonraki adımınızı araştırın ya da otel/hostel görevlisinden yardım alın.

Tek Yön Uçak Bileti Alma

Vize istemeyen ülkelere tek yön uçak bileti almak istediğinizde (dönüşü farklı bir ülkeden yapacak olsanız bile) Pegasus’un sitesinde Belgrad (Sırbistan) için şöyle bir uyarı çıkar;

Belgrad ülke makamlarından alınan bilgiye göre bu parkur için tek yön bilet düzenlenemez. Lütfen konuyla ilgili çağrı merkezimizden (0 888 288 18 18) bilgi alınız. Seyahatinize izin verilmemesi halinde havayolumuz sorumlu olmayacaktır.

ya da Türk Hava Yolları’ndan Üsküp’e tek yön bilet alacaksanız şöyle bir uyarı çıkar:

Türk vatandaşlarına bu parkur için Tek Yön bilet düzenlenemez. Lütfen konuyla ilgili Çağrı Merkezimizden ya da Satış ofislerimizden bilgi alınız.

Kısaca “Tek yön bilet alabilirsiniz ancak ülkeye almazlarsa karışmayız” diyorlar. Eğer uçak Türkiye’den geliyorsa iner inmez küçük bir “tip kontrolü” yapılıyor. Görevli birkaç memur uçağın çıkışında bekliyor ve önce kişinin tipine, daha sonra elindeki pasaportuna bakıyor. Eğer turist gibi durmuyorsanız yan tarafta bekletiyorlar. Şahsen kıvırcık bonus saçlarımla sempatik durduğum için ben direk geçtim ancak 10-15 kişiyi ayırmışlardı. Bu kişileri havalimanı içerisindeki bir bölüme alarak orada “ziyaret amacını, kaç gün kalacağını, seyahat planını, yeterli paranın olup olmadığını” soruyorlar. İnternette gördüğüm kadarıyla da çok iyi muamele yapmıyorlarmış. Her ihtimale karşın dönüş uçak biletiniz, kalacağınız yerlerin rezervasyonu vb. yanınızda olsun. Eğer derdinizi anlatabilecek kadar İngilizceniz ve pasaportunuzda daha önceden almış olduğunuz vizeleriniz varsa şanslısınız. Hiç sorun yaşamazsınız. Eğer yabancı diliniz yoksa ve turist olarak gidiyorsanız (yani dönüş biletiniz, otel rezervasyonlarınız vb varsa) ben sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Bir şekilde görevlilerle anlaşırsınız. Turistleri herkes sever unutmayın 🙂

Balkanların Şehirler Arası Otobüsleri

Ne yalan söyleyeyim Türkiye’de suit, travego gibi konforlu otobüslere alışkın biri olarak, Balkanlar’daki otobüsleri hiç ama hiç beğenmedim. Öncelikle konfor ya da geniş diz mesafesi olan otobüsler beklemeyin. Hele öyle kek kola gibi ikramları zaten unutun 🙂 Dahası;

  • Belgrad’dan Saraybosna’ya gitmek için otobüs biletimi aldım, valizimi vereceğim zaman muavin +50 Dinar para istedi. Valizler ek ücrete tabiymiş. Diğer ülkelerde de aynı durumla karşılaşmanız olası. Daha az para ödemek için biletinizi alırken “valizim de var” derseniz, görevli kişi bileti keserken bunu parasını da alıyor (direk şoföre daha fazla para ödüyorsunuz). Bilet alırken valizin ücretli olup olmadığını sorun.
  • Bir benzin istasyonunda durduk, otobüse mazot aldıktan sonra içerisi mazot kokmaya başladı. İnene kadar 5 saat boyunca o koku içeride kaldı. Aynı şeyi gezim sırasında karşılaştığım başkaları da yaşamışlar. O şekilde gece yolculuğu yapmak çok yorgun düşürmüştü beni.
  • Sonbaharda gittiğim için geceleri hava çok soğuktu. Ancak şoför kaloriferleri açmıyor (belki de çalışmadığı içindir). İnanın herkes içeride montla oturuyordu 🙂 Yazın da klimaları açmıyorlardır muhtemelen.
  • Şoför camı açıp sigara içiyor ancak dumanı içeriye mi üflüyor ne yapıyor anlamadım. İçeride hep bi sigara kokusu oluyor.
  • Otobüslerin üst kısımlarında bulunan el bagajı koyma yerleri oldukça dar. Çantamı koyamadım o yüzden hiç bir otobüste. Hep dizimin üzerindeydi.
  • Saraybosna – Novi Pazar otobüsüne binmeden şoföre “Prizren” diye sordum. “Yes” dedi. “10 o’clock?” diye sordum; “Geç otur hepsi aynı yere gidiyor zaten” diye cevap verdi. Türk olduğumu nasıl anladı bilemedim 🙂
  • Otogardan hareket edeceğimiz sırada otobüs geri geri gelemedi. Sebebi otobüsün geri vitesinin bozuk olmasıydı! Şoför ve diğer birkaç kişi 15 dakika kadar yapmaya uğraştı ancak başaramadılar. Sonrasında geniş bir manevra yaparak döndü ve 4 saat süren yolda geri vitesi çalışmayan bir otobüsle yolculuk yaptım. Ya bir şey olsaydı da geri gelmek zorunda kalsaydık ne olacaktı, kestiremiyorum doğrusu 🙂
  • Otobüsler dolmuş sistemiyle çalışıyor. Otogar haricinde herhangi bir yerden el yapana duruyorlar ve yolcuyu alıyorlar.

Benim karşılaştığım şeyler bunlardı. Tabi otobüsten otobüse farklılık gösterebilir her şey. Belki de başınıza daha kötüleri başınıza gelebilir, bilemiyorum.

Saraybosna > Novi Pazar otobüsü
Saraybosna > Novi Pazar otobüsü
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.266

Ancak otobüslerle ilgili bilmeniz gereken çok önemli detay var:

  • Otogarlar geceleri kapalı olabilir. Yiyecek/içecek birşeyler bulamayacağınız gibi soğukta dışarıda kalabilirsiniz.
  • Otobüslerin saatte yapabilecekleri maksimum hız 80 kilometre. Ancak otoban yolu neredeyse yok, çoğu zaman köy yolu gibi yollardan gidiyorsunuz. Bu nedenle saatte 80 km hız ile gideceğinizi düşünmeyin. 85 Kilometrelik bir yolu bizim otobüs şoförleri Türkiye şartlarında 45 dakikada giderken biz Priştine’den Üsküp’e bu mesafeyi 2 buçuk saatte kat ettik 🙂

Sınır geçişleri ve Pasaport Kontrolleri

Selanik ve Sofya seyahatlerim sayesinde neyle karşılacağımı biliyordum açıkçası. Otobüs iki ülke arasında bulunan sınır kapısına (gümrüğe) geldiğinde, otobüse bir ya da iki polis binerek pasaportları topluyor. Ardından otobüsten inerek küçük kulübelerde bulunan memura veriyor. Görevli memur pasaportunuzu sisteme işletiyor. “Bu kişi ülkeden çıkış yapmıştır” anlamına geliyor bu. Siz bu sırada otobüste bekliyorsunuz. 10-15 dakika sonra pasaportlar geliyor ve şoför tarafından veya en önde oturan yolcu tarafından pasaportlar dağıtılıyor.

Ardından yaklaşık 100-200 metre gittikten sonra sırada giriş yapacağınız ülkenin pasaport kontrolüne giriyorsunuz. Aynı şekilde polis otobüse biniyor, pasaportları topluyor ve pasaportun ilk sayfasında bulunan fotoğrafa bakıyor. Duruma göre “kaç gün kalacaksın vb.” gibi sorular sorabiliyor. Ardından otobüsten inerek bi önceki işlemin aynısı yapılıyor. Bu da “bu kişi ülkeye giriş yapmıştır” anlamına geliyor. Ardından pasaportlar dağıtılıp yolunuza devam ediyorsunuz.

Gümrük işlemleri sırasında bazı yolcuların valizleri aranabilir. Küçük bir ihtimal olsa da mümkün. Belki sizinde valizinizi arayabilirler, rutin bir uygulama. O yüzden 10-15 dakika olarak yazdığım süre minimumu ifade ediyor. Yoğunluk, valiz arama vb. durumlarında bu süre 1 saate kadar da çıkabiliyor. Eğer otobüs doluysa ve narkotik aramalarına denk gelirseniz çok uzun beklemeniz gerekebilir. Her valiz tek tek ve en ince detayına kadar aranır.

Bu işlemler sırasında pasaportunuza “ÇIKIŞ” ya da “GİRİŞ” damgası çoğu zaman basılmıyor. Neye göre olduğunu açıkçası anlamadım ama çok ilginç geldi bana. Normalde pasaportumda 12 giriş/çıkış damgası olması gerekirken 4 tane var sadece. İkisi zaten havalimanında basılan damgalardı. Garip 🙂

Balkanlar Tarihi

Balkanların çok geniş bir tarihi bulunmakta. Hızlıca bir kaç bilgi vermek istiyorum. Bu coğrafya üzerinde Antik Yunan ve Makedonya Krallığı’nın yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllarca hüküm sürmüş. 19. yüzyılda başlayan isyanlar ve etnik karşıtlıklardan dolayı Balkan Savaşları başlamış ve Osmanlı, bu topraklardan çekilmek durumunda kalmış. Ardından 1. Dünya Savaşı patlak vermiş ve sonrasında Yugoslavya (Krallığı) kurulmuş.

Siyasi istikrarsızlıklarla boğuşan Yugoslavya’yı 2. Dünya Savaşının ardından Josip Broz Tito tekrar birleştirerek bir arada tutmayı başarmış. 1980 yılında Tito’nun ölmesinin ardından ülkede ekonomik ve siyasi bunalım baş göstermiş ve ülkeler yavaş yavaş bağımsızlıklarını ilan etmişler. 1992-1995’te Bosna Savaşı ve 1998 – 1999 Kosova savaşının ardından Yugoslavya tamamen dağılmış.

Özet

Hakkında fazla bilgimin olmadığı ilk Balkanlar seyahatim bu şekildeydi. Eğer kısıtlı zamanınız varsa (9 gün) sadece başkentleri gezmenizi öneririm. Ayrıca ulaşım sorunlarını göz önünde bulundurarak her zaman “B” planınız olmasında yarar var.

Balkan şehirlerde yaşayan çok fazla Türk var. Orta ve yaşlı kesimin bazıları iyi derece, bazıları az çok Türkçe konuşabiliyor. Şehirlerde yaşayan çok fazla müslüman olmasından dolayı da camilerde ezan okunuyor. Kendimi Türkiye’de gibi hissetmiştim adeta 🙂 Bu yazının ardından 35 gün süren “Vizesiz Balkanlar Gezi Rehberi” yazımı da mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Şimdiden herkese iyi seyahatler!

Benzer Yazılar

Yorum Yaz

406 Yorum

  • Cevap Yaz tülin kara 06 Aralık 2014 at 19:52

    merhaba. yazınız, eylül’15 kurban bayramında yapacağımız seyahat için rehber oldu. tek çekincem belgrat’a gidip, üsküp’ten dönecek olmam. sırbistan girişinde sorun yaşamaktan korkuyorum. siz de belgrat’a gidip, üsküp’ten mi döndünüz? belgrat’da pasaport kontrol sırasında dönüş biletinizi sordular mı?sorun yaşadınız mı?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Aralık 2014 at 22:30

      Selam Tülin. Aynı şekilde bende Belgrad gidiş, Üsküp dönüş bileti aldım. Ne uçaktan iner inmez yaptıkları hızlı kontrol de, ne de normal pasaport kontrolünde hiçbir sorgu-sual sormadılar. Eğer daha önce almış olduğun schengen vizen varsa çok rahat olabilirsin. Yoksa dönüş uçak biletini ve Belgrad’da kalacağın otel rezervasyonunu yanında bulundur, sorduklarında gösterirsin. Turist olarak gidip alt tarafı 2 gün kalacaksın. Endişelenmene gerek yok 🙂 En en en kötü ihtimalle birkaç soru sorarlar (kaç gün kalacaksın, nerede kalacaksın, yeterli paran varmı vb. gibi) sonrasında yoluna devam edersin. Sana şimdiden iyi tatiller..

  • Cevap Yaz uğur 02 Şubat 2015 at 23:59

    öncelikle merhaba. anlattıklarınız için teşekkürler. benim bir kaç sorum olacaktı. aynı şekilde saraybosnaya ucagımız var. orada bir gece kalıp sabah mostara geçip gezip dolaştıktan sonra aksam podgoricaya geçmeyi düşünüyoruz. fakat herhangi bir otobüs şirketi bulamadım. acaba bir sorunla karşılaşabilirmiyim? (vizem yok) veya alternatif olarak sizin gibi kotora mı geçiş yapabiliriz? şimdiden teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 03 Şubat 2015 at 10:01

      Selam Uğur. Saraybosna’yı öğleden sonra gezmeye başladığını düşünürsek yarım gün Saraybosna için yetmeyebilir. Öncelikle bunu belireyim. Mostar’a her saat otobüs bulabilirsin. O konuda sorun yok, toplamda 3 saat sürer. Ancak Bosna-Hersek’ten direkt olarak Karadağ’a otobüs yok. Ben gidemedim o yüzden. İlla gitmek istersen http://www.montenegrohostel.com/ adresini inceleyebilirsin. 30-35€ karşılığında transfer sağlıyorlar iki ülke arasında. Günde tek seferleri bulunuyor sanırım.

  • Cevap Yaz Mirat 15 Şubat 2015 at 17:17

    Merhaba Şahin, yazdıklarını çok beğendim gerçekten iyi bir rehber oldu. Ağustos ayında bir arkadaşımla senin gibi 10 günlük bir Balkan turu yapmayı düşünüyoruz. Ancak planlama yapmak için öncelikle kafamızda cevaplayamadığımız bir soru var. Acaba geziye turla mı yoksa kendimiz mi gitsek? Bu soruyu cevaplamak için ayıp olmazsa senden gezinin ne kadara mal olduğunu ve iki kızın (kırık İngilizce bilen) Balkanlar da güvenle gezip gezemeyeceğini soracaktım. Teşekkürler..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 16 Şubat 2015 at 14:09

      Selam Mirat, tur ile gezmek ya da bireysel olarak gezmenin kendi içinde avantaj ve dezavantajları var. Çok uzun bir yazı konusu bu tabi ancak ben özgür olarak hareket ettiğim için bireysel olarak geziyorum. Tur işi bence pek genç işi değil 😉 Maliyet konusu çok değişken. Ben muhasebesini yapmadım ancak bu ülkeler Euro kullanmadıkları için “ege turu” yaparmış gibi düşün. Türkiye’de ne kadar para harcarsan, balkanlarda da o kadar harcarsın. Aşağı/yukarı çekmek senin elinde tabi.. İngilizce meselesini hiç dert etme, çoğu yerde Türkçe bile anlaşırsın 🙂 Şimdiden iyi gezmeler..

  • Cevap Yaz Emre Şahin 05 Nisan 2015 at 12:47

    Planlama yapmaya çalıştığım Balkan gezisi için kaynak ararken sitenize ulaştım. Daha okumadan haritaya baktım ve şok oldum. Yorum yazmadan okumaya geçemiyorum. Eminim istenmeyen bir hata ile olmuştur, lütfen düzeltin.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 05 Nisan 2015 at 18:43

      Selam Emre, yorum için teşekkürler. Gerekli düzeltmeyi yaptım.

  • Cevap Yaz mustafa ozbir 29 Nisan 2015 at 15:44

    selam şahin bey. biz arkadaşlarla ramazan bayramı öncesi için gidiş üsküp dönüş tiran olmak üzere biletimizi aldık. 10 günlük düşünüyoruz. önceden belgrada gittiğimiz için bu sefer gitmeyeceğiz. bize nasıl bir rota önerirsiniz? ilk ineceğimiz yer üsküp ve dönüş yerimiz tiran olmak üzere. bu arada üsküpte de tek yön bilet problemi varmış. dönüş biletimizi göstersek sıkıntı yaşar mıyız. üçümüz de öğrenciyiz ve güler yüzlüyüz 🙂 şimdiden teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 29 Nisan 2015 at 22:48

      Selam Mustafa, sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum yani geri gönderecek halleri yok merak etme 🙂 Rota konusunda maalesef yardımcı olamayacağım çünkü şu an interrail yapıyorum (Paris’teyim) ve blog yazısı yazmam gerekiyor. Haziran başında tekrar hatırlatabilirsen yardımcı olurum şu an maalesef hiç zamanım yok bunun için. Üzgünüm.

  • Cevap Yaz Mesut 19 Mayıs 2015 at 21:53

    Merhabalar, acelem yok, döndüğünüzde yazarsınız. 🙂

    Ekim ayında Balkanlar planım var, Saraybosna’ya gittiğim için aradan çıkardım. Sizin rotanıza benzer bir rota izleyeceğim. Sorularım; Belgrad’tan Kotor’a direk geçiş yapabiliyor muyuz? Bir de esnek plan yapın demişsiniz, hostelleri gittiğimizde ayarlasak sizce sorun olur mu? Seçenekler nasıl, konaklama da sıkıntı yaşar mıyız?

    İyi gezmeler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Mayıs 2015 at 00:22

      Selamlar, Belgrad’dan Kotor’a direk otobüs var ancak yolculuk süresi 12 saat civarı, epey uzun. Konaklamada sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum. Hostelleri şehre vardığın zaman değilde 1-2 önce ayarlarsan daha iyi olabilir bana sorarsan. Çünkü hostelworld, booking vb. sitelerin indirimleri oluyor… Yani internetten 10 Euroya yapacağın rezervasyon için vardığın zaman 15 euro ödeyebilirsin. Şöyle 1-2 gün önceden bakıp rezervasyon yapmak daha mantıklı bence. Ayrıca son seyahatimde deneyimlediğim şey şu oldu, hostelin kapasitesi doldukça fiyatlar yükseliyor. Örneğin Madrid’de 4 günlük hostel fiyatı şu şekildeydi; 26 euro, 26 euro, 13 euro, 13 euro. Sonraki 2 gün fiyatları normalin 2 katı.. Hostelin kapasitesiyle alakalı bir durum sanırım. Yorum için teşekkürler, size de iyi gezmeler 🙂

  • Cevap Yaz Çiğdem 21 Mayıs 2015 at 17:03

    Merhaba. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler. Biz de Saraybosna’da bir otelde kalıp vizesiz 4 ülkeyi gezmek istiyoruz. Haliyle her gün otobüsle başka bir ülkeye gidip gezip geri otele dönme durumu yaşanacak. Bu mümkün mü? yoksa sürekli pasaport kontrolü vs sorun olur mu? Benim vizem yok ve yeşil pasaportum yok.. Ne dersiniz? Ne önerirsiniz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 22 Mayıs 2015 at 19:47

      Selam Çiğdem. Yanlış anlamış olabilirim ama Saraybosna’da tek bir otelde kalıp, her gün farklı bir ülkeye gidip akşam tekrar Saraybosna’ya geri dönmekten mi bahsediyorsun? ya da ben mi öyle anladım? Vizeye ve yeşil pasaporta gerek yok ayrıca. Normal (bordo) pasaportunu alıp gidebilirsin.

  • Cevap Yaz Hazal 27 Mayıs 2015 at 20:35

    Merhabalar, ben Tiran, Podgorica, Priştine, Üsküp rotalı bir seyahat planlıyorum. Şehirler arası otobüsle geçmeyi planlıyorum. Acaba rica etsem otobüslerin sitelerine ulaşabileceğim bir adres verir misin? Oraya gidip otobüs bulamamaktan korkuyorum. Ek olarak, tek başıma gidiyorum ve kızım bununla ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım?
    Teşekkürler 🙂

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 28 Mayıs 2015 at 02:18

      Selam Hazal. Priştine – Üsküp geçişi için otobüs bulabilirsin ancak Tiran – Podgorica arası DİREK otobüs bulunmuyor. Ancak geçişi bir şekilde sağlarsın. Örneğin Tiran’dan kalkan bir dolmuş/otobüs bulup sınıra kadar gidersin, oradan taksiyle sınırın diğer tarafına geçip tekrar dolmuş/otobüs bulup Podgorica’ya geçebilirsin gibi. Bu konuda detaylı bilgiyi gideceğin şehirlerin turist infolarından ya da kalacağın otel/hostellerden alabilirsin. Bu konuda site maalesef veremiyorum çünkü yazıda da bahsettiğim gibi otobüs firmalarının çoğu küçük firmalar. Yani yoldan geçerken el işareti yaptığın zaman otobüs duruyor ve binebiliyorsun. Dolmuş gibi yani 🙂 Otobüs bulma konusunda endişe etme, imkansız değil sadece biraz uğraşırsın o kadar. Güvenlik meselesi her ülke için aynı. Zaten akşama kadar turistik yerlerde gezeceksin, akşam olunca da kaldığın otel/hostele dönersin. Dert değil yani 🙂

  • Cevap Yaz Sena 30 Mayıs 2015 at 22:51

    Merhaba yazınızı çok beğendim bizde bi arkadaşımla beraber yazın 10 günlük bi balkan turu yapmayı planlıyoruz ancak otelde kalmak pek istemiyoruz uygun yerler bulup çadır kurmak istiyoruz bir sıkıntı olur mu ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 31 Mayıs 2015 at 01:45

      Selam Sena. Maalesef bu konuda bilgim yok. Yabancı “camping” sitelerinde detaylı bilgiler bulabilirsin belki. Kişisel yorumumu merak ediyorsan, 10 günlük gezi için hostellerde kalmak çok daha güvenli ve garanti bir yol olabilir. Hani Roma, Paris gibi popüler şehirlere gitsen sıkıntı olmaz ama balkanları bilemiyorum.

    • Cevap Yaz Seher 28 Haziran 2015 at 13:47

      Merhaba,
      Balkanlarda karavan ile yolardayız biz, şu aralar Ohrid civarındayız ve çok sıcak bir ailenin işlettiği kampingte kalıyoruz. Buradan geçen kampçılarla hep sohbet halindeyiz ve güvenlik konusunda genelde Balkanlar’da kamp konusunda sıkıntı da yok sorun da yok.
      Hatta bu sabah Arnavutluk’tan gelen iki aileyi uğurladık, genç bir çift otostop çekerek Üsküp’e doğru yola çıktı 🙂

      • Cevap Yaz gamze 29 Haziran 2018 at 10:53

        seher merhaba bizde kamp yapmayı düşüyürouz. kamping isimlerini bizlerle paylaşabilir misiniz ?

  • Cevap Yaz Ramazan 20 Haziran 2015 at 17:04

    Şahin güzel paylaşımın için teşekkür ederek bi soru sormak istiyorum biz saraybosna ya gidip araba kiralayarak gezmek istiyoruz 4 kişi nasıl olur ehliyet ve pasaport işleri özellikle sıkıntılı olur mu bir de 5 güne ne kadar yer gezilir saraybosna merkezli

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 21 Haziran 2015 at 16:15

      Araba kiralayacaksanız epey yer gezebilirsiniz 5 gün de olsa. Saraybosna için 1 gün, Mostar için günübirlik diyelim. Sonrası biraz size kalmış. Yani güneye (hırvatistan/karadağ) inip denize girebilirsiniz ya da tarihi şeyler falan görelim derseniz Sırbistan’a (Belgrad, Novi Sad ve Nis) gidebilirsiniz. Ehliyet olayını maalesef bilmiyorum.

      • Cevap Yaz hakan 07 Temmuz 2015 at 15:26

        Araba kiralama konusu ve sürücü belgesi shengen ülkelerinde hiç sorun yaşamadım. Tüm seyahatlerimi kendim organize edip araba kiralayarak yapıyorum. Genelde 4 kişi olmaya özen gösteriyoruz. Bu şekilde en ucuz ve en hızlı ulaşım sağlanıyor.

  • Cevap Yaz Altu 20 Haziran 2015 at 19:29

    Merhabalar, ben temmuz sonu için Kosova Priştin’e gidiş Makedonya Üsküp’e de dönüş bileti aldım. Sırasıyla Priştin, podgorica, budva,kotor,Bosna Hersek, belgrad,novi sad, niş, Üsküp planlıyorum bu güzergahta bir sıkıntı yaşar mıyım?
    15 günlük bir zamanım var, hostelleri uçakta sıkıntı olmasın diye her şehirden sırayla olacak şekilde rezervasyon yaptırdım.
    tahmini olarak gerekli olan para ne kadardır? uçak hariç herşeyi dahil edersek? hostellere para ödemedim orada ödeyeceğim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 21 Haziran 2015 at 16:49

      15 günün varsa ülkelerarası geçişte sıkıntı yaşamazsın. Daha doğrusu zamanın olduğu için bu seni fazla etkilemez. Yarım ya da en fazla bir gün kaybedersin. Konaklama işi balkan ülkelerinde bence çok pahalı. Yani 10 – 20 Euro aralığında. Barcelona’da bile 10 Euroya kalmıştım ben gecelik, oradan pay biçebilirsin 🙂 Bütçe ise tamamen sana bağlı çünkü pek çok şeyin fiyatı (yeme-içme) ucuz geleceği için aşırıya kaçabilirsin harcama yaparken. Hosteller hariç günlük ortalama 10 Euro bütçen olsun bence. Hostelleri de dahil edersek günlük 20-25 Euro harcarsın diyeyim kaba bir tabirle 🙂

  • Cevap Yaz derya 21 Haziran 2015 at 03:54

    Merhaba
    Öncelikle yazınızın gerçekten çok güzel olduğunu belirtmek isterim. Ben ve eşim ağustos ayında Balkanlara gitmek istiyoruz. Öncelikli olarak görmek istediğimiz ülkeler Makedonya(Üsküp-Ohrid) Kosova (Sultan Murad Türbesi-Prizren) ve Bosna (Mostar-Saraybosna). 7 günlük bir vaktimiz ve yeşil pasaportumuz var. Sizce gidiş dönüş ve gezi rotamız nasıl olmalı? 6 günlük süre içinde gezimize eklenebilecek başka ülkeler var mı ?(Arnavutluk’a daha önce gittiğim için orayı dahil etmek istemiyorum) yoksa sadece buraları gezmeye mi yeter süremiz? Şimdiden teşekkürler 😉

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 21 Haziran 2015 at 16:58

      Selam Derya, öncelikle çok teşekkürler güzel yorumun için. 1 Gün Saraybosna’da kalırsınız. 2. günün sabahında günübirlik olarak Mostar’a ve akşama doğru sonrasında tekrar Saraybosna’ya dönersiniz ve ardından gece Prizren’e geçersiniz (12 saat sürer otobüsle yol). 2 gün tamamdır. 3. günün sabahında Prizren’de olacağınız için biraz dinlenirsiniz, öğleden sonra Prizren’i gezerek bitirebilirsiniz. 4. günün sabahında Üsküp’e geçersiniz (2 buçuk saat sürer), varır varmaz Üsküp’ü gezersiniz, zaten yarım günde biter. 5. gün mutlaka Üsküp’e 18km uzaklıkta bulunan Matka Kanyonu’nu ziyaret edin derim, herkesin tavsiye ettiği bir yer. Tüm gün olmasa bile günün yarısından fazlası burada geçirip sonrasında Üsküp merkeze döner ve orayı biraz daha gezersiniz. Ben şu an bu yorumu sana Ohrid’den yazıyorum ve kesinlikle günübirlik ya da 1 gece kalınacak bir yer değil, 2 gününü ayırman gerekir buraya. O yüzden Ohrid’i atlayın bence çünkü tadı damağınızda kalır 🙂 Onun yerine Üsküp’ten günübirlik olarak Bitola’ya giderek orada Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret edersiniz. Atatürk’ü anlatan öyle güzel bir film hazırlamışlar ki izlerken çok duygulanmıştım. Mutlaka diyorum sana. 6. gününüz günübirlik olarak burada geçer ve akşamına tekrar Üsküp’e dönersiniz. 7. gün zaten Türkiye 🙂 Tek belirtmem gereken şey bir şehre gittiğiniz zaman gideceğiniz diğer şehrin otobüs saatlerini çok iyi öğrenmeniz olacak. Şimdiden iyi gezmeler sana ve eşine 🙂

  • Cevap Yaz derya 21 Haziran 2015 at 19:03

    Çok çok teşekkür ederiz. Bu yorumdan sonra sırf Ohrid için birkaç gün daha uzatmaya karar verdik gezi planımızı 🙂 Bu arada size de iyi tatiller.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 21 Haziran 2015 at 20:45

      Teşekkürler 🙂

  • Cevap Yaz Kemal Şaman 25 Haziran 2015 at 11:30

    Merhaba Agustos ayında belgrada gidip oradan da bosna herseğe gecmek istiyoruz. Ama anladığım kadarıyla iki ulke arasında hirvatistan olduğu için geçişte sıkıntı yasanabiliyor. Siz bu durumu nasıl hallettiniz hirvatistan vizesi olmadan da transit geçiş yapiliyor mu?
    Teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 25 Haziran 2015 at 20:52

      Selamlar, Sırbistan – Bosna Hersek arasında direk otobüsler var. Sorun yok yani 🙂

  • Cevap Yaz Murat 29 Haziran 2015 at 11:32

    Şahin Bey yorumlar için teşekkürler. Temmuz ayında araç kiralayıp 6 günlük Bosna-Karadağ gezisi yapacağım ağırlığı Karadağ sahillerine vereceğim. Uçak gidiş dönüş saraybosna’dan olacak şöyle bir güzergah çıkardım sizcede uygun mudur. Sarajevo-Mostar-HercegNovi-Kotor-Budva-Ucinj-Virpazar-Cetinje-Sarajevo. Rota hakkında görüş ve tavsiyeleriniz nedir acaba. Ekleme yada çıkarmam gereken yerler varmı sizce. Bu rota üzerinde görülecek yer tavsiyeleriniz nedir. Birde konaklama konusunda otel tavsiyeniz var mıdır. Aile olarak seyahat edeceğimizden hostel değilde otel kullanmayı düşünüyorum. Konaklamaları hangi noktalarda yapsak iyi olur.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 29 Haziran 2015 at 18:07

      Selamlar, rotada gayet güzel. Ancak tabi tavsiye verebilmem için tam olarak ne için gezdiğinizi bilmem gerekiyor. Yani kültür turizmi mi yoksa daha çok yüzme üzerine kurulu bir tatil mi yapacaksınız? Otel sizin için daha uygundur ancak ben genelde hostellerde kaldığım için maalesef tavsiye veremiyorum.

      • Cevap Yaz Murat 30 Haziran 2015 at 09:41

        Merhaba Şahin Bey, cevabınız için teşekkürler. Mevsim itibari ile yüzme ağırlıklı bir plan yapacağım ama tabi güzergah üzerindeki kültürel özel yerleride not alıyorum (ostrog manastırı gibi). Konaklamaları şöyle düşünüyorum, 1.gece herceg novi 2.gece perast-kotor 3.gece st.stefan-budva 4.gece-ulcinj Ne dersiniz. Birde son ve 5.geceyi saraybosnada mı geçirsem yada kotor veyda budvaya 1 gece daha mı ayırsam

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Haziran 2015 at 10:42

          Yüzme için Budva daha güzel diyorlar. Kotor’do da gezilecek yer çokmuş. Ulcinj’de pek bir şey yok sanırım, bugün gideceğim oraya bakalım. Ailecek gidecekseniz “Accrobranche”yi tavsiye edebilirim Çetinje’de. Bir araştırın isterseniz 🙂 Ayrıca bu hafta Karadağ’da olacağım, sonrasında daha detaylı bilgi verebilirim 🙂

          • Murat 30 Haziran 2015 at 17:22

            Bende 12 Temmuzda gidiyor olacağım, oralarda olursanız bir kahve içeriz birlikte 🙂 Karadağ konusunda güncel bilgileriniz ile tavsiyelerinizi almayı çok isterim 🙂 İlk defa gideceğim ve turla değil kendim gezeceğimden bu bilgiler çok değerli. Bu vesile ile size de güzel bir seyahat diler paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

          • Şahin Doğan 30 Haziran 2015 at 23:07

            Karadağ’da bir hafta kalacağım 🙂 Şu an Ulcinj’den yazıyorum ve burası gerçekten harika. Yüzmek istiyorsanız ülkedeki en iyi sahil burada diyorlar. Ben şehir merkezindekini gördüm ve çok güzel gözüküyordu. Uzun bir sahili daha varmış (şehrin 10km dışında) orayı tavsiye ediyor herkes.

          • Murat 01 Temmuz 2015 at 09:37

            Haritadan baktım sanırım ada bojana plajı olabilir orası. Blog’ların birinde o bölgede bir restoran tavsiyesi vardı http://www.restoranmisko.com/. Yolunuz düşerse bir deneyebilirsiniz deniz mahsülleri çok güzelmiş 🙂 Bu arada bir uyarı ada bojana’da çıplaklar plajı varmış 🙂

          • Murat 01 Temmuz 2015 at 10:09

            Biraz daha detaylı baktım dediğiniz plaj Velika plaza da olabilir. Bu arada araştırırken rastladım Valdanos diye bir koy varmış resimleri çok güzel görünüyordu yolunuz üstündeyse uğrarsınız belki. İstanbuldan oraya fikir vermek biraz abes oluyor belki ama paylaşayım dedim sadece 🙂 İyi gezmeler

          • Şahin Doğan 01 Temmuz 2015 at 15:23

            Şu an elimde Ulcinj şehir haritasıyla kontrol ediyorum 🙂 Ulcinj’in merkezinde küçük bir plaj var, devamında ise küçük bi orman var (Pine Forest, 3-4 KM sanırım).. Ormanın alt bölgesinde “Ladies Beach” yani sadece kadınlara özel ve “Nudist Beach” adında çıplaklar plajı var. Ormanı geçtikten sonra Long Beach başlıyor ve epey büyük bir plaj gibi gözüküyor. Devamında ise “Ada Bojana” adında bir ada var ve orada da bir adet çıplaklar plajı var 🙂 Denize girmek için Ulcinj ideal bir yer gibi 😀

          • Murat 06 Temmuz 2015 at 09:38

            Merhaba Şahin Bey, Karadağ turunuz nasıl geçiyor ilginç keşifleriniz (plaj, restoran vs) oldu mu. Sizin tavsiye ve önerilerinize göre bende Karadağ’da nerelere ağırlık vermem gerektiğini planlayacağım. Hangi otel ve şehirlerde konaklayacağıma henüz net karar veremedim. Bende araştırmalarıma devam ediyorum st.stefan’da prenses koyu varmış ama kullanımı Aman otellerine ve misafirlerine aitmiş adamlara mail attım günlük kullanım için geri bile dönmediler 🙂

          • Şahin Doğan 07 Temmuz 2015 at 23:42

            Selamlar. Hava o kadar sıcak ve nem o kadar fazlki yürünmüyor maalesef dışarıda. Öğleden sonra ila akşam arası hostelde zaman geçiriyorum bu yüzden. Çünkü bırakın yürümeyi, oturduğunuz yerde buram buram terliyorsunuz. Şu an 36 derece Kotor… Söylediğiniz ada evet komple bir otele satılmış zamanında. Oraya girmek için restorantında yemek yemeniz (önceden rezervasyonlu) ya da otelde konaklamanız gerekiyor. Siz yanlış hatırlamıyorsam araç kiralayacaktınız.. Budva’da görülmesi gereken pek bir şey yok, Kotor’un old town bölgesi çok güzel. Burada bir gece kalabilirsiniz. Yüzmek için size tavsiyem direk Ulcinj olacaktır. Aynı zamanda blogda yazılarını yayınladığım Ostrog Manastırı ve Lovcen Ulusal Parkı’na bakabilirsiniz.

        • Cevap Yaz Murat 08 Temmuz 2015 at 08:45

          Avrupa resmen kavruluyor şimdilik İstabulda havalar iyi sorun yok 🙂 Bu arada adamlar mail attı otele ait plajın günlük kullanımı 100EUR 🙂 Kotor’a 1 gece ayıracağım. Bosna’dan Karadağ’a geçeceğim için yorucu olmaması adına ilk gece HercegNovi’de konaklamayı düşünüyorum doğru bir seçenek mi sizce oradan geçerseniz düşüncelerinizi paylaşır mısınız. Bu arada seyahat planınızda 12 Temmuz’da Mostar’da olacağınız görünüyor bir aksilik olmazssa bende o gün Mostar’da olacağım. Görüşebilirsek sevinirim hem tanışmış olur hemde bu kadar bilgi paylaşımınız için yüz yüze bir teşekkür etmiş olurum.

          • Şahin Doğan 08 Temmuz 2015 at 11:10

            Evet otelin pahalı olduğunu duymuştum ben de 🙂 Herceg Novi’de görülecek bir şey olmadığını söylediler bana, şahsen ben gitmeyi düşünmüyorum. Mostar tarihim ise kesin değil çünkü Dubrovnik ve Split’te kalacağım süre değişebilir. Ancak 12’sinde orada olursam tabiki görüşürüz 🙂

          • murat 11 Temmuz 2015 at 12:02

            Merhaba, ben yarın istabuldan yola çıkıyorum öğlen mostar’da olmayı planlıyorum eğer orada olacaksanız iletişim bilgilerinizi paylaşırsanız görüşelim. görüşemesek de iyi tatiller dilerim 🙂

  • Cevap Yaz Melek Bolat 01 Temmuz 2015 at 18:10

    Selam Şahin Bey, emeğinize sağlık. 24 Temmuz-01 Ağustos aralığında Belgrad-Saraybosna-Mostar-Kotor-Budva-Svet Istefa-Bar-Tiran seyahatini planladık. Arkadaşlarım 25 Temmuz’da Belgrad’a gelecekler ve 2 gün Belgrad’da kalacağız. Ben bir önce Belgrad’a ineceğimden arkadaşlarım gelene kadar elimde fazladan bir günlük Belgrad olacak. Bu süreyi Belgrad yakınlarında bir şehirde değerlendirebileceğim ve gece Belgrad’a dönebileceğim şekilde bir öneriniz olabilir mi? selam ve saygılar.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Temmuz 2015 at 19:07

      Selamlar, Novi Sad’a gidebilirsin.

  • Cevap Yaz Melek Bolat 01 Temmuz 2015 at 20:34

    Teşekkür ederim 🙂

  • Cevap Yaz Rukiye 03 Temmuz 2015 at 10:05

    Merhaba Sahin bey, temmuz sonunda 5 gunluk balkan gezisi yapmayi planliyoruz. Gidis-donus uskup ucagimiz var araba kiraladik. Gitmisken olabildigince yer gormek istiyoruz. Her aksam bir ulkede kalmak kaydiyla nasil bir guzergah tavsiye edersiniz. Uskup, Kosova, Tiran, Belgrad, Sarayevo ve Mostar kesinlikle gormek istedigimiz sehirler. Simdiden tesekkurler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 03 Temmuz 2015 at 11:45

      Selamlar, zamanınız fazla uzun değil ve dönüşü de aynı şehirden yapmak biraz hata olmuş bana kalırsa. Çünkü Mostar’a kadar gittikten sonra tekrar geri döneceksiniz. Üsküp’e yarım gün, Matka Kanyonu’na yarım gün ayırın. Ben olsam oradan Ohrid’e geçerdim, 1 gün Ohrid. Kosova’da sadece Prizren’e gidin ancak pek bir şey yok orada. Tirana’ya gitmenizi tavsiye etmem. Belgrad iyidir, Saraybosna ve Mostar mutlaka 🙂

    • Cevap Yaz Ziya 17 Aralık 2015 at 11:29

      Balkan ülkelerini gezin uskuptem sonra kiraladiginiz araçla her yeri daha rahat gezebilirsin her şehirde turkce konuşabilen insanlar var sikinti yapmayin rahat gidin bizden daha kültürlü ve anlayışlı olsun ki maddi durumları paralari ve ekonomileri iyi değil çok misafirperver dir

  • Cevap Yaz Sunday 05 Temmuz 2015 at 15:35

    Selamlar…
    Açıklamalar için çok teşekkürker…
    Ben priştina gidiş dönüş bilet aldım.Priştina podgorica arası ulaşım var mı…bir de tekrar podgorica san priştina ya dönmemde pasapirtta sorun yaşarmıyım…teşekkürler…

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 05 Temmuz 2015 at 16:42

      Günde 2 sefer vardı diye hatırlıyorum. Ama artmış ya da azalmış olabilir 🙂 Pasaportta sorun yaşamazsın.

      • Cevap Yaz duygu çelebi 16 Temmuz 2016 at 19:26

        merhaba, tamda bnm sormak istedigim soru sorulmus, bu otobuslerin fiyatlari nedir? hani ucak biletinden yırtalim derken otobus40 € ise ( ki bi sitede oyle okudum) cok fena patlariz, bilgisi olan cevp verirse mutlu olurum, yada tiran podgorica otobusleri , aktarmalari kaca mal oluyor bilgisi olan lütfen paylasabilirmi?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 16 Temmuz 2016 at 21:22

          Evet 30-40 Euro civarı otobüs tur fiyatları. Tam rakamını maalesef hatırlamıyorum.

  • Cevap Yaz hakan 07 Temmuz 2015 at 15:48

    Merhabalar şahin bey yazınız gerçekten çok güzel çok bilgilendirici.
    Biz 13 kişi olarak 15.07.2015 gidiş-22.07.15 Belgrad gidiş-dönüş olarak vizesiz balkanlar planladım 7 gece 8 gün.
    1 minibüs 9 kişi 1 binek araç 5 kişi kiraladım.
    Otellleride booking.com ve otellerin kendi sitelerinde rezervasyon yaptırdım. Benim sorum sınır geçişleri sorun yaşarmıyım. Veya aşağıdaki tur programı ile ilgili herhangi bir sorun yaşarmıyım. Bir otör olarak fikrinizi rica edecektim.
    *Sırbistan Belgrad 1 gece
    *Makedonya Üsküp 1 gece
    *Makedonya Bitola 1 gece
    *Arnavutluk transit geçiş Karadağ Budva 2 gece
    *Bosna-Hersek Mostar-Saraybosna 1 gece
    *Sırbistan Belgrad 1 gece sabah 11:10 Belgrad istanbul dönüş.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Temmuz 2015 at 23:50

      Selamlar, 13 kişi biraz fazla değil mi? 🙂 Planınıza gelecek olursak bana hepsi uzak mesafeler gibi geldi. Öncelikle tavsiyem Google Maps’ten mesafeleri iyi ölçmeniz…

      Bitola’da bir gece kalmanıza gerek yok, günübirlik olarak orayı gezip akşam Ohrid’de konaklayabilirsiniz. Budva’da görülecek hiç bir şey yok çünkü. Kotor’a gidin onun yerine. Eğer yüzmek istiyorsanız Budva’nın plajları çok ama çok kalbalık. Bunun için Ulcinj’e gidebilirsiniz.

      • Cevap Yaz Büşra 08 Temmuz 2015 at 12:41

        Merhaba, önümüzdeki hafta 7 ülke planlaması yaptık. Para birimi konusunda tavsiyeleriniz neler? Yanımızda illaki bulundurmamız gereken yerel para gerekli mi?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Temmuz 2015 at 13:54

          Yanınıza EURO alınız. Döviz bürolarından yerel paraya çevirebilirsiniz kolayca, tabi exchange oranlarını iyi kontrol ederek. Ayrıca Karadağ ve Kosova’nın yerel para birimi Euro 🙂 Şimdiden iyi yolculuklar.

    • Cevap Yaz hakan 08 Temmuz 2015 at 18:48

      bilgiler için çok teşekkürler şahin bey size de iyi tatiller. kusura bakmayın. tatilde olduğunuzu mesajı attıktan sonra anladım

  • Cevap Yaz Merve 09 Temmuz 2015 at 10:52

    Merhaba,yazılarınız tek kelimeyle muhteşem.Bir kaç sorum olacak size,eşim ile 14 eylül-19 eylül arası saraybosna için için bilet aldık 19 u öğlen dönüşümüz ve yine Bosna’dan dönceğiz.Birincisi bol fotoğraflık gezmek için nereleri önerirsiniz? Bosna dışıda olabilir sıkıştırmadan gezebileceğimiz kadar gezmek istiyoruz civar ülkelerde olabilir (vizesiz) Araba kiralayacağız. Hava nasıl olur acaba birde? Çok teşekkürler şimdiden (:

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 09 Temmuz 2015 at 12:49

      Selamlar. Bosna-Hersek’te: Saraybosna, Mostar, Blagaj, Kravice, Poçitel, Jajce, Vrelo Bosne ve duruma göre Srebrenica’ya gidebilirsiniz. Saraybosna haricinde hepsi günübirlik gidebileceğiniz ya da aynı güne 2 yeri sığdırabileceğiniz yerler. Zamanınız fazla uzun değil, o yüzden bence de sıkıştırmadan rahat rahat gezin. Ülke değiştirmenizi tavsiye etmiyorum o yüzden. İyi tatiller.

  • Cevap Yaz mustafa kaygusuz 10 Temmuz 2015 at 01:28

    slm iyi çalışmalar yazılarınızı okudum çok iyi olmuş herkese yardımcı olmuşsunuz .ben emekliyim başımda bir olay geçti bayan giyim işi yapıyordum iflas ettim balkan ülkelerin birine yerleşip ufak gine bayan butik işi yapsam geçinirsem yeter nereyi önerirsiniz teşekür ederim 05342776869

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Temmuz 2015 at 13:46

      Selam. O iş kolay değil ancak turistik bir şehir olabilir. Saraybosna, Mostar ya da Üsküp gibi..

  • Cevap Yaz Elif 14 Temmuz 2015 at 09:15

    Selamlar ve iyi gezmeler 🙂 Eylül ayında yapacağım gezi için kafamda çokça soru var ama birazını sormak istiyorum.

    1. Ülke geçişlerinde pasaport kontrolü dışında para vs isteniyor mu? Dhaa doğrusu ulaşım ve kalma harici cebimizden para çıkar mı bürokratik vs sebeplerden?

    2. Priştine > Karadağ > Bosna > Sırbistan > Makedonya > İstanbul şeklinde ayarladım. Geçişlerde sıkıntı olur mu ve otobüs vs bulma sorunum nasıl olur sizce.

    3. Hostellerde yer kalmaz diye hepsini gitmeden ayarlamayı düşündüm ama planınız bouzlabilir demişsiniz :/ gittiğimiz gece hostel bulabilir miyiz ki?

    Çok teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 14 Temmuz 2015 at 14:27

      Selam Elif. Teşekkürler öncelikle. Ülke geçişlerinde para istemiyorlar, pasaport yeterli. Gezi rotanda otobüs bulma konusunda sıkıntı yaşamazsın, sadece bir sonraki gideceğin şehir için otobüs saatlerini önceden öğren. Yani A şehrinden B şehrine geldikten sonra ilk işin otobüs terminalindeki danışmaya (ya da bilet gişesine) bir sonraki gideceğin şehrin otobüs saatlerini sormak olsun. Çünkü bazen günde tek otobüs oluyor ve bunu önceden bilmen gerekiyor. Bosna’dan – Sırbistan’a geçerken MUTLAKA otobüsün Hırvatistan üzerinden gidip gitmeyeceğini öğren. Eğer vizen yoksa sınırda indirirler. Mesela ben şu an Banja Luka’dayım (Bosna) ve yarın Novi Sad’a (Sırbistan) geçeceğim. Otobüs Hırvatistan üzerinden gidecek ancak Schengen vizem olduğu için geçebileceğim. Balkan ülkelerindeki hostellerde ise her zaman yer bulursun, o konuyu dert etmene gerek yok. Çünkü çok büyük bir sirkülasyon var. Yani gezen herkes bir şehirde 1-2 gün kalıp ardından başka şehre geçiyor balkanlarda. Örneğin Paris, Barcelona gibi şehirlerde herkes 5 gün kalıyor. Oralarda yer bulamayabiliyorsun bak.. 🙂 Hosteli ayarlama konusunda önceden rezervasyon yapmana gerek yok. Ben sonraki şehre geçmeden bir gece önce hosteli ayarlıyorum, sıkıntı olmuyor. Başka sorun varsa cevaplayabilirim. Şimdiden iyi yolculuklar sana 🙂

      • Cevap Yaz elif 18 Temmuz 2015 at 10:53

        çok teşekkür ediyorum. bir sorum daha var biz priştineye bilet aldık. sabah varacağız. sizcd orda kalmamız gerekir mi yoksa direkt podgoricoya mı geçelim akşam? bir de priştine de gezmelik yer var mı yoksa havaalanından prizrene geçip orda bir günü geçirmek daha mı mantıklı olur. vallahi son soru:)

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 18 Temmuz 2015 at 12:26

          Priştine’ye daha önce gitmedim yarın gideceğim. Prizren’e geçen sene gitmiştim. Zamanınız kısıtlıysa Prizren daha mantıklı olur sizin için çünkü Priştine’de pek fazla bir şey yok. Zamanınız kısıtlıysa aynı şekilde Podgorica’ya gitmenizi hiç ama hiç tavsiye etmem çünkü görülecek hiç bir şey yok orada da 🙂 Rica ederim ayrıca..

        • Cevap Yaz Ziya 17 Aralık 2015 at 11:32

          Pristine mrkezi ve pedallar,ca gitmeden olmaz

  • Cevap Yaz Merthan 18 Temmuz 2015 at 03:57

    Şahin bey, iyi gezmeler dilerim, öncelikle yorumlarınızın bizim için çok yol gösterici olduğunu söylemek isterim. Emeğinize sağlık. 25 Temmuz gibi Balkan turuma çıkmayı planlıyorum: Size 4 sorum olacak:

    1. Yaklaşık 15-20 gün kadar ayırabileceğim bir süre genişliğim var. Deniz tarafına pek geçmeyi düşünmüyorum, biraz tarihi turistik bir gezi olsun ve acele etmeden yavaş yavaş gezme planım var. Kafamdaki rota sizce nasıl, birkaç yer daha eklenebilir mi: Üsküp 4 gün (Matka dahil), Ohrid 3 gün, Belgrad 4 gün, Novi Sad 2 gün, Saraybosna-Mostar-Srebrenica 3 gün ?

    2. Dediğiniz gibi tek gidiş bileti almak istediğinizde uyarı veriyor siteler. Yukardaki rotaya göre sizce de Belgrad’dan ya da Bosna’dan dönmek daha mantıklı değil mi ? tüm yolu geri dönüp Üsküp’ten İstanbul’a dönmek çok acımasızca olmayacak mı ? Her haliyle turiste benzeyen, devlet memuru, iyi seviyede ingilizce konuşan biriyim; ülkeye alınmama oranım sizce nedir ? 🙂

    3. Üsküp, Ohrid, Belgrad, Novi Sad, Saraybosna’da önerebileceğiniz uygun ve güvenilir hosteller var mıdır?

    4. Üsküp- Belgrad ve Novi Sad- Bosna geçişleri için tren mevcut mu ? Bu geçişler mümkün mü ? (Özellikle Sırbistan- Bosna geçişi için ne yapmamı önerirsiniz?

    tekrar teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 18 Temmuz 2015 at 12:44

      Merhabalar. Ben şu an Niş’teyim (Sırbistan) ve hava inanılmaz derecede sıcak. Termometreler 38-40 dereceyi gösteriyor. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü gezmek ve yürümek son derece zor. Tüm balkan ülkelerinde şu an bu şekilde ve sizin seyahat tarihinizde de aynı olacağını düşünüyorum. Planınıza gelirsek, Üsküp’te görülecek tarihi bir şey pek yok. 1 gün şehir merkezi ve 1 gün Matka’ya ayırırsanız yeterli olacaktır. 3. gün Bitola şehrine giderek günübirlik orayı gezdikten sonra akşam Ohrid’e geçersiniz.. Ohrid ve Strugga için süre gayet iyi.. Belgrad’a 4 gün çok fazla bence (eğer gece hayatı için gidiyorsanız bir şey diyemem). Planınıza Niş’i de eklemenizi öneririm, 2 gün.. Saraybosna’ya 2 gününüzü ayırın, Srebrenica’ya gitmek için günde tek toplu taşıma var diye duymuştum. Yani Saraybosna’dan sabah gidip, akşam döneceksiniz gibi. Mostar’a ise 2 gün ayırın, 1 gün Mostar, 2. gün HERSEK bölgesini turla gezersiniz. Zamanınız kalırsa Jajce şehrine gidiniz.. Ülkeye alınmama gibi bir durum yok merak etmeyin. En fazla dönüş biletiniz var mı diye sorarlar ki benim tek yön aldığım 2. biletti ve hiç birşey sormadılar. O konuda sıkıntı çekmezsiniz. Hostel konusunda thebalkanbackpacker.com adresini inceleyin. Bu listedeki hostellerde kalırsanız çeşitli avantajlardan yararlanıyorsunuz. Burada anlatamam hepsini, sitesini inceleyebilirsiniz. Açıkçası hiç tren kullanmadım, o yüzden cevap veremeyeceğim ama vardır diye tahmin ediyorum 🙂 Cevap umarım açıklayıcı olmuştur, şimdiden iyi seyahatler..

  • Cevap Yaz Merve 24 Temmuz 2015 at 18:06

    İyi tatiller, yazınız ve yorumlar oldukça bilgilendirici. Ben 7-15 agustos arası balkan turu yapacağım. Turla birlikte… Ancak yorumları okuyunca gözüm bayaa korktu. Havanın çok sıcak olduğunu söylüyorsunuz. Gezebilecek miyiz merak ediyorum:(

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 24 Temmuz 2015 at 21:23

      Şu aralar Avrupa ve balkanlar inanılmaz sıcak. Belki haberlerde görüyorsundur. Ancak tur ile gideceksen çok sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Çünkü gördüğüm kadarıyla o iş şöyle işliyor; Bi şehre geliyorsunuz, rehber size oranın tarihini anlatıyor ve önemli yerlerini gezdiriyor ve bu süre genelde 2, en fazla 3 saat oluyor. Ardından rehber tur grubunu 2 saat serbest bırakıyor ve tur grupları bi süre çevredeki hediyelik eşya dükkanlarını geziyor, ardından civardaki cafe/restoranlara oturarak bir şeyler yiyip içiyorlar. Buralar klimalı olduğu için sıkıntı çekmiyor kimse. Ardından tekrar klimalı otobüse binilerek şehir değiştiriliyor ve bu döngü devam ediyor. Sıcak hava elbette etkileyecektir ancak benim kadar sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyorum. Çünkü ben saatlerce yürüyüp, cafe/restoranlarda bir şey yiyip içmedim neredeyse hiç 🙂 Şimdiden iyi tatiller 🙂

  • Cevap Yaz Elif 25 Temmuz 2015 at 19:05

    Merhaba 31 Temmuz, 4 Ağustos arası dolu dolu 5 gün bir arkadaşımla Balkan turu yapacağız. Vizesiz geliyoruz, görmek istediğimiz ülkeler Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek. Balkan flexipass tren bileti almayı düşünüyoruz. Bu bilet hakkında bilginiz var mı, saatlerini öğrenmiyoruz ve gelmeden plan yapamıyoruz. Uçak biletimiz gidiş ve dönüş belgrad üzerinden. Teşekkür ederim şimdiden.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Temmuz 2015 at 13:54

      Selam Elif. Balkan Felexi’yi biliyorum evet ancak ben ihtiyaç duymadım almaya. 5 gün için gerek de yok bana sorarsan. Planınıza gelince zamanınız çok az, Karadağ’ı çıkarın bence ve diğer ülkelerin sadece başkentlerini gezin. İyi tatiller…

  • Cevap Yaz Mahmut Tuğşad 26 Temmuz 2015 at 13:39

    Güzel yazınız için teşekkür ederim. Kısmet olursa bu Ağustos ben de kardeşim ile bir balkan turu yapmayı planlıyorum. Türkiye’den seyahate başlamak için en uygun Üsküp’ten gidiş-dönüş olmak üzere bir uçak bileti buldum. Gezmeyi planladığımız ülkeler ise Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna ve Kosova. Acaba Üsküp-Ohri-Tiran-Podgorica-Kotor-Saraybosna-Mostar-Priznen-Ve Tekrar Üsküp rotasını izlesek bir sıkıntı yaşar mıyız? Saydığım şehirlerden birbirine geçişler için vasıta bulmak zor olur mu?

    Sırbıstan’a uğramak istemiyoruz. Acaba Bosna Hersek’e kadar geldikten sonra tekrar Üsküp’e dönmek için kullanabileceğimiz en uygun rota nedir?

    Şimdiden teşekkürler..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Temmuz 2015 at 14:00

      Selam Mahmut. Araç mı kiralayacaksınız yoksa otobüsle mi gezeceksiniz? Bu önemli 🙂 Bir de Tiran ve Podgorica’yı gezi planınızdan çıkarın. Gittiğinize değecek hiç bir şey yok çünkü bu şehirlerde (zamanınız kısıtlıysa tabi). Tekrar Üsküp’e dönmek için rota şöyle olsun; Kotor-Mostar-Saraybosna-Prizren-Üsküp. İyi tatiller..

      • Cevap Yaz Mahmut Tuğşad 26 Temmuz 2015 at 18:39

        Teşekkür ettim. Otobüs veyahut otostop ile seyahat etmeyi düşünüyoruz. Açıkcası Tiran ve Podgorica benim de pek içime sinmemişti, gidenlerden çok memnun kalan yok gördüğüm kadarıyla 🙂 Peki Priştine ye gitmeye değer mi yoksa sadece Prizren yeterli midir Kosova için ?

        Saraybosna’dan Üsküp’e direk otobüs ya da tren var mı, ve ne kadar sürüyordur yol ?

        Son olarak Arnavutluk’ta önerebileceğiniz bir yer var mı acaba? İşkodra veya Elbasan hakkında bilginiz var mı?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Temmuz 2015 at 22:48

          Priştine’ye de gitmeni tavsiye etmem, hayatımda gezdiğim en keşmekeş şehirlerden biriydi. Orada da gezilecek fazla bir şey yok. Prizren iyidir ancak fazla beklentin olmasın yinede. Saraybosna – Üsküp arası otobüs var ancak her gün olmayabilir ve 15-16 saat arası sürer yol. Elbasan değil de İşkodra olabilir. Berat ve Gjirokaster de olabilir.

          • Mahmut Tuğşad 29 Temmuz 2015 at 16:58

            Teşekkürler 🙂

  • Cevap Yaz Emrah 28 Temmuz 2015 at 06:53

    Oncelikle yazilariniz ve sorulara verdoginiz cevaplar icin tesekkurler.
    biraz garip bir durumla karsi kasiyayim. Karadagda 10 gun, belgrad ta 4 gun kaldik. Saay 11 de podgoricaya kiraladigimiz araci teslim edecegiz ama sonrasinda nereye gidecegimize karar veremedik. Donus ucagimiz belgradtan ayin 7 sinde. Butcemiz azaldigi icin ucuz yerler tercihimiz olacaktir. Kosova-makedonya yapip sirbistana donsek nasil bir rota izlemeliyiz? Podgoricadan arnavutluga direkt otobus yok. Ulcinj e gidio shkoder a oradan tiran uzeri makedonya, kosova mi daha mantikli olur? Yoksa 8 gun bosna hersekte gecerip belgrad a mi donelim? Esemin arkadasi var bosna da ondan gitmek istiyoruz ama 8 gun cok fazla gibi o ulkeye. Sizden 11 e kadar cevap alirsam rotami cizecegim 🙂
    Saglicakla kalin

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 28 Temmuz 2015 at 13:03

      Selam Emrah. Bütçe sorunun varsa Arnavutluk’a gidebilirsin. Diğer ülkelere göre daha ucuz bir ülke. Geçiş konusunda biraz sıkıntılı evet ama Shkoder’e geçtikten sonra bir gece orada kalabilirsin. Ardından ben olsam Ohrid’e geçerdim. Ohrid’e geçebilmek için önce Tiran ya da Elbasan’a gitmeli, oradan Struga şehrine, oradan da Ohrid’e geçmen lazım. 2 gün Ohrid, 2 gün Üsküp, 1 gün Prizren (Kosova), 2 ya da 1 gün Nis yapıp Belgrad’a dönebilirsin. Bosna’da eşinin arkadaşını görmek istiyorsan işin çok zor maalesef. 15 saatlik gece yolculuğu yaparak Üsküp’e (Makedonya) geçebilirsin ancak. Seçim senin 🙂

      • Cevap Yaz Emrah 28 Temmuz 2015 at 15:12

        Cok tesekkurler, su anda bar dayim ikinci kez buradan ulcinj e gececegim.oradan da ilk otobus nereye ise oraya tiran ya da skadar…tekrar tesekkurler, sevgiler..

  • Cevap Yaz cüneyt 28 Temmuz 2015 at 16:10

    merhaba. muhteşem açıklamalar. bu yıldızlı işaretli olan şehirleri özel araba ile nasıl olurdu acaba?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 28 Temmuz 2015 at 17:30

      Nasıl olurdu derken?

  • Cevap Yaz simge 29 Temmuz 2015 at 14:10

    Yazılarınız ve açıklayıcı cevaplarınız için öncellikle çok teşekkür ederim Şahin Bey geziyi planlarken şehirler konusunda çok büyük yardımları oldu. 19-27 Eylül kurban bayramı için balkanlara hem kültür hem de deniz gezisi yapmayı planlıyorum. Yazılarınızdan ve gelen yorumlardan anladığım kadarıyla saraybosna (gidiş) – mostar – tivat – kotor – budva – ulcinj – prizren – priştine (dönüş) gibi bir rota izlesek, aradaki gidişler tren veya otobus ile vize olmadan da sıkıntı yaratmamaktadır.
    Bir de sormak istediğim en önemli soru mevsim denize girmek için müsait olur mu acaba? Yoksa daha çok kültürel bir rotaya mı çevirmek gerekir?
    Şimdiden teşekkür ederim…
    İyi gezmeler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 29 Temmuz 2015 at 15:14

      Selam Simge. Bildiğin gibi dünya genelinde bir mevsim değişikliği yaşanıyor ve her yıl önceki dönemlere göre havalar ortalamanın üzerinde ya da altında oluyor. Bunu önceden tahmin edebilmek ne yazık ki çok zor. Geçen sene kurban bayramında Belgrad, Saraybosna, Prizren ve Üsküp’e gitmiştim ben de. Havanın nasıl olduğunu hatırlamıyorum ancak fotoğraflarıma baktım az önce. Bazı fotoğraflarda üzerimde kapşonlu sweatshirt var, bazılarında yok. Yani ne sıcak ne de soğuk bir hava varmış. Tivat, Kotor, Budva ve Ulcinj yani güney balkanlarda hava belki 1-2 derece daha sıcak olabilir bu tarihlerde ama genel olarak denize girmek için uygun bir tarih olmayacağı kanısındayım şahsen.. Tavsiyem kendine iki plan yap. Birincisi yukarıda yazdığın, ikincisi ise kültürel rota olsun. Hangisini yapacağını ise seyahatine 1-2 gün kala karar ver. Böylesi senin için daha mantıklı olacaktır. Şimdiden iyi seyahatler 🙂

  • Cevap Yaz Okan 01 Ağustos 2015 at 00:27

    Öncelikle çok faydalı bir site, çok teşekkürler. Soruma gelecek olursak vize istemeyen balkan ülkelerinde tren seyahati yapma imkanımız var mı? Avrupada ki gibi mesel… 6-7 gün yada daha az. Teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Ağustos 2015 at 01:46

      Tren seyahati derken avrupa için interrail, balkanlar için “balkan flexi” adında biletler var ancak balkanlar için olanı tavsiye etmiyorum şahsen 🙂

  • Cevap Yaz Merve 05 Ağustos 2015 at 23:41

    Tekrar merhaba Şahin bey. Daha önce de yazmıştım. 2 gun sonra nihayet gezimize başlıyoruz. Turla birlikte gidiyoruz. Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Karadağ, Makedonya ve Kosova’ ya gideceğiz. Bazı şehirlerde tur programı dolu dolu geçiyor ama bazılarında serbest zaman oldukça fazla gibi. Ben de bu şehirlerle ilgili sizden bilgi almak istiyorum. Neler yapılabilir, nasıl vakit geçirebiliriz? Kotor ve Budva bunlardan ilki. İki şehri de aynı gün içinde gezeceğiz. Aynı gün konaklamayı da işkodrada yapacağız. Akşamı işkodra da nasıl değerlendirebiliriz? Üsküp’de de bir gece konaklayacağız. Akşamı nasıl değerlendirebiliriz? Prizren ve Priştine de neler yapabiliriz?
    Umarım sizi çok yormamışımdır sorularımla. Mutlaka rehberimiz de yardımcı olacaktır ama güvenilir bir kaynak olarak gördüğüm için size de danışmak istedim. Şimdiden teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Ağustos 2015 at 11:06

      Selam Merve. Ben balkanları gezen çok sayıda turist görmüştüm ve herkes otellerinin şehir merkezinin çok dışında olduğundan şikayet ediyordu. Yani akşam otele yerleştikten sonra belediye otobüsüyle tekrar şehir merkezine gitmek ve oradan geri dönmek zor olabilir. Çünkü bazı şehirlerde belediye otobüsleri saat başı kalkıyorlar. Ayrıca çok yorulacağınızı düşünerek akşamları dışarı çıkacağınızı pek zannetmiyorum ben. Kotor’da her yer cafe, restorant ve hediyelik eşya dükkanı. Budva’da benzer şekilde. Buraları gezerek, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. İşkodra’ya gitmedim ben, bilemiyorum orayı. Üsküp’ü gündüz gezeceksiniz zaten, aynı yerlere akşam da gidersiniz. Akşam epey kalabalık oluyor merkez. Prizren’de kaleye çıkıp, güneşin batışını seyredebilirsiniz. Priştine’de ise Grand Otel’in olduğu bölgede çok sayıda cafe var. Vaktinizi orada geçirebilirsiniz. Kısaca ancak bu şekilde cevaplayabilirim 🙂

      • Cevap Yaz Merve 06 Ağustos 2015 at 11:19

        Gayet güzel anlatmışsınız. Ben de otelin şehir dışında olacağını sanıyorum. Yaşayıp göreceğiz:) teşekkürler.

  • Cevap Yaz Simeye 07 Ağustos 2015 at 00:14

    Merhaba Şahin bey, yazınız, özellikle sorulara yorumlarınız çok faydalı. Eşim ve ben Eylül başında priştine ye geleceğiz. Dönüşümüz yine priştineden olacak. Farklı yerlerden dönüş alamadık online bilet aldığımızdan. Araba kiralamayı düşünüyoruz. Nerelere gidebiliriz. Rotamızı nasıl yapsak?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Ağustos 2015 at 10:54

      Selamlar, kaç günlüğüne gideceksiniz acaba?

      • Cevap Yaz Sevim satılmış 07 Ağustos 2015 at 13:40

        Sevim satılmış
        Selam Şahin beş bende 11 9 2015 piriştinede uçacak 25 10 2015 saray bosnanin dönüşebilir ben kosova makedonyayi v ekranlarda akrabaları gidicem onlara haber vermek istemiyorum öyle gezmek istiyorum doğrusu yapıyorum yardimci olursaniz sevinirim nt buraları trenle gezmek isterim nedersiniz
        selaflar

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Ağustos 2015 at 21:51

          Selam Sevim. anlayamadım, soru mu sordun? 🙂

      • Cevap Yaz Simeye 07 Ağustos 2015 at 22:58

        yazmayı unutmuşum. 6 gün.

    • Cevap Yaz Simeye 08 Ağustos 2015 at 00:07

      Selamlar, 6 günlüğüne gideceğiz nasipse. Teşekkürler bilgiler için tekrar.

      • Cevap Yaz Şahin Doğan 09 Ağustos 2015 at 13:59

        1 gün Priştine ve Prizren – 2şer gün Üsküp ve Ohrid ve günübirlik Bitola yapardım ben olsam 🙂

        • Cevap Yaz Simeye 09 Ağustos 2015 at 15:39

          Teşekkürler 🙂 bu şehirlerden Kotor a gitmek zor olur mu? Araya bir de Kotor sıkıştırmak verimsiz mi olur? Resimlerini gördüm çok beğendim Kotoru.

          • Şahin Doğan 09 Ağustos 2015 at 18:11

            Kotor için zamanınız çok az, gitmenizi tavsiye etmem 🙂 İlla gitmek isterseniz 6 gününüzü sadece Karadağ’da geçirebilirsiniz.

          • Simeye 09 Ağustos 2015 at 22:52

            Son bir soru daha 🙂 Karadağ mı?
            (Priştine ve Prizren – 2şer gün Üsküp ve Ohrid ve günübirlik Bitola ) mı?

            gidiş dönüş biletlerin priştine olarak alınMAdığını varsayarak
            cevaplarsanız sevinirim.

          • Şahin Doğan 10 Ağustos 2015 at 00:41

            Açıkçası bu kişiden kişiye göre değişir. Yani kültürel olsun, biraz da Osmanlı etkisi olsun derseniz Kosova ve Makedonya (ikinci plan). Yok yarı kültürel, yarı deniz tatili olsun derseniz kesinlikle Karadağ (Osmanlı’dan kalma pek bir şey yok ama burada). Osmanlı diye vurgulamamın sebebi bu şehirlerde çok sayıda Türk’ün yaşıyor olması. Bazı kişilerin ilgisini bu çekiyor 🙂 Blogdaki yazılarıma bakarak daha rahat karar verebilirsiniz bence.

          • Simeye 10 Ağustos 2015 at 12:06

            ÇOK teşekkür ederim. 🙂

  • Cevap Yaz Güliz 07 Ağustos 2015 at 17:51

    Şahin Bey Merhaba,

    Yazınız çok etkili.
    Biz İstanbul /Tiran gidiş, Belgrad/İstanbul dönüş şeklinde uçak bileti satın aldık. Tiran’dan Belgrad’a hangi ulaşım yolunu tercih etmemizi önerirsiniz ve hangi ülkelerden geçerek gitmeliyiz?
    Tiran ‘dan Belgrad’a öğleden sonra binip sabah inmeyi planlıyoruz? Bu saatler içerisinde bir rota planlamamız mümkün müdür?
    Birde şehirlerarası yolculuk için otobüs biletlerini çok önceden mi almalıyız? Vardığımız gün, ertesi güne otobüs bileti satın almak istersek bilet bulamama ihtimalimiz var mıdır? Otobüs firmalarının bizdeki gibi her yerde ofisleri var mıdır?
    Tiran’dan Belgrada ulaşım sırasında karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar olabilir mi? Ekstra bagaj ücreti, ülkeye almama gibi…
    Şimdiden çok teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Ağustos 2015 at 21:58

      Selamlar. Tiran’dan Belgrad’a direk otobüs olmayabilir. Bu nedenle önce Priştine’ye (Kosova) gitmeniz gerekebilir. Priştine’den ise Belgrad’a gidebilirsiniz ancak otobüs saatleri tutmayabilir. Yani örneğin günde sadece tek sefer varsa ve o da sabahsa yetişememe ihtimaliniz var. Yazıda da belirttiğim gibi bunu öğrenmenin en iyi yolu, Tiran’a gittiğiniz zaman oradakilere sormanız. Otobüslerde yer bulursunuz, çoğunlukla boş gidiyorlar zaten. Bilet ofisleri ise sadece otogarlarda oluyor. Genellikle 1-2 Euro ekstra bagaj ücreti alınıyor ve ülkeye alınmama gibi durum olmaz 🙂

    • Cevap Yaz leyla 01 Haziran 2016 at 08:34

      merhaba Güliz Hanım,

      Tiran’dan Belgrad’a nasıl geçtiniz acaba? internetten bilgi bulmak çok zor. teşekkürler şimdiden 🙂

  • Cevap Yaz Survboy 09 Ağustos 2015 at 08:10

    Merhabalar Şahin bey. Yazinizi ve yorumlarinizi okudum. Gercekten arkadaslar icin de cok iyi yardimlarda bulunuyorsunuz.
    Ben de 1 aylığına Saraybosnada yim. Ve Saraybosnada 1ayligina kiralık ev ayarladim. Yolu saraybosnaya düşen ve kalacak yer konusunda isteyen arkadas olursa evimde agirlayabilirm.Bende yakında şehir şehir bosnayi gezmiye cikicam. Bosna turuna tek çıkan arkadaslar varsa bana ulaşabilirler. Surv4@Hotmail. Com
    Ah bu arada mostara gitmek isteyen arkadaşlar için tavsiyem saraybosnaya geldiklerinde saat 7.15te mostara tren seferi war. Gidiş geliş 17 km yaklaşık 25lira civarında. Ancak donusu akşam 7de ayarlayabilirler

  • Cevap Yaz Feride yılmaz 09 Ağustos 2015 at 14:23

    Şahin bey merhaba,
    Kıymetli bilgileriniz için tesekkürler…. Ayın 15 ınde yola çıkıyoruz kısmetse….16 sında bır gecelik rezervasyonumuz hazır Üsküpte hem dılenip hem gezmek için…Ancak rotamızı bir türlü belirliyemiyoruz eşimle…yolculuğumuz Mostar a…Orada tanıdığımız bir aile yanında kalacağız bir hafta kadar. Kendı arabamızla seyahat ediyoruz ve gezilecek yerleri görmek istiyoruz kültürel ağırlıklı… Seyahat süremiz 15 gün..Bosna hersek dışında (oraları dostlarımız gezdirir) gidiş dönüş rotamız ne olmalı…Nereleri tavsiye edersiniz… Cevabınız için şimdiden teşekkür ederiz..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 09 Ağustos 2015 at 18:16

      Kişisel aracınızla gidiyorsanız 15 gün çok fazla bence balkanlar için. Çünkü pek çok şehir birkaç saatte gezilebiliyor. Ben otobüsle ulaşımımı sağladığım için her şehirde bir gece kaldım. Ama siz benim 3 günde gezdiğim yerleri bir günde gezmiş olacaksınız. Bu nedenle Arnavutluk ve Karadağ’ın güneyinde bulunan plajlara da vakit ayırmanızı öneririm. Onun dışında gün gün yardımcı olamayacağım maalesef.

  • Cevap Yaz selin 11 Ağustos 2015 at 01:26

    Merhaba oncelikle site gercekten cok ise yariyor elinize saglik. Size bir kac sorum olacak. Pasaportumu alti aylik alsam ulke girislerinde sorun cikar mi? Gidecegim ulkeler makedonya sirbistan saraybosna. İkinci sorum ise 10gunluk gidiyoruz ve butcemiz pek de genis degil. Uskupte inip ohrid belgrad bosna mostar ve bosnadan donus seklinde dusunduk ama 10 gun icin bi ulke ya da baska sehir daha araya koymalu miyiz? Tarihi yerleri muzeleri ve bolgenin kulturunu gormek istiyoruz daha cok. Simdiden tesekkurler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 11 Ağustos 2015 at 11:46

      Selam Selin. İlk sorundan başlayayım. 6 aylık pasaportlar genellikle belli amaca yönelik seyahatlerde kullanılır. Örneğin sporcusundur ve bi ülkeye müsabaka için gidiyorsundur. Bağlı olduğun organizasyon ya da federasyon sana 6 aylık pasaport çıkarır. Böyle belli bir amacın olunca ülkeye girişte kesinlikle sorun yaşamazsın. Ancak turist olarak bir ülkeye gidiyorsan 6 aylık pasaport ile ülkeye almayabilirler. Ama kesinlikle almazlar değil, çünkü böyle bir kanun yok. Pasaport görevlisinin ve amirlerinin elinde bu. Sorun yaşamamak için 1 yıllık pasaport çıkarmanı öneririm. Gezi planına gelirsek belirttiğin şehirlerde iki gün kal. Mostar’da ise ikinci gün HERSEK bölgesi turlarına katıl. Bunun için Mostar gezi yazımı okuyabilirsin. Başka bir ülkeye gitmek için zamanın yok maalesef.

  • Cevap Yaz ali 13 Ağustos 2015 at 01:13

    Merhaba iyi gunler. Bir kac sorum olascak. milenyum hacina gitmemixi onrerir misiniz? Ohrid belgrasd otobus var mi bir de novi sada gitnemizi onerir misiniz bir de tesekkurlrr simfiden. Elinize saglik

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Ağustos 2015 at 14:25

      Selam Ali. Üsküp’te bulunan milenyum haçını mı soruyorsun? Ohrid-Belgrad otobüsü yok, onun için önce Üsküp’e gitmen lazım. Eğer Belgrad’a gidersen Novi Sad’a gidebilirsin ancak fazla görülecek bir şey yok orada.

  • Cevap Yaz suleyman 13 Ağustos 2015 at 15:15

    Şahin bey merhaba,Saraybosna dan havaalanından araç kıralama yaparak Bosna,Karadağ,Sırbistan ve en son Saraybosna da 1 haftalık tatil planladık.Ama sınır geçişleri hakkında pek kaynak bulamadık.Araba kiralık olduğu için sınır geçişlerinde bir sorun cıkma durumu olur mu ? Veya nelere dikkat etmeliyiz.Teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Ağustos 2015 at 18:59

      Selamlar. Araç kiralayarak gezmediğim için bilmiyorum ancak bunu yapan çok kişi var. Herhangi bir sorun yaşamazsınız.

  • Cevap Yaz selin 16 Ağustos 2015 at 18:10

    merhaba. yine bir kac soru icin rahatsiz edecegim. belgrad-bosna arasi otobus fiyatlari nedir acaba? bir de balkan ulkelerinde hic airbnb kullandiniz mi onerir misiniz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 17 Ağustos 2015 at 10:30

      Selam. Belgrad – Saraybosna otobüs fiyatını hatırlamıyorum ancak 50 dinar ek bagaj parası vermiştim onu hatırlıyorum 🙂 Airbnb kullanmadım daha önce hiç, hostelleri tercih ediyorum ben hep.

  • Cevap Yaz Merve 17 Ağustos 2015 at 21:05

    Tekrar merhaba Şahin bey. Daha önce hem blogunuzu okudum hem de sorular sormuştum. Nihayet gidip geldim. Çok güzel bir gezi oldu benim için. Tek sıkıntı çok hızlı bir gezi oldu. Turla gittiğimi belirtmiştim. Fotoğraf çekiyorum. Fotoğraf çekerken çoğu zaman rehber bilgilendirmesini kaçırdım. 7 ülke gezmek için 7 gece oldukça kısa geldi bana. Çok koştur koştur bir gezi oldu. Ama herşeye rağmen çok keyifliydi. Örneğin Kotor ve Budva yı aynı gün içinde gezdik. Oralarda daha uzun kalmak çok keyifli olurdu. En çok korktuğum konu sıcak havanın bizi nasıl etkileyeceğiydi. Gerçekten o havada gezmek zordu ama 2 gün içinde bünyem alıştı sanırım. Sonraki günler daha rahat geçti. Gezimin en yorucu kısmı ise uzun otobüs yolculuklarıydı. Rehber yaklaşık 4-4.5 saatte olaşacağız dediği yere 7 saatte ulaştık. Kendisinin de suçu yok sanırım bu konuda. Yollar ve trafik kuralları ancak bu kadarına müsade etti diye düşünüyorum. Naçizane ben de kendi gözlemlerimi sizinle paylaşmak istedim. İlerleyen yıllarda daha tadını çıkararak bu sefer sahillerine gitmeyi çok istiyorum.
    Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.

