Şu yazıyı okuyorsun: Timişoara Gezilecek Yerler
Romanya 16 Şubat 2018

Timişoara Gezilecek Yerler

Ben gezmeyi seven biriyim. Hal böyle olunca en çok sorulan soru “en beğendiğin ülke/şehir neresi?” oluyor. 35 ülkede 150’den fazla şehir gezdim, fakat bugüne kadar bu soruya net bir cevap veremedim. Ama şimdi o sorunun cevabını biliyorum. Benim favori şehrim kesinlikle Timişoara! Çünkü yemyeşil bir şehir. Muhteşem bir mimarisi ve inanılmaz bir tarihi geçmişi var. Genç nüfusu yoğun, gezme konusunda rahat ve tabiki ucuz… Bu yazımda bugüne kadar gezdiğim en güzel şehir Timişoara’da gezilecek yerleri bulabilirsiniz.

Giriş

Transilvanya seyahatim sırasında Arad şehrinin ardından bir sonraki durağım Timişoara oldu. Bulgaristan’da başlayan gezimden 25 gün sonra Timişoara’ya varmış, bu süreçte her gün 35 derece olan hava sıcaklıklarından dolayı oldukça bunalmıştım. Sürekli “geri dönsem mi?” acaba diye düşünüp duruyordum. Çünkü planlarıma göre bundan sonra 2 ay daha gezmeye devam edecektim ve havalar böyle devam ederse gezmek benim için imkansız olacaktı.

Timişoara Tren İstasyonu
Timişoara Tren İstasyonu

Ancak Timişoara’ya geldiğimde hava serinlemiş ve hafif yağmur başlamıştı. Şehirde kaldığım 2 gün boyunca bu şekilde sürdü. Kendimi oldukça mutlu ve huzurlu hissetmiştim. Adeta gezmeye yeniden başlamış ve oldukça keyifli bir gezi çıkarmıştım. Buradan aldığım enerji ile devamında ki 2 aylık seyahatimi tamamlamıştım (tabi kuzeye gittikçe epey üşümüştüm). Bu nedenle 3 aylık seyahatim sırasında gezimden vazgeçmememi sağlayan şehir Timişoara olduğu için bende oldukça özel bir yeri bulunuyor.

Timişoara

Timişoara Gezilecek Yerler
Timişoara Gezilecek Yerler

Timişoara’yı sevmiş olmamın sebebi elbette yağmur yağması ve havanın serin olması değil. Bi kere şehir yemyeşil. Ayrıca çok güzel meydanları ve şehir mimarisi bulunuyor. Bundan dolayı lakap olarak “Küçük Viyana” deniliyor. Bunların dışında küçük bir şehir, gezmesi oldukça kolay ve keyifli. Tabi oldukça ucuz 🙂 Bir de üniversitesinden dolayı tam bir öğrenci şehri ve oldukça hareketli bir gece hayatı var.

Tarihi

Timişoara’da yerleşim bölgedeki diğer şehirler gibi Daçyalılar döneminde başlamış ve Roma İmparatorluğu ile devam etmiş. Bu dönemde isim olarak Castrum Temesiense adı verilmiş. Ancak gerçek anlamda şehirleşmenin 1212 yılında başladığı kabul ediyor. Çünkü yapılan araştırmalar sonucunda şehrin adının resmi kayıtlarda ilk kez bu tarihte geçtiği belirlenmiş.

2021 Avrupa Kültür Başkenti: Timişoara
2021 Avrupa Kültür Başkenti: Timişoara

Şehrin Türkçe ve Macarca adı Temeşvar olarak geçiyor. Geçmişte bu ismi Macarlar vermiş. “Temeş” kelimesi, bu bölgeden geçen “Temeş Nehri’nden (Timiş Nehri)” geliyor, “var” ise Macarca “kale” demek. Yani “Temeş Nehrindeki Kale” veya “Temeş Kalesi” şeklinde çevrilebilir.

Timişoara, 1241 yılında Moğol istilasına uğrayarak yerle bir edilmiş. Ta ki 1315 yılında Macar Kralı I. Karl, yıkılan yerleri tekrar restore ettirerek kendisine bir rezidans yaptırana kadar… Devam eden yıllarda yeni binalar yapılarak bölgeye Macarlar, Bulgarlar, Hırvatlar ve Sırplar yerleştirilmiş.

