Şu yazıyı okuyorsun: Prag Gezilecek Yerler
Çek Cumhuriyeti 25 Mayıs 2014

Prag Gezilecek Yerler

Orta Avrupa denilince insanın aklına Budapeşte, Viyana ve Prag geliyor. Budapeşte için Tuna Nehri’nin incisi, gecesi ve gündüzü harika olan bir şehir, Viyana için sanatın başkenti, Prag için ise kesinlikle “bozulmamış şehir” tanımlamasını yapmak mümkün. Yani Prag, Avrupa’nın yıkıma uğradığı ikinci dünya savaşından en az hasarla kurtulan ve mimarisiyle birlikte tarihi yapılarının da zarar görmediği bir şehir. Viyana – Prag – Berlin gezi rotamın ikinci şehri olan Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag‘da gezdiğim yerleri bu yazımda bulabilirsiniz.

Oteller

Booking.com

Prag Hakkında

Prag, tarihinde Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Çekoslovakya’ya başkentlik yapmış bir şehir. Günümüzde ise Çek Cumhuriyeti’nin başkenti, en büyük şehri ve turizm merkezidir.

Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte'de gezilecek en iyi 10 yer listesi, gece hayatı, buda kalesi, tekne turu, Macaristan vizesi gibi detaylı bir gezi rehberi.

Prag’a gitmeden önce bilmeniz gereken ilk şey, mevsim her ne olursa olsun her an yağmur yağabileceği. Benim gittiğim tarihte güneşli bir öğlen vakti aniden yağmur yağmaya başlamış, ertesi gün ise sabahtan başlayan sağanak yağış bir süre sonra kendini güneşli havaya bırakmıştı. Çok enteresan 🙂 Bu nedenle gitmeden önce yanınızda uzun kollu bir şey olmasına dikkat ediniz.

Prag Turist Haritası
Prag Turist Haritası

Prag’da 10 bölge bulunuyor. Şehir merkezi ve gezilecek yerler (old town, new town, astronomik saat, prag kalesi, charles köprüsü vb.) 1. bölgede kalıyor. Ben 1, 2 ve 3. bölgeyi yürüyerek gezmiştim 🙂

Ne Yenir?

Prag mutfağı ağırlıklı olarak domuz ve dana eti üzerine kurulu. Bunlar yanında patates kızartması ve salata ile servis ediliyorlar. Balık ise çok tercih edilen bir yemek değilmiş. Tatlı olarak ise Ovocné Knedlíky (fruit dumplings) yani meyveli hamur tatlısı, krep ya da dondurma yeniliyor. İlk olarak Budapeşte’de gördüğüm Trdelník isimli rulo şekerlemeler ise son yıllarda hem yerel halk, hem de turistler tarafından oldukça tercih edilen bir hamur tatlısı.

Prag’ın merkezinde bulunan restoranların öğle ve akşam yemeği zamanında oldukça kalabalık olduğunu hatırlatayım. Aynı zamanda yine restoranlarda yemek yemek isterseniz çoğu yer adisyona %10-15 arasında bahşiş ekliyor. Ancak siz bunu menüde görmüyorsunuz. Tabi ekmek, ketçap, mayonez vb. gibi şeyler de pek çok yerde yine ücretli.

Kavarna Slavia
Kavarna Slavia
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.00111

Prag’ın şehir merkezinde öğlen / akşam yemeği yemek ister ya da bir kahve içmek isterseniz ilk olarak tavsiye edeceğim yer Kavarna Slavia isimli mekandır. Burası aynı zamanda Nazım Hikmet‘in Prag’da yaşadığı dönemde sıklıkla uğradığı bir restorantmış. İçeride Nazım’ı anlatan bir tablo da bulunmakta. Onun burada oturmuş düşüneli halini gören bir ressam, Nazım’ı masanın üzerinde oturan hayali bir kadınla resmetmiş. Nazım Hikmet ise Prag günlerindeki İstanbul özlemini şu şiirle anlatmış:

slavya kahvesinde oturan dostum tavfer’le,
vıltava suyuna karşı oturup,
tatlı tatlı yarenliği severim
hele sabahları hele baharda.
hele sabahları hele baharda
konuşurken dalar dalar gideriz
bir yitirir bir buluruz birbirimizi.
hele sabahları hele baharda.
prağ şehri yaldızlı bir dumandır
ve kızıl, kocaman bir elma gibi.
nezval geçer taze çıkmış kabrinden
param parça yüreği de elinde
ve orhan veli’yle karşılaşırlar
urumeli hisarından gelir o
ve telli kavağa benzer orhanım
yüreciği delik deşik onun da.
biz de aynı loncadanız biliriz tavfer
zanaatların en kanlısı şairlik
sırların sırrını öğrenmek için
yüreğini yiyeceksin, yedireceksin.
pırağ şehri yaldızlı bir dumandır
vıltava suyunun köpüklerine
martı kuşlarıyla gelir istanbul…
lejyonerler köprüsüne gidelim tavfer
martı kuşlarına ekmek verelim

Eğer alternatif isterseniz, Prag’ın biraz dışında (7. bölge) yer alan mağara restorantına (Svataklara Restorant) gidebilirsiniz. Tabi bu biraz pahalı olabilir 🙂

Yok ucuz olsun, açlığımı bastırsın diyorsanız şehirde çok fazla fast food dükkanı var. Buralardan hot dog alarak açlığınızı bastırabilirsiniz. Doyursun ve ne yediğimi bileyim derseniz, Burger King ve McDonald’s şubelerini de şehrin çeşitli yerlerinde göreceksiniz. Eğer fast food ile işim olmaz derseniz o zaman günlük/haftalık menü sunan ya da ucuz restoranlara gidebilirsiniz. Birkaç tane ekleyeyim:

  • Highland Steak House (Lucemburská 38, Prag-3): Hamburgerler 99 CZK (12 TL)
  • Mamy (Benediktská 3, Prag-1): Fiyatlar 120 – 180 CZK arasında (14 – 21 TL)
  • Nota Bene ( Mikovcova 605/4, Prag-2): Çorba 45 CZK (5 TL), Menü 120 CZK (14 TL)
  • U Balbínů (Jungmannova 22, Prag-1): 99 CZK (12 TL)
  • Pizza Coloseum (Václavské náměstí 1, Prag-1): Pizzalar 39 CZK (5 TL) – 145 CZK (17 TL) arasında
  • Husinec (Mezibranská 13, Prag-1)
  • Rebellion restaurant (Jeseniova 56, Praha 3)
  • Mr. A ( Politických vězňů 916/16, Prag-1)
  • Žižkovská galerka (Seifertova 612/89, Prag-3)
  • Kulový blesk (Sokolská 13, Prag-2)

şeklinde. Buralarda ucuz fiyata yemek yiyebilirsiniz.

Ne İçilir?

Gelelim içme konusuna. Avrupanın her şehrinde olduğu gibi Prag’da da küçük çok sayıda pub (Çekçe: hospoda) bulunuyor. Tabi pub denilince insanın aklına ister istemez bira geliyor. Prag’da şu biraları deneyebilirsiniz:

  • Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj)
  • Budweiser Budvar (Budějovický Budvar)
  • Gambrinus
  • Staropramen
  • Kozel
  • Czechvar
  • Lobkowicz

Bu biraların fiyatları şehir merkezinde 100 CZK (12 TL)’ye kadar çıkabiliyor (en büyük bardaklarda tabi). O nedenle şehrin biraz dışına çıkarak 20-25 CZK (2.50 TL – 3 TL) arası fiyata içmek mümkün. Peki fiyat/kalite olarak en çok tercih edilen yerler nereler diye sorarsanız:

  1. Café Bar Propaganda: Pštrossova 220/29
  2. Boulder Bar: V Jámě 6
  3. Lucerna Café: Vodičkova 36, Prag-1
  4. U Fleku: Kremencova 11
  5. Jazz Dock: Janáčkovo nábřeží 2
  6. Kino Svetozor: Vodickova 41
  7. Pivovarský klub: Křižíkova 17
  8. The Pub: Veleslavínova 3
  9. U Vystřelenýho oka: U Božích bojovníků 3
  10. Vinárna U Sudu: Vodickova 10

Artık şehir haritasından hangisini bulursanız orayı tercih edersiniz 🙂 Peki gündüzleri ne içeceksiniz? Burada da devreye kahve ve tearooms’lar (Czech čajovna) devreye giriyor. Bunlar için birkaç mekan vermek gerekirse; Cafe Slavia, Municipal House Cafe, Cafe Louvre, Cafe Montmartre, Art cafe Tynska, The Hanging Coffee, Cafe Kaficko, Cafe Kaaba ve Dobra cajovna. Bu mekanlar Prag’da kahve içebileceğiniz ve tüm dünya ülkelerinin çaylarını tadabileceğiniz yerler.