  • Cevap Yaz sefa 18 Ağustos 2015 at 21:32

    Şahin bey iyi günler. 1 haftalık bir gezi planım var sırbistan(belgrad)’ tan başlamak istiyorum bosna hersek ve karadağ’a gitmeyi düşünüyorum. Sizce 1 haftaya 3ü anca yeter mi yoksa diğer balkan ülkelerine vakit kalır mı? Gidişi belgrad olarak alsak dönüşü hangi ülkeden almayı önerirsiniz? Daha çok gitmeden kalcağınız yeri ayarlayın demişsiniz de eğer ayarlamadan gitsek nasıl olsa bi yerde 2 gün falan kalabilceğimiz için orda ayarlasak sorun olur mu? Bu arada yazınız ayrıntılı ve örnek gösterici olmuş teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Ağustos 2015 at 13:01

      Selamlar. Başka bir ülkeye vakit kalmaz. 2’şer gün Belgrad, Saraybosna (günübirlik Mostar) ve devamında 2 gün daha Kotor’da kalabilirsin. Podgorica’dan da dönersin 🙂

      • Cevap Yaz sefa 19 Ağustos 2015 at 16:48

        tekrardan teşekkür ediyorum şahin bey geziyi yaptıktan sonra deneyimlerimi anlatırım inşallah 😀

  • Cevap Yaz Önder 22 Ağustos 2015 at 20:18

    Merhaba Şahin bey Üsküp ve Ohrid ana merkezli 4 ya da 5 gece kalacak şekilde plan yapmak istesek nasıl bir plan yapmamız faydalı olur.(hangi sırayla neler yapılabilir. günü birlik git-gel veya kesinlikle gidin dediğiniz yerleri bu plana nasıl yerleştirmek mantıklı olur.)

    Yoksa gitmişken Saraybosna ve Mostar da eklemeli miyiz. Üsküp ve Ohrid i gezmek tatil için tatmin eder mi bizi.

    Sizin görüşleriniz bizim için önemli . Şimdiden teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Ağustos 2015 at 16:04

      Selam Önder. 2’şer gün Ohrid ve Üsküp’te kaldıktan sonra zaten zamanınız kalmıyor bir yere gitmeye. Aynı zamanda Saraybosna-Üsküp arası 10 saat mesafede. Ohrid’e 3 gün ayırıp, günübirlik olarak Bitola’ya gidebilirsiniz. 1 gün Üsküp şehir merkezi, 1 gün Matka Kanyonu (Üsküp yakınlarında), 1 gün Ohrid şehir merkezi, 1 gün Ohrid şehir merkezi dışındaki manastır ve müze (Museum on the water), 1 günse Ohrid yakınlarında bulunan Bitola şehri.

  • Cevap Yaz Gülden Sema 24 Ağustos 2015 at 13:14

    İyi günler
    7-14 Eylül Prizrende olmamız gerekiyor. Daha önce Üsküp, Ohrit, Tiran, Kotor oradanda Bosna tekrar Prizren dolaşmıştık.
    Tiran Kotor arası çok kötü geçti. Ya yanlış yola girdik ya da çok kötü olduğu için biz öyle zannettik. Biz tekrar Üsküp, Ohrid oradan da Kotor tekrar Prizrene dönmek istiyoruz. Tirana uğramadan geçebileceğimiz bir güzergah varmı? Kotor Prizren arası ne kadar sürer.Şimdiden çok teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 24 Ağustos 2015 at 17:26

      Merhaba Gülden Hanım. Kotor – Prizren arası en kısa mesafe Arnavutluk üzerinden geçmek. Ancak Arnavutluk’ta fazla otoban olmadığı ve yolların genel olarak çok kötü olduğu için yolculuklar yorucu ve uzun oluyor. Aslında öyle zannediyorumki bir alternatifiniz daha var ancak hiç tavsiye etmem. Google Maps’e girip 42.6845319,20.0616175 bunu yapıştırırsanız Karadağ-Kosova arasında bir sınır bulunuyor ancak harita üzerinde yol gözükmüyor. Muhtemelen köy yoludur ve dağlık bölge olduğu için çok zorlanırsınız. Google Maps’e Kotor ve Prizren yazarsanız size güzel bir güzergah çıkarıyor Arnavutluk üzerinden. O yolu öneririm ben de. Ancak yolların kötü olduğunu yine de unutmayın. Bu yol 6 saat kadar sürer ancak yorucu olur yine de.

  • Cevap Yaz Salih Benna Saraç 24 Ağustos 2015 at 21:19

    Şahin Bey merhaba. Yazınız için teşekkürler. Epey yardımı dokundu. Şuan 3 arkadaş Budva’dayız. Saraybosna’da araç kiraladık, bir gün orada konaklayıp Mostar’a geçtik. Orada da bir gün konaklayarak Karadağ’a geçtik. 2 gün Karadağ’da kalıp Ohrid’e ve Üsküp’e geçip, tekrar Saraybosna’dan dönmeyi düşünüyoruz. Size sorum, Üsküp-Saraybosna arası yollar nasıl, bilginiz var mıdır? İnternetten bir türlü bulamadık. Bu güzergah dışında başka bir öneriniz olur mu acaba ayrıca? Çarşamba sabah çıkmayı düşünüyoruz Karadağ’dan. Pazar sabah Saraybosna’dan dönüşümüz var.

    Teşekkürler şimdiden.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 25 Ağustos 2015 at 11:56

      Selamlar. Sırbistan üzerinden Novi Pazar – Priştine – Üsküp şeklinde ulaşabilirsiniz. Ben de detaylı bilmiyorum, otobüsler bu güzergahı kullanıyorlar.

  • Cevap Yaz Tolga 25 Ağustos 2015 at 14:49

    Merhaba. Nisan 2016 da Saraybosna seyahati yapmayi düşünüyorum ingilizce de fazla olmadigi icin pasaport kontrolunde bana yardımcı olabilicek birileri bulmam mümkün mu veya herhangi bir sorun yasarmiyim

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Ağustos 2015 at 15:45

      Selam Tolga. Uçağa binmeden önce gate’de beklerken ya da uçakta Türk turistlerle tanışıp onlardan yardım isteyebilirsin. Sorun yaşayacağını zannetmiyorum ancak işini garantiye almak istersen böyle yap 🙂

  • Cevap Yaz Elif 26 Ağustos 2015 at 13:54

    Merhaba,

    para birimi için öneriniz ne olur? şuan euro o kadar yüksek ki almak zor geliyor. yani yerel para birimlerine türkiyede çevirsek daha mantıklı olur mu?

    bir de kosovadan başlasak sırbistan > bosna hersek > karadağ > makedonya mı yoksa tam tersi bi çember yapmak mı mantıklı olur otobüs,geçiş vs için 🙂 teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Ağustos 2015 at 16:37

      Selam Elif. Öncelikle Kosova ve Karadağ da Euro kullanan ülkeler arasında. Eğer bulabilirsen Türkiye’den gitmeden önce alırsan daha iyi olur ancak kur konusuna dikkat et. Normalden daha fazlaya ülkenin yerel para birimini satabilirler burada. Bir şey diyemiyorum o yüzden. Planına gelecek olursak söylediğin yöntem daha iyi gibi gözüküyor ancak Karadağ – Makedonya arası çok uzak onu söyleyeyim.

      • Cevap Yaz Elif 31 Ağustos 2015 at 09:57

        Çok teşekkürler. O zaman biz her durumda euro ile gidelim.

        Peki kosovada kalmayacağız ama karadağ’da budva ve kotora gitmeyi düşünüyoruz. Nerde kalsak? Karadağın kendi içinde geçişler kolaydır diye düşünüyorum ama otobüsler hakkında hiç bilgi alamadığımızdan bilemedim.

        Şöyle bi güzergah yaptık 8 gün için

        İstanbul>Priştine > Budva – Kotor > Saraybosna > Belgrad (Novi Sad ya da Niş’e geçebilir miyiz/ geçmeli miyiz bilmiyorum) >Üsküp > Priştine. Priştine hariç hepsinde konaklarız mecburen zaten.

        Gerçekten son sorum 🙂

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 31 Ağustos 2015 at 22:24

          Budva’da sahile yakın çok sayıda otel var. Oralara öncelike verebilirsiniz. Kotor’da ise yer bulabilirseniz kale içerisinde konaklarsınız. İki şehir arasında ise her yarım saatte bir otobüs bulunuyor. Güzergahınıza gelince bana sorarsanız çok güzel 🙂 Eğer zamanınız olursa Novi Sad yerine Niş’i tavsiye edebilirim. 1 tam gününüzü ayırmanız yetecektir oraya. Şimdiden iyi yolculuklar 🙂

  • Cevap Yaz Tuğba Düzgün 04 Eylül 2015 at 15:15

    Merhaba Şahin Bey, öncelikle bu faydalı yazınız için teşekkürler.
    biz eşimle Saray Bosnaya gidiyoruz 17 eylülde saat 17:00 gibi orda olacağız akşam otobüse binip Budva ya geçelim önce diyoruz ama bi türlü Bosna dan Budva ya kaçta araçlar var gününde bilet bulabilir miyiz bi türlü bilgiye ulaşamadık bu konuyla ilgili bir bilginiz var mı bize yardımcı olabilir misiniz. Teşekkürler ….

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 05 Eylül 2015 at 11:49

      Merhaba Tuğba Hanım. Saatleri ve otobüs olup olmadığını internetten bulma şansınız maalesef yok. Ben sorun yaşamamak için bir gece Saraybosna’da ya da direk Mostar’a geçip orada kalmanızı öneririm. Muhtemelen şu rotayı izlemeniz gerekecek. Saraybosna-Niksic-Budva ya da Saraybosna-Mostar-Trebinje-Budva. Aynı zamanda otobüslerin Hırvatistan üzerinden geçmediğine emin olmanız lazım.

      • Cevap Yaz Tuğba Düzgün 07 Eylül 2015 at 12:47

        Merhaba Şahin Bey,
        Sizin cevabınız doğrultusunda ilk geceyi Bosna da geçireceğiz.
        Çok teşekkür ederim iyi günler ….

  • Cevap Yaz Semih 05 Eylül 2015 at 11:39

    Hocam acil dönerseniz sevinirim novi pazar dan kosova ya novi pazar uzerinden gecis yapıcagım siz daha önce yapmissiniz herhangi bi sikinti olmadimi gecislerde sirbistan kosovayi tanimiyor diye biliyorum

  • Cevap Yaz filiz 09 Eylül 2015 at 16:19

    Şahin bey selamlar. Biz eşimle 18 eylulde sofya ya gidiyoruz 2 gün orada konakladıktan sonra araç kiralayıp gidebildiğimiz balkan ülkelerine seyahat düşünüyoruz . araç kiralamada sorun olursa otobüs le. hangi rotayı önerirsiniz. 26 eylülde dönüş

  • Cevap Yaz irem 10 Eylül 2015 at 18:56

    Merhaba Şahin Bey
    Öncelikle bu yazınız için teşekkürler gerçekten çok bilgilendirici ve aydınlatıcı olmuş.
    5 kız olarak 26 ocak-5 şubat tarihleri arasında balkanlar gezisi yapmayı planlıyoruz. saraybosna gidiş üsküp dönüş şeklinde bilet alacağız ve gezmek için 10 günümüz mevcut olacak. bosna-mostar-belgrad-üsküp-ohrid gezmeyi istediğimiz yerler. yorumları okuduğum için bu güzergahta otobüsler için çekeceğimiz tek sıkıntının saatler olacağını anladık ama bizim kafamıza şöyle bir durum takıldı. kış aylarında gidicez hava şartları çok kötü olur mu kardan falan yollar kapanır da otobüs seferleri hepten iptal olur mu gibi sorular var aklımızda. bu konuda herhangi bir bilginiz varsa diye size sormak istedim. bir de nerede ne kadar vakit harcayalım bunun için sizin önerileriniz ne olur =) şimdiden teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Eylül 2015 at 19:42

      Selam İram. Yolların kapanma ihtimali yağacak karın şiddetiyle ilgili. Bildiğin gibi İstanbul – Ankara bile kapanıyor zaman zaman ki balkanlar yol konusunda bizden daha gerideler. Ancak hava çok soğuk olacaktır. o konuda eminim. Çünkü geçtiğimiz 18 Haziran’da bile çok soğuktu. http://www.sahindogan.com/ohrid-gezi-rehberi ilk fotoğrafta araçtan inip dışarıda 5 dakika zor durabilmiştim soğuktan 🙂 Planında ise her şehre ikişer gün ayırmanı tavsiye ederim. Şimdiden iyi tatiller.

      • Cevap Yaz irem 10 Eylül 2015 at 20:37

        sizce bu kar yol kapanma ihtimali falan göze alınmalı mı =) olurda kalırsak falan oralarda =)

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Eylül 2015 at 21:22

          Yolda kalma ihtimaliniz tabikide olabilir ancak çok uzun sürmez bu durum. En fazla gideceğiniz yere biraz daha geç gidersiniz. Bu da kış aylarında her seyahatte olabilecek durumlar 🙂 Ancak duruma göre otobüs yerine tren de kullanabilirsiniz.

          • irem 10 Eylül 2015 at 21:58

            benim tek düşündüğüm bosna belgrad arası çünkü belgraddan üsküpe direk tren varmış ama bosnadan belgrada eçen hırvatistan üzerinden gidiyormuş. yollar için de pek iyi dememişler ama risk almak gerekecek galiba =) sorularımı yanıtladığınız için teşekkür ederim tekrardan =)

          • Şahin Doğan 10 Eylül 2015 at 22:36

            Hırvatistan üzerinden giden otobüsler var evet. Ancak ben direk gitmiştim geçen sene. Yollar bazen iyi, bazense köy yolu gibi. Balkanların geneli o şekilde gerçi 🙂

  • Cevap Yaz Aydın 13 Eylül 2015 at 02:30

    Merhaba Şahin. Değerli bilgilerin için teşekkürler. Ben Makedonya, bosna-hersek ve sırbistan olmak üzere 3 ülkeyi gezmek istiyorum. Sizce hangi ülkeden giriş hangisinden çıkış yapmalıyım. Ve gezi süresinde kısıtlama olmayacak. Rota önerinizde olursa çok memnun olurum.Veya araya ilave edilecek yerler. Teşekkür ederim. İyi seyahatler dilerim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Eylül 2015 at 16:20

      Selam Aydın. İlk olarak Bosna-Hersek’ten başla. Saraybosna ve Mostar’ı gezdikten sonra Sırbistan’a geç. Belgrad, Novi Sad ve Niş’i gez. Oradan da Makedonya’ya in. Üsküp ve duruma göre Ohrid’i gez orada da. Benim tavsiyem budur 🙂

  • Cevap Yaz Ada 13 Eylül 2015 at 12:32

    Merhaba , bu site çok işime yaradı öncelikle bunun için teşekkür etmek istiyorum. Ben 20 yada 21 Eylül’de istanbul Üsküp’e , dönüş Belgrad istanbul yapmak istiyorum. Ama tam tersi de olabilir. Siz hangisini önerirsiniz?
    Bir de tam bir rota belirlemedim, ama tarihi yerler, Köyler, sahil kasabalarını görmek fotoğraf çekmek istiyorum. 14 gün gibi bir zaman belirledim. Bana rota konusunda fikir verirseniz çok sevinirim ve elbette nerelerde kalıp diğer yerlere nasıl geçeceğim konusunda yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Eylül 2015 at 16:32

      Selam Ada. Gidiş ve dönüş ülkesi uçak bileti fiyatına bağlı biraz ancak ben genelde gidişte uzak yere gitmeyi tercih ediyorum ki, dönerken Türkiye’ye daha hızlı geleyim 🙂 Balkanlarda köylere ya da sahil kasabalarına otobüsle ulaşamazsın. Bu nedenle Üsküp gibi nüfus popülasyonu fazla olan değil, daha az kişinin yaşadığı ve daha az turistik yerlere gidebilirsin. Sana tavsiye edeceğim şehirler şunlar: Berat, Gjirokaster (Arnavutluk), Kotor, Budva (Karadağ), Mostar, Jajce, Saraybosna (Bosna-Hersek), Niş (Sırbistan), Bitola (Makedonya) şeklinde. Hepsinin detayını blogda bulabilirsin. Konaklama konusunda ben hostelleri tercih ediyorum her zaman. Ulaşım ise otobüslerle. İyi yolculuklar.

  • Cevap Yaz SEMIH 18 Eylül 2015 at 14:03

    selamlar,
    Artık sıkılmışsınızdır ama ben de sorayım. Ocak ayında Belgard’a 4 günlük uygun uçak bileti bulduk. Gitmişken Saraybosnayı da görelim istiyoruz. Belgrad-Saraybosna ulaşım için sürekli otobüs var mıdır? Bir de başka bir vizesiz ülkeye uğramamızı önerir misiniz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 18 Eylül 2015 at 20:04

      Selam Semih. Senin soru kolaymış 🙂 Belgrad-Saraybosna arası otobüs bulabilirsin. Gece otobüsleri de var. Sabah 5-6 gibi Saraybosna’da olursun (ortalama 6-7 saat sürüyor). Tavsiyem; Belgrad’a gider gitmez hemen o akşam Saraybosna’ya geçin. Ertesi gün orayı, sonraki günse Mostar’a gidip orayı gezin ve 2. günün akşamında Mostar’dan Belgrad’a dönün. 3. ve 4. günü de Belgrad’da geçirirsiniz. Zamanınız olmadığı için başka ülkeye gidebileceğini zannetmiyorum. Şimdiden iyi yolculuklar.

  • Cevap Yaz Sühan 23 Eylül 2015 at 05:05

    Merhaba Sahin bey, benim sorum belgrad-kotor yoluyla alakalı. 3 aile cocuklu:) araç kiraladık ve belgrad- kotor yapıcagız. Yolu nasıldır acaba? Uzun oldugunu yazmıstınız, onun dışında tehlikeli uçurumlu falan olur mu:)?!? Yarın sabah yolculuk ve bu siteyi yeni gordum, super paylasımlar var!!şimdiden tesekkurler..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Eylül 2015 at 11:46

      Selam Sühan. Uçurumlu değildir ancak epey dağlıktır. Tabi zaman zaman da bozuktur 🙂 İyi yolculuklar.

  • Cevap Yaz Furkan 29 Eylül 2015 at 23:57

    Merhaba şahin bey 12-21 Ekim tarihleri arasında eşimle balayına saraybosna gidiş geliş uçak bileti aldık.Araç kiralayıp saraybosna-mostar-dubrovnik-plitvicke-saraybosna yapmak istiyoruz.ikimizinde Schengen vizesi var ama şu Suriyeli mültecilerden dolayı Hırvatistan Bosna sınırında bi sıkıntı olurmu sizce? Hırvatistan ve bosnada balayı için önereceğiniz biyer varsa memnun oluruz

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Eylül 2015 at 22:17

      Merhabalar. Yola çıkmadan 1-2 gün önce http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?8a5e254e-533a-4b3d-84db-9f95be1207ff adresinden yurtdışı seyahat uyarılarını kontrol edin. Sınır kapatılırsa zaten orada yazacaktır. Eğer öyle bir ibare yoksa, en kötü gecikmeli de olsa sınırdan geçersiniz. Tabi kişisel tavsiyem her türlü ihtimali göze alarak belki bir yarım gününüzü bu geçiş için planlamanız yönünde olacak. Öneri konusunda soğuk olacağı için ne yapabilirsiniz oralarda bilemiyorum. Şimdiden iyi seyahatler.

  • Cevap Yaz Gülser Çelebi 30 Eylül 2015 at 13:33

    Merhaba Şahin Bey,

    Önümüzdeki hafta bir balkan turu yapacağız. Tiran a uçakla gidiyoruz, orada araç kiralayacağız. Makedonya, Kosava, Sırbistan, Karadağ olacak şekilde dolaşmayı planladık. Otoban ücretleri ve ülke giriş harçlarıyla ilgili bilginiz varsa benimle paylaşabilir misiniz?

  • Cevap Yaz yusuf 05 Ekim 2015 at 03:49

    Balkan Turları Düzenliyen Güvenilir bir şirket varmı tavsiye edebileceğiniz

  • Cevap Yaz Nurcan 30 Ekim 2015 at 03:16

    Merhaba. Yazinizi okudum cok begendim. Kurban Bayrami’nda hicbir tatil planim yokken ve hasta yatiyorken sabaha karsi ucak biletlerine baktim. Hangi ulkeye gidecegimi bile dusunmeden Uskup’ e gidis dönüş ucak bileti aldim. Tabi bileti alinca bi anda iyilesip sadece bir el bagaji ile hic arastirma yapmadigim bilgi sahibi olmadigim tatil yolculuguna koyuldum yalniz basima İzmir’den. Uskup havalimaninda bir kahve ictim oturup, kendi kendime “kizim sen manyak misin? ” sorularini da sordum kendime:)
    Gitmeden once booking.com dan rezervasyon da yaptirmistim Uskup’ den. Her wifi olan yerde dar kisa zamanlarda ekran goruntusu aldim. Uskup harika biyer, ordan Ohrid’ e gectim, Struga ve Arnavutluk. Duresse ve Tiran. Ben Kosova ve Sirbistan’a da gitmeyi hayal etmistim Uskup’e vardigimda. Şahin Dogan Bey’in dedigi gibi ulasim buyuk sorun, evdeki hesap carsiya uymuyor. Eger planli bir tatil yapmis olsaydim muhakkak havaalaninda iner inmez arac kiralardim. Baharda kismetse kendi arabamla gitmeyi planliyorum daha uzun sureligine. Bosna Hersek, Karadag, Sirbistan ve cok sevdigim vazgecilmez bir yer olan Uskup yine.
    Kisaca diyecegim, on dk da bilet alip 1gun once bayrami evde uyuyarak gecirmeyi dusunurken ciktim tatile. Birakin turlari hic mi kendinize guveniniz yok artik dunya global, ozgurce dolasin gelin madem ki baska bir ulkeye gidiyorsunuz onlarin hayatlarina girin zorlanin basarin ve daha mutlu edici bunlar.Biraz İngilizce bilmeniz yeterli bence. Hicbir aksilik yasamadim hayatimin en guzel tatillerinden biriydi.

  • Cevap Yaz Ozgur 08 Kasım 2015 at 01:11

    Merhaba Sahin bey, size bir kac sorum olacak. Biz 18 Kasim Uskup gidis ve 24 Kasim Belgrad donuslu bilet aldik. Uskup’te arkadasimizin yaninda 2-3 gun kalarak otobusle Belgrad’a gecmeyi planliyoruz. Ancak Pegasusun sitesinde tek gidis biletle alakali bir yazi gorduk. Sizce Uskup’te ulkeye giris konusunda problem yasar miyiz 2 erkek ogrenciyiz. Bu konuda buyuk korku yasiyoruz. Sorunsuz girip Belgrada gitmek icin ne yapmamiz gerekir. İyi geceler. Simdiden tesekkurler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Kasım 2015 at 11:37

      Selam Özgür. Üsküp’e iki kere gittim ve ikisinde de sorun yaşamadım. Dönüş uçak biletiniz yanınızda olsun yeterli. En kötü ihtimal onu gösterirsiniz. Endişe etmenize gerek yok yani. İyi yolculuklar 🙂

  • Cevap Yaz Ozgur 08 Kasım 2015 at 01:12

    Ek olarak her ikimizin de Pasaportunda schengeni yok arkadas Rusyaya girip cikti yalnizca.

  • Cevap Yaz Ayşe 22 Kasım 2015 at 13:53

    Merhaba;
    Yazınızı keyifle okudum, çok güzel anlatmışsınız 🙂 Size bir sorum olacak. Yardımcı olur musunuz lütfen? Biz 3 kız arkadaş olarak Belgrad’a gitmeyi düşünüyoruz. Belgrad’tan Makedonya’ya nasıl geçebiliriz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 22 Kasım 2015 at 22:42

      Selam Ayşe. Otobüs ile geçebilirsiniz. Ortalama 10 saat sürer. Bu nedenle gece yolculuğu yapmanızı tavsiye ederim.

      • Cevap Yaz Ayşe 23 Kasım 2015 at 14:10

        Şahin abi direkt Makedonya’ya geçiyor dimi dediğin otobüsler? Teşekkür ederim 🙂

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Kasım 2015 at 17:52

          Evet 🙂 Başkentlere direk ulaşım rahat. O konuda sorun yaşamazsınız.

  • Cevap Yaz Alican MERT 23 Kasım 2015 at 10:46

    Merhabalar,
    Öncelikle açıklamalarınız için cidden çok teşekkür ederim.
    Kış tatili için Balkanlar gezisi planlıyoruz.

    Belgrad gidiş-Tiran dönüş bilet almayı düşünüyoruz. Bu konuda önceki yorumlardan anladığım kadarıyla büyük bir sorun yaşamayız gibi duruyor.

    İlk sorum, Sırbistan-Karadağ-Arnavutluk geçişlerinde Türk pasaportu yeterli midir? Vize gerekmiyor anladığım kadarıyla

    Ayrıca otobüs ulaşımındaki muhtemel sorunlar ve daha etkili bir tur olması için araç kiralayıp gezi yapmayı düşünüyoruz.
    Tavsiye edeceğiniz bir ulaşım şekli midir?

    Buna bağlı olarak da araç ile sınır geçmek mümkün müdür? Bilginiz var mı? Ülkelerin sigorta vb. diğer prosedürleri farklı olabiliyor.

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Kasım 2015 at 13:00

      Selamlar. Sırbistan-Karadağ-Arnavutluk için vize gerekmiyor evet. Pasaportunuzu alıp gidebiliyor ve sınırlardan aynı şekilde geçebiliyorsunuz.

      Araç kiralamak ulaşım şeklini daha hızlı ve konforlu yapar ancak otobüs daha ekonomiktir. Eğer maddi durumunuz yeterliyse araç kiralayabilirsiniz, değilse otobüs 🙂 Seçim sizin burada. Daha önce hiç araç kiralamadığım için prosedürleri bilemiyorum. İlgili şirketlerin sitelerinde bu bilgiler yazıyor olması lazım.

      Son olarak Tiran‘da gezilecek bir yer yok, bilginiz olsun 🙂 İyi yolculuklar şimdiden.

  • Cevap Yaz Uğur 29 Kasım 2015 at 12:51

    Merhaba Şahin Bey,

    Öncelikle verdiğiniz değerli bilgileri için çok teşekkürler.Gezi planımı yaparken bu site benim için bir hazine oldu adeta:)
    Tek başıma Belgrad gidip dönüşü Saraybosna’dan yapmayı düşünüyorum.En büyük endişem belgrada giriş, pasaportum 10 yıllık ve önceden aldığım geçerlilik süresi dolmuş schengen vizesi var.

    1.Dönüşün saraybosna’dan olması belgrada girişte problem yaratır mı ?

    2.Aksi bi durumla karşılaşmamak için ilk saraybosnaya gidip belgradtan mı dönüş yapsam ?(saraybosnadan belgrada geçişte otobüste sorun çıkar mı bu da yan soru:)

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Kasım 2015 at 10:58

      Selam Uğur. Dönüş uçak biletin yanında olursa herhangi bir sorun yaşamazsın. Endişe etmeye gerek yok, istediğin ülkeye gidip, istediğni ülkeden geri dönebilirsin.

  • Cevap Yaz cemal 30 Kasım 2015 at 18:01

    İstanbul’dan Podgorıca’ya herhangı bır otobus fırmasına gırmem mumkun mudur
    Mumkunse, yol üstünde geçeceğim ukeler(Bulgaristan-Yunanistan) vize istiyorlar, bu nasılolacak sadece10yıllık paaport ile

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Aralık 2015 at 10:29

      Otobüs vardı sanırım ancak Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden gittiği için transit vize gerekiyor. O yüzden vizesiz gitmeniz mümkün değil.

  • Cevap Yaz Elvan 06 Aralık 2015 at 15:26

    Merhaba Şahin Bey. Süper bir yazı olmuş inanılmaz faydalı. Ayrıca üşenmeden herkese cevap vermişsiniz tebrik ediyorum Eşimle 4-9 şubat arası kısa bir Balkan turu yapacağız o yüzden sadece Belgrad ve Saraybosnaya gidelim diyoruz. 1 yer daha ekleyecek olsak nereyi önerirsiniz? Konaklamaları nerelerde yapalım sizce? 2 gece Belgrad,1 gece Saraybosna, 1 gece Mostar son gece neresi olabilir? Belgrad gidiş Saraybosna dönüş uçağımız olacak sanırım. Malum kısa bir program en verimli şekilde nasıl olabilir tavsiye verirseniz çok sevinirim? Yanımızda euro götürmeyi düşünüyoruz bi de uygundur sanırım.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Aralık 2015 at 10:57

      Selamlar. Yerinizde olsam şunu düşünürdüm:

      4 Şubat: Belgrad’a öğleden sonra varacaksanız, oteli bul/yerleş, çevreyi tanı vs. derken ilk gün pek bir şey yapamayabilirsiniz.
      5 Şubat: Tüm gün Belgrad,
      6 Şubat: Tüm gün Belgrad – gece otobübüsüyle Saraybosna.
      7 Şubat: Sabah saatlerinde Saraybosna’da olacaksınız. Muhtemelen yorgunluktan dolayı otele yerleşip bi süre dinlenecek ve öğleden sonra dışarı çıkacaksınız. Öğleden sonra ve akşam Saraybosna diyelim.
      8 Şubat: Günübirlik Mostar (Saraybosna-Mostar arası 3 saat / tek yön ve her saat başı otobüs bulmak mümkün).
      9 Şubat: Dönüş (uçağınız geç saatteyse Saraybosna’yı gezebilirsiniz).

      Ancak bu planda Saraybosna’ya çok az zaman ayırmış oluyorsunuz. Eğer ayın 4’ünde Belgrad’a sabah saatlerinde varırsanız, yazdığım planı 1 gün geriye kaydırabilirsiniz.

      Mostar’da ise konaklamanıza gerek yok. Çünkü şehirde görülecek hiçbir şey yok. Mostar Köprüsü ve çevresinde 2 saat bulunup, 1 saat yemek yedikten sonra bitiyor 🙂

      Şimdiden iyi tatiller 🙂

      • Cevap Yaz Elvan 08 Şubat 2016 at 00:18

        Selam Şahin, Balkanlar danışmanı gibisin herkes sana soruyor 🙂 Planımızı 12-17 şubat aralığına kaydırdık. Senin dediğin gibi yapmayı planlıyoruz 2 gece belgrad 1 gece otobüs yolculuğu ile saraybosnaya hareket 2 gece saraybosna ile kısa turumuzu bitiricez. Ama şunu sormak istiyorum belgrad tan saraybosnaya gece otobüsü bulur muyuz? Saatlerini görebileceğim bir site var mı? Varış çok erken olursa otele transfer sıkıntı olur mu? Pek hoş anıların olmamış otobüslerde bu da beni korkuttu 🙂 havalanına ve alanlardan otele transferlerde neyi önerirsin? Orada da havaş mantığı var mı şehir merkezine götüren? Şehir merkezinden de alana götüren?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Şubat 2016 at 22:03

          Selam Elvan. Belgrad-Saraybosna otobüsü var evet. Ben kullanmıştım. Ancak mutlaka Hırvatistan üzerinden geçip geçmediğini sor. Vizeniz yoksa sınırda indirirler çünkü. Eğer geç saatlerde varırsanız taksi kullanabilirsiniz. Otogarlarda taksi olur zaten.

          Belgrad havalimanında belediye otobüsleri var, onlarla şehir merkezine kolayca gidebilirsin. Ancak Saraybosna havalimanından merkeze otobüs yoktu. Şu an nasıl bilmiyorum durumu. Havalimanında 15-20dk mesafede bir adet otobüs durağı var ve buradan troleybüsler kalkıyor. Muhtemelen hala aynıdır sistem. Mesafe toplam 8km olması lazım. Duruma göre uğraşmayıp taksi kullanabilirsiniz yine.

          Aslında zamanınız kısıtlı olduğu için toplu taşıma bulamadığınız durumlarda direk taksi kullanabilirsiniz. Bir de 1 saat onu beklemeyin 🙂 İyi tatiller şimdiden 🙂

          • Eren Can 02 Mart 2016 at 04:24

            Merhaba,
            Belgrad dan Bosnaya gecislerde Hirvatistan uzerinden gecmedigine emin olun yoksa indirirler sinirda demissin ama Hirvatistan uzerinden gecmeyen otobusler de var degil mi? Yani tamam soralim tabii ama ya yoksa:)

          • Şahin Doğan 03 Mart 2016 at 05:23

            Var var merak etme. Benim bindigim otobus bile Hirvatistan sinirina epey yaklasmisti ama son bi manevrayla yon degistirdi :)) Bu yuzden bilet alirken mutlaka sor.

  • Cevap Yaz Tahir çağatay 08 Aralık 2015 at 19:50

    Şahin selamlar mükemmel bir yazı ve ondan dahada mukemmel her soruya cevapların için teşekkurler… Pegasus kampanyasından 3 mart belgrad -istanbul uçak bileti aldık.. Balkanlara girişi hangi ülkeden yapalım bir hafta bir gezi planlıyoruz daha önce bosnaya gitti orayı katmadan bize bir rota önerisi sunarmısın

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 14 Aralık 2015 at 10:25

      Selam Tahir. Üsküp (2 gün), Matka Kanyonu (1 gün), Priştine (1 gün) ve Belgrad şeklinde tavsiye edebilirim. Zamanın kalırsa Belgrad’a 2 saat mesafede bulunan Novi Sad’a gidebilirsin. Burası da güzel, hoş 🙂

  • Cevap Yaz Leo 09 Aralık 2015 at 23:40

    Merhaba

    Belgrad-Saraybosna-Mostar-Kotor-Tiran-Priştine-Üsküp olacak şekilde gezi planladım. Şubat veya Mart ayında gitmek istiyorum. Dağlı bölgeler ve ulaşım biraz sıkıntılı. Hava şartlarından dolayı şehirler arası geçişlerde sorun yaşar mıyım?

    Şubat veya Mart çok mu erken bir tarih? bu aylarda balkanlara gitmek mantıklı mı sence?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 14 Aralık 2015 at 10:29

      Şubat’ta epey soğuk olur oralar ancak biraz sana bağlı tabi. Kışın gezmeyi seven biriysen sorun yaşamazsın. Hava şartlarından dolayı yolların kapalı olması ise biraz şansına kalmış 🙂 Ancak Mostar’dan Kotor’a otobüs bulamayabilirsin (Hırvatistan üzerinden gidebilir). Bilgin olsun.

  • Cevap Yaz SEB 15 Aralık 2015 at 18:05

    merhabalar;

    Öncelikle bizlere yol gösterdiğiniz için teşekkür ederim. 24 mayıs itibariyle 9-10 günlük balkanlar turu planlamaya çalışıyorum. Nereden başlamam gerektiğine karar veremedim. Belgrad’tan başlayıp üsküp’te sonlandırmak nasıl olur ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 16 Aralık 2015 at 11:06

      Üsküp’ten başlayıp, Saraybosna’da bitirmek daha mantıklı olur sanırım. Üsküp > (arada belki Kosova) >Belgrad > Saraybosna > Mostar şeklinde.

  • Cevap Yaz ORHAN AVCU 16 Aralık 2015 at 10:10

    Şahin Kardeşim

    Öncelikle bilgilendirme için binlerce teşekkürler… ve bıkmadan ve yılmadan yanıtların için canı gönülden teşekkürler… Keşke her insan sizin gibi olsa… Gezdiği yerleri paylaşsa….

  • Cevap Yaz Karaosmanoğlu 19 Aralık 2015 at 12:15

    Merhaba hocam, 11 şubat belgrad istanbul biletim var. Onu aldım, dönüş biletimi.

    Gidiş biletimi de 1 şubat olarak alıcam. Gidişi nereye almalıyım sence.

    Gidiş 1 şubat istanbul> belirsiz konum
    Dönüş 11 şubat belgrad> istanbul

    Kosova dan sırbistana geçilmiyor. Başka bunun gübi neker var. Bir de, diyelim kosova ya da gittim. Fakat sırbistan a geçerken kosova dan değil diğer sınır komşusundan geçtm diyelim. Sırplar kosova da ne işin vardı. Der mi.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Aralık 2015 at 16:02

      Gidişi Makedonya’ya alabilirsin bence. Kosova-Sırbistan arasında ise sınır geçişi var. Bu yüzden başka bir ülke üzerinden geçmene gerek yok. Sırplar ise Kosova’da ne işin vardı demezler merak etme 🙂

  • Cevap Yaz Arzu 25 Aralık 2015 at 20:13

    Merhabalar,
    Kurban Bayram’ında 7 gün Sırayla aşağıdaki ülkeleri gezmeyi düşünüyorum.. Araç kiralayarak eşim ben ve kızım gezeceğiz.. Sizce sıra iyi mi ve bu rotada hangi şehirde kaç gün kalmalıyım??

    Gezilecek ülkeler
    Makedonya(gidiş)
    Arnavutluk
    Karadağ
    Kosova
    Makedonya(dönüş)

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 27 Aralık 2015 at 12:22

      Selamlar, her ne kadar araç kiralasanız da, mesafeler birbirine uzak olduğu ve yolların kötü olmasından dolayı 7 günde 4 ülke gezemezsiniz.

  • Cevap Yaz Tuba Gürağaç 28 Aralık 2015 at 09:00

    Merhabalar,

    Yazınız için çok teşekkürler. İnternet ortamında balkanlar gezisi ile ilgili bu kadar detaylı anlatan başka yer bulamadım. Baya faydalı oldu. Benim kısa bir sorum olacak. Ülkeler arası hızlı tren sistemi yok mu? Saraybosna ile Belgrad arası hızlı tren var gibi gördüm internette. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi gezmeler!

  • Cevap Yaz Ersin 31 Aralık 2015 at 16:27

    merhaba şahin bey, klasik bir soru olabilir soracağım hatta cevapladıysanız daha önceden kusura bakmayın.Uçakla adana dan bir tanıdığım priştineye gidecek.Daha önceden otobüsle gittiği için vize alıyordu.şimdi uçakla gideceği için vize almasına gerek var mı? konsolosluk 90 güne kadar gerek yok ama kosova büyükelçiliğinden(ankara) bilgi alın isterseniz yine dedi şaşırdım. Bende internetten araştırırken size rastladım.Bilgi alabilirsem sevinirim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Ocak 2016 at 20:57

      Selam Ersin. Kosova Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Karayoluyla da gitsen, havayoluyla da gitsen bu durum değişmez. Arkadaşın otobüsle Yunanistan ya da Bulgaristan üzerinden gittiği için, bu iki ülkenin birinden vize almıştır, Kosova için almamıştır.

  • Cevap Yaz Necip Tekin 08 Ocak 2016 at 17:24

    Şahin Bey yardımlarınız için öncelikle teşekkür ederim. Biz de 3 arkadaş Balkan turu yapmak istiyoruz.
    Gidiş 29 ocak üsküp
    dönüş 5 şubat üsküp olacak şekilde uçak biletlerimizi aldık.
    üsküpden araç kiralayarak vizesiz ülkeleri ziyaret etmek istiyoruz. özellikle bosnahersek’e mutlaka gitmek istiyoruz. Nasıl bi program yapabiliriz? Öncesinde hazırlamamız gereken evrak vs var mıdır ya da şunu mutlaka yapın ihmal etmeyin dediğiniz? Kiralık araç ile ülke değiştirebilir miyiz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Ocak 2016 at 20:36

      Selamlar. Makedonya, Sırbitan ve Saraybosna şeklinde 3 ülkeyi gezebilirsiniz bu sürede. Öncesinde bir evrağa gerek yok, dönüş uçak bileti çıktılarınız yanınızda olsa yeterlidir. Ve evet, kiralık araç ile ülke değiştirebilirsiniz. İyi tatiller.

  • Cevap Yaz pinar 14 Ocak 2016 at 03:48

    Merhaba.. Ben de Tiran’ a ucup, kisa bir geziden sonra; oradan Ohrid’e geçerek 2-3 gun kalmayı ve son olarak Üsküp’ten dönmeyi planlıyorum. Bu konuda tavsiyeniz nedir?
    Bayan olarak sıkıntı yaşar miyim, yoksa normal bir avrupa ülkesi gibi mi?
    Bir de mayısin mi, yoksa eylülün mü ortalarinda daha serin olur tahminen?
    Cevaplayabilirseniz cok sevinirim. Tesekkürler..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 15 Ocak 2016 at 15:14

      Selam Pınar. Bayan olarak sıkıntı yaşamazsın, Avrupa ülkesi gibi evet. Hava olarak ise geçen sene Temmuzda epey soğuktu, eylülde çok sıcaktı. Tercihini sen yap 🙂

  • Cevap Yaz Turgay 23 Ocak 2016 at 11:36

    Merhabalar Şahin Bey öncelikle bir blog yazarının yapmakta zorlanacağı şekilde her soruya cevap veriyorsunuz. Bunun için kendi adima size teşekkür etmek isterim.
    İki arkadaş 6-13 Subat Uskup gidiş dönüş bilet aldik. 6’sı sabah 7 dönüşü 21.00 olmak üzere. 8 gün 7 gece. Rotadaki sıkıntımız şu öncelikle aktif araç kullanmadigimiz için araç kiralama olmayacak. Onun için otobüs yolculuğu yapacagiz. Sorum şu
    6 subat uskup
    7 subat uskup prizen günübirlik otobüs
    8 subat uskup gece tren veya otobus ile belgrad bi gün gezip yine aksamina geri dönus mu mantikli
    yoksa uskup inisten sonra ohrid struga ve Bitola 2 gece 3 gun kalmali ardindan uskupe donup mu belgrad ve Prizren bu biraz kafamizi karıştırdı acikcasi ilk kuzeye mi cikalim yoksa guneye mi inelim ne dersiniz bi de otobüs azligi ve soğuktan cekinmiyor degiliz 🙂 Simdiden teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 28 Ocak 2016 at 17:50

      Selam Turgay. Üsküp’e iner inmez direk otogara geçin. Zaten otogar, havalimanından kalkan otobüslerin son durağının hemen yanında bulunuyor. Buradan ilk işiniz Belgrad’a gidecek otobüslere bakmak olsun. Muhtemelen akşam saatlerinde kalkacak bir otobüs bulursunuz. O gece Belgrad’a geçin ve ertesi gün biraz dinlenin. 1 ya da duruma göre 2 gün Belgrad’da kaldıktan sonra Prizren’e geçin ve orada da bir gece kalın. Ancak unutmayın yol çok uzun ve yorucu olacaktır. Bu nedenle gece yolculuklarını tercih edin. Prizren’den sonra ise bulabilirseniz direk Ohrid’e geçin, bulamazsanız önce Üsküp’e, oradan da Ohrid’e geçersiniz. Ohrid-Bitola-Struga’yı gezdikten sonra tekrar Üsküp’e dönün ve döneceğiniz güne kadar Üsküp’te kalın. Sanırım en iyi yol bu olacaktır 🙂 Ancak şunu unutmayın; Balkanlarda otobüsler epey sıkıntılı. Yani istediğiniz zaman istediğiniz şehre otobüs bulamayabiliyorsunuz. Bu nedenle benim yazdığıma ek olarak kafanızda yedekte bekletebileceğiniz ve duruma göre uygulayabileceğiniz alternatif bir rota daha olsun. İyi yolculuklar 🙂

  • Cevap Yaz Umut 27 Ocak 2016 at 02:40

    Belgrada gidiş dönüş uçak bileti alıp balkan turu yapmak istiyorum.
    Belgradtan 4 haftalık araba kiralayıp : sırbistan-bosna hersek-karadağ-kosova-makedonya-sırbistan şeklinde gezi yapmak istiyorum ancak sırbistanda araba kiralayıpta bu ülkeleri gezmek mümkünmü? Kiralama şirketi izin verir mi sıkıntı olur mu sizce.Sınır geçişlerinde sırbistan plakalı araçla sorun olurmu
    yoksa karadağdan kiralayıp yine karadağda bitirmek mi daha mantıklıdır?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 28 Ocak 2016 at 18:03

      Selam Umut. Bunu yapan çok sayıda insan var. Hiçbir şekilde sıkıntı yaşamazsın. Emin ol 🙂

  • Cevap Yaz Şengül 30 Ocak 2016 at 21:29

    Merhabalar,
    Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. Biz eşim ve 2 yaşında kızımızla bir çılgınlık yaptık ve bugün 7 günlük bir balkan turu satın aldık:) 28 mayıs- 4 haziran tarihlerini seçtik. Bu tarihler balkan turu için uygun mudur sizce? ve 2 yaşında bebekle balkan turu cahil cesareti mi ki:) Sorun yaşar mıyız?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Şubat 2016 at 03:45

      Selamlar. Araç mı kiralayacaksınız yoksa otobüsle mi seyahat edeceksiniz? Otobüs zor olabilir ancak araç kısmen daha rahat olur. Sorun yaşamamak için balkan ülkelerinin başkentlerini gezmenizi öneririm. Oralar diğer şehirlere göre daha derli toplu ve çocukla gezilebilecek yerler.

      • Cevap Yaz Şengül 04 Mart 2016 at 22:38

        tur satın aldık ve tur boyunca otobüsle seyahat edeceğiz.

      • Cevap Yaz Şengül 04 Mart 2016 at 22:43

        düzeltiyorum; tur satın aldık uçakla gideceğiz ancak tur boyunca otobüsle seyahat edeceğiz.
        Kısaca tur programı şu şekilde
        Büyük Balkan Turu / 7 Gece 8 Gün
        Üsküp(1)-Ohrid (2)- Budva-Ulcinj(1)- Trebinje (1)- (Dubrovnik)- Saraybosna(1)- Belgrad(1)
        umarım kızımız bizi utandırmaz

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 04 Mart 2016 at 23:24

          Guzel bir program ancak otobus ile 5-6 saat suren yolculuklara hazir olun. Sanirim cocukla ilgili en buyuk sorun o olur 🙂 Eger onu otobuste oyalayabilirseniz baska sorun yasamazsiniz gibime geliyor 🙂

  • Cevap Yaz Cagatay 06 Şubat 2016 at 02:45

    Merhaba sahin 26 subat aksam 8 ucusu ile pristine yapacaz bir gece orda kalip ertesi gun oglen uskupe gececez gectigimiz gun matka yapalim donuste hem sehrin gecesini goruruz hemde ertesi sabah dinlenmis olarak sehri daha rahat gezeriz diye dusunduk…normalde matka yerine ohri vardi anca yorucu olacakti bizim icin ve videolarda bana cazip gelmedi sanki turkiyede daha guzel yerler var gibi fikrin nedir bu konuda tabi zamanda cok onemli bizim icin sonuncu ve en onemlisi biz uskupten belgrade otobus yada trenle gececez hangisi tavsiye olur internette seferlerle ilgili bilgi bulamadim yardimci olursan cok sevinirim hersey gonlunce olsun yolun hep acik olsun 🙂

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Şubat 2016 at 22:01

      Selam Çağatay. Şahsen ben Ohrid için 3-4 gün kalınmasını tavsiye ediyorum. Eğer o kadar zamanınız yoksa başka zaman Ohrid’e gidersiniz. Üsküp’ten Belgrad’a otobüs var ancak trenler konusunda maalesef bilgim yok. Üsküp’e geçer geçmez ilk işiniz ertesi gün için otobüs bileti almak olsun. Sonradan sıkıntı yaşayabilirsiniz. Tren olsa bile otobüsü tavsiye ederim yine. Çünkü zaten mesafe çok uzak olduğu için otobüs ile daha hızlı gidersiniz. Ayrıca pasaport kontrolleri vs. derken 8-9 saati bulabilir yolculuk. İyi tatiller 🙂

  • Cevap Yaz Akif 13 Şubat 2016 at 02:59

    öncelikle merhaba. yazınızı büyük zevkle okudum çok güzel hazırlamışsınız.

    ben bu ay içinde vizesiz balkanlar turu yapmak istiyorum. internette biraz araştırma yaptım ve gezmek istediğim yerler şöyle: saraybosna, mostar, ohlid. belgrad, kotor, tiran, priştine, üsküp.. en fazla 7 gecelik bir tur düşünüyorum. (7 gecelik turda bu şehirlerin hepsi gezilir mi bilmiyorum 🙂 )

    merak ettiğim birkaç birşey var. mesela yemek kültürü. örneğin domuz eti yemediğimiz için bu yerlerde sıkıntı yaşar mıyız? bu şehirlerin çoğu müslüman ancak ya müslüman olmayan şehirler? yanımızda konserve türü şeyler götürsek nasıl olur?

    bir de malum havalar soğuk. yanımızda ne götürelim giyecek olarak?

    yanımızda para birimi olarak ne bulunsun ve miktarı ne kadar olsun?

    son soru: turlarda ekstra ücretli geziler oluyor. örneğin boşnak gecesi, makedon gecesi vs.. bu turlara katılmamızı tavsiye edermisiniz?

    şimdiden çok teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Şubat 2016 at 05:15

      Selamlar. Sanırım tur şirketi aracılığıyla balkanlara gideceksiniz. Eğer öyleyse 7 gün yeterlidir. Domuz eti yemek istemezseniz garsona Türkiye’den geliyorum ne tavsiye edersin dediğiniz zaman çoğu zaten anlıyor domuz eti yemediğinizi ve ona göre alternatifleri söylüyorlar. Ya da seçtiğiniz bir yemekte domuz eti olup olmadığını sorabilir, hatta kullanıyorlarsa bile bunu çıkartabiliriniz. Ayrıca köfte oldukça popüler olduğu için tercihinizi köfte ve pizzalardan yana kullanabilirsiniz her zaman.

      Giyecek kışlık şeyler götürün bence. Hazirana kadar epey soğuk oluyor balkanlar. Ekstra turlar ise sizin zevkinize kalmış. İyi tatiller 🙂

      • Cevap Yaz Akif 14 Şubat 2016 at 04:42

        çok teşekkürler

        peki para birimi olarak ne bulundurmalıyım?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 14 Şubat 2016 at 10:09

          Euro ile gitmek iyidir.

          • Akif 14 Şubat 2016 at 23:48

            son bir soru 🙂

            saraybosna’dan üsküp yada priştine’ye ulaşım nasıl sağlayabilirim?

          • Şahin Doğan 15 Şubat 2016 at 07:32

            Otobüsle 🙂

  • Cevap Yaz Ali 20 Şubat 2016 at 22:12

    merhabalar ben de tek başıma 6-7 günlük bir balkan gezisi yapmak istiyorum. rotamı şu şekilde hazırladım

    saraybosna (1)
    mostar
    kotor
    tiran (1)
    prizren
    üsküp
    ohrid (2)

    parantez içindeki sayılar kaç gün kalacağımı gösteriyor. ama tabi evdeki hesap çarşıya uyar mı bilmiyorum 🙂 muhtemelen uymaz 🙂

    ancak saraybosna yada mostar’dan kotor’a ulaşım olmadığı şeklinde okudum. sadece vizesi olanlar hırvatistan üzerinden geçebilirler yazıyordu okuduğum sitede. bu ulaşımı vizesiz bir şekilde nasıl sağlayabilirim?

    bir sorum da kotor-tiran arası ulaşımın olmaması. bu şehirler arası ulaşımı nasıl sağlarım?

    ya da sizin önerdiğiniz farklı bir güzergah var mıdır?

    teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 22 Şubat 2016 at 18:50

      Ali selamlar. Zamanin fazla olmadigi icin bi kere tiran ve prizren’i planindan cikar. Cunku buralarda gezilecek hic bir yer yok neredeyse. Bu durumda kotor’u da sonraki seyahatine sakla cunku Karadag cok guzel bir ulke. Ben 10 gun kaldim 🙂 Saraybosna mostar uskup ohrid seklinde plan yap. Emin ol daha rahat ve sorunsuz olacak.

      • Cevap Yaz Ali 23 Şubat 2016 at 21:45

        peki saraybosnadan üsküp arası en kısa nasıl giderim 🙂 otobüsle 15 saat kadar sürüyor sanırım. uçak seferi de bulamadım

  • Cevap Yaz Sedat 23 Şubat 2016 at 23:49

    Slm şahin arabamla kosovaya sonrada arnavutluğa gitmek istiyorum bana yardımcı olabilirmisin bulgardan mı yoksa yunandan mı geçmeliyim gerekli evraklar nelerdir

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 24 Şubat 2016 at 11:28

      Once vize gerek. Ama direk Kosova’ya ucup orada arac kiralamak daha az yorucu ve maliyetli olur.

  • Cevap Yaz Alper 04 Mart 2016 at 04:10

    Selam Şahin. Bizde kuzenimle Temmuz ayında vizesiz balkan turu yapmayı düşünüyoruz. İstanbul>Saraybosna , Üsküp>İstanbul havayolu rotası düşünüyorum. Balkanflexipass alalım mı yoksa otobüs daha mı mantıklı şehirler için? son sorum nasıl bir rota önerirsin ulaşım kolaylığı açısından. Teşekkür ederim 🙂

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 04 Mart 2016 at 12:20

      Balkanflexi pahalıya gelir. Bu nedenle otobüs daha uygun olur sizin için. Rota kaç gün kalacağınızla ilgili 🙂

      • Cevap Yaz Alper 11 Mart 2016 at 02:41

        maksimum 10 gün düşünüyoruz

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 11 Mart 2016 at 08:29

          Saraybosna-Mostar (günübirlik)-Belgrad-Prizren-Üsküp üzerinden transit olarak Ohrid-Üsküp şeklinde bir rota olabilir. Genelde herkese bunu tavsiye ediyorum zaten 🙂

  • Cevap Yaz BalkansTime 08 Mart 2016 at 00:19

    Otel transfer ve özellikle türkçe rehberlik için yerel acenteye ihtiyaç duyulması halinde http://www.balkanstime.com adresinden yetkililerle irtibata geçebilirsiniz.

  • Cevap Yaz Gökay 16 Mart 2016 at 08:56

    Merhaba,
    Öncelikle gerçekten çok güzel bir sayfa hazırlamışsınız emeğinize sağlık ,teşekkürler
    Avrupanın neredeyse tüm ülkeleriNİ gezdik bu yıl bir balkan ülkesi gezmek istiyoruz,vizesiz olmasının avantajından yararlanalım dedik eşimle,
    Sitenizi çok beğendim çok yararlı bilgiler vermişsiniz
    Gezip gördüğünüz vizesiz balkan ülkeleri içinde en beğendiğiiz ve bize tavsiye edebileceğiniz bir ülke var mı ,
    Gezi planımız maksimum 5 gün olacağı için bir ülkeden yana kullanmak istedik programınızı
    Tavsiyelerinizi bekliyorum
    Tekrar çok teşekkürler

  • Cevap Yaz Ozlem 17 Mart 2016 at 15:20

    Selamlar Şahin Bey,
    Ne güzel bir uğraş içindesiniz, öncelikle tebrik ederim. 🙂
    İş değiştirirken bir boşluk yakalayıp bir balkan gezi planı oluşturdum. Ancak zaman kısıtından dolayı sanıyorum biraz sıkışık bir plan oldu. Yorumlarınızı okudum, sizi tekrara sokmak istemem ama tavsiyenize ihtiyacım var. Umarım yardımcı olursunuz. Anladığım kadarıyla Balkanlarda otobüs,tren seferleri, sınır geçişleri biraz karmaşık ve plan yaparken tedirgin oluyorum. Sizin yorumunuza göre konaklamaları kesinleştirmek istiyorum. 🙂 Sizce alttaki plan uygun mu? Yetişmek için koştur koştur bir plan mı oldu, sizin tavsiyeniz ne olur acaba? Şu noktayı listenden çıkarsan rotan gezmeye daha uygun olur diyebilir misiniz?

    PLAN :
    30 Mart sabah Üsküp- 5 Nisan Belgrad dönüş uçak bileti aldım.
    *30 Mart ——-Üsküp
    *31 Mart ——-Ohrid (Gece otobüs)
    *01 Nisan——-Budva/Kotor
    *02 Nisan——-Kotor/Budva
    *03 Nisan——-Saraybosna (08.10-15.30 mecburen 1 ve 3 Nisan’da Budva’dan otobüs varmış) Mostar’a da zaman kalmadı 🙂
    *04 Nisan——-Belgrad
    *05 Nisan——–09.15 dönüş.

    İnternet sayfanızı şimdiden kendim için çok faydalı buldum, teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 17 Mart 2016 at 19:23

      Özlem selamlar ve teşekkürler. Öncelikle balkanlar seyahatini ikiye bölmeni tavsiye ederim. Örneğin Ohrid’e gideceksen 2-3 gün kalman gerekiyor. Çünkü bu şehirde tarihi fazla birşey bulunmadığı için hemen hemen herkes Ohrid gölünde yüzmek için burayı tercih ediyor. Eminim ki bu şehri çok seveceksin ve bir gün yetmeyeceği için ileride tekrar gelmek isteyeceksin. O nedenle Ohrid’i sonraya sakla. Ayrıca Ohrid’den Karadağ’a otobüs bulabilir misin emin değilim şahsen. Budva da tamamen deniz turizmine yönelik ve görülecek neredeyse hiçbir yeri yok. Yani buraya da 2-3 günlüğüne giderek Budva plajlarında vakit geçirmen gerek. Aksi halde gitmenin bir manası yok. Kotor çok güzel şehir. Buraya kesin git derdim ama bana sorarsan Karadağ genel olarak çok güzel bir ülke. Başka bir zaman Karadağ’ı ayrıca gezmeni öneririm. Gerçekten 10-15 gün kalınacak harika bir ülke. Ben çok sevmiştim.

      Şöyle bir toparlayacak olursam sana tavsiyem Üsküp – Prizren – Saraybosna – Belgrad şeklinde gezi planını revize et. Ayrıca bana güven ve ileride tekrar balkanlara gitme planları yap 🙂 Şimdiden iyi seyahatler dilerim.

      • Cevap Yaz Alper 05 Nisan 2016 at 21:38

        Merhaba biz Priştine’ye aldık uçak biletini gidiş dönüş olmak üzere. Priştine-Kotor-Saraybosna-Belgrad-Üsküp olarak düşünüyoruz 12 gün uygun mudur bu rota için?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Nisan 2016 at 01:40

          Hatırladığım kadarıyla Priştine-Karadağ arası günde tek otobüs var. Kotor-Saraybosna arası otobüs bulabilirsiniz ancak vizeniz yoksa otobüsün Hırvatistan üzerinden geçip geçmediğini mutlaka sorun. Diğer şehirlerde sorun yaşamazsınız. Plan genel olarak güzel ama mesafeler birbirlerine oldukça uzaklar. Tabi 12 gün için değer bence 🙂 İyi tatiller şimdiden.

          • Alper 06 Nisan 2016 at 15:28

            Teşekkür ederim 🙂

  • Cevap Yaz ogun 24 Mart 2016 at 22:32

    harika tskler

  • Cevap Yaz Hakkı bulut 25 Mart 2016 at 00:53

    çok güzelmiş

  • Cevap Yaz sdcdcdc 25 Mart 2016 at 02:34

    scsdcsdcsdcsdcsdcsdc

  • Cevap Yaz Hekate 31 Mart 2016 at 14:29

    Merhaba,
    Süper yazı, çok teşekkürler:)
    6-7 günlük bir planlama yapıyoruz. İstanbul’dan Üsküp’e. Üsküp – Belgrad, Belgrad – Sarajevo şeklinde taslak bir rota oluşturduk, bu plan dahilinde otobüs-tren gibi konularda sıkıntı yaşar mıyız sizce?
    Bir de dönem olarak ramazan ayına denk gelecek. Sizce gün içinde bir sorunla karşılaşacağımız şehirler, bölgeler olur mu?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 31 Mart 2016 at 15:18

      Selamlar. Bu rota için otobüs bulabilirsiniz, sorun olmaz. Ramazan ayı içerisinde gezmekte sorun oluşturmaz. Kısaca sorunsuz bir gezi sizi bekliyor 🙂 İyi tatiller şimdiden.

      • Cevap Yaz Hekate 31 Mart 2016 at 16:47

        Çok teşekkürler:)

  • Cevap Yaz AHMET TABUR 06 Nisan 2016 at 12:33

    Merhaba Siz Gidiş Dönüş mü aldınız Türkiye ye dönüşü nasıl yaptınız bilgi verebilir misiniz tek yön için sıkıntı demişsiniz ben de gitmeyi düşünüyorum.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Nisan 2016 at 15:39

      Selamlar. Ben tek yön alıyorum her gidişimde. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım 🙂

      • Cevap Yaz Kıvanç 07 Nisan 2016 at 10:47

        Selam gidiş Priştine dönüş için nerden alalım bileti rota için hangisi avantajlı olur Şahin ?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Nisan 2016 at 20:48

          Sırbistan en rahatı. Bosna-Hersek’te olabilir, Makedonya da 🙂

          • Kıvanç 11 Nisan 2016 at 22:49

            Sırbistan en rahatı dediğin için ordan aldık 🙂 14 günümüz var Temmuz ayında nasıl bir rota önerirsin ? teşekkürler

          • Şahin Doğan 12 Nisan 2016 at 19:39

            Zamanınız epey varmış. Ben Karadağ’ı çok sevmiştim. Sırbistan – Bosna-Hersek – Karadağ – Arnavutluk şeklinde bir güzergah belirleyebilirsiniz. Balkanlar biraz zevklere göre değişiyor. Yani deniz/doğa/kültürel neye ağırlık vermek isterseniz size bağlı 🙂

  • Cevap Yaz Gizem 13 Nisan 2016 at 12:42

    Selamlar bizde Belgrad’a 10 günlük bilet aldık gidiş dönüş otel rezervasyonu 2 gün yaptırsak yeterli olur mu?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Nisan 2016 at 19:06

      Selam, evet olur 🙂

      • Cevap Yaz BEYZA 17 Nisan 2016 at 03:36

        Sahin bey merhaba,neredeyse tum yorumlari okudum o kadar blog sitesi gezdimki kafamda deli sorular var suan:) 27-30 tarihleri arasinda kosovaya inicek ve tekrar ordan geri donucez,evet cok kisa tarihler biliyorum ama yogunluktan anca o kadar zaman ayirabiliyoruz:( ve bu kisa zaman diliminde cok kostur kostur degil ama gercekten gorulmeye deger yerleri gezmek istiyoruz.araba da olacak butun gezi boyunca.Bize onerebileceginiz yerler nerelerdir?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 17 Nisan 2016 at 16:57

          Fazla bir seçeneğiniz yok aslında. Kosova’ya iner inmez araç kiralayıp Makedonya-Üsküp’e geçin. Bir gün orayı gezdikten sonra ertesi gün Matka Kanyonun’a gidin (Üsküp’e 18km mesafede). Kanyonun ardından akşama doğru tekrar Kosova’ya geçerek duruma göre Prizren ya da Priştine’yi gezin ve oradan dönüş yapın.

          • Can Tatar 23 Nisan 2016 at 02:56

            Merhaba, çok güzel bir yazı olmuş. Ben de 7-8 günlük bir zaman dilimi kullanarak Saraybosna-Mostar-Ohri-Üsküp şehirlerini gezmek istiyorum. Uçak biletlerini nasıl alsak daha mantıklı olur, gidiş mi yoksa dönüş mü Üsküp? Ve Bosna-Makedonya arası otobüs geçişlerini nasıl yapabilirim? Sürem sizce yeterli mi, eğer yetersiz olduğunu düşünüyorsanız Bosna özelinde bir 6-7 günlük seyahate çevirmeyi düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz acaba?

          • Şahin Doğan 23 Nisan 2016 at 14:18

            Selamlar. Eğer Makedonya’ya sonradan gitme ihtimaliniz varsa 6-7 gün sadece Bosna’yı gezin. Çünkü Bosna-hersek sadece Saraybosna ve Mostar’dan ibaret değil tahmin edebileceğiniz gibi. Jajce, Banja Luka ve Hersek Bölgesi’ni de gezmiş olursunuz böylelikle.

  • Cevap Yaz cihan 23 Nisan 2016 at 11:55

    merhabalar şahin. 8 9 gun ayırabılırız balkanlar ıcın . bireysel gezmeyi seviyorum ama balkanlar için tur daha mı doğru tercih olur.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Nisan 2016 at 14:22

      Bireysel gezmek her zaman daha iyidir. Benim iki gün kaldığım ve buna rağmen gezmeyi bitiremediğim yerde tur kafileleri 2 saat kalıyorlardı sadece 🙂 (örn: Kotor ve Kotor Körfezi).

  • Cevap Yaz oğuz 24 Nisan 2016 at 16:47

    Teşekkürler bilgilendim 🙂

  • Cevap Yaz Can Tatar 26 Nisan 2016 at 00:34

    Saraybosna veya Mostardan Üsküp’e nasıl geçebiliriz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Nisan 2016 at 09:39

      Otobüs bulabilirsiniz ancak günde bir ya da iki sefer olması muhtemel.

      • Cevap Yaz can tatar 30 Nisan 2016 at 12:31

        peki saraybosnadan önce prizren sonra üsküpe geçemez miyiz? çünkü gidiş bilet saraybosna dönüş üsküp. teşekkür ederim

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Nisan 2016 at 13:13

          Geçebilirsiniz elbette. Hatta dönüş Üsküp’tense daha mantıklı olur böylesi.

  • Cevap Yaz murat 26 Nisan 2016 at 12:39

    Şahin bey selamlar ilk yurtdışı deneyimim olucak tek kişiyim balkan turu yapmak istiyorum, lakin yorumlar etkileyici birebir sormak istiyorum hangi uygun temiz güvenilir nerden nereye nasıl yaparım bir kaç cümle ile lütfen yardımcı olurmusun görülmesi gereken değer dediğinzi yerler ile ilgili..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Nisan 2016 at 13:19

      Merhaba. Bu konuda çok detaylı iki yazım bulunuyor. Gezilecek yerlerle ilgili onları okuyabilirsiniz. Ayrıca yurtdışını gezmek ile Türkiye’de bir yeri gezme arasında hiçbir fark yok 🙂 İngilizce biliyorsanız rahatlıkla gezebilirsiniz.

  • Cevap Yaz Özlem evrim 27 Nisan 2016 at 10:11

    Öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler. Saraybosnaya zorunlu bir gezinimiz olacak 🙂 Oradan İtalya’ya geçmek istiyoruz ama ne aktarmasız uçak ne de tren vs. var. Dubrovnik’ten feribotla geçiş yaptınız mı hiç? İtalya ya geçiş konusunda bir bilginiz var mı?

    Şİmdiden teşekkürler…

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 27 Nisan 2016 at 11:34

      Selamlar. Saraybosna’dan İtalya’ya geçmedim ve feribot kullanmadım 🙂 Ancak Zagreb’e geçersen oradan mutlaka İtalya’ya otobüs/tren/uçak bulabilirsin. Ama Google’da trenin 14 saat sürdüğü yazıyor.

  • Cevap Yaz ACŞ 30 Nisan 2016 at 12:12

    Merhabalar, 18-25 Haziran tarihlerinde gidiş ve dönüş olmak üzere bosnaya uçak bileti aldık. Yazınızı okuduktan sonra yalnızca bosnayla sınırlı kalmama isteği doğdu. Dönüşte bosnadan olacağı için bir problem olur mu? Tavsiyelerde bulunur musuuz. Teşekkürler.

  • Cevap Yaz Deva 02 Mayıs 2016 at 04:08

    merhaba Temmuzda 14 gün gidiş dönüş Belgrad’a bileti aldık. Sırbistan Bosna Karadağı gezecek olsak yeterli olur mu gün olarak ? makedonya kosovayıda eklersek abartmış mı oluruz? Teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 02 Mayıs 2016 at 09:49

      Merhaba. Sırbistan – Bosna – Karadağ yeterlidir 15 gün için. Fazlasına gerek yok bence. Acele etmeden, yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara gezersiniz.

  • Cevap Yaz emrah 05 Mayıs 2016 at 11:41

    merhabalar bizde 4 kişi balkanlar turu yapmayı dusunuyoruz. 8 gecemiz var ve sarabosna baslayıp orada sonlanıyor.
    1 gece saraybosna
    1 gece dubrovnik
    1 gece budva
    1 gece ohrid
    1 gece üsküp
    1 gece selanık
    1 gece sofya
    1 gece belgrad olarak planladık saraybosnadan arac kıralamayı dusunuyoruz.
    sizden de oneri almak istedim surayı cıkarıp burayı ekleyın dedıgınız bısey varmı priştina ve tirani ekleyip selanık sofyayı cıkarabılırız.
    vize sorunumuz yok
    sizden bir plan yardımı istiyorum.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 05 Mayıs 2016 at 18:22

      Tiran ve Priştine’de görülecek pek bir şey yok. Gitmeye değmez bence. Ayrıca neden her gün farklı bir şehri gezme ihtiyacı duydunuz? Gezdiğiniz yerlerden bir şey anlamayacağınız gibi, yeri gelecek günün yarısı yolda geçecek ve isteseniz de gezemeyeceksiniz. Bence 8 gün için 4 şehir gezin sadece.

  • Cevap Yaz Serkan 09 Mayıs 2016 at 13:36

    Merhaba Şahin Bey.Biz arkadaşlarla 4-5 günlük bir bosna hersek seyahati yapmak istiyoruz yalnız aklımıza takılan bi soru var.Acaba 2 gün bosna herseğe ayırıp diğer 2-3 gün de başka bir ülkeye belgrad gibi ya da karadağ gibi bi ülkeye geçip gezip dönüşü o ülkeden mi yapsak ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Mayıs 2016 at 10:41

      Selam Serkan. Gezmeyi seven kişilerseniz 4-5 gün Bosna-Hersek’te kalın. Diğer ülkelere başka zaman tekrar gidersiniz. Sonuçta balkan ülkeleri yakın ve her zaman ucuz bilet bulabilirsiniz. Ama gitmişken farklı bir yer daha görelim derseniz, Saraybosna-Mostar-Belgrad şeklinde gezi planı yapabilirsiniz.

  • Cevap Yaz burak ugurlu 18 Mayıs 2016 at 23:46

    Sahin yazılar cok guzel olmuş maasallah. Şimdi sen gezmiş görmüşsün. Ramazan bayramınla kız arkadasımla belgrad dusunuyoruz fakat gıtmışken bir sehir daha yapsak mı ? yapmasak mı ? karar veremedık.. ne dersın ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Mayıs 2016 at 19:44

      Ramazan Bayramı 9 günlük tatil olursa sadece Belgrad yavan kalır sanırım. Kaç günlük bir seyahat düşünüyorsunuz? 1-2-3 gün ise sadece Belgrad uygundur, en az 4 gün ise 2 gün Belgrad, 2 gün başka bir şekilde yapılabilir.

      • Cevap Yaz merve 20 Mayıs 2016 at 13:13

        merhabalar bizde üsküp mü saraybosna mı belgrad mı başlangıç olsun karar veremedik vizemiz yok ancak belgrad, üsküp, saraybosna, kotor,prizren, podgorica olarak gezmek istiyoruz 7 gün 6 gece zaman diliminde rota nasıl olmalıdır? kalacak yerleri nasıl ayarlamalıyız? ben ve ablam olarak seyahat edecceğiz.

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 20 Mayıs 2016 at 13:30

          Ben 9 günde sadece Belgrad, Saraybosna, Prizren ve Üsküp’ü gezebilmiştim. Daha fazlası zor ve çok yorucu olur. Benimki gibi gezebilirsiniz.

  • Cevap Yaz hatice 20 Mayıs 2016 at 15:49

    merhaba şahin bey, araba ve bir bebek ile istanbul-üsküp (1 gece) – priştine (1 gece) – saraybosna (2 gece) şeklinde bir plan yaptık. dönüşte mostar-dubrovnik- kotor (budva da olabilir)- ohrid görmek istiyoruz. araya işkodra-tiran eklemeli miyiz? arnavutluk biraz problemli diye duymuştum, sorun yaşar mıyız? dönüş yolu boyunca max 2-3 gece konaklayabiliriz. bize nasıl bir rota tavsiye edersiniz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 20 Mayıs 2016 at 15:54

      Merhaba. Belirttiğiniz şehirler birbirlerine çok uzaklar. Ayrıca balkanlarda öyle 120 ile basıp gideceğiniz otobanlar yok. Her yer dağlık. Bu nedenle özellikle bebekle yola çıkmanızı tavsiye etmiyorum.

  • Cevap Yaz Nizamettin AKSU 25 Mayıs 2016 at 12:54

    Şahin Bey Merhaba, Dün biraz gezi rotası çıkartmaya çalıştım. Kiralık araba ile aşağıda yazdığım rota ile balkan turu (benimkisi balayı) yanımızda 1 arkadaş hanımıyla ve çocuğuyla olacak. Kiraladığımız arabayı mecburen geriye dönüp bırakmamız gerekiyor çünkü 350-400 Euro Civarında ücret talep ediyorlar bunuda vermek istemiyoruz. Yani yuvarlak çizeceğiz mecbur. Kosavaya gruptan bir kişi giremiyor tr vadandaşı olmadığı için vize istiyormuş bizde üsküpten başlayıp arnavutluk tarafından dönüp üsküpe tekrar dönmeyi planlıyoruz. Rotamız aşağıdaki gibidir. Yorumlarsanız çok memnun olurum.

    17.10.2016 PEGASUS SABAH UÇAĞI İLE ÜSKÜPE UÇUŞ ve AKŞAMA KADAR ÜSKÜBÜ GEZME
    AKŞAM ÜZERİ OHRİDE YOLCULUK – GECE OHRİD NEHRİ KENARINDA KONAKLAMA

    18.10.2016 OHRİD BÖLGESİNİ TAM GÜN GEZME
    AKŞAM ÜZERİ ARNAVUTLUK TİRAN’A YOLCULUK

    19.10.2016
    TİRAN BÖLGESİNİ GEZME VE GEZEREK KARADAĞ (KOTORA VEYA BUDVA’YA YOLCULUK)

    20.10.2016
    KOTOR VE BUDVA BÖLGELERİNİ GEZME
    AKŞAM ÜZERİ MOSTAR KÖPRÜSÜ ÜZERİNDEN SARAY-BOSNAYA HARAKET GECE SARAY BOSNADA KONAKLAMA

    21.10.2016
    TAM GÜN SARAY BOSNA GEZİSİ VE GECE SARAY BOSNADA KONAKLAMA

    22.10.2016
    SABAH ERKENDEN OTELDEN AYRILMA VE BELGRADA HARAKET – GECE BELGRADDA KONAKLAMA

    23.10.2016
    BELGRAD TAM GÜN GEZME ve AKŞAM NİŞ’E HARAKET ve NİŞTE KONAKLAMA

    24.10.2016
    NİŞTEN ÜSKÜP HAVALİMANINA DÖNÜŞ ARAÇ İADE ve İSTANBULA DÖNÜŞ

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Mayıs 2016 at 10:42

      Merhaba. Öncelikle şimdiden iyi tatiller diliyorum ancak gezi programınız bana oldukça yoğun geldi. Gittiğiniz şehirlerde bir şey kaçırmamak adına bence her şehirde 2 gün kalacakmış gibi plan yapın. Bu haliyle hem yorulur, hem de gezdiğinizden hiçbir şey anlamazsınız. Tatilin çoğu arabada, şehirler arası yolculukta geçer. Ayrıca Üsküp’e iner inmez anında araç kiralayabileceğinizi düşünmeyin. Bloga gelen yorumlardan gördüğüm kadarıyla 4-5 saat sürebiliyormuş aracın teslim edilmesi. Bunun dışında pasaport kontrolleri, yolda yaşayacağınız sorunlar vs. derken tam bir işkence haline dönüşebilir tatiliniz.

      • Cevap Yaz Nizamettin AKSU 10 Haziran 2016 at 14:18

        Teşekkür ediyorum, yalnız şöyle bir durum var, arabayı geri bırakmamız için geriye dönmemiz gerekiyor bende madem geriye döneceğiz yuvarlakta çizeriz diyorum. Sizin dediğinizi ben bulgaristan seyahatimde yaptım. Her gecem başka otelde başka şehirde idi, sabah kalkıp kahvaltı hazırlanması diğer şehre gitmesi derken ikindi oluyordu zaten, gezecek zaman kalmıyor ertesi gün yine başka şehir. Tatili çok çok uzun birşey yapamıycaz malasef, 1 hafta 8 gün maks 9 gün olarak izin alabilirim diye düşünüyorum. Bu durumda ne tavsiye edersiniz? Kosova hariç düşünürsek nasıl değerlendirelim bu zamanımızı? Teşekkürler.

  • Cevap Yaz Mehmet 30 Mayıs 2016 at 02:06

    Merhaba. Eylül ayında balayı için Balkanlar yapmayı düşünüyoruz 5-6 günlük. Hem sıkıntı yasamayalım hem romantik bir tatil olsun diye tek ülkede gezelim dedik.Belgrad 2 gün Novi Sad 2 gün Subotica 1 gün Belgrad rotasını kullanmak mantıklı geliyor bana. Sizce rotam mantıklı mı? Alternatif rota tavsiye edebilir misiniz? Balayı için uygun mu?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Mayıs 2016 at 21:03

      Selam Mehmet. Balayından tam olarak beklentin nedir? Neticede Sırbistan bir Fransa, İtalya ya da İspanya değil. Dünyaca ünlü gezilecek noktaları ya da şehirleri yok. Kendi halinde bir ülke. Bunu bilerek gitmeni öneririm.

  • Cevap Yaz leyla 01 Haziran 2016 at 08:39

    merhaba Şahin Bey,
    yorumlarda Tiran ‘dan Beldrad ‘a geçenler olduğunu okudum ancak nasıl geçtiklerini (tren? otobüs ?) öğrenemedim. Acaba sizde güncel bilgi bulunuyor mu?

    çok teşekkürler yardımlarınız için şimdiden

    Leyla

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Haziran 2016 at 09:05

      Merhaba. Maalesef Tiran-Belgrad otobüsünün olup olmadığı ve güncel saatleri hakkında bilgim yok.

  • Cevap Yaz Gökay 01 Haziran 2016 at 12:52

    Şahin Bey Merhaba
    Temmuz ayında Sırbistan Bosna Hersek gezi planımızda Sırbistandan araç kiralayıp Saraybosnaya geçmeyi planlıyoruz,aracımızın rezervasyonunu online olarak yaptık,
    2016 yılında ehliyetlerde bir değişikliğe gidilmiş ve bir çok kişi Eski Türk ehliyetlerimizle yurtdışında sorun yaşayacağımızı söylüyor,özelikle polis kontrollerinde ve sınır geçişlerinde
    konu ile ilgili bilginiz var mı yada forumdaki arkadaşlarda bilgisi olan var ise paylaşabilirseniz çok sevinirim

  • Cevap Yaz Pinar 03 Haziran 2016 at 00:10

    Merhaba benim sormak istediğim Karadağ dan bosna ya Hırvatistan üzeri olmadan bir geçiş varmı acaba?