Şehir Surları
Şehir Surları

Ve Osmanlı dönemi… 1462, 1476, 1491 ve 1522 yıllarında Osmanlı tarafından kuşatılmış, ancak şehrin güçlü surlarını aşılamamış. 1526 yılında Mohaç Muharebesi’nin ardından Timişoara’yı elinde bulunduran Macaristan, Osmanlı topraklarına katılmış ve Timişoara, zorlu bir kuşatmanın ardından ancak 1551 yılında Osmanlı yönetimine geçebilmiş. Stratejik konumu sayesinde Temeşvar Eyaleti kurulmuş ve Belgrad, Budapeşte gibi şehirlerle askeri, ekonomik ve ticari anlamda bir tutulmuş. Bu dönemde kale içerisinde 1200 bina (ev, okul, hamam), kale dışında ise 1500 ev bulunuyormuş.

1775 - 1800'ler Timişoara'sı
1775 - 1800'ler Timişoara'sı

Osmanlı için oldukça önemli olan bu şehir 1718 yılında, Pasarofça Antlaşması ile Avusturya’ya bırakılmış. Devam eden süreçte önce Macarlar, sonra Sırplar ve en son Romanya’nın hakimiyeti altına girmiş.

Timişoara 21 Aralik 1989 protestoları
Timişoara 21 Aralik 1989 protestoları
  • ƒ/1.8
  • 3.99.0mm
  • ISO 64
  • 1/0.058823529411765

Şehir tarihindeki son önemli olay ise, 1989 yılında Romanya Cumhurbaşkanı diktatör Nikolay Çavuşesku karşıtı başlayan protestoların fitilinin ilk defa bu şehirde ateşlenmiş olması. Bu konuda şehirde gezilecek bir müze bulunuyor (yazının devamında görebilirsiniz).

Timişoara Sokakları
Timişoara Sokakları

Timişoara’nın tarihindeki en önemli olaylardan bir diğeri de, 1884 yılında sokaklara aydınlatıcı lambalar (sokak lambaları) konulmuş olması. Bu konuda Avrupa’da sokak lambası kullanan ilk şehir, dünyada ise New York’tan sonra ikinci şehirmiş.

Gezilecek Yerler

Bega Nehri
Bega Nehri

Timişoara turistik olarak 3 bölgeye ayrılıyor. Birincisi, gezilecek yerlerin çoğunun bulunduğu ve şehir merkezi olarak tabir edilen “Cetate (Kale) Bölgesi“. İkincisi, geçmişte şehir ekonomisinin döndüğü, günümüzde çok sayıda terkedilmiş evin ve fabrikanın yer aldığı Fabric (Fabrika) Bölgesi. Üçüncüsü ise turistik olarak bir şey sunmayan ve çoğunlukla insanların yaşadığı Iosefin bölgesi. Gezilecek yerler küçük bir alanda kaldığı için her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Meydanları, ara sokakları, yemyeşil parkları ve sürekli karşınıza çıkan Rega Nehri’yle gezmesi oldukça kolay ve keyifli. Benim 2 günde gezdiğim yerler şu şekilde:

Liberty Square

Liberty Square
Liberty Square

Timişoara’da gezmeye Liberty Square, yani Özgürlük Meydanı ile başlanabilir. Burası şehrin en eski ve kale içinin en büyük meydanı. Etrafını çevreleyen binaların bazıları Osmanlı dönemine kadar gidiyor. En önemli yapılar ve hikayeleri şu şekilde:

Meryem / Aziz Nepomuk Heykeli
Meryem / Aziz Nepomuk Heykeli
  • DSC
  • ƒ/8
  • 20.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.008

1738-1739 yılları arasındaki veba salgını, Timişoara’da yaşayan 6.000 kişiden yaklaşık 1.000 kişinin yaşamına mal olmuş. Salgın sona erdiğinde şehrin belediye başkanı ve dini birlik olan “Aziz Nepomuk kardeşler”, tanrıya şükretmek ve bu olayı anmak için 1756 yılında yukarıdaki heykeli yaptırmışlar. Heykelin kaidesinde Nepomuk’un hayatından görüntüler, etrafında Aziz Sebastian, Rochus ve Karl Borromeus’un heykelleri, üst tarafta melek heykelleri ve en üstte Hz. Meryem’in elinde saflığı temsil eden zambak tutuşu sembolize edilmiş.