Gece Hayatı

Avrupa’da en iyi gece hayatı Prag’dadır dersem doğru olmayabilir ancak en iyilerinden birisi olduğu kesin ve alternatifi bol. Hemen Prag’ın en iyi gece kulüplerini yazayım:

  • Sasazu: Bubenske nabrezi 306/13 – Giriş fiyatı 200 CZK (25 TL) ancak eğer o gün popüler DJ’ler sahne alıyorsa fiyat daha da artabiliyor. Daha önce Tiesto, Paul Van Dyk, One Republic ve Fedde Le Grand gibi DJ’ler sahne almışlar burada. Bu nedenle Prag’ın en büyük, en yeni ve en popüler gece kulübü. İçki fiyatları aşağıya yazacağım diğer gece kulüplerine göre biraz daha daha pahalı olabilir ancak Euro ile ödeme yapmadığınız için çok da pahalı değil 🙂
  • Retro: Francouzská 4, 120 – Giriş fiyatı erkekler için 15 TL, kızlar için ücretsiz. Burası yukarıda yazdığım Sasazu’nun biraz daha küçük hali, 1200 kişi kapasiteli. Harika ışık şovlarıyla birlikte electro-house müzik eşliğinde dans etmek için tercih edilebilir.
  • Karlovy Lázně: Novotneho Lavka 5 – Burası Prag’ın değil, Avrupa’nın en popüler müzik kulüplerinden birisi. 5 katlı bir binada bulunuyor. Bu binanın her katı farklı bir dekorasyonda yapılmış ve yine her katında hip-hop, 80’ler, hard-core gibi farklı müzik türleri çalıyor. Sadece haftasonları değil, haftanın her günü gece partileri oluyor. İçeriye giriş fiyatı 150-200 CZK (20 – 25 TL). Ancak yukarıda değindiğim gibi Avrupa’nın en popüler gece kulüplerinden birisi olduğu için oldukça turistik ve fiyatlar da epey pahalı.
  • Lucerna: 80’ler ve 90’lar için tercih edebilirsiniz.
  • Duplex: Tam şehrin merkezindeki bir binanın çatı katında bulunuyor. Burası gündüz restorant ve cafe, geceleri ise gece kulübü olarak hizmet veriyor.
  • Roxy – Radost FX: Bu iki gece kulübü de Prag’da en çok tercih edilen gece mekanlarından diğerleri.

Prag’da geceler sadece bununla sınırlı değil elbet. Buraların dışında Prag’da 23 adet striptiz kulübü bulunuyor. En popüleri ve büyüğü şehir merkezinde bulunan Darling Cabaret.

prague darling cabaret striptiz kulübü
prague darling cabaret striptiz kulübü

Benim seyahat ettiğim tarihte buraya giriş ücretsizdi ancak hafta içi olduğu için ve yaz sezonu olmadığı için bu şekilde olabilir. Bu konuda fikrim yok ancak içkilerin pahalı olduğunu belirteyim. En düşük içki yani bir bira 300 CZK’dan (30TL) başlıyordu. Vodka fiyatları ise 100 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle sipariş ettiğiniz içkiyi yavaş tüketmekte fayda var 🙂

Peki içeride neler dönüyor? Striptiz kulübü işte. Kızlar bar masasında dans ediyor ve onları izliyorsunuz. Tabi sürekli yanınıza gelip sizinle konuşmak ve özel dans satmak istiyorlar. Private Dance‘ın yani üst kata çıkarak girdiğiniz özel odada kızın yaptığı dansın fiyatı 1500 CZK (160 TL – 5 dakika için).

Club K5 Relax, Goldfingers Prague ve Neon Club ise Prag’da ki diğer popüler striptiz kulüpleri. Ancak bu tarz kulüplere verdiğiniz paraya kesinlikle değmediğini belirteyim. Alternatif şeyler ararsanız Prag’da Gezilecek Yerler bölümünde bahsedeceğim yeni şehir merkezinde, gece 12’den sonra hayat kadınları oluyor. Onların fiyatlarıysa yapacağınız pazarlığa göre 1000 – 1500 CZK (100 – 150 TL) arasında değişiyor.

