Kiev Gezi Rehberi

Kiev, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehridir. Nüfusu resmi olarak 2.7 milyon olsa da, resmi olmayan kaynaklara göre 4 milyon insan Kiev’de yaşamaktadır. Kiev Gezi Rehberi yazımda, Kiev’de gezilecek görülecek yerler, gece hayatı gibi bazı bilgileri bulabilirsiniz.

Kiev - 2013 Aralık protestosundan kalan lastikler

Kiev Hakkında

Öncelikle Kiev ile ilgili bilmeniz gereken ilk şey, şehrin adının bazı yerler Kiev, bazı yerlerde ise Kyiv olarak geçiyor oluşu. Ancak iki isim de aynı anlama geliyor. Yani “Kiev” kelimesi hem İngilizce, hem de Türkçe’deki yazılışı, Kyiv ise Ukraynaca’nın latin alfabesine çevrildikten sonra yazılan şekli oluyor.

Ukraynaca

ukranian-alphabetUkrayna’nın resmi dili Ukraynaca, ikinci dili ise Rusça‘dır. Yani okullarda ikinci dil olarak çoğunlukla Rusça öğretilir ve bu nedenle şehirde yaşayıp Rusça bilmeyen sayısı çok azdır. Ancak özellikle son dönemlerde yaşanan bazı olaylardan dolayı, Ukrayna eğitim sisteminde ikinci dil olarak yavaş yavaş İngilizce’ye geçilmektedir.

Ukraynaca, Rusça’da olduğu gibi Kiril Alfabesi‘ni kullanır. Yani bizim okumak ve yazmak konusunda oldukça zorlanacağımız bir alfebedir bu. Şehirde dolaşırken cadde / sokak isimleri, metro durakları vb. okumakta oldukça zorlanırız. Ancak bu durum 2012 Avrupa Kupası döneminde değişmiş ve bu tarihten sonra tüm cadde isimleri, metro durakları vb. Kiril Alfabesi’nin yanında Latif Alfabesi ile de yazılmaya başlanmış. Bu nedenle bir nebze olsun turistlerin işi kolaylaşmış. Ancak her yerde Latif alfabesini göreceğinizi düşünmeyin, çünkü restoranlardaki menüler gibi pek çok şey hala Kiril Alfabesiyle yazılıyor.

Tarihi

Kiev, Doğu Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olup, 9. yüzyılda kurulduğu bilinmekte. 250 Sene Hazarlar, 260 Sene Altınordu olmak üzere toplamda 510 yıl Türk’lerin egemenliğinde yaşamış. 1921 yılında Sovyetler Birliği’ne katılmış ve 2. Dünya Savaşında önemli ölçüde zarar görmüş. 1991 yılında ise sovyetlerden ayrılarak tekrar Ukrayna’nın başkenti olmuş.

Kiev Halkı

Öncelikle tıpkı Doğu / Kuzey Avrupa’da olduğu gibi, Kiev’in kızları da dünyanın en güzel kızları olarak gösterilir. Sanıyorum bu pek çoğumuzun bildiği bir şey. Erkekleri de yakışıklı ancak belli bir standartta değiller. Yani bir İtalyan, Fransız, Alman erkeği dediğimiz konseptte değiller. Sarışını da var, esmeri de… Aynı zamanda gözlemlediğim kadarıyla kişilik olarak biz Türk erkeklerine benziyorlar birazcık. Yani onların içinde de biraz odunluk var 🙂

Benim Kiev seyahatimin en zor tarafı kolay kolay kimseyle iletişim kuramamış olmamdı. Çünkü şehirde yaşayan ve İngilizce bilen birine denk gelmedim desem yeridir. Az önce belirttiğim gibi herkesin ikinci dili Rusça ve İngilizce bilen sayısı çok az. Hatta tren istasyonunda bulunan turist danışma ofisindeki görevliler bile İngilizce bilmiyorlar. O nedenle Kiev’e seyahat edeceklerin rahat rahat insanlarla iletişim kurabileceklerini düşünmemelerini öneririm. Gerçekten oldukça zor ve sıkıcıydı benim için…

Vize

Ukrayna, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bu nedenle seyahatiniz öncesinde herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Pasaport kontrolünde ise “turist misin, kaç gün kalacaksın” diye sordular bana sadece.

Ukrayna Parası “Grivna (UAH)”

Ukrayna’nın para birimi Grivna, ISO standardına göre ise adı UAH‘tır. An itibariyle 1 TL = 6.05 UAH yapıyor. Biraz örnekle anlatmak gerekirse:

Su 7 UAH (1.10 TL), Bira: 5 UAH (0.90 TL)’den başlıyor, McDonald’s Menü: 30 UAH (5 TL), Külah Dondurma (2 çeşit): 10 UAH (1.70 TL), Marlboro: 14 UAH (2.30 TL) şeklinde.

Ek olarak belirtmem gereken bir şey bulunuyor. Ukrayna’nın son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz dolayısıyla şehirde oldukça büyük bir işsizlik söz konusu. Bu nedenle insanların yaşam standardı ve alım güçleri çok düşük. Şehirde satılan ürünlere de bu durum yansıyor ki, pek çok şeyi Türkiye’nin yarı fiyatına hatta üçte bir fiyatına alabiliyorsunuz. Ancak bazı restoranlarda çorbanın fiyatı 200 UAH (33 TL) şeklinde. Zengin / fakir arasında epey uçurum var anlayacağınız.

Ne Yenir?

  • Kahvaltılarda ya da açlığınız bastırmak için Chebureki (чебуреки) yani Çiğ Börek yiyebilirsiniz. Bunu şehrin her yerinde bulmak mümkün.
  • Çorba olarak ise Ukrayna’ya ait olan Borscht yani Borç çorbasını mutlaka denemeniz gerekir.
  • Ana yemek olarak, Kiev’in en popüler yemeği tavuktur. Chicken Kiev (Котлета по-київськи), tavuk göğsünün içerisine tereyağ, ekmek kırıntısı, çeşitli baharat ve otlar konularak fırınlanır ya da kızartılarak servis edilir.
  • Son olarak şehir merkezinin pek çok yerinde bulabileceğiniz küçük dondurma dükkanlarından da uygun fiyata dondurma tadabilirsiniz.

Yazdığım 4 şeyi yemeden dönmemenizi öneririm. Restoran tavsiyesi vermek gerekirse:

  • Fast Food: Şehirde çok sayıda fast food dükkanı vardır.
    • McDonald’s: Eğer şehrin merkezinde bir yerde konaklarsanız, yemek için tıpkı benim gibi mutlaka tercih etmeniz gereken yerlerden birisidir.
    • Celentano (Челентано): Pizza restoranı (ve salata).
    • Domashnia kukhnia (Домашня кухня): Ukrayna’ya özgü yemekler sunan küçük bir dükkan.
    • Korchma Budmo: Ucuz bir fast food restoranı
    • Mister Snack: Sandviç, hamburger ve salata ağırlıklı
  • Corsair: Sahaydachnoho sokağı üzerinde bulunur. Sabit menüleri var ve ortalama 17 dolar.
  • Karavan: Özbek-Tatar yemeklerinin sunulduğu bir restoran. Adres:  Klovskiy Spusk, 10
  • Da Vinci Fish Club: Balık restoranı ve ortalama fiyatlar 60 dolar (içecek hariç).
  • Ukrainian: Sadece Ukrayna mutfağına ait yemekler.
  • Pervak: Öğle yemeğini ortalama 5 TL’den daha az bir fiyata getirebileceğiniz küçük bir restoran.

… şeklinde devam edebilir. Ancak bu restoranları bulmanız biraz zor olacağı için konakladığınız yerden bilgi almanızı tavsiye ederim.

Ne İçilir?

Kiev’de bira tüketimi Berlin kadar olmasa da, Avrupa standardının çok üzerindedir. Çünkü bira ve votka gibi alkollü içecekler oldukça uygun fiyata satılırlar. Şehirde yaşayan halk ise çoğunlukla içkileri marketlerden ya da küçük dükkanlardan satın alıp, yanına cips gibi çerezleri de alarak parklarda ya da boş alanlarda içerler. En çok tercih edilen bira grubu Lvivske (Львівське)’dir. Lvivske Premium (alkol oranı %4.7), Pilsener (%4), Pisener-Light (%3.7), Mitsne (Strong / %7), Porter (%8) şeklinde markaları bulunur. Fiyatları ise ortalama 20 – 30 UAH (2.50 – 3.50 TL) arasında değişir.