  • Cevap Yaz Gülru 06 Haziran 2016 at 11:02

    Merhaba, öncelikle yazılarınız Balkan seyahati için oldukça faydalı. Daha önce benzer bir soru sorulmuş ama benim de kafama takılan birkaç şey vardı. Biz 4 gün belgrad,4 gün Karadağ-Kotor ve Budva olmak üzere bir gezi planladık. Yani dönüş biletimiz Podgorica’dan. Belgrad’dan Podgorica’ya trenle gecmeyi düşündük ama Serbian Railways’den online bilet satın alamadık. Yani bu kısmı oraya gidince halletmemiz gerekebilir. Bu durumda pasaport kontrolünde bize Sırbistan’ı nasıl terkedeceksiniz diye soun çıkartırlar mı? Ya da sizin bildiğiniz Belgrad’dan Podgorica ya da direk Kotor’a online bilet satın alabileceğimiz bir site ya da bir otobüs firması filan var mı? Otel rezervasyonlarımız filan var bu arada ama daha önceden aldığımız bir schengen vizemiz yok.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Haziran 2016 at 16:26

      Merhaba. Balkanlarda internet üzerinden otobüs/tren bileti almanız neredeyse imkansız. Bunu görevliler de biliyorlardır. Bu nedenle dert etmenize gerek yok. Elinizde bir seyahat planı, otel rezervasyonları ve dönüş biletiniz olsun yeterlidir.

      • Cevap Yaz Gülru 07 Haziran 2016 at 13:30

        Çok teşekkürler.

  • Cevap Yaz ülkü 07 Haziran 2016 at 11:34

    Yazınız için teşekkürler.Bende bu sene turla balkanlara gitmeyi düşünüyorum gidilecek yerler buralarmış: Sofya – Üsküp – Kalkandelen – Prizren – Priştine – Saraybosna – Mostar – Blagay – Poçitelli –– Kotor – Budva – İşkodra – Tiran – Ohrid –Manastır – Selanik – Kavala – İskeçe) Sizce değer mi? Bir de 8 gündüz 7 gece olacak tur.Kısa zamanda buralar gezilebilir mi?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Haziran 2016 at 12:10

      Yuh! Nasıl gezilmez sorusunun cevabı olmuş bu resmen. Katılmayın böyle 10-20 tane şehir gezdirip göz boyayan turlara. Hiçbir şey anlamazsınız gezdiğinizden. Paranıza yazık valla.

  • Cevap Yaz bilal 16 Haziran 2016 at 18:14

    hocam merhabalar yazınız için teşekkürler benim ufak bir balkan turu planım var budapeşte-dubrovnik-kotor-saraybosna-belgrad şeklinde acaba bu şehirler arasındaki ulaşım için ne gibi tavsiyeleriniz var rezervasyon yapabileceğim bir site varmı ? birde 1 hafta da gezilebilirmi bu şehirler tekrardan teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 16 Haziran 2016 at 23:32

      Selam Bilal. 1 haftada elbette gezebilirsin ancak hiç tavsiye etmem. Sadece Budapeşte’de 3 gün, Belgrad, Saraybosna ve Kotor’da 2’şer gün kalmanı öneririm. Gittiğin zaman keyfini sürebilmen için böylesi daha iyi olur emin ol 🙂

  • Cevap Yaz Ahmet 21 Haziran 2016 at 12:36

    önümüzdeki hafta 8 gün balkan turu planlamıştım sizin yazınızı okuyana kadar, ama okuduktan sonra her şey değişti 🙂 soru cevaplar da bana yol gösterdi aslında ama ben de aklımdakileri sormak istiyorum, yardımınız için de şimdiden teşekkürler…

    1. hızlı gezdiğimi ve otobüs veye otostop ile gideceğimi düşünürsek 8 günde buraları dolaşabilir miyim ?
    üsküp-ohrid-elbasan-tiran-podgorica-budva-kotor-saraybosna (gezdiğim için uğramayabilirim)-belgrad-niş-novi pazar-priştine-prizren-üsküp
    2. bunlardan 1 günü de budva’da denize girebilir miyim ?
    3. sınırlardan gece geçiş var mıdır?
    4. şuna dikkat etmen gerekir yada bunu yapmadan gelme dediğin bişey var mıdır?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 21 Haziran 2016 at 14:29

      8 günde bu kadar şehir gezmek mümkün değil. Öncelikle her şehirde mutlaka 1 gece konaklaman gerekir. Ertesi gün yapacağın 5-6 saatlik yolculukları da hesaba katarsan neredeyse hiçbir şey görmeden dönmüş olursun. Tavsiyem 8 günde sadece 4 şehir gezmen veya sadece o ülke içerisinde önemli olan şehirleri gezmen yönünde olacaktır.

      • Cevap Yaz Car Clup 24 Haziran 2016 at 21:20

        hocam teşekkürler bilgiler için

    • Cevap Yaz Ahmet 26 Haziran 2016 at 17:22

      bazılarını söylemini dikkate alarak eliyorum, sadece merak ettiğim şudur sınırlardan gece geçişler var mıdır? otostop çok kullanılır mı ? yani gideceğim yere otostop yaparak gidebilir miyim ?

      • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Haziran 2016 at 18:31

        Gece geçişler var elbette. Otostop ise oldukça yaygın balkan ülkelerinde. Sorun yaşamazsın bu konularda

  • Cevap Yaz 2abi 23 Haziran 2016 at 10:47

    Güzel bir yazı olmuş dostum, sıkılmadan okudum 🙂 Sana sormak istediğim bir soru var ben arkadaşımla önce Üsküp’ e uçup orada 2 gün kalıp daha sonra araba kiralayarak, Karadağ’ı gezmek istiyorum herhangi bir sorunla karşılaşabilirmiyim

  • Cevap Yaz Fatih 23 Haziran 2016 at 13:28

    Merhabalar Şahin Bey,
    Öncelikle güzel yazınız için teşekkür ederim. Balkanlara gidecekler için iyi bir kaynak olmuş. Ayrıca herkese zaman ayırıp cevap verme nezaketinizi takdir ediyorum. Biz de 3 kişi bu yaz Balkanlar gezisi planlayıp gidiş dönüş Tiran uşak biletimizi aldık. Daha önce Bosna ve Sırbistan’ı gezdiğimiz için şöyle bir rota çıkardım:
    1. 15 temmuz İstanbul -Tiran( burada konaklama yapmayıp hemen Ohrid’e geçmeyi düşünüyorum-uçak 15.00’de Tiranda olacak.)
    2. 15temmuz-16 temmuz Ohrid 2 gece( Buradan 1 gün Bittola olabilir)
    3. 17 temmuz Üsküp 1 gece
    4. 18 temmuzda Prizrende olacağım ve sıkıntı burada başlıyor. Prizrenden gece 23.00’de Kotor’a otobüs olduğunu okudum. Eğer o saatte otobüs varsa sabah Kotor’da olacağımdan konaklamaya gerek yok. Ancak otobüs konusunda net bir şey olmadığından sıkıntı yaşıyorum planlamada. Prizrenden Kotor’a ulaşım konusunda bilginiz ve tavsiyeniz var mı acaba?
    5. 19-20 temmuz 2 gece Kotor
    6. 21-22 temmuz 2 gece Budva
    7.23 temmuz 1 gece Tiran
    8. 24 temmuz Tirandan dönüş

    Prizrendeki belirsizlikten dolayı 18 temmuzda otel rezervasyonu yapamadım. Diğer günler için rezervasyaonlarım tamam. Prizren konusunda tavsiyeleriniz nedir, otobüs bulabilir miyim Kotor’a? Ne zamandır otobüsler ve ne kadar sürer? Bir de Üsküp’ten oraya bavullarla gideceğiz, bavulları emanet yeri bulabilir miyiz otogarda osıkıntımız var.
    Rota hakkında tavsiyeniz varsa eklenecek veya çıkarılacak tavsiyelerinizi bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler…

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Haziran 2016 at 13:48

      Selam Fatih. Tiran’dan Ohrid’e otobüs bulabileceğini sanmıyorum. Geçen sene Elbasan-Ohrid arası günde tek sefer otobüs vardı. 15 Temmuz’da Ohrid’e geçemeyecekmişsin gibi plan yap istersen. Üsküp’e gitmişken Matka Kanyon’una gitmek olmaz. Yarım gün oraya ayırabilirsin. Prizren-Kotor arası otobüs internette var diye gözüküyor olabilir ancak ona güvenme. Güncel olmama ihtimali oldukça yüksek. Budva-Tiran arası ise otobüs yok. Ne yalan söyleyeyim zor bir rota yapmışsın. Kendine alternatif bir plan daha hazırlamanı öneririm. İyi seyahatler.

      • Cevap Yaz Fatih 23 Haziran 2016 at 14:30

        İlgin ve bu kadar çabuk yardımcı olduğun için teşekkür ederim. Uçak biletini aldığım için Tiran varış olacak mecburen. Peki bir alternatif önerin var mı acaba? Nasıl bir yol izleyeyim?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Haziran 2016 at 15:10

          Ben Karadağ’da 12 gün geçirmiştim, Arnavutluk’ta ise 8 gün. Yani yapacak pek çok şey bulabilirsin bu iki ülke için. Bence kendini kasma, bu iki ülkenin tadını çıkar 🙂 Gittiğim yerleri blogdan okuyabilirsin.

  • Cevap Yaz Aykut 24 Haziran 2016 at 06:27

    Selam oncelikle cok faydali bir yazi olmus ellerine saglik. 11 temmuz belgrad giris 17 temmuz saraybosna donus seklinde bir plan hazirladim isttan kiz arkadasimla. Tek yon bilette belgradda sikinti yasarmiyim acaba???
    Tesekkur ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 24 Haziran 2016 at 09:15

      Selam Aykut. Hayır, yaşamazsın. Yanına hangi ülkeden döneceksen onun biletini + otel rezervasyonlarını al yeterlidir.

  • Cevap Yaz Oğuz 24 Haziran 2016 at 18:55

    Hocam merhabalar yazınızı dikkatle okudum ellerinize sağlık 🙂
    Şunu sormak istiyorum gezi yazınızdan aklımda kalan otobüslerin sıkıntısı oldu açıkçası. Kız arkadaşımla birlikte gideceğimiz için ilk yurt dışı deneyimimiz yollarda harap olsun istemiyoruz. Bu gezinizden sonra geçen zamanda otobüs,yollar gibi sıkıntılar biraz olsun düzelmiş olabilir mi ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 24 Haziran 2016 at 21:10

      Otobüsler ve yollar hala aynıdır. Balkan ülkeleri ekonomik açıdan hızlı büyeyen bir ekonomiye sahip değiller. Bu nedenle oralara her şey çok geç gidiyor.

  • Cevap Yaz Temel 26 Haziran 2016 at 13:35

    Güzel bir bilgilendirme teşekkürler..

  • Cevap Yaz büşra 27 Haziran 2016 at 11:35

    Merhaba,
    Yazınız için çok teşekkürler. Konaklama hakkında bir şey danımak istiyorum (sorulduysa kusuruma bakmayın yorumların bir kısmını okudum ama maşallah pek çoklar :)). Kalıcağımız yerlerde konaklama için rezervasyon yaptırmayı düşünüyorum ancak Balkanlardaki ulaşım ağından dolayı hangi gün nerede olacağımız pek belli olmayabilir sanırsam. Rezervasyonlar en iyi şartlarda iki gün önce iptal edilebilir gözüküyor. Önerebileceğiniz br şey var mı?

    Teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 27 Haziran 2016 at 12:12

      Selam Büşra. Bir gece önceden rezervasyon yapabilirsin her şehir için. Yani Üsküp’e gittin, ertesi gün Belgrad’a gideceksen Üsküp’teyken rezervasyon yapman daha iyi olur. Ben hep o şekilde yapmıştım 🙂

  • Cevap Yaz Fatih Mr 30 Haziran 2016 at 05:32

    Şahin bey merhabalar. Sitenizi sürekli takip eden birisiyim öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Biz kız arkadaşım ile 27 günlük (oldukça geniş) vir balkan turu planladık. Rotamız ise şu şekilde;
    İstanbul>Priştine iniş oradan direk Prizren geçeceğiz.

    Kosova:
    Prizren (1)

    Makedonya:
    Ohrid (2)
    Manastır/Bitola (2)
    Matka Kanyonu
    Üsküp (2)

    Sırbistan:
    Niş (2)
    Belgrad (2)
    Novi Sad (1)

    Karadağ:
    Budva (2)
    Kotor (2)

    Bosna-Hersek:
    Mostar (1)
    Saraybosna (6)

    Bu şekilde rotamız var, biraz uzun bir yazı oldu kusura bakmayın. Sizede 3 sorum olacak;
    1) Balkan ülkelerinde para taşıma olayı nasıl halledilir. Türk bankası var mı kullanabileceğimiz yoksa üstümüzde mi taşımamız gerekecek ?
    2) Sırbistan’dan direk Karadağ’a otobusler hakkında bilginiz var mı. İnternette görünüyor fakat gerçekte de olmayabilir o otobusler. Bosna-Hersek üzerinden mi geçmemiz gerekiyor yoksa direk var mı otobüs?
    3) Son olarakda, Ağustos ayında gittiğimiz için Karadağ hostel fiyatları çok tuzlu geldi. Orada çadır alabileceğimiz yerler var mı Budva ve Kotor’da yoksa paşa paşa hostel’e para mı vereceğiz?

    Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim✋

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 30 Haziran 2016 at 09:23

      Selam Fatih. Güzel bir plan yapmışsın öncelikle. Bitola için 2 gün fazla bir süre. Saraybosna’da ise 6 gün kalma sebebin ziyaret falan mı olacak? Yoksa o da bir hayli fazla.
      1- Balkanlarda Türk banka ATM’leri vardır mutlaka ancak ben her zaman harcayacağım tüm parayı yanımda götürüyorum. Biraz dikkatliysen sorun yaşamazsınız.
      2- Sırbistan’dan Karadağ’a otobüs vardır ancak Hırvatistan üzerinden geçip geçmeyeceği önemli bir sorun. Bunu mutlaka sorman gerekir. Ancak genel anlamda otobüs bulabileceğinizi, en kötü ihtimal bir şekilde Karadağ’a geçebileceğinizi düşünüyorum.
      3- Karadağ’ın deniz turizmiyle ünlü yerleri Kotor ve Budva’nın bizim Antalya taraflarından çok bir farkı yok. Yani örneğin Antalya’nın turist kapasitesi 100 kişi ise, Karadağ’ın bu şehirleri de tam kapasite turist ağırlıyorlar ve genellikle Rus turistler oluyor bu kişiler. O nedenle fiyatlar çok normal. Balkan ülkelerinde çadır kurmak biraz zor olabilir, internette bunun yasal olmadığını okumuştum zaten.

      • Cevap Yaz Fatih Mr 30 Haziran 2016 at 19:07

        Süremiz uzun olduğu için ek olarak nerelere gidilir diye karar veremedik. Saraybosna’da uzun kalmamızın sebebide Rotanın Gün ve Maddiyat ortantılı olarak ekleyebilecek daha birşey bulamadık. Bu yüzden 3 gün düşündüğümüz Soraybosnaya +3 gün daha elimizde kaldı. Onu da çevre şehirlerini Visegrod ve Srebrenista’yı günübirlik olarak görmeyi planladık. Bosna’yı biraz daha fazla seviyoruz biraz da bunun etkisi var tabi. Kotor’da Kotor kalesi civarında kuranlar varmış bize öyle yapmayı deneyeceğiz bakalım. Teşekkür ederim cevapladığınız içinde ✋

  • Cevap Yaz Mehmet 01 Temmuz 2016 at 10:10

    Yaptığınız bilgilendirmeler için teşekkür ediyorum çok işime yaradı. Benim sormak istediğim Saraybosnaya 15 Eylül gidiş 20 Eylül dönüş olacak şekilde bir ziyaret düşünüyorum. Havalimanından araç kiralayarak gezmek planındayım. Saraybosna ve Karadağ için bir gezi planı oluşturmak istiyorum sence kaç gün hangi şehirde konaklamalıyım.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 01 Temmuz 2016 at 11:06

      5 gün kısa bir süreymiş aslında. 2 gün Saraybosna, yarım gün Mostar, 1’er gün Budva ve Kotor olabilir. Tabi havalimanından aracı kiralar kiralamaz direk Budva’ya gidersen daha iyi olur.

  • Cevap Yaz onur can 01 Temmuz 2016 at 18:37

    ortalama ne kadar bir bütceyle gitmemiz gerekiyor 14 günlük bir tatil için…sadece vizesiz yerleri dolaşmak istiyoruz

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 02 Temmuz 2016 at 08:58

      Çok değişken bir konu bütçe meselesi. Konaklama dahil günlük ortalama 100 TL diyeyim. Ama bu rakamı daha aşağıya çekmek mümkün tabi.

  • Cevap Yaz onur can 01 Temmuz 2016 at 18:40

    bu arada selam vermeyi bile unuttum, heycandan. blog cok acıklıyıcı olmuş. teşekkürler

  • Cevap Yaz Kaan 02 Temmuz 2016 at 02:21

    İyi akşamlar . Balkanlar hakkındaki paylaşımlarınızın hepsini inceledim ve seyahatim konusunda oldukça yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim . Benim sorum şu olacaktı 15 günlük seyahat planımda şu şekilde şehirleri sıraladım ;
    GİDİŞ – TİRAN
    Makedonya – Üsküp, Ohrid, Bitola
    KOSOVA
    Sırbistan – Belgrad ,Niş, Novi Sad
    Bosna hersek – Saraybosna – Mostar
    DÖNÜŞ – Saraybosna
    fakat nerede kaç gün kalma konusunda karar veremedim . Şu şehirde şu kadar süre yeter ya da günü birlik gidebileceğim yerleri ve tavsiye etmek istediğiniz şehirler varsa fikirlerinizi belirtirseniz ve belirtiğim şehirler arasında ulaşımın zor olduğu yerler varsa belirtirseniz çok yardımcı olursunuz .

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 02 Temmuz 2016 at 09:03

      Selam Kaan. Tiran’da görülecek bir yer yok. Varır varmaz bir gece konaklayıp ertesi gün şehir değiştirebilirsin. Üsküp 2 gün, Ohrid sana bağlı (1-5 gün), Bitola günübirlik, Prizren-Priştine 1’er gün yeterlidir, Belgrad 1 buçuk gün, Niş 1, Novi Sad 1, Saraybosna 1 buçuk, Mostar yarım gün şeklinde.

      • Cevap Yaz Kaan 07 Temmuz 2016 at 01:51

        Çok teşekkür ederim . Planlarımdan Kosova’yı ve Niş şehrini çıkardım rotamı ;
        GİDİŞ – Üsküp
        Makedonya – Ohrid, Bitola
        Arnavutluk – Tiran
        Karadağ – Kotor ve Budva
        Bosna hersek – Mostar – Saraybosna
        Sırbistan – Novi Sad
        Dönüş – Belgrad
        şeklinde düzenledim . Acaba Niş şehrini ve Kosava’yı çıkarıp rotamı bu şekilde planlamam uygun olmuş mu ve hangi şehirler arasında ulaşım bakımından sıkıntı yaşabilirim ?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Temmuz 2016 at 04:11

          Tiran’dan Kotor/Budva’ya otobüs yoktu. Onun haricinde sıkıntı çekmezsin 🙂 Plan genel olarak güzel. Araya Niş’i de sıkıştırabilirsin belki.

          • Kaan 25 Temmuz 2016 at 17:08

            Meraba yine ben 🙂 Aklıma takılan bir soru var konaklamaya para harcamak istemiyorum o yüzden couchsurfingten yerler arıyorum ve bulamadığım yerlerde yanımda uyku tulumu alıp götürmeyi planlıyorum uygun yerlerde uyuyabilmek için (hava alanı , parklar vs.) acaba güvenli mi ?

  • Cevap Yaz cenk 05 Temmuz 2016 at 06:18

    ya kardeş sen ne anlatmışsn böyle ya¿ uzgunum ama gezi ruhunu zerre yakalayamamışsın.. herşeye çile gözüyle bakıp hep olumsuz konuşmuşsun.. balkanları anlatıyorsun balkan muharebelerini değil.

  • Cevap Yaz Cladiou 05 Temmuz 2016 at 20:34

    Harika bir çalışma olmuş birde harita üzerinde çizim yapılsa daha harika olurmuş.

  • Cevap Yaz mehmet 08 Temmuz 2016 at 00:09

    Selamlar,
    Ben de çok teşekkür ederim izlenimlerinizi paylaştığınız için..
    Biz 3 ağustos podgoricadan başlayıp, 16 ağustosta üsküpte bitireceğimiz bir plan yaptık sevgilimle.
    Airbnb benzeri siteleri kullanarak konaklamayı ayrlamayı düşünüyoruz.
    Sizce şimdiden, yani tura başlamadan önce her şehir için konaklamayı ayarlamalıyız mı ?
    Yoksa yolda bir iki gün öncesinden ayarlayarak ilerleyebilir miyiz ? Önceden ayarlarsak kafamız rahat olur, yolda karar verirsek de bazı hoşumuza giden şehirlerde daha fazla kalabiliriz.

    Ne dersiniz ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 08 Temmuz 2016 at 04:06

      Ben hep 1-2 gün öncesinde ayarlıyordum. Ancak Airbnb’de odaların dolma ihtimali olabilir. Böyle bir durumda hostel vb. yerlerde konaklayabileceğinizi ya da biraz daha pahalı yerlerde kalabilecek durumdaysanız 1-2 gün kala rezervasyon yapmak daha mantıklı bence.

  • Cevap Yaz gökçe 08 Temmuz 2016 at 20:19

    Merhabalar öncellikle yazınız için teşekkürler 🙂 Ağustos ayında, 20 gün gibi geniş bir vakitte balkan turu yapmayı düşünüyorum. Ucuz olduğu için uçak biletini Budapeşte’ye aldım. İlk olarak ordan Belgrad’a geçmeyi düşünüyorum. Yunanistan üstünden otobüsle dönmeyi planladığım için dönüş biletim yok, ayrıca hostel rezervasyonlarını da en erken 1-2 gün önceden yapmayı düşünüyorum. Yeşil pasaport sahibiyim. Sırbistan’a girerken sorun yaşar mıyım?
    Bir de bir başka sorum olacaktı cevaplarsanız çok sevinirim 🙂 Hırvatistan’da nereleri gezip görmeyi tavsiye edersiniz?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Temmuz 2016 at 14:59

      Selam Gökçe. Sırbistan’a girerken sorun yaşamazsın. Hırvatistan’da ise Split ve Dubrovnik’e uğramalısın mutlaka.

      • Cevap Yaz gökçe 13 Temmuz 2016 at 02:05

        Tesekkur ederim 🙂 rotam hakkında fikirlerinizi soylersiniz süper olur. İlk aşamada şöyle bi şey dusunmustum:
        Belgrad–mostar–saraybosna–zagreb–split–dubrovnik–kotor–budva–ulcinj–üsküp–ohrid
        Fakat karadagdan makedonyaya geçiş zormus sanirim. Şöyle yapmak daha mi mantıklı:
        Zagreb–split–dubrovnik–kotor–budva–mostar–saraybosna–belgrad–üsküp–ohrid
        Makedonyadan(Üsküp ya da Ohrid) Yunanistana ulaşım rahat mi fikriniz var mi?
        Cook uzun oldu 🙁 çok teşekkürler tekrardan

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Temmuz 2016 at 09:21

          2. plan daha mantıklı geldi bana. Ohrid’den tur otobüsleri vardı Atina’ya. Üsküp’ten ise aynı şekilde otobüs bulabilirsin. Ama günde 1-2 seferleri olacaktır.

          • gokce 14 Temmuz 2016 at 02:11

            Tesekkur ettim. Her turlu zor bi rota galiba :/

  • Cevap Yaz deniz 11 Temmuz 2016 at 01:44

    merhaba şahin abi yazını okudum çok beğendim ve takipteyim sizi. ağustosun 8 inde ben ve bir arkadaşım sırbistan belgrad başlangıçlı , makedonya üsküp bitişli 13 günlük bir tatil yapmayı düşünüyoruz.(8ağustos 21 ağustos) yaşımız 20. pek bir yerleri gezemedik. ilk olarak nasıl bir yol izlemeliyiz ? ve kesinlikle hangi şehirleri gezmeliyiz ?
    ikinci olarak ne kadar bir bütçeyle gitmeliyiz ?
    son olarakta araba kiralamayı düşünüyoruz . araba kiralarken sınır ötesine götürmemizde sakıncası var mı ve 20 yaşında olduğumz için ekstra ücret alıyorlar m? (ehliyet mevcut) abi yardımcı olrsan seviniriz.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 11 Temmuz 2016 at 09:21

      Selam Deniz. Belgrad – Novi Sad – Saraybosna – Mostar – Prizren – Üsküp – Ohrid – Bitola şeklinde bir gezi yapabilirsiniz. Günlük ortalama 40-50 TL harcarsın diye düşünüyorum (konaklama ve ulaşım hariç). Kiraladığın araç ile ülke geçişlerini yapabilirsin sorun olmaz.

      • Cevap Yaz Deniz 12 Temmuz 2016 at 09:54

        Abi peki araba kiralamak mantıklı mı ? Orda ulaşım zor mu ? Araba kiralarsak vereceğimiz para ne kadar olur kiralamazsak vereceğimiz para ne kadar olur ?

        • Cevap Yaz Şahin Doğan 12 Temmuz 2016 at 11:24

          Araba kiralamak toplu taşıma kullanmaktan her zaman daha pahalıya mal olur. Avantajı ise çok yeri zahmetsiz bir şekilde gezdirir. Balkanlarda Ulaşım zor değil, sadece bir gün öncesinden otobüs saatlerini öğrenmekte fayda var. Araç fiyatlarını online sitelerden sorgulatabilirsin.

          • Deniz 12 Temmuz 2016 at 13:12

            Peki ağustosun ilk haftası çok sıcak olur mu ? Sıcağa dayanabilen bir insan değilim o yüzden araç tutmayı düşünüuoruz. Hani tahmini bir fiyat olarak belirtirsek araç kiralama 1000 dersek otobüslerle ulaşım tren taxi felan ne kadar tutar tek kişi baz olarak söyler misiniz ?

          • Şahin Doğan 12 Temmuz 2016 at 15:31

            Geçen sene 40 derece civarıydı ve bu sıcaklıkta gezmek gerçekten çok zor oluyor. Oturduğun yerde terliyorsun resmen. Araç kiralama fiyatları için Budget, Avis, Sixt gibi rent a car sitelerinden daha iyi bilgi alabilirsin. Otobüs ise gezeceğin yere göre değişiyor. Tek yön 5 liraya da, 20 liraya da bilet alabilirsin. Kişi başı en fazla 150-200 TL gibi bir fiyat ödersin sanırım otobüslere.