Eski Belediye Binası
Eski Belediye Binası
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.008

Heykelin arkasında yer alan kırmızı bina, 1731 yılında inşaa edilmiş ve 1781-1949 yılına kadar belediye binası olarak hizmet vermiş. Eklektik mimaride yapılan ve günümüze kadar çok sayıda restore edilen bina bugün müzik ve tiyatro fakültesi olarak kullanılıyor. Eğer içeriye girerseniz kapının girişinde Osmanlıca bir tabela göreceksiniz. Tabelada bir hamamdan bahsediliyor. Osmanlı döneminde meydanın doğusunda büyük bir hamam bulunurmuş. Onun tabelası olduğu düşünülüyor. Son yıllarda o hamamı bulmak için kazı çalışmaları yapıldığına dair haberler görmüştüm. Hayırlısı 🙂

Garnizon Komutanlığı
Garnizon Komutanlığı
  • DSC
  • ƒ/8
  • 20.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.01

Timişoara’da yer alan en eski yapı, 1727 yılındaki şehir planlamasında gözüken bu bina. Yapılış tarihi belli olmayan, Osmanlı zamanında yapılmış olması muhtemel binada eskiden mutfak, ahır, hizmetçiler ve emirler için odalar, arşiv ve depolar bulunurmuş. Bir dönem Kont Mercy‘nin de yaşadığı bina, günümüzde garnizon komutanlığı olarak kullanılıyor. İçeriye giriş elbette yasak 🙂

Garnizon Komutanlığı’nın çaprazında askeri gazino bulunuyor. Osmanlı döneminde Silahdar Camii’nin bulunduğu yerin üzerine 1775 yılında inşaa edilmiş.

Makri House
Makri House
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.01

Meydanda bahsedeceğim son yer 1788 yılına kadar eski bir Osmanlı konağı olan bu bina. 1803 yılında Romen Makri ailesi bu konağı ve araziyi satın alarak günümüz binasını inşaa ettirmişler. Evin 40 odası bulunurmuş ve bunlar otel odası gibi farklı amaçlarla kullanılmış. Günümüzde binanın alt katında kitapçı bulunuyor, üst katı ise tadilatta.

Victory Square

Timişoara Victory Square
Timişoara Victory Square

Özgürlük Meydanın ardından, Alba Iulia sokağından geçilerek Zafer Meydanı’na (Liberty Square) ulaşılıyor. Şehrin tren istasyonu buraya bir hayli uzak ancak geçmişte trenler burada dururmuş. Çünkü demiryolu trafiği askeriye tarafından kontrol edilir, trenleri izleme ve gerekirse durdurma görevleri bulunurmuş. İstasyon taşınmış ancak yukarıda bahsettiğim askeri binaların bazıları hala bir arka meydanda faal vaziyette.

Zafer meydanın etrafı 19-20. yüzyıllarda şehrin zengin tüccarlarının yaptırdığı saraylarla çevrelenmiş (özellikle fotoğrafın sağ tarafında gözüken binalar). Weiss, Lloyd, Neuhausz, Marbl, Dauerbach, Hilt-Vogel ve Széchenyi Sarayları bunlardan bazıları. Hepsini detaylı anlatmaya gerek yok, alt katlarında cafe ve restoranların bulunduğunu ve öğle yemeği veya kahve içmek için şehirdeki ideal noktalardan birisi olduğunu bilmek yeterli.  Bunların dışında meydanda görülecek önemli yerler şu şekilde:

Kültür Sarayı
Kültür Sarayı

Timişoara Kültür Sarayı (Palace of Culture), Avrupa’nın çeşitli şehirlerine opera binaları inşaa eden Fellner & Helmer tarafından 1875 yılında yapılmış. Dönemin kralı II. Carol, bina yapılırken bir ziyarette bulunmuş ve tam ortada bulunan büyük takın mimari tarzını sormuş. Mimar ise “II. Carol Tarzı” diyerek cevaplamış (buna benzer başka bir olay Paris Operası’nda yaşanmış. Mimar bu sefer III. