Havalimanları Neden Pahalıdır?

Havayolu ile taşımacılığın her geçen gün artmasına rağmen, buna bağlı olarak havalimanlarında satılan her türlü yiyecek-içecek gibi gıdalar, restoranlar ya da genel olarak havalimanlarında bulunan tüm mağazalar/dükkanlar pahalanır. Çünkü buraların ekonomisi bildiğimiz piyasa ekonomisinden farklıdır. Bu yazımda bu farklılıktan ve fiyatların neden pahalı olduğuna dair maddeleri okuyabilirsiniz.

Sebep 1: Arz-Talep Meselesi

Havalimanlarında satılan ürünlerin pahalı olmasının temel sebebi arz-talep meselesidir. Yani ürünlerin pahalı olduğu halde bunlara çok sayıda talep olmasıdır. Kısaca size pahalı gelen şeyler başkasına gelmiyordur.

Uzun bekleme süreleri

Sebep 2: Alternatifsizlik

Havalimanları yüksek güvenlikli yerlerdir. Yani içeriye dışarıdan istediğiniz gibi yiyecek-içecek sokamazsınız. Bu tıpkı sinema salonlarında satılan mısır-kolalar gibidir. Ayrıca bildiğiniz gibi havalimanları şehir merkezlerinin dışında bulunduğu için yakınlarda market ya da benzin istasyonu bulunmaz. Bu nedenle fazla bir alternatif olmadığı için fiyatlar epey yüksektir.

Sebep 3: Yüksek Kiralar ve Giderler

Havalimanlarındaki kira ücretleri oldukça pahalı olduğu, aynı zamanda burada çalışan personellerin birden fazla dil konuşabildiği için epey gideri olmaktadır. Bu ise satılan ürünlerde fiyatlara fazlasıyla yansımaktadır.

Düşük Rekabet

Sebep 4: Düşük Rekabet

Havalimanlarındaki mağazalar şehir merkezindekilerin aksine kendi içlerinde bir rekabet halinde değildirler. Bu nedenle fiyatları aşağıya çekme zorunluluğu hissetmezler.

Kısıtlı Alanlar

Sebep 5: Kısıtlı Alanlar

Örnek olarak suyu ele alalım. Normalde 1 liralık su havalimanlarında 5 liraya varan fiyatlara satılırlar. Eğer 1 liradan satılsa havalimanlarında kamyonlarca dolusu su gerekir. Bunları koyacak yer olmadığı için, yani havalimanı kapasitelerinin kısıtlı olmasından dolayı ürünlerin konulacağı her raf/dolap değerlidir. Yani kısıtlı alanlar da havalimanlarının pahalı olmasındaki en büyük sebeplerden biridir.

Sebep 6: Ulaştırma

Havalimanlarında ulaştırma büyük bir maliyettir. Yani örneğin şehir merkezinde bulunan bir markete/mağazaya sabah saatlerinde ürünler gelir ve depolara konulur. Ardından aynı kamyonlar yakınlarda bulunan aynı mağaza/dükkana gidereler. Havalimanlarında ise böyle bir alternatif yoktur. Yani sadece havalimanındaki mağazaya ürünler ulaştırılır ve bunlar sadece kısıtlı saatlerde yapılırlar.

Yüksek Vergiler

Sebep 7: Yüksek Vergiler

Havalimanlarının bakım, onarım, güvenlik vb. gibi yüksek giderleri aynı şekilde burada bulunan mağazalara da yansımaktadır. Mağazalar ise bu fiyatları yolculara yansıtmaktadırlar.

Özet

Havalimanlarından günde onbinler, hatta yüzbinlerce insan gelip geçmektedir. Bu yolcuların sadece bir kısmının burada satılan ürünleri satın almaları havalimanı ekonomisini canlı tutmaya yetmektedir. Bundan dolayı havalimanlarında satılan ürünler hiçbir zaman ucuzlamayacaktır. Kapitalizm böyle bir şeydir çünkü 🙂

Son olarak bir anımı anlatayım. Trabzon’a giderken uçakta oldukça susamıştım. Küçük pet şişe sular uçakta 2 liraya satıldığı için para vermek istemedim. Ancak aşırı susadığım için Trabzon havalimanında mecburen su aldım ve 3 lira ödedim. Bu da ilginç bir anımdı 🙂

 

Yorum Yaz

Yorumlar

Erkan şenyurt
18 Şubat 2019

Havalimanlarında ki pahalılığın ana sebeplerinden bir tanesi aç gözlü zengin insanların fırsatçı ve haksız kazanç elde etmelerinden başka birşey değildir,insan heryerde insandır ve insana, insan olduğu için saygı duyulmalıdır,hava limanına girmek,tefeci elinde kıskaca alınmak gibi bişey olmuştur,oysa ülkeler kanunla yönetilir,kanunlarda namuslu insanlar korunsun diye vardır,paranın güç olduğu dünyada kanun,da nizamda vatandaşı ezmekten yana kullanılıyor,1 TL,lık ürüne 10 TL ödemek istemiyorsanız karnınızı iyice doyurmadan,uçuş saatiniz bir saatin altına düşmeden havalimanlarında girmeyiniz,

Erkut Tunalı
31 Ağustos 2021

Kesinlikle aç gözlülük başka bir sebep yok ve sistem bizi bu dükkanlara peşkeş çekmektedir. Dünyada 50 tane hava limanı gördüm yok böyle mazaretler boş laf .

Ali Celal
18 Ekim 2021

Yıl: 2021
Yer:Sabiha Gökçen

Kola: 20 tl