Chernivtsi Gezilecek Yerler

Batı Ukrayna’nın en turistik şehirlerinden biri olan Chernivtsi, UNESCO kültür mirası listesinde bulunan üniversitesi ve şehir mimarisiyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Geçmişte kaldırımlarının güllerle temizlendiği ve kitapçı sayısının fırın sayısını aştığı şehir, pek çok kişiye göre “Küçük Viyana” ve “Prut Nehri üzerindeki Kudüs” olarak adlandırılmaktadır. Eğer Paris, Viyana gibi şehirleri gezmek için fazla bütçeniz yoksa, onların küçük kardeşi olarak görülen bu şehri ziyaret edebilirsiniz. Bu yazımda oldukça güzel mimariye sahip Chernivtsi’de gezilecek yerleri bulabilirsiniz.

Chernivtsi

Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Chernivtsi’de yaşamın Neolitik dönemde başladığı belirlenmiş. Yüzyıllar boyunca Prut Nehri kıyısında yaşayan göçebe halk, Galiçya Krallığı döneminde inşa edilen kaleyle yerleşik hayata geçmiş. Bu dönemde isim olarak kale surlarının siyah olmasından dolayı “Siyah şehir” anlamına gelen “Chern” adı verilmiş.

1259 yılında, Moğol istilası sırasında kalenin yıkılması, şehirde yaşam uzun süre durmasına sebep olmuş. 14. yüzyılda Polonya Krallığı’nın Galiçya bölgesini alması, daha sonra Osmanlı’nın ilerleyişiyle kurulan Boğdan Beyliği, Chernivtsi’de yaşamı tekrar eski günlerine döndürmeyi başarmış. Osmanlı kaynaklarında bu şehir için “Çernovi” denilmiş.

1775 yılında Boğdan Beyliği’nin kuzey bölümünün Habsburg İmparatorluğu’na verilmesi, şehir için adeta bir dönüm noktası olmuş. İmparatorluk tarafından günümüz Romanya ve Ukrayna arasında kalan bölgede kurulan Bukovina Dükalığı‘nın başkenti olan şehir, 1800’lerde davet edilen pek çok tüccar, esnaf ve girişimci sayesinde ekonomik olarak oldukça gelişmiş. Bu süreçte şehre inşa edilen karakteristik evler, bugün Chernivtsi’nin turizm anlamında temelini oluşturuyor.

Gezilecek Yerler

Chernivtsi’de gezilecek fazla bir yer olmamasına rağmen, şehir merkezinde bulunan Art Nouveau (yeni sanat) tarzındaki binalar kesinlikle bu şehre apayrı bir hava katıyor. Ben toplam 4 gün kaldım, ancak 2 gün hasta olduğum için otelden çıkamadım. Şehri gezmek için ortalama 1 gün gayet yeterli bir süre olacaktır. Ancak eğer mimari yapılara özel ilginiz varsa -ki her evin kendine ait hikayesi ve efsaneleri var-, bu süreyi uzatmak gerekebilir. Şimdi Chernivtsi’de gezilecek yerlere bakalım:

Central Square

Central Square

Chernivtsi’de gezmeye şehrin ana meydanından başladım. Geçmişte pazar yeri olarak kullanılan meydan, 1786 yılında Avusturya imparatoru II. Josef’in şehri ziyaret etmesi sonucu Rönesans motifleriyle modern bir görünüm kazanmış. Etrafını çevreleyen pastel boyası renklerindeki karakteristik evler, Chernivtsi şehir mimarisinin en güzel örneklerini oluşturuyor.

Town Hall

Town Hall & Art Museum

Meydanın ortasında 1800’lerin sonunda eski Avrupa geleneğine göre inşa edilmiş belediye binası bulunuyor. 50 metre yüksekliğinde saat kulesi ve küçük bir balkonu bulunan binada, her gün saat 12:00’da geleneksel Bukovina kostümü giymiş bir trompetçi “Marichka” şarkısını çalıyor.

Ayrıca ihtiyacınız olursa tourist information binanın girişinde yer alıyor. Ben buradan aldığım tavsiyeler ve şehir haritasıyla oldukça rahat gezmiştim.

Art Museum

Art Museum

Belediye binasının yanında sanat müzesi bulunuyor. 1901 yılında inşa edilen bina, geçmişte Bukovina Tasarruf Bankası tarafından kullanılırmış. Banka binası tarafından kullanılacağı için paradan kaçınılmamış ve inanılmaz bir iç ve dış mimariye sahip. Pek çok kişiye göre Doğu Avrupa’nın en güzel Viyana-Secession mimarisine sahip bina burası…

Art Museum
Art Museum

3 katlı bina, 1991 yılında sanat müzesine dönüştürülmüş. Günümüzde 17 – 21. yüzyıl arasında yapılmış resim, heykel ve vitray eserleri sergileniyor. Bunların çoğu Ukraynalı sanatçılar tarafından yapılmış. Ayrıca en üst katında küçük bir Bukovina yöresine ait etnografya bölümü bulunuyor.

Art Museum
Art Museum

Müzede çok fazla eser sergileniyor. Ben gezerken bi ara hiç bitmeyecek diye düşünmüştüm 🙂 Giriş fiyatı 15 UAH ve fotoğraf çekmek yasak. Ben sadece yukarıdakileri çekebilmiştim.

Chernivtsi University

Chernivtsi University

Şehir merkezinden ayrılarak, yaklaşık 15 dakikalık yürüyüşle Chernivtsi Üniversitesine geliyorum. Burası 1864 – 1882 yılları arasında Bukovina bölgesinin yönetim yeri olarak yapılmış. Çek Mimar Josef Hlavka önderliğinde yapılan bina, Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden getirilen ustalarla Chernivtsi’nin çok kültürlülüğünü yansıtmak için 18 yılda tamamlanabilmiş. Bizans stilinde, Moorish mimarisinde, kırmızı tuğlalar kullanılarak inşa edilen bina, günümüzde dünyanın en iyi mimarisine sahip üniversite binaların arasında yer alıyor.

Chernivtsi University
Chernivtsi University
Kilise
Chernivtsi University
Chernivtsi University
Botanik Park

Üniversiteye turist olarak herhangi bir saatte giriş yapılabiliyor. Ancak içeriyi turla gezmek, hem bina hakkında daha detaylı bilgi almanızı, hem de içerideki kilitli odalara girebilmenizi sağlar. Ben bireysel gezdiğim için red hall, blue hall, marble room gibi önemli odalara girememiştim. Tur saatleriyle ilgili bilgiyi tourist information’dan alabilirsiniz.

Theater Square

Theater Square

Üniversitenin ardından şehrin bir başka önemli meydanına geliyorum. Geçmişte mısır ve balık satılan bu küçük meydan, Avusturya İmparatoru I. Josef’in şehri ziyaret etmesinin ardından şekillenmeye başlamış. Önce adı Elisabethplatz olarak değişmiş (İmparatoriçe Elisabeth), ardından etrafındaki binalar teker teker yükselmeye başlamış.

Theater Square

Meydanın en önemli yapısı, 1905 yılında inşa edilen tiyatro binasıdır. Avrupa’nın pek çok şehrine tiyatro binaları inşa eden Fellner & Helmer tarafından yapılan bina, Viyana-Secession tarzında, Yunan mitolojisinden heykel ve kabartmalar kullanılarak dekore edilmiş.

Theater Square
Theater Square

Meydanın etrafını çevreleyen Art Nouveau (yeni sanat) tarzındaki binalar kesinlikle görmeye değer…

Ship House

Ship House

Tiyatro meydanından sonra tekrar şehrin ana meydanına geliyorum. Buradan aşağıya doğru yürüyünce, yerel insanların “gemi evi” olarak adlandırdığı ilginç bir ev karşıma çıkıyor. 1700’lerin sonlarında, şehirdeki evlerin tamamen ahşap evlerden oluşmasından rahatsız olan vali Karl Von Entsenberha, bu evin yapılmasını istemiş. Efsaneye göre kardeşi gemici olduğu için ortaya bu şekilde bir rezidans çıkmış…

Kobylyahska Street

Kobylyahska Street

Chernivtsi’nin en popüler caddesi, adını Ukrayna tarihindeki en önemli yazarlardan olan Olga Kobylianska’dan alan Kobylyahska Caddesi’dir. Geçmişte tamamen güllerle çevrili olduğu düşünülen cadde, 18. yüzyıl sonlarında inşa edilen pek çok ev ile şehir mimarisinin en güzel örneğini oluşturmaktadır.