Bunlardan bahsettiğim için bazı arkadaşlar kızabilirler ancak gezi rehberi hazırlıyoruz sonuçta, naparsınız 🙂

Hediyelik Eşya ve Alışveriş

Prag’ın old town bölgesinde her şehirde bulabileceğiniz gibi çok sayıda küçük alışveriş dükkanları var. Buralardan hediyelik eşya alabilirsiniz. Ancak Prag kristaliyle ünlüdür. Kristaldan yapılmış bardak ve takılar başta olmak üzere çok sayıda ürün bulabilirsiniz. Aynı zamanda lâl satan da çok sayıda dükkan vardır. Açıkçası bu yazıyı okuyan çok kişinin bunlara parasının yeteceğini sanmasam da yine de alacağınız ürünün orijinal olduğundan emin olun. İki kuruş fazla verip şehir merkezindeki büyük dükkanlardan alınız yani. Süpermarket ya da hediyelik eşya dükkanarından ise Çek Cumhuriyeti’nin ünlü likörü Becherovka‘yı satın alabilirsiniz.

Şehiriçi Ulaşım

Prag Metrosu / Prague Railway Network Map
Prag Metrosu / Prague Railway Network Map

Yukarıda haritanın ortasında gördüğünüz nehir (mavi olan yer) Vltava Nehri. Nehrin sol tarafında tarafında Prag Kalesi, sağ tarafında ise yeni şehir kalıyor.

Metro haritasının zayıf gibi gözüktüğüne bakmayın, şehirde işleyen çok iyi bir Tramway ağı bulunmakta. Eğer onuda hesaba katarsak istediğiniz her yere yürümeden ulaşabilirsiniz. Tabi turistik yerlerin çoğu 1. bölgede kaldığı için genellikle bu civarda olacaksınız ve toplu taşıma kullanmaya gerek kalmayacak. Metronun tek yön bilet fiyatı 24 CZK (2.50 TL)’dir ve turnike sistemi bulunmamaktadır.

Gezilecek Yerler

Öncelikle kaldığınız otel/hostel ya da tourist informationdan ücretsiz bir şehir haritası almanızı öneririm. Genellikle bu haritalarda yürüyerek nasıl her yeri gezeceğiniz çizgi ile işaretlenmiştir. Bu yolları takip ederek kaybolmadan gezebilirsiniz (Prag’da çok fazla ara sokak olduğunu belirteyim).

Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte Gezilecek Yerler
Budapeşte'de gezilecek en iyi 10 yer listesi, gece hayatı, buda kalesi, tekne turu, Macaristan vizesi gibi detaylı bir gezi rehberi.

Eğer yolunuzu kaybeder ya da benim gibi haritaya bakmaya üşenirseniz en yakın “turist kafilesini” takip edin. Grubun en arkasından yavaş yavaş yürüyün. Grup sizi en yakın popüler yere götürecektir merak etmeyin. Ama benim gibi kafileyi karıştırmayın sakın 🙂

Wenceslas Square (Václavské náměstí) / New Town

Ben Prag’ı keşfetmeye bu meydan ile başladım. Sizede tavsiyem tam olarak budur. Buradan başlayarak nehre doğru birçok yeri görerek gidebilir, ardından köprüden geçerek Prag Kalesine ulaşabilirsiniz.

Wenceslas Square, Prag
Wenceslas Square, Prag
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/5.6
  • 90.0mm
  • ISO 200
  • 1/0.002

Fotoğrafta gördüğünüz bölge Prag’ın en hareketli meydanı. Burada otel, restorant, bar, club, uluslararası mağazalar gibi çok sayıda yer bulunmakta.

Astronomik Saat (The Astronomical Clock / Orloj)

Prag denilince herkesin aklına sanırım bu saat geliyordur. Old Town Hall’de (eski şehir meydanı) bulunan bu saat tarihi bir öneme sahip. Aslında Astronomik saatlerin tümü özel mekanizmaları ile saati göstermenin dışında güneş, ay, takımyıldızı, diğer gezegenlerin birbirlerine olan konumlarını, ay tutulması vb. gibi şeyleri gösterirler.

Prag Astronomik Saat
Prag Astronomik Saat
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/6.3
  • 50.0mm
  • ISO 200
  • 1/0.005

Prag’da bulunan bu astronomik saat ise havarislerin geçtiği üst bölüm, saati gösteren orta bölüm ve takvimi gösteren alt bölüm olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bu saat kulesi ilk olarak 1381 yılında yapılmış, 1410 yılında ise saat ustası Mikulas Kadan ve Jan Ondrejuv tarafından kuleye saat eklenmiş. 80 yıl sonra yani 1940 yılında ise Hanus Carolinum (Hanus Usta), bu saatteki hatalı kısımları düzelterek, astronomik kadranı eklemiş.

Bir efsaneye göre; saatin ünü o kadar yayılmış ki, Avrupa’nın her yerinden insanlar bu saati görmeye akın etmişler. Bununla birlikte Hanus Usta’ya da saatin aynısını yapması için birçok ülkeden teklif gelmiş. Bir süre sonra bu durum dönemin kralının kulağına gitmiş ve bir benzerini daha yapamaması için Hunus Usta’yı kör ettirmiş. Hunus Usta ise buna danayamamış ve saati bozarak, bu kulede intahar etmiş (Buraya kadar efsane).

Saat bu tarihten sonra 60 yıl kadar çalışmamış. 1560 yılları arasında Jan Taborsky tarafından tekrar tamir edilerek çalışır hale getirilmiş. Aradan geçen yüzyıllar boyunca ise çok fazla savaş, bombardıman ve yangın atlatarak çalışmayı durdurmuş ve her seferinde yeniden tamir edilerek çalışır hale getirilmiş.

Astronomik Saat Heykeller
Astronomik Saat Heykeller

Astronomik Saat Kulesi’nin önünde, her saat başı yaklaşırken toplanan kalabalık görürsünüz. Bunun sebebi her saat başında İsa’nın 12 havarisinin teker teker geçmesidir. Saat kaç olursa olsun bu kalabalık hep oluyor 🙂 Bu nedenle yerinizi erkenden almanızı tavsiye ederim. Saatin tam karşısında durun ve çok önüne gelmeyin, yoksa göremezsiniz. Bu geçiş yaklaşık 15-20 saniye sürüyor ve bittikten sonra kalabalıktan “aaaaaa ve alkış” sesi yükseliyor. Çok kalabalık olduğunu unutmadan çanta ve cüzdanlarınıza da dikkat ediniz.. Tabi seyahatiniz sırasında birkaç sefer izlemenizi tavsiye ederim 🙂

Prag Astronomik Saat
Prag Astronomik Saat
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/6.3
  • 50.0mm
  • ISO 200
  • 1/0.005

Saatin yan tarafında ise 4 adet heykel bulunuyor. Sol bölümde elinde ayna tutan heykel Kibiri ve onun yanında altın kesesi tutan Cimriliği, sağ bölümdeki iskelet Ölümü, yan tarafındaki ise eğlenceyi temsil eden Osmanlı figürü bulunur. Saat her saat başı çalmaya başladığında; iskelet çanı çalıyormuş gibi gözükerek kafasını “evet birgün öleceksiniz” diyerek aşağı yukarı, diğer 3ü ise sağa sola sallar. Bu esnada havarisler açılan pencereden geçişini sürdürürler.

Prag Astronomik Saat
Prag Astronomik Saat
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/6.3
  • 50.0mm
  • ISO 200
  • 1/0.005
Alt bölümde ise ayları ve burçları gösteren bir takvim bulunur. Takvimde soldan sağa, Tarihçi, Melek, Astronom ve Filozof figürleri bulunur. Unutmadan, burada gördüğünüz heykel ve figürler orijinalleri değil, birebir kopyalarıdır.

Saat önünde çektiğim videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz 🙂

Sex Müzesi / Sex Machines Museum

Astronomik saatin olduğu yerdeki Starbucks’ın hemen arkasında bir müze bulunuyor, Sex Müzesi. Bu müze 2002 yılında açılmış. 3 katlı müze içerisinde 200 kadar obje, kıyafet, galeri ve sinema salonu bulunuyor. Müzeye giriş fiyatı ise 250 CZK (yaklaşık 26 TL). İçeride insanoğlunun tarih boyunca sexe olan düşkünlüğünü çok rahat bir şekilde göreceksiniz. Yani zevki daha çok artırmak için yapılan makinalar, vibratörler, korseler, penis-vajinalar gibi birçok şey göreceksiniz. Aynı zamanda içeride bulunan sinema salonunda tarihte çekilen ilk porno filmi gösteriliyor (1920’lerde İspanya’da).

Müzeyi sevgililer, 2-3 kişilik bayan grupları ve aileler ziyaret ediyor genelde. Bulunduğum süre içerisinde bunu gördüm 🙂

Prag Kalesi / Prague Castle

Bu kale dünyanın en büyük antik kalelerinden biridir ve tarihi 870 yılına dayanır. İlk olarak surlar, ardından Meryem Kilisesi, Aziz George Bazilikası ve Aziz Vitus Bazilikası yapılır. Ardından 12. yüzyılda Romenesk mimarisiyle Bohemia Manastırı yapılır, 14. yüzyılda kale Gotik tarzda yeniden inşaa edilir. Ancak St. Vitus Bazilikası ve kubbesi tam 6 yüzyıl sonra tamamlanır.

Prag Kalesi
Prag Kalesi
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 50.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.00625

Kalenin çok uzun bir tarihi bulunmakta. Birçok savaş görmüş, güçlendirme çalışmaları, tadilatlar, eklemeler vb. birçok şey yapılmış. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanlarının Çekoslovakya’yı işgalinden sonra bu kale idare merkezi olmuş, savaş sonunda ise komünist hükümetin idare ofisleri olarak kullanılmış. Çekoslovakyanın dağılmasından sonra ve günümüzde kale Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Sarayı olarak kullanılıyor. Yani kale içerisinde başbakana falan rastlayabilirsiniz 🙂

Prag Kalesi Nöbet Tutan Askerler
Prag Kalesi Nöbet Tutan Askerler
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/2
  • 50.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.004

Bilgi: Kalenin giriş kapılarında nöbet tutan askerlerin nöbet değişimini mutlaka izleyiniz. Oldukça güzel 🙂

Aziz Vitus Katedrali / St. Vitus Cathedral

Prag Kalesi’nin en önemli ve dünyada gotik mimaride yapılan en önemli roman katolik katedrali budur. Yapımına 21 Kasım 1344 yılında başlanır ve 1929 yılında resmen tamamlandığı açıklanır. Evet, yapımı tam 585 yıl sürmüş. Fotoğraflar ile ne kadar anlaşılır bilmiyorum ama tam önüne geldiğiniz zaman “insanoğlu böyle binaları nasıl yapıyor” diye düşünürsünüz. İşçilik, simetri, dizayn herşey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş burada. Neresinden bakarsanız, neresinden fotoğrafını çekerseniz çekin her açısı bir başka güzel görünüyor.

Katedrale giriş ücretsiz fakat belli bir noktaya kadar ilerleyebiliyorsunuz. Tamamını görmek için ücret ödemeniz gerekir.

Karl Köprüsü / Charles Bridge

Karl Köprüsü / Charles Bridge (fotoğrafta arka tarafta kalan köprü)
Karl Köprüsü / Charles Bridge (fotoğrafta arka tarafta kalan köprü)
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/9
  • 50.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.01

Vltava Nehri üzerine kurulu olan ve 1402 yılında yapılan Karl Köprüsü, Prag’ın en turistik yerlerinden biridir. İlk olarak 1402 yılında yapılmış ve 1700 yılında ise üzerine 30 tane heykel koyulmuş. Ancak heykeller tıpkı astronomik saatte olduğu gibi orjinalleri değil, birebir kopyalarıdır. Köprü üzerinde aynı zamanda 3 adet de gözetleme kulesi bulunuyor.

Köprü, hem tarihi ve önemi bakımından hem de kaleye iniş-çıkış için kullanıldığından turistlerin en çok uğradığı yerlerdendir. Bu nedenle rahat rahat gezebilmeniz, rahat fotoğraf çekebilmeniz pek mümkün değildir. Sabahın erken saatlerinde gitmenizi tavsiye ederim. Araç trafiğine kapalı, yaya trafiğine açıktır. Üzerinde aynı zamanda müzik grupları ve ressamları görebilirsiniz.

İşkence Müzesi

Eğer Prag’da zamanınız varsa (45dk – 1 saat), gidip gezebileceğiniz enteresan müzelerden birisi de İşkence Müzesi’dir.

Müzede insanoğlunun yüzyıllar boyunca suçluları cezalandırdıkları aletleri görüyorsunuz. 60 kadar tüm avrupa genelinde kullanılan işkence aletleri burada yer alıyor. Dikenli sandalyeden tutunda kazıklara, testerelere kadar kadar kişinin işlediği suça göre vücudunun neresi ya da nereleri cezalandırılması gerekiyorsa herşey için alet var. Aynı zamanda her aletin arka tarafındaki çizimlerde de nasıl kullanıldığı anlatılıyor. Müzeyi gezdikçe ve o aletleri gördükçe insanın içini bir ürperti kaplamıyor değil. Kim bilir başında durduğunuz şeyle kaç kişiye günlerce işkence edilmiştir, bilinmez… Müzeye giriş ücreti 140 CZK (15 TL) ve Karl Köprüsü’nün hemen yanında bulunuyor.

Barut Kulesi

Barut Kulesi
Barut Kulesi
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/10
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.016666666666667

1475 yapımına başlanan bu kule, çıkan isyanlar sonucu tamamlanamamış. 17. yüzyılda ise çatı bölümü dahil tamamlanarak bu ismi almış. Sebebi ise inşaatın durdurulması esnasında barutların burada depolanması. Kule, belli dönemlerde ve günlerde ziyarete açık.

Karlin Danube House

Karlin Danube House / Titanic
Karlin Danube House / Titanic
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/13
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.02

Mimarisinden dolayı buraya Titanik deniliyor. Prag’ın 4. bölgesinde yer alıyor. Hem iş merkezi hem de otel olarak kullanılıyor. Diğer bir önemi ise James Bond’un Casino Royale (2006) filminin bir sahnesi burada çekilmiş. Aşağıdan izleyebilirsiniz 🙂

Jan Zizka Heykeli

Jan Zizka Heykeli
Jan Zizka Heykeli
  • Sony Alpha DSLR-A390
  • ƒ/13
  • 50.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.005

Jan Zizka (ing: John Zizka), 1378-1424 arasında yaşamış ve farklı dini grupların oluşturduğu hussite’lerin komutanlarından birisi. Zamanında Osmanlılara karşı da savaşmış. Aynı zamanda çocukluğunda bir gözü körmüş ve diğerinide 1421 yılında katıldığı bir savaş sırasında gözüne isabet eden ok sonucu kaybetmiş. Vaysiyetinde ise “ben öldükten sonra derimi yüzüp bundan davul yapın ve savaşlarda bu davuldan çıkan ses düşmanlarımızı korkutup kaçırsın” demiş. Çok iyi bir şövalye ve savaş taktiksyeni olduğu bilinip, hakkında çok fazla hikaye/efsane vardır. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir kişidir.

Prag 3 Bölgesinde (Zizka Bölgesi), Vitkov Tepesinde bulunan bu heykelin önüne gittiğiniz zaman içinizden bir “yuh” diyorsunuz. Hiçbir fotoğrafta tam olarak bu heykelin büyüklüğünü anlamanız mümkün değil 🙂 1930’lu yıllarda yapımına başlanan heykel, 2. dünya savaşının başlamasıyla ancak 1950 yılında tamamlanabilmiş. 9 metre uzunluğunda (altında bulunan temel hariç) ve 17 ton ağırlığındadır.

Vitkov Tepesi ise şu an bir park ve burada Jan Zizka heykeli bulunmakta. Dinlenmek ve şehri izlemek için harika bir yer. Tarihteki en kanlı ilk haçlı seferinin burada gerçekleştiğini de belirteyim.

TV Kulesi

TV Kulesi
TV Kulesi

Prag 3 bölgesinde kalan bu TV Kulesi 1992 yılında açılmış. 216 metre yüksekliğinde ve içerisinde restorant ve lüks odalar sunan bir otel varmış. 2001 yılında kuleye tırmanan ve inen bebek figürleri heykelleri eklenmiş, çok da hoş olmuş. Aynı zamanda kuleye çıkılabiliyor.

