Arnavutluk Gezilecek Yerler

Arnavutluk, balkan coğrafyasında yer alan küçük ve gelişmekte olan bir ülkedir. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkenin en dikkat çeken özelliği Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşayarak, aynı zamanda farklı inanç gruplarında evliliğin yaygın olmasıdır. Bu yazımda Arnavutluk ile ilgili bilgileri ve gezilecek yerleri okuyabilirsiniz.

Arnavutluk Hakkında

Arnavutlar misafirperverlik ve yardımseverlikleriyle bilinirler. Öyle zannediyorum ki tarihten gelen ve farklı inançlarda insanların bir arada yaşamalarından dolayı böyle bir kültür oluşmuş. Bu nedenle dünyada eşine az rastlanabilecek bir ülkedir. Dışarıdan bakıldığında çok iyi gözükebilir ancak özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasında girdikleri komunist rejimden dolayı oldukça fakir bir ülkedir. İşsizlik ve araç sayısının çok fazla olması Arnavutluk’un en büyük problemidir. Yani ülkeye kaçak yollardan kolayca araç sokulabildiği için hemen hemen herkesin kişisel arabası bulunur. İşsizlik nedeniyle ise gerek şehir merkezlerinde, gerekse en ücra yerlerde çok sayıda cafe bulunur. Ancak zaten Arnavutlar da kahve içmeyi çok seven bir millet oldukları için “alan razı, satan razı” misali herkes hayatından memnundur. Açıkçası tüm Balkan ülkelerini dolaşmış biri olarak en iyi Türk kahvelerini Arnavutluk’ta içtim desem yanlış olmaz. Bu konuda oldukça başarılılar 🙂

Arnavutluk’ta gezilecek yerlere geçmeden önce ülke hakkında birkaç pratik bilgi vereyim.

  • Başkent: Tirana
  • Para Birimi: Lek – ISO Kodu: ALL. 1 TL = 40 Lek (ortalama).
  • Nüfus: 2 milyon 900 bin
  • Resmi Dil: Arnavutça
  • Zaman Dilimi: GMT+1 – Türkiye’den 1 saat geride

Zaman Tüneli

Arnavutluk’u daha yakından tanımak için hızlı tarihine göz atmakta fayda bulunmaktadır.

  • 1190Arnavut Beyliği ilk olarak bu tarihte kurulmuş.
  • 1204Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Venedik tarafından fethedilmiş.
  • 1272 Arnavutluk Krallığı kurulmuş.
  • 1389Osmanlı İmparatorluğu tarafından bazı şehirler fethedilmiş.
  • 1405ArnavutluK’un ulusal kahramını olan İskender Bey doğmuş.
  • 1912Balkan Savaşlarının ardından Arnavutluk resmi devlet olarak tanınmış (Londra ve Bükreş antlaşmalarıyla)
  • 19181. Dünya Savaşı sırasında İtalyan, Sırp, Yunan ve Fransız orduları tarafından paylaşılmış.
  • 19392. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından alınmış.
  • 2. Dünya Savaşı SonrasıEnver Hoca ülkenin başına geçmiş.

Arnavutluk’un tarihindeki önemli olaylar bunlardır. Ancak özellikle 1. ve 2. Dünya savaşı arasında çok fazla el değiştirmiştir. Hem bu sebeple, hem de savaşın ardından uzun yıllar Enver Hoca isimli diktatör tarafından yönetildiği için oldukça geri kalmıştır.

Enver Halil Hoxha (Enver Hoca) Kimdir?

Enver Hoca, 1908 yılında, o dönem için Osmanlı’nın Yanya Vilayeti’nde kalan Gjirokaster‘de doğmuş, 2. Dünya Savaşının ardından ise Arnavutluk Emek Partisi‘nin başına geçerek 1985 yılına kadar (ölene kadar) Arnavutluk’u yönetmiş komunist bir diktatördür. Osmanlı’nın ardından, 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında adeta yerle bir olan ülke ekonomisinde devrim yaparak Arnavutluk’u kendi kendine yeten bir haline getirmiştir. Aynı zamanda soğuk savaş yıllarında oldukça karmaşık olan Avrupa ve Balkan ülkeleri arasında Arnavutluk’u başarılı bir şekilde savunmuştur. Ancak hayranı olduğu Stalinizm ideolojisinden dolayı kendisine karşı çıkan herkesi idam etmiş ya da sürgüne yollamıştır. Örneğin ülke genelinde elektriği olmayan tüm köylere elektrik ulaştırmış fakat ülkedeki tüm cami ve kiliseleri kapatarak buraları eğlence merkezi haline getirmiştir. Bir dönem Sovyetler ile yakın ilişki içerisine girmiş, bir dönem ise Sovyetler’le ilişkiyi keserek Çin ile yakın temaslarda bulunmuştur. Sonradan ise Çin ile de ilişkilerini kesmiş ve Arnavutluk’u yalnız bir hale getirmiştir. Ülke ekonomisini çok daha iyi yerlere getirebilecek durumu varken, ülkenin hemen hemen her yerine yaklaşık 700.000 tane sığınak yaptırmıştır.