Kobylyahska Street

600 metre uzunluğundaki cadde üzerinde çok sayıda restoran ve cafe bulunuyor. Ben öğlen kahvemi Gusto Coffee‘de içmiştim. Genelde şehrin ana caddelerinde kahve içmeyi seven biri olarak, burada içtiğim kahve Ukrayna’da içtiğim en güzel kahveydi. Zaten barista da Ukrayna’nın en iyi kahvelerini biz yapıyoruz demişti 🙂 Ukrayna’nın en iyi kahve dükkanlarının yer aldığı kitapta 5 yıldız verilmişti burası için.

Gusto Coffee

Cadde üzerinde yemek yemek veya kahve içmek, Chernivtsi’de yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisi.

Holy Spirit Orthodox Cathedral

Holy Spirit Orthodox Cathedral

Şehirle ilgili bahsedeceğim son yer, Kobylyahska Caddesinin sonunda yer alan ve pembe rengiyle dikkat çeken Ortodoks katedrali. 1864 yılında yapılan katedral, pek çok proje arasından birinci seçilerek, Viyanlı mimar Ferdinand Roell önderliğinde Bizans tarzı ve geç-klasizm stilinde yapılmış.

Holy Spirit Orthodox Cathedral

2. Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler döneminde kapatılarak müze olarak kullanıldığı için, iç mimarisindeki fresk ve değerli eşyalar günümüze ulaşamamış. Ancak yine de, caddede yürürken ziyaret edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İçeriye giriş ücretsiz.


Özet

Chernivtsi’de gezdiğim yerler bu kadardı. Şehride görülecek en önemli yer üniversite binası ve şehir merkezinin geneline yayılmış harika mimariye sahip binaları. Ben özellikle şehir mimarisini çok beğendim. Chernivtsi’ye seyahat edeceklere şimdiden iyi seyahatler dilerim.

Kaynaklar:

  • Şehir Haritası
  • https://discover-ukraine.info/

Yorum Yaz

Yorumlar

cengiz
23 Ocak 2019

İlk defa adını burada duydum kentin. İlerleyen zamanlarda daha da kendinden bahsettirecek sanırım.

İsmail
19 Haziran 2020

Ben ilk chernevitsiyi 2018 yılında gezdim gördüm çok beğendim. Güzel bir mimariye sahip olan bu şehir benim favori kentler listemde yer aldı. Gerçekten buraya gelip gezinilmeli. Bir eksik detay anlamışsın şahin doğan hemde önemli bir eksik çünkü Türk sokağı ve Türk çeşmesi var burada mükemmel bir cadde olan burayida gezmeyi ihmal etmişsin sanırım. Ama güzel bir yazı dizisi olmuş emeğine sağlık. Chernevitsiyi ben çok sevdim bir kez daha muhakkak gideceğim. Bu gizli kalmış sakin bir şehir diğer adıyla küçük Viyana … Chernevitsi de yaşayan halkın %40 ni Romanyalı vatandaşlar oluşturuyor . %5 Gagavuz türkü geriye kalan %5 kısmı Yahudiler (İsrail) %50 ukraynalilar oluşturuyor. Ayrıca olga kobalianska caddesi üzerinde bir cafeyi türkler çalıştırıyor orada çay içmiştim ve aksamı canlı müzik olur Türkçe pop şarkılar çalıyordu. Bu kadar sakin bir şehirde gerçekten yaşamak isterdim. Chernevitsi benim için çok özel bir şehir olarak hep kalacaktır. Gitmek isteyenler için yardımcı olabilirim. jotemeylul@hotmail.com.