Dans Eden Ev

Dans Eden Ev
Dans Eden Ev
  • Lumia 820
  • ƒ/2.2
  • 0.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.125333

Dünya üzerinde görülecek en enteresan yerlerden biri de, Prag’da bulunan bu ev. İlk olarak 1945 yılında yapılmış ve o dönemin sinema oyuncusu ve dansçısı olan Fred Astaire ve Ginger Rogers’a adanmış. Yani adı Fred & Ginger. Ancak 2. Dünya Savaşı sırasında isabet eden bombalardan dolayı büyük hasara uğramış. Bugünkü bina 1996 yılında yapılmış ve şu anda ofis olarak kullanılıyor. En üstünde ise bir restorant var. Gidip önünde fotoğraf çektirmeden dönmeyiniz 🙂

– Diğer Yerler

Açıkça hem zaman hem para sorunundan dolayı bir şehirde heryeri gezemiyorsunuz. Ben gezdiğim yerleri yukarıda yazdım. Bunların dışında; şehrin mimarisinin çok güzel olduğunu söylemiştim. Prag sokaklarında hatta nehir kıyısında bir süre mutlaka yürüyün. Ulusal Müzeyi gezebilirsiniz. Prag kalesi içerisinde ki Golden Lane sokağına, Zamanınız varsa National Techincal Museum‘a ve Opera binasına gidebilirsiniz. Tabi nehirde tekne turuna katılmayıda düşünebilirsiniz 🙂 Ayrıca her şehirde olduğu gibi ücretsiz yürüyüş turları (free walking tour) göreceksiniz. Bunlara da katılabilirsiniz.

Şehirde geceleri zenciler uyuşturucu satıyorlar. Onlara fazla yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Birde kalabalık yerlerde çanta ve cüzdanlarınıza çok dikkat ediniz. Bazı yerler inanılmaz kabalık oluyor çünkü.


Evet bir gezimi daha bu şekilde tamamladım. Soru ve görüşlerinizi yorum olarak iletebilirsiniz. İsterseniz orta avrupa üçlememin son turu Berlin Gezi Yazımı buradan okuyabilirsiniz. Teşekkürler 🙂

Benzer Yazılar

Yorum Yaz

12 Yorum

  • Cevap Yaz muttalip 16 Şubat 2016 at 18:26

    prag sehrine yeni gidecegiz martada orda olacagız gezi için baya aydınlatıcı bilgiye sahip oldum tesekkür

  • Cevap Yaz baharzeynep 01 Mart 2016 at 22:16

    yazınızı çok beğendim ve faydalandım teşekkür ederim

  • Cevap Yaz ahmet 25 Mart 2016 at 00:11

    teşekkürler

  • Cevap Yaz erdinç 14 Haziran 2016 at 20:03

    Gezi öncesi çok aydınlatıcı bir yazı oldu.Teşekkür ederiz Ebru&Erdinç

  • Cevap Yaz SEZER 07 Ekim 2016 at 14:37

    Şahin Merhaba,
    Karlova Vary’ ye geçtin mi , geçtiysen ulaşım hakkında bilgi verebilir misin ?

    Teşekkürler.

  • Cevap Yaz Yavuz Ayas 26 Ekim 2016 at 03:47

    Güzel yazı.emeği geçenlere ve yazana teşekkürler.

  • Cevap Yaz melda 14 Kasım 2016 at 09:47

    çook teşekkürler, iki hafta sonra oradayım. Çok işimi gördü bu yazı..

  • Cevap Yaz Ömer sebahattin 11 Aralık 2016 at 21:30

    Sen tamamen kişisel hobilerini yazmış zavallı bi seyyarsın. Bellide çek lerden nemalanan çıkarcı bi osmanlı torunu. Bu yazdıkların ne Prag anlatıyor ne de sanat. Sıradan her turistin herhangi bir destek almadan göreceği şeyler. İşte sen ve senin gibiler yüzünden buradaki imajımız yerle yeksan. Tüüüüü senin gören gözlerine, Koku alan burnuna ve olmayan beynine

  • Cevap Yaz Elif 19 Mayıs 2017 at 20:55

    Tesekkurler. On numara bir yazi olmus, sagol