          • Deniz 12 Temmuz 2016 at 20:22

            Abi cevapların için gerçekten çok teşekkür ederim. Umarım rezil olmadan gidip döneri. Son olarak abi sana gideceğimiz yeri söylesem bana bir yol haritası oluşturur musun sana zahmet ? ( başlangıç sırbistan , bosna hersek , karadağ,arnavutluk,makedonya ) gece hayatını da yaşayabileceğimizi umuyorum

          • Şahin Doğan 13 Temmuz 2016 at 00:00

            Yol haritanı kendin oluştur bence. Gezdiğim tüm yerleri tek tek anlattım zaten blogda. Sonuçta zevkler ve renkler meselesi biliyorsun 🙂

  • Cevap Yaz Fahri 12 Temmuz 2016 at 10:04

    Öncelikle merhaba. Ben yek başıma bir balkan turu yapacağım. Belgrad başlangıç dönüş üsküp . 11 günlük bir gezi yapmayı düşünüyorum. Ben kalacak yer rezervasyonunu yapacağım fakat balkanları daha önce gezmedim nerede kaç gün kalmam gerek ve hangi şehirleri kesinlikle gezmem lazım. Gitmeyi düşündüğüm ülkeler sırası ilebaşlangıç sırbistan , bosna hersek , karadağ , arnavutluk ve dönüş makedonya (üsküp) bu sıralama iyi mi ? İyiyse bu ülkelerde gezeceğim şehirleride söylerseniz çok sevinirim 🙂 bu arada yazınız içinde çok teşekkür ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 12 Temmuz 2016 at 11:25

      Selam Fahri. Blogda gezdiğim tüm şehirlerden tek tek bahsettim. Benim beğendiğimi beğenmeyebilirsin, bu nedenle hepsini okuyarak kendin karar ver istersen 🙂

      • Cevap Yaz Fahri 12 Temmuz 2016 at 13:14

        Gece hayatını seven biriyim peki gece hayatı olarak hangi şehirlerde zaman geçirebilirim ?

  • Cevap Yaz Sibel 12 Temmuz 2016 at 15:21

    Mrh Şahinbey biz ağustos başı Tiran a uçuyoruz ordan araba kiralayıp karadağ da gezmek istiyoruz. Sorum şu Tirandan kiraladığımız arabayla karadağ ya gidip orda 8 gün kalıp tekrar tirana dönebilirmiyiz bu kiralık arabayla sorun cıkarma sınırda. Acaba bilginiz varmı. Saygılar tşkler

  • Cevap Yaz Turan 12 Temmuz 2016 at 20:30

    24 temmuz sabihadan 12:10 uçağı Üsküp gidiş 05 agustos Tiran’dan 15:15 uçağı işe sabihaya dönüş yapıcaz bordo pasaportum var sadece nasıl bir rota izlememizi tavsiye edersiniz.. hiç bir kalıcak yer ayarlamadık.. ne tavsiye edersiniz.. nakitmi olsun kart yeterli olur mu..

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 13 Temmuz 2016 at 00:02

      Üsküp – Ohrid – Bitola kesin. Diğerleri için blogda yazılarımı okuyarak rota çıkarabilirsiniz.

  • Cevap Yaz diyar 17 Temmuz 2016 at 11:13

    merhaba , ben balkan gezisine çıkacağımda daha 1 ayım var . benim ingilizcem zayıf bu süre içersinde neler yapmalıyım sizce ? ingilizcemi geliştirme açısından

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 17 Temmuz 2016 at 15:27

      Teknik cümleleri ezberleyebilirsin. Yani otelde, havalimanında, bilet alırken vs. hazır cümleler var.

      • Cevap Yaz diyar 18 Temmuz 2016 at 19:35

        çalışabileceğim güzel bir adres veya kitap öneriniz var mı ?

  • Cevap Yaz cem 18 Temmuz 2016 at 16:21

    Şahin bey merhaba;

    aşağıda bulunan adresi ulaşımda online bilet almak için buldum. henüz denemedim fakat biletlerini buradan arayıp bulan ve satınalan kişilerin yorumlarını okudum.işe yarayabilir.

    https://busticket4.me/EN

  • Cevap Yaz Nuseybe 18 Temmuz 2016 at 17:37

    Merhabalar Şahin Bey,
    Bizi böyle guzel yazılarla aydınlattıgınız için tesekkurler.size sormak istediklerim tabii Biz kardeşimle birlikte vizesiz balkan turu yapmayı planlıyoruz agustosta 20 günlük.gidiş dönüşü ucak biletilerini nasıl alıcagımızı bu surece rotamızı nasıl ayalıyacagımızı bilemedik ve de balkanflexipassı oneriyor musunuz yoksa ulasım otobusle daha mı rahat onu cok merak ediyoruz?zaten nereden baksak sadece 6 ülke var ama siyasi surtuşmelerden kaynaklı ulasım rotasını falan etkılıyor yada bir ulkeye geçişte mesela kosavadan bir diğer ülkedeye geçişte problem oluyor mu merak ediyoruz?aydınlatırsanız bu surecte cok mutlu oluruz.şimdiden tesekkurlerr

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Temmuz 2016 at 14:23

      Merhaba Nuseybe. Balkan ülkelerinde tren ulaşımı yaygın değil. Yani her şehre tren gitmiyor. Bu nedenle ben önermiyorum Balkanflexi’yi. Uçak biletlerinizi örneğin Sırbistan gidiş – Makedonya dönüş şeklinde alabilirsiniz. Otobüslerle sınır geçişleri sadece Karadağ’a ve Arnavutluk’a geçerken sorun oluyor. Aslında zamanınız varsa bir şekilde ulaşımınızı sağlarsınız. Genelde 5-6 gün gidenler için ben otobüslere dikkat edin diye belirtmiştim. Sizin zamanınız olduğu için gerekirse ertesi gün otobüsü kullanırsınız.

  • Cevap Yaz deniz 18 Temmuz 2016 at 19:51

    şahin bey merhaba , benim için çok önemli bir soru soracağım. ben ve arkadaşım 2imiz sırbistan belgrad başlangıçlı makedonya üsküp dönüşlü bir seyahat yapacağız. şimdi bizim gitmek istediğimiz ülkeler güzergahı ile sırasıyla sırbistan,bosna hersek,karadağ,arnavutluk , makedonya. ilk olarak bu güzergahta gezi yapmak mantıklı mı ? 2. olarak sırası ile kesinlikle gezmemiz gereken şehirleri söyleyebilir misiniz ? ve kaçar gün kalmak mantıklı ? genciz eğlenceli yerleri göz önünde bulundurursak.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Temmuz 2016 at 14:25

      Selam Deniz. Kaç günlük bir seyahat düşünüyorsunuz? Buna göre gezdiğim tüm şehirleri tek tek anlatmıştım zaten. Oradan istediklerinizi seçebilirsiniz 🙂

      • Cevap Yaz Deniz 19 Temmuz 2016 at 20:25

        Biliyorum ama ne bilim ilk gezimiz içim rahat olsun istiyorum :)) 8ağustos başlangıç 21 ağustos dönüş.

      • Cevap Yaz Deniz 21 Temmuz 2016 at 12:14

        Biliyorum yazdığını ama ilk defa gidiyoruz içim rahat etmesini istiyorum. 14 -27ağustos. Yukarıda yazdığım soruları cevap atarsan çok sevinirim. Yardımın lazım :))

  • Cevap Yaz cem 20 Temmuz 2016 at 09:31

    Şahin bey tekrar merhaba;

    Mostar’dan Kotor’a ulaşımı en hızlı nasıl sağlayabiliriz. Mostardan vito tarzı araçlarla bazı otel, acenta vb yerlerin Kotor’a araç çıkardıklarını okudum.Bilginiz varsa paylaşabilirmisiniz.

    Hırvatistanı görmeden vize sorunu olmadan seyehat edilebilir gözüken bulduğum sonuca göre Mostar’dan Kotor’a ulaşım için daha önce paylaştığım linkte bulunan sonuç ile ilgili aşağıdaki gibi bir çalışma yaptım. Güzergahı veya ters güzergahı kullanacak olan herkes için faydalı olabilir.

    Mostar – Kotor Sefer Güzergah Bilgisi : http://i.hizliresim.com/o7MqEq.jpg

    Bu seferi maps üzerinde tek tek işaretlediğim zaman şu şekilde bir sonuç çıkıyor (Google Maps güzergah sayısı dolduğu için harita 2 parça şeklinde) ;

    Güzergah 1. Parça : http://i.hizliresim.com/GzrWPv.jpg

    Güzergah 2. Parça : http://i.hizliresim.com/l1gP3p.jpg

    Güzergah km bilgisi ve şehirler sitede bulunan timetable bilgisi ile birebir uyuşuyor tek tek doğruladım.

    Burada görüldüğü kadarıyla ve aşağıda link ile göstermiş olduğum seferler bu güzergah ile JARDAN EXPRESS ile gidiyor gözüküyor: http://i.hizliresim.com/v4BAXO.jpg

    Mostar’dan kotor’a alternatif ulaşım bilgisi varsa paylaşabilirmisiniz.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 23 Temmuz 2016 at 11:44

      Otobüs Niksic’ten geçiyorsa Hırvatistan üzerinden geçmiyordur zaten. Bu otobüs uygundur 🙂

      • Cevap Yaz Ersin yavas 23 Temmuz 2016 at 21:11

        Hocam selamlar. Ben ve bir arkadaşım vize istemeyen balkan ülkelerini gezelim diyoruz. 30 agustos ve 12 eylül arası biletler hazır. İlk durak saraybosna 2 gece sonra mostar 1 gece.konakliyacagiz ancak 2 eylul gecesini mostardan yola cikip kotorda gitmek istiyoruz hem konaklamadan kurtulup yolda gecirmek hem de gunduzumuzu yollarda gecirmemek icin ana otobuslerle ilgili hicbir bilgiye ulasamadik 2 eylul gecesine rezervasyon yaptiralim mi kararsiziz gece otobusu bulabilirmiyiz birde karadag ve bosna da mutlaka gidin gorun diyebilecrginiz sakli kalmis sehir ve yerler var mi bizi aydinlatirsaniz sevinirim simdiden tesekkurler :))

      • Cevap Yaz Oğuzhan 24 Temmuz 2016 at 14:09

        Merhaba Şahin Bey,
        İnanılmaz derecede bilgilendirici bir yazı olmuş, altında yazan sorular ve cevaplar da oldukça tamamlayıcı halde, teşekkür ederim öncelikle.
        3 kişi 23 ağustos çıkışlı olacak şekilde 9 ila 12 günlük(9 günü tercih ederiz tabi ancak maddi açıdan +3 gün çok artışa sebep olmayacaksa 12 günü de değerlendirebiliriz) Belgrad gidiş dönüşlü bir seyahat planlıyoruz. Eğer cevaplamanız mümkünse bir kaç sorum olacak:
        İlk olarak Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ gezisi için Belgrad gidiş dönüş uygun mu yoksa dönüşü başka yerden mi almamızı önerirsiniz? Hangi şehre kaç gün ayırmalıyız sizce?
        Benim aklımda Belgrad iki gün, otobüsle Saraybosna, Mostar, oradan da Karadağ’a geçmek var. Saraybosna’dan araç kiralayıp Karadağ’a öyle geçmek ve tekrar araçla dönüp aracı Saraybosna’da bırakıp otobüsle dönüş için Belgrad’a geçmek işler bir plan mı size göre? Yorumlarda Saraybosna’dan Karadağ’a otobüs sıkıntısı olabileceğine dair bir şeyler okuduktan sonra ve Aracın Karadağ’da gezerken küçük küçük şehirleri dolaşmak adına daha uygun olabileceğini düşündüm. Ne dersiniz?
        Karadağ Sırbistan’dan ayrılma bir yer, o yüzden Sırplarla Karadağlılar arasında kktcye girenlerin Yunanistan’a girememesi gibi siyasi bir engel var mı, sıkıntı olur mu sınırda ya da ülkeyi terk ederken vs? Eğer olmayacaksa Karadağ’dan Belgrad’a direkt geçmek mümkün mü? Eğer öyle olursa araç kiralama işinden vazgeçmek gerek tabi, siz ne dersiniz?
        Biraz uzun oldu, özür dilerim, eğer vaktiniz ve imkanınız varsa cevaplayabilirseniz çok sevinirim, ona göre bilet alma işini sonlandıracağız, çok teşekkürler şimdiden, sevgiler.

  • Cevap Yaz Damlabekci 28 Temmuz 2016 at 15:07

    Merhaba, 13 ağustos tarihinde arkadaşımla pristineye iniyor. . Öğlen 12 gibi .
    Oradan belgrada geçmek istedik ama baktığımiz otobüs ve teen seferleri bize uygun saatlerde değil, öneriniz nedir?
    Eger telefonda Görüşmemiz mümkün olursa çok seviniriz.

    Acil donuslerinizi bekler iyi tatiller dileriz

  • Cevap Yaz serdar nakuz 30 Temmuz 2016 at 23:27

    merhaba şahin

    benim planım
    istanbul uçakla belgrad
    belgradadan uçakla üsküp ve oradan uçakla İstanbul
    sen otobüsle geçiş yaptığın için uçakla kontroller ve kolaylık açısından bişey söyleyebilir misin?
    üsküp -İstanbul uçağını önceden alacağım için belgrada girişte üsküpten uçağım olduğunu söylemem problemi ortadan kaldırır mı?

    • Cevap Yaz Kubilay 02 Kasım 2016 at 18:07

      Merhaba,

      Belgrad’a daha ucuz bilet bulduğum için ben de sizin gibi bir plan yapmayı düşünüyorum. Seyahatinizi yazdığınız gibi gerçekleştirdiyseniz Belgrad’ta bir problemle karşılaştınız mı onu merak ettim.

  • Cevap Yaz Gozde 11 Ağustos 2016 at 16:01

    Bilgilendirme icin tesekkurler(:0

  • Cevap Yaz barkin 11 Eylül 2016 at 21:55

    tesekkurler

  • Cevap Yaz çağdaş öztürk 05 Aralık 2016 at 14:47

    merhabalar,
    hayranlıkla gezi yazılarınız okudum.
    uzun süredir 2 kişi planladığımız vize istemeyen 3 ülkeye, arnavutluk-tiran,ardından karadağ kotor ve budva ve son olarak da dönüş uçağımız olan makedonya güzergahlı bir gezi planımız var. bu hattı bildiğinizi düşündüğüm için size sormak istediğim şeyler olacak umarım cevaplayabilirsiniz .)) tiran’da 1 gün kalacağız doğrudan karadağ’a geçeceğiz karadağ’dan ulaşım acaba kolay mı bu konuda birşey söyleyebilir misiniz? ve yine karadağ’dan makedonya’ya geçiş, kolay mı, sanırım tek ulaşım seçeneği otobüs..deneyiminizi dört gözle beklerim.))
    son olarak, sanırım makedonya’ya uçağa binmek için gittiğimizde vize ya da binemezsiniz gibi bir şeyle karşılaşmayız diye umuyorum .))
    şimdiden teşekkür ederim:))

  • Cevap Yaz kadir 11 Aralık 2016 at 15:51

    Selam hocam, Sırbistan, Bosna hersek, Karadağ, Makedonya, Kosova seklinde tur yapicaz fakat şehirler arası ülkeleri dolaşırken ne yapicaz? Hangi otobüsleri kullanırız hangi trenler gider bakacagimiz siteler var mıdır? Şuan tek sorunumuz budur yardımcı olursan hocam

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 11 Aralık 2016 at 16:28

      Konaklayacağınız yerlere bir sonraki durağınız için otobüs saatlerini sorabilirsiniz. Öncesinde internetten öğrenmek çok zor.

  • Cevap Yaz osmangocum 19 Aralık 2016 at 15:14

    Merhaba Paylaşmış olduğunuz yazınızı okudum.Teşekkür ediyorum bize aydınlattığın için.Bu arada bizimle paylaşmak istediğin burada yazamadığın bilgi ve tecrübeleriniz varsa da bizimle paylaşabilirsiniz.

  • Cevap Yaz Banyo Aynasi 06 Ocak 2017 at 18:52

    Gezmeyi cok seviyorum. Bilgiler icin tesekür ederim.

  • Cevap Yaz aslı 20 Nisan 2017 at 13:01

    o zman teşekkürler 🙂

  • Cevap Yaz GÜNER 16 Mayıs 2017 at 17:34

    Selamlar;
    Bir kaç tane sorum olacak sizlere. Umarım fazla soru ile sizi yormam fakat ciddi anlamda kafa karışıklığı yaşıyoruz. Öncelikle durumu özet geçmek gerekirse 11 gün için Belgrad gidiş dönüş uçak bileti almış olan 2 çiftiz. Amacımız toplamda 4 kişi olduğumuz için gittiğimiz gün dahil 2 gece Belgrad’da konaklayarak ertesi günün sabahında araç kiralayarak Belgrad- Üsküp-Ohrid-Budva-Kotor-Mostar-Saraybosna-Belgrad şeklinde bir rotada gezi planıydı. Fakat malum Üsküpteki karışıklıklar ayrıca Sırp plakalı araç ile Arnavutlukdan geçerken sıkıntı yaşama ihtimalimiz rotayı değiştirmek istememize sebep oldu.
    Yeni rotamızı Belgrad(2)-Budapeşte(2)-Bratislava-Viyana(2)-Prag(2)-Münih(1)-Zagreb(1)-Belgrad olarak belirledik.

    1-İlk sorun tabiki Belgrad’dan Budapeşte’ye geçerken vize kontrolünde eğer vizemiz ilk giriş Macaritan değilse sorun yaşarmıyız? Çünkü vizeleri Antalya’dan alacağımız için Yunanistandan başvurup multi alacağız fakat Yunanistan’a giriş çıkış şansımız yok. Karayolu ile giderken sınırda sorun olur mu? Mutlaka sorun olur derseniz Kaş’a gidip Meis Adasına günü birlik gir çık yapacağım bu yeterlidir sanırım?
    2- Araç otoparkları için ilgili ülkelerde ücretsiz duraklar bulurmuyum yoksa astarı yüzünü geçer mi? Malum euro ülkesi olduğu için biraz pahalılar ve booking otel sayfalarında araç otoparkları günlük 10-20 euro arası gösteriyor neredeyse aracın yarım günlük kira bedeli.
    3- Daha önce Avrupa seyehatlerimde hiç araç kiralamadık. Hangi sigortaları ekletelim. Ne olur ne olmaz diye full sigorta yaptırmaya gerek var mı? Öyle olursa kira bedeli iki katına çıkıyor.
    4- İlgilii rotada daha önce seyehat eden var mı? Şuraya da uğra veya şurasına gitmeye gerek yok dermisiniz?

    Teşekkürler.

  • Cevap Yaz Erol 23 Mayıs 2017 at 17:04

    Bu güzel hazırlanmış blok için öncelikle teşekkürler. Yaşanmışlıkları güzel anlatmışınız. Hatta bazı bilgileri kullandım. Özet bilgi olması çok önemli.Elinize sağlık. Keşke geziye gitmeden okusaydım diye de hayıflandım. Selam ve sevgiler.

  • Cevap Yaz Engin 07 Temmuz 2017 at 23:42

    Merhabalar,
    21 agustosta balayi icin belgradda olacagiz, donus 28 agustos. 21-22 belgradda gecirip ya 22’si gecesi 10 ya da 23 sabahi 06 otobusuyle saraybosnaya gecip mostar vs. Arada gidip gelip 2 gece konaklayip 3.gun belgrada donmeyi planliyoruz. Ozel oneriniz olabilir mi? Esas sorum ise 2 bavulumuz olacak. Onlari otogarda emanete birakma imkanimiz olur mu 3 gunluk?

  • Cevap Yaz Murat Ögökmen 29 Temmuz 2017 at 19:16

    merhaba. tiran dan üsküpe otobüs ücreti ne kadar biliyormusunuz? Haftaya orada olacağım inşaallah ama bi bilgi bulamadım bu konuyla ilgili olarak. Teşekkürler

  • Cevap Yaz utku 02 Ağustos 2017 at 14:17

    merhabalar. ben de birkaç konuda danışmak istiyordum.9-24 ağustos tarihlerine belgrade gidiş dönüş bilet aldım. ancak 1 ay önce schengen başvurum gidiş sebebimin inandırıcı olmadığı sebebiyle reddedildi.(turdan sadece 2 kişi red yedi.) ben de ani bir kararla belgrad biletimi aldım. hava alanında girişte sorun yaşar mıyım? bir de belgraddan araç kiralamayı düşünüyorum 12 gün ehliyetim gecerli olur mu? tüm vizesiz ülkeleri gezmeyi düşünüyorum. son olarak da sadece ilk 2 gün ve son 1 gün belgrad hostel rezervasyonu yapıcağım. diger ülkelerde spontan olarak bir gün önce rezervasyon yapsam sorun olur mu?(havalanında sadece 3 gün için rezervasyon göstermiş olucağım)

  • Cevap Yaz hatice han 20 Aralık 2017 at 17:36

    merhaba.ben 1 ekim 8 ekim 2018 arasi tur ile balkanlara gitmeyi planliyorum. ancak internetten baktigimda balkanlarda o ay yagmur ya da soguk olur mu diye? malesef bir bilgi bulamadim. sizin bilginiz var mi? tesekkurler.

  • Cevap Yaz Reha Rençber 04 Mayıs 2018 at 15:04

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yatığım planda bazı kafa karıştırıcı durumlar var umarım yardımcı olursunuz. Ben rotayı Tiran- Struga- Ohrid- Üsküp olarak çizdim. Daha sonra Karadağ’a geçmek istiyorum. Bir gece Prizren’de kalıp geçmek mi daha kolay olur direkt geçmek mi? Ayrıca ilk olarak Ulcinj’e gitmeyi hedefliyorum fakat otobüsle ulaşım hakkında bilgim yok. Acaba neyi önerirsiniz. Cevabınız için şimdiden teşekkürler

  • Cevap Yaz Okan 29 Mayıs 2018 at 10:50

    Merhaba Hocam,

    14 Haziran-17 Haziran arası Tiran üzerinden Ohrid ve Üsküp düşünüyorum 14 Haziran öğleden sonra Tiranda olacağım akşama kadar Tiranı gezip akşam yada gece otobüs ile Ohride geçiş yapabilirmiyim otobüs varmıdır? sabah ohride varınca 1 gün gezerek sonra üsküpe geçip 1 günü orada geçirip tekrar Üsküpden Tirana nasıl geçerim bildiklerinizi paylaşmanızı rica ederim.

  • Cevap Yaz Yasemin 22 Haziran 2018 at 16:08

    Merhaba şahin bey. Temmuzda bosnaya gideceğim ordan karadağa da gitmek istiyorum. Otobüsle Hırvatistan a uğramadan nasıl gidebilirim? Birde 10 günlük iznim var bana nasıl rota çizmemi önerirsiniz? Tşk ederim şimdiden

  • Cevap Yaz gamze 29 Haziran 2018 at 10:47

    merhaba gezi planınızı ve yaptıgınız tüm yorumları çok begendım. Bizde balkan turu yapmayı istiyoruxz ve yazınız cok yardımcı oldu. bizim 1 ay gıbı rahat bız zamanımız var ancak vize işlemlerini yetıstıremedık ,vizemizi alamadık. vize olmadan rahat bir şekilde balkan turu yapabilir miyiz? bize nasıl bir öneride bulunursunuz ? Bir yol haritası çizmek istiyoruz yardımcı olabilir misiniz ?

  • Cevap Yaz Muge 11 Ağustos 2018 at 13:50

    Sahin bey öncelikle bu faydalı yazı icin tesekkurler. Belgrad giris uskup ohrid sonra belgrad dönüş şeklinde 5 gün 6 gece gezi planlamaya calısıyoruz ama ulasım konusu kafama takıldı sizce nasıl bir yol izlemem lazım otobus bulmam zor olur mu oteş transferleri cok mu pahalı:( balkanlarda kredi kartı kullanabilir miyiz yoksa hep nakit mi taşımak lazım bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler

  • Cevap Yaz zehra 21 Ocak 2019 at 18:50

    merhabalar 4 arkadaşız 31 ocak 15:30 da bosnaya giriş yapıcaz 7 şubat 8:30da belgraddan çıkış yapıcaz .Arada karadağa ugramak istiyoruz . Önerileriniz nelerdir? sanırım 2 şubatta mostardan 13 te kotora 30 euroya vizesiz geçiş var demişsiniz. kotordan belgrada 4 şubat gecesi geçiş yapabilir miyiz?

  • Cevap Yaz merve 05 Aralık 2019 at 10:50

    Merhabalar balayı için rota oluşturmaya çalışırken yazınıza denk geldim. Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz ellerinize sağlık. Şöyle ağustos ayında 7 günlük bir tatil düşünüyoruz balkan ülkelerinde ama nereden başlayalım nerede bitirelim tatili bilemiyoruz. Deniz tatili değil amacımız tarihi ve doğal güzellikleri görmek istiyoruz bizi çok yıpratmayacak bir rota oluşturmak istiyoruz bize bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  • Cevap Yaz Atilla 31 Ocak 2020 at 20:35

    Merhaba, yazınız için teşekkürler. Oldukça faydalı içerik. Biz de arabayla 6 ülke ve 11 şehir gezip 2bin km yol yaptık 🙂 Arabayla Vizesiz Balkan Turu Nasıl Yapılır? blog yazım için sayfama beklerim

  • Cevap Yaz Emre 09 Şubat 2020 at 15:35

    Merhaba Biz 2 3 arkadas 10 gunluk Balkan turu yapma planindayiz nasil bir yol izlemeliyiz en guzel farkli yerleri gormek gezmek resim video cekmek te icinde tabi

  • Cevap Yaz merve 14 Temmuz 2020 at 04:13

    merhaba bir sorum olacaktı ben şuan arnavutlukta ingilizce eğitimi alıyorum 6 ay içerisinde 3 ay kalma hakkım var ama korona virüs yüzünden 3 ay sokağa çıkma yasağı oldu ve 3 ay kursa gidemedim vizem ve oturma iznim yok fakat oturma süresini aştığım söyleniyor ben arnavutluktan karayolu ile kosovaya gitsem oradan türkiyeye geçiş yapsam herhangi bir ceza kesilir

  • Cevap Yaz Celal Ekmekçi 27 Eylül 2020 at 12:32

    Merhaba şahin doğan biz 3 arkadaş geldik şuanda belgrad da bi otelde kalıyoruz bugün tarih 27.09.2020 , bizim otel rezervasyonumuz belgrad da ve dönüş biletimizde belgrad dan dönüş tarihimiz 06.10.2020, 6 ekim de yani ,daha 9 günlük iznimiz var , biz şuan da belgrad dan bosna hersek e gezi amaçla rahatlıkla giriş yapabilirmiyiz