Eğer yerel insanlar gibi yapmak istemiyorsanız, şehrin pek çok yerinde bar/pub göreceksiniz. Hatta özellikle akşamları belli bir saatten sonra her yer açık pub alanı haline geliyor 🙂 Yani bazı cafeler pub’a dönüşüyor.

Kiev’de aynı zamanda çok sayıda Starbucks, Costa Coffee, Russian-based Coffee House gibi uluslararası kahve dükkanlarının şubeleri bulunuyor. Yerel kafelerde bir şeyler içmek isterseniz, ülkenin en büyük kahve zinciri Coffee Land ve Coffee Life‘dır ve buraları tercih edebilirsiniz. Tabi küçük çok sayıda cafe de olduğunu hatırlatayım. Fiyatlarsa ortalama 20 UAH (2.50 TL).

Gece Hayatı

Kiev gece hayatı oldukça hareketli ve popülerdir. Gezilecek yerler bölümünde zaten değineceğim ancak şehirde kültürel anlamda fazla gezilip görülecek birşey olmadığı için, gerek Türkiye’den, gerek Avrupa ya da dünyanın herhangi bir yerinden yabancı turistler, Kiev’e gece hayatı için gelmektedirler.

Kiev’de en çok tercih edilen gece klüpleri şu şekildedir:

– D*lux (Dinamo Lux)

D*lux (Dinamo Lux)

Kiev’in en çok tercih edilen gece kulüplerinden biri olan D*lux, 1939 yılında açılmıştır. Büyük bir binanın içerisinde gece kulübü ve lounge bar bölümü bulunur. Özellikle gece kulübü katında, hemen hemen her gece sahne ve ışık şovları düzenlenir. Giriş fiyatı gece 11’den sonra erkekler için 200 UAH (20 Euro civarı)’dır. Ancak bu saatten önce giderseniz içeride bir şeyleri bedavaya içebilirsiniz 🙂 Dinamo Lux aynı zamanda “The World’s Finest Clubs” ödülünü almıştır. Bu nedenle Kiev’de ilk durağınız burası olabilir. Adres: Hrushevskogo, 3 (Dinamo Kiev stadının yakınında bir parkta bulunuyor).

– Sky Bar


UYARI: Video az da olsa cinsel ögeler içermektedir! Sky Bar, son yılların oldukça popüler bir gece kulübüdür. İçerisinde restoran, bar, karaoke bölümü, VIP salonlar ve dans bölümü bulunur. Fiyatları biraz pahalıdır. Adres: Velyka Vasylkivska street, 5.

– Shooters

Shooters

Fiyat/kalite oranına göre şehirdeki en ideal gece kulüplerinden birisidir. Yeni birileriyle tanışmak için oldukça popüler bir gece kulübüdür. Adres: Moskovska street, 22

Diğer:

  • Arena Entertainment Center: Restoran ve disko (9’dan sonra). Giriş fiyatı 10 dolar. Adres: Basseinaya, 2A
  • Decadence House Kiev Club: Geç saatlere kadar açık güzel bir disko. Giriş fiyatı erkekler için 20 dolar, kızlar için ücretsiz. Ortamı siz tahmin edin bakalım 🙂 Adres: Shota Rustaveli, 20.
  • Freedom Club in Kiev: Giriş fiyatı 8 dolar. Adres: Frunze, 134.

Havalimanından (Zhuliany) Şehir Merkezine Ulaşım

Kiev’de 2 adet havalimanı bulunuyor. Ben Zhuliany havalimanını kullandım ve ondan bahsedeceğim. Havalimanına indikten sonra, önce pasaport kontrolünden geçiyor, ardından valizimizi alıyoruz. Devamında ise otobüse bineceğimiz için eğer yanımızda ülkenin yerel parası olan Grivna yoksa, düşük bir meblağ havalimanında bozdurmamız gerekiyor (10 Euro kadar). Çünkü komisyon oranı yüksek olduğu için kalan parayı şehir merkezinde bozdurmak daha mantıklı olacaktır. Parayı bozdurduktan sonra havalimanından çıkarak, yaya yolunu takip ediyoruz. Yaklaşık 2-3 dakika yürüdükten sonra küçük bir otobüs otobüs durağı karşımıza çıkıyor. Burada 302 numaralı otobüse binmemiz gerekiyor. Fiyatı 3 UAH (0.50 TL)

Otobüse bindikten sonra şoföre ya da biletleri kontrol eden kişiye “şehir merkezine” gitmek istediğinizi söylerseniz, sizi en yakın metro durağında indirecektir. Tahmin edebileceğiniz gibi havalimanından şehir merkezine gitmek için iki farklı taşıt kullanmak gerekiyor. Ancak başta belirttiğim gibi, şehirdeki İngilizce seviyesi oldukça düşük olduğu için “city center” ya da “maidan” (aynen yazıldığı gibi) söylerseniz anlayacaklardır. Yaklaşık 20 dakikalık otobüsle yolculuğun ardından, metro durağında iniyor ve buradan metroya binerek istediğimiz yere ulaşabiliyoruz.

Kiev Metrosu

Kiev Metrosu

Kiev’in en popüler şeylerinden biri metrosu olsa gerek. Çünkü Sovyetler birliği döneminde sığınak olarak da kullanılabilsin diye oldukça derine inşaa edilmiş. Bu nedenle yürüyen merdivenleri Türkiye’de alışkın olduğumuzun iki kat daha hızlısı. İlk bindiğimde düşecektim neredeyse 🙂

Metro biletini, daha doğrusu jetonunu metroya binmeden önce gişelerden almak gerekmekte. Fiyatı 2 UAH (0.33 TL). Yukarıdaki verdiğim fotoğrafa bakarsanız, tam ortasında “Maidan …” şeklinde bir durak var. Orası Kiev’in merkezidir.

Kiev’de Gezilecek Yerler

Kiev’e yılda ortalama 260 bin yabancı turist geliyormuş. Bu rakam, bir başkent için oldukça düşük. Çünkü Kiev’de kültürel anlamda gezilecek bir yer neredeyse yok gibi. Bol bol tarihi ve güzel kilise göreceğinizi baştan belirteyim.

Maidan Nezalezhnosti / Bağımsızlık Meydanı

Kısaca Maidan (yazdıldığı gibi okunuyor), Kiev’in kalbi ve ana meydanı oluyor. Bu bölgede ya da buraya bağlanan büyük caddeler üzerinde istemediğiniz kadar restoran, bar, market, cafe vb. bulunuyor.

Kiev'de protestodan kalanlar.

Hepimizin bildiği gibi, Ukrayna’da Kasım 2013’te Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç‘e karşı büyük bir protesto başladı. Sebebi Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile anlaşma imzalamak yerine, Rusya ile ilişkilerini güçlendirmek istemesiydi. Avrupa Birliği yanlısı Ukraynalılar ise bu meydanda toplanarak büyük bir protesto başlattılar.

Göstericiler devlet binaları işgal etti ve hükümet bu konuda yasa çıkarttı. Çıkan yasa (tüm tutukluların serbest bırakılması ve şartları) ortamı yumuşatmaya yetmedi ve gösteriler 2014 Ocak ayında giderek şiddetlendi. Gösteriler sırasında çok sayıda ölen ve yaralanan insan oldu.

Göstericiler meydandan gitmiş değiller

Bu durum cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in görevinden alınmasıyla da son bulmadı. Rus yanlıları Ukrayna’nın doğusunda ki bölgeleri işgal etti ve Kırım Rusya’ya bağlandı.

Kiev’de protestodan geriye kalanlar

2014 Ağustos itibariyle ortam hala yumuşamış değil. Ancak Kiev’in ana meydanı şu an hala göstericilerin denetiminde. Buradaki ana cadde ve meydan trafiğe kapatılarak çadırlar kurulmuş. Asker kıyafetli sivil vatandaşlar ülkelerini savunmak için burada yatıp kalkıyorlar. Protestolar sırasında kullanılan lastikler, araçlar vb. halen daha olduğu yerde duruyor.

Aynı zamanda bu meydanda 2004 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştırıldığı gerekçesiyle bir protesto daha yapılmış. Adına da “Turuncu Devrim” denilmiş. Kısaca, belki ilerleyen dönemlerde protestonun izleri silinir ancak şehrin kalbi burasıdır.

Museum of the Great Patriotic War

Türkçesi ile Büyük Vatansever Savaşı Müzesi; 2. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi‘nin anlatıldığı bir müze. Büyük bir parkın içerisinde, şehrin hemen hemen her yerinden gözüken Motherland heykelinin ön tarafında yer alıyor. Önce heykelden bahsedeyim, sonra müzeyi anlatırım 🙂

– Mother Motherland

Motherland heykeli; 62 metre uzunluğunda (üzerinde durduğu standı da sayarsak 102 metre), 560 ton ağırlığında bir heykel. Sağ elinde 16 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında bir kılıç, sol elinde 13×8 metrelik bir kalkan (üzerinde sovyet amblemi var) tutuyor. 1981 yılında tamamlanarak buraya konulmuş.

Mother Motherland Monument

Heykelin sağ elinde tuttuğu kılıcın bir kısmı yapıldıktan sonra kesilmiş. Sebebi ise elinde tuttuğu kılıçla birlikte oluşan heykel yüksekliğinin, aynı tepe üzerinde bulunan ve birazdan bahsedeceğim Pechersk Lavra manastırından yüksek oluşuymuş. Bu nedenle kılıcın bir kısmı sonradan kesilmiş.

– Patriotic War Museum

Vatanseverler savaşı müzesi, 4 kattan oluşuyor. Alt katında emanet eşya bölümü, cafe ve tuvalet, en üst katında ise terası bulunuyor. Giriş kat ve 2. katında ise 2. Dünya Savaşından kalan pek çok şey sergileniyor. Müzeye giriş fiyatı ise 15 UAH (2.50 TL).

Savaş sırasında kullanılmamış kurşunlar

Müzenin içerisinde toplam 14 oda var ve her odada adım adım savaş anlatılmış. İlk oda Begins to War (savaşın başlaması) diye başlıyor, 2. Oda Defence of Kiev (Kiev’in savunması) şeklinde devam ediyor. Müzenin birinci katında Almanların ilerleyişi, ikinci katında ise Sovyetlerin ilerleyişi anlatılıyor. Son oda ise 14 – Rememberince hall (hatıra odası) şeklinde son buluyor.

Savaşta düşürülen bir Alman uçağı
Savaşta kullanılmamış bir el bombası
Bazen bir fotoğraf herşeyi anlatır
Silahlar
Müze içerisinde savaşta kullanılan her türlü kalıntı var. Öyle ki savaş sırasında düşen bir Alman uçağıda müzede sergilenmekte. El bombaları, füzeler, kayıklar, askeri araçlar, tabanca-tüfekler vb. savaş denilince aklınıza ne geliyorsa artık… Birçok asker ya da komutanın kullandığı eşyalar, günlükleri, fotoğrafları, notları küçük ve özel bölmelere konularak sergilenmiş. O bölmelerde sadece onların hayatları anlatılıyor. Bu benim ilgimi çekmişti gerçekten.

Müzeyi gezmesi ortalama 2-3 saat sürüyor.

Open Air Museum

Josef Stalin'in ağır tankları
Lisunov Li-2 / Sovyet Savaş Uçağı

Patroic War Museum’dan çıktıktan sonra, hemen sol tarafta bir açık hava müzesi bulunuyor. Burada Sovyet ordusunun kullandığı tanklar, uçaklar ve diğer zırhlı araçlar sergileniyor. Fiyatı 3 UAH (0.50 TL) ve duruma göre yarım saatlik bir süre içerisinde gezilebiliyor.

Pechersk Lavra

Pechersk Lavra Manastırı

Patroit War Museum ile aynı tepede bulunan Pechersk Lavra, 1051 yılında yapılmış ve yıllar boyunca genişletilmiş büyük bir manastır. İçerisinde pek çok ortodox kilisesi bulunuyor. Burayı gezmenin yarım günden fazla süreceğini bildiğim için ve giriş fiyatlarının 50 UAH, fotoğraf çekme fiyatının 100 UAH olması (toplam 150 UAH / 25 TL) nedeniyle girip gezmedim. Çok da ilgimi çekmedi açık konuşmak gerekirse. Vaktiniz varsa ve yapacak birşey bulamamışsanız girip gezebilirsiniz.

Buranın 2 özelliği var. Birincisi Ortodoks Hristiyanları buraya geldiklerinde (aynı bizim kabeye gitmemiz gibi) hacı mertebesine erişiyorlar ve burası Unesco Dünya Kültür Mirasları Listesinde yer alıyor.

– Parklar

Kiev’de ortalama bir Avrupa şehrinden çok daha fazla yeşil alan bulunmakta. Vaktinizin bir bölümünü burada bulunan parklarda değerlendirebilirsiniz. Gerçekten büyüklü küçüklü, irili ufaklı çok sayıda park var.

– Heykeller ve Yapılar

Kiev’de parkların dışında Ukrayna için önemli kişilerin çok fazla heykeli ya da anıtı var. Her gezdiğiniz yerde mutlaka birinin heykeli ya da birilerine adanmış anıtları görebilirsiniz. Tek tek anlatmaya gerek yok bence bunları.

– Kiev Katedralleri

Kiev'de her yerde bir katedral bulunmakta..

Kiev’de çok sayıda kilise ve katedral bulunuyor. En önemli olanlardan birisi, yukarıdaki fotoğrafta ucu gözüken St. Michael’s Katedrali. Kubbesi altından yapılmış. Diğer ise Aya Sofya (Hagia Sophia) Katedrali.

Saint Sophia (Ayasofya) Kathedrali

Her iki katedral de Unesco Kültür Varlıkları listesinde yer almakta.

Chernobyl Museum

Kiev’in en önemli müzelerinden biride Çernobil Müzesi‘dir. Bu müzeyi gezmek için saat 5’te gittim. Ancak son ziyaretçi kabul saatinde gittiğim için içeriye almadılar. Bende ertesi gün zaten Çernobil‘e gideceğim için tekrar gitme gereği duymadım. Ancak Kiev’de mutlaka gideceğiniz ikinci müze burası olsun.

Özgürlük Heykeli, Kiev – Maidan
Güzel mimariye sahip bir bina, Kiev – Maidan
Maidan'da bulunan bir heykel

Golden Gate

Golden Gate

Kiev’in ana meydanına yürüme mesafesinde bulunan bu kapı, 1024 yılında inşaa edilmiş. Yapıldığı dönemde şehre giriş-çıkışın sağlandığı üç kapıdan biri ve günümüze kadar ulaşan tek kapıymış. Yan tarafında Kiev’in büyük knezi l. Yaroslav (1019-1054) heykeli bulunuyor.

Opera House

Opera House

Ukrayna’nın 3. eski opera binası. 1867 yılında açılmış ve mimari olarak güzel bir bina. Günümüzde bale ve müzik gösterileri yapılmakta.


Kiev’de gezilecek yerler bu şekilde. Özet geçerek yazıma son noktayı koyayım. Kiev’de gezilecek çok fazla bir yer yok. Zaten söylediğim gibi şehre gelen yabancı turist sayısı bu nedenle çok düşük. Gelenlerin çoğu gece hayatı için Kiev’i tercih etmekteler. Şehirde çok sayıda park, kilise ve katedral olduğunu tekrar belirteyim. İyi gezmeler..

Yorum Yaz

Yorumlar

Birisi
28 Temmuz 2015

Daha cok erkekler mi seyahat yazisi yaziyor yoksa Eski Sovyet ülkeleri hakkinda mi daha cok erkekler yaziyor bilmiyorum ama seyahat eden ve seyahat yazilarini okuyan cok sayida kadin da var. Bu nedenle eski Sovyetler Birliği ülkeleriyle ilgili gezi notlarında sürekli kızlarından bahsedilmesinden son derece sıkıldım. Hem de bahsetmeme gerek yok herhalde deyip yine de vurgu yamşsın. Yapmasaydın gerçekten daha klas bir yazı olurdu. Slav ırkından geldiğim için kıskançlık asla değil. Sadece oraya zamanında gitmiş/giden son derece amele mantıklı adamları düşündürüyor insana bu bir. Ülkedeki AIDS oranından da söz etmek gerek bence, bu da iki. Sonra Ukrayna değil ama Rusya’ya gittim ve birçok yakışıklı adam gördüm bu da üç. Yani zevkler ve renkler tartışılmaz. Kimi senin beğendiğin kızları değil de asyalıları çekici bulur kimisi de esmer adam değil de sert yüz hatlı çelik bakışlı Slav erkeklerini…

Şahin Doğan
28 Temmuz 2015

Selamlar. Zevkler ve renkler tartışılmaz doğru söylemişsin. Ben sadece kendi gördüğüm şeyleri anlattım ancak bundan sonra daha dikkatli olacağıma emin olabilirsin. Uyarı için teşekkürler.

mevlüt
28 Eylül 2015

Üstadım bende kievi merak ettiğim için gidiyorum.. uçak bileti ve otel rezervasyonu tamam. Hatta ödemeleri yapıldı.. fakat eylemcilerden bahsettiniz. Sizce bu ne derece tehlike arz ediyor. Tam meydandaki otelde kalacağım. Hotel ukraine.. çok merak içindeyim.

Şahin Doğan
28 Eylül 2015

Şu an son durumu bilemiyorum Kiev’de ancak ben gece yarısına kadar meydanda bulunmuştum. Herkes kendi halinde zaten, o nedenle bir tehlike olmaz. Ancak bu sadece ana meydan için geçerli. Diğer cadde ve sokaklarda akşam 9’dan sonra kızlara, 11’den sonra erkeklere uyarılar var tek dolaşmayın diye.

Alper Tezcanlı
22 Aralık 2015

Selamlar,yazınızı büyük bir zevkle okudum bende yılbaşında tek başıma bir kiev seyahati düşünüyorum öncelikle kaldığınız yer olan Pasazh Center City ile ilgili bir sıkıntı yaşadınızmı birde rusça bilmeden çok sıkıntı yaşarmıyım ingilizcem iyidir.

Teşekkürler

Şahin Doğan
23 Aralık 2015

Selam Alper, maille geri dönüş yapmıştım sana 🙂

baran
24 Ocak 2016

kharkiw sehrı ıcın vip rehberiniz baran +38 093 953 26 29 .whatsupp

BURAK
11 Mart 2016

Ukrayna Kharkiv’de gezi ve seyahat yapmak isteyen arkadaşlar hertürlü sorularınız için whatsapp +380 73 312 87 47

Murat Evirgen
24 Nisan 2016

Selam Şahin, 92’liyim teknik üniversiteden iyi bir dereceyle mezun oldum ve şu anda master yapıyorum. Ama hayatımda bir şeyler eksik dedim. Yurt dışı seyahat siteleri araştırırken senin siteni buldum.
2016 Mart’ında hayatımda ilk defa yurt dışına çıkarak Kiev’e gitmiştim. Yazılarını okumaya Kiev yazından başladım. Gerçekten benim gözlemlerimle neredeyse birebir aynı. Küçük şehir, çok gelişmemiş, halkı genelde fakir ve ingilizce bilmiyorlar, ucuz bir şehir ve gece hayatı hareketli.
Şimdi gönül rahatlığıyla diğer yazılarını da okuyup feyz alıyorum hatta imreniyorum. Yaşım geçmeden Amerikayı ve Avrupayı gezme isteğim var. Gözlemlerini paylaştığın için teşekkürler. Her şey gönlünce olsun.

Mustafa
13 Mayıs 2016

İyi günler beyfendi bi sorum olacaktı. Kiev hakkında güzel şeyler yazmamışsınız. Bizde yaz tatilinde kieve gitmeyi düşünüyorduk. Gece hayatı bizim için önemli degil şehrin güzelligi önemli. İlk yurtdışı deneyimi olacak. Sorum şu: Ukraynada hangi sehre gidelim eğer kievi önermiyorsanız. Lviv güzelmi sizce

Şahin Doğan
13 Mayıs 2016

Selam Mustafa. Ukrayna genel olarak turistik bir ülke değil. Yani gezilecek fazla yeri yok. Onun yerine balkanlara gidebilirsin.

Gezgin
12 Temmuz 2016

Açıkçası Kiev ile ilgili şu ana kadar rastladığım en detaylı ve en net bilgiler aldığım sayfa diyebilirim. Ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız. Biraz tarih olarak eski kaldığı için güncel durum biraz daha farklı bazı açılardan sanırım ama yeme içme konusunda birçok bilgi değişmemiştir diye umuyorum.
Sevgiler