Enver Hoca’nın görüşleri Hocaizm olarak tanımlanmaktadır. Arnavutluk’u bir taraftan çok iyi, diğer bir taraftan ise çok kötü bir şekilde yönetmiştir. Bu nedenle hem geçmişte, hem de günümüzde seveni çok, sevmeyeni de çok olan bir liderdir.

Skanderbeg (İskender Bey / Skënderbeu) Kimdir?

Asıl adı George Castriot olan İskender Bey, 1423 yılında Edirne’ye içoğlan olarak gönderilmiştir. Burada askeri eğitim aldıktan sonra adı İskender Bey olarak değiştirilmiştir. Osmanlı ile birlikte sancak beyi olarak pek çok kez savaşa katıldıktan sonra, 1443 (ya da 1444) yılında yapılan Niş Savaşı’nın ardından yanındaki 300 Arnavut ile birlikte kaçmıştır. Gittiği yerlerde kendisini sancak beyi olarak tanıtmaya devam ederek pek çok kaleyi ele geçirmiş ve başta Venedik olmak üzere çok fazla krallık kendisine yardım etmiştir. Osmanlı’nın saldırılarına karşın ise “yakma taktiği” geliştirerek, gizliden ordunun kamp yaptığı yere giderek erzaklarını yakmış ve bu durumlar çoğu sefer Osmanlı’nın kuşatmayı kaldırmasıyla sonuçlanmıştır. Dönemin en güçlü ordusuna 25 sene dayandıktan sonra yakalandığı hastalık sonucu ölmüş. Kendisi bu yüzden tarihte taç giymemiş en önemli liderlerden birisi olarak gösterilmektedir.

İskender Bey Arnavutluk’un ulusal kahramanıdır. Kendisi adına ülkenin pek çok yerinde heykel ya da cadde ismi bulunmaktadır.

Gezilecek Yerler

Arnavutluk; Sahil, Kuzey ve Güney olmak üzere 3 bölgeden oluşmaktadır.

Arnavutluk Gezilecek Yerler Haritası

Tirana (Tiran)

Piramitin tepesinden ben ve Tirana manzarası..

Arnavutluk’un başkenti olan Tirana ya da Türkçesiyle Tiran, 1614 yılında kurulmuş bir şehirdir. Tarihi fazla eskiye gitmediği için şehirde Balkan coğrafyasında alışkın olduğumuz Roma ve Bizans eserleri bulunmamaktadır. Osmanlı döneminde kalma cami, hamam ve medreselerin ise Enver Hoca döneminde kapatılmasından dolayı şu an şehirde görülebilecek sadece bir adet saat kulesi ve Ethem Bey camisi bulunmaktadır. Aynı zamanda şehrin tam ortasında ülkenin ulusal kahramanı olan Skanderbeg heykeli ve Enver Hoca’nın hayatını anlatmak için kızı tarafından yaptırılan ancak yıllardır kullanılmayan bir adet Piramit bulunmaktadır.

Kaç gün kalınır?
Tirana’nın sadece merkezinde gezilebilecek birkaç yer bulunuyor. Bunları ise en fazla 2 saatinizi ayırarak gezebilirsiniz. Ancak şehrin tam karşısında bulunan Dajti Dağına yürüyerek / bisikletle çıkmak, aynı şekilde bisiklet kiralayarak şehrin yakınlarında bulunan kaleleri gezmek ya da şehre yarım saat mesafede bulunan Durres şehrine giderek denizde yüzmek isterseniz Tiran’da 2-3-4 gün kalabilirsiniz. Eğer bunların hiçbirini yapmayacaksanız belirttiğim gibi sadece 2 saat kalmak yetecektir.

Tirana Gezi Rehberi için tıklayınız.


Berat

Mangalem tarafı ve Berat Kalesi'nin gözüken küçük suru

Bin pencereli şehir” lakaplı Berat, bu ismini burada bulunan karakteristik Osmanlı evlerinden almaktadır. 2008 yılından bu yana UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan şehirde bir adet kale ve çok sayıda Osmanlı döneminde kalma ev bulunmaktadır.

Kaç gün kalınır?
Berat pek çok kişinin günübirlik olarak uğradığı bir şehirdir. Benim tavsiyem bir gece bu evlerden birinde kalınması yönündedir.

Berat Gezi Rehberi için tıklayınız.


Gjirokastër

Gjirokaster ve Osmanlı Evleri

Arnavutluk’un UNESCO listesinde bulunan diğer bir şehri, tıpkı Berat gibi Osmanlı mimarisiyle yapılmış Gjirokaster şehridir. Ancak buradaki evlerin Osmanlı evlerinden farkı, çatılarının taştan yapılmış olması ve kalesinin ise Balkanlarda bulunan kaleler arasında en büyüklerden biri olmasıdır. Aynı zamanda old town bölgesi de Berat’a göre daha iyidir.

Kaç gün kalınır?
Gjirokaster’in Berat’tan daha iyi olduğunu düşünüyorum ancak burada ulaşım biraz zor. Eğer yolunuz bu taraflara düşerse gitmenizi tavsiye ederim. Seyahat süresi olarak 1 gün yeterli olacaktır.

Gjirokaster Gezi Rehberi için tıklayınız


Sarande – Ksamil – Butrint

Ksamil'de bir plaj

Arnavutluk’un deniz turizmi konusunda yükselen yıldızı olan Sarande, son yıllarda hem yerel hem de turistler tarafından deniz turizmi için sıkça tercih edilen bir şehirdir. Bana söylenene göre bundan yaklaşık 10 sene önce herhangi bir özelliği olmayan bölgeye son yıllarda yapılan orta ve büyük ölçekli oteller sayesinde bugün Avrupa’nın en iyi destinasyonlarından birisi haline gelmiş. Sahip olduğu adalar (Ksamil gibi) ve yakınlarında bulunan antik kentler ile (Butrint) Arnavutluk’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerinden birisidir.

Kaç gün kalınır?
Sarande ve civarında bulunan Butrint-Ksmail’de gezilecek fazla bir yer bulunmuyor. Bu nedenle kalacağınız gün sayısı size kalmış. Yani kaç gün yüzmek istiyorsanız, o kadar 🙂

Sarande – Ksamil – Butrint Gezi Rehberi için tıklayınız


Vlore ve Llogara Geçidi

Llogara National Park

Arnavutluk’un deniz turizmi için tercih edilebilecek başka bir şehri de Vlore‘dir. Ancak plajlarda devam eden bakım çalışmalarından dolayı 2017-2018 yılından sonra gidilmesi daha iyi olabilir. Şehri ziyaret ettiğim Temmuz ayında Sarande’ye göre burası bir hayli boştu. Hatta kaldığım hostelde sadece ben vardım 🙂

Kaç gün kalınır?
Şehirde gezilecek pek bir yer bulunmuyor. O nedenle kaç gün yüzmek isterseniz o kadar süreliğine gelebilirsiniz. Ancak tavsiye etmiyorum. Ayrıca Sarande’den bu tarafa yolunuz düşerse mutlaka Llogara Geçidi‘nden geçmeye çalışın. Gerçekten harika bir manzarayla karşılaşacaksınız. Ben sadece Llogara için gelmiştim.

Vlore ve Llogara Geçidi için tıklayınız


Diğer Şehirler

Arnavutluk’un yukarıda belirttiğim şehirler dışında kalan gezilebilecek yerleri şu şekildedir:

  • Korce: Merkezde Osmanlı çarşısı bulunuyor ancak buradaki dükkanlar oldukça erken kapanıyor. İlgilenirseniz Moravia dağına yürüyerek çıkabilirsiniz.
  • Pogradec: Ohrid gölünün Arnavutluk tarafında kalan kısmının bulunduğu şehirdir. Şahsen Ohrid bu konuda daha iyi olduğu için gidilir mi bilmem.
  • Kruje (Akçahisar): Ulaşımı oldukça kolay olan şehre başkent Tiran’dan çok sayıda otobüs bulunmaktadır. Şehirde bir adet Osmanlı çarşısı, Pazar Camii, Dolma tekkesi ve İskender Bey kalesi bulunmaktadır. Özellikle bu kale diğer Arnavutluk kalelerinden farklı olarak İskender Bey’in çok sayıda Osmanlı askerine direndiği bir kale olmuştur. İçerisinde İskender Bey’in hayatını anlatan müze bulunmaktadır ve kalenin büyük bölümü restore edilmiştir.
  • Shokdra (İşkodra): Arnavutluk’un Karadağ sınırında bulunan güzel bir şehridir. Hatta bana öyle geliyor ki her ne kadar gitmesem bile Arnavutluk’un en güzel şehri olabilir. Burada bir adet kale, müzeler, cami, katedral, köprü ve bir adet ada bulunur. Bunların dışında doğa turizmini sevenler İşkodra gölü ve Arnavutluk Alplerinde vakit geçirebilirler. Hem kültür, hem de doğa turizmi için güzel bir şehirdir ancak ülkenin batısında kalması seyahat planınızda aksamaya yol açabilir.

Arnavutluk hakkında anlatacaklarım bu kadar. Bu ülkeyi özellikle deniz turizmi için tercih edebilirsiniz. Bu konuda çok güzel plajlara sahip olduğu gibi, genel olarak ucuz bir ülkedir.

Yorum Yaz

Yorumlar

Yusuf
03 Temmuz 2016

İskodra ya da en fazla bi gün ayrılabilir.
Kale, gol kenarı shiponya kafe, xhiro caddesi.. bu kadar. Yol ustu konaklama ve Karadağ a geçiş. Karadağ da görülecek daha güzel yerler var.

Saime aktas
25 Temmuz 2016

Bilgilendirme için teşekkürler

Selçuk Şenkaya
17 Eylül 2016

Şahin Bey merhaba, Ohrid üzerinden giriş yaparak Elbasan, Tiran istikametinden Karadağ/Bar turumuz için Arnavutluk hakkında vermiş olduğunuz bilgiler bize faydalı olacak, arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim.

Selçuk Şenkaya
17 Eylül 2016

Ayrıca Fotoğraflarınız için sizi tebrik ederim, hepsi müthiş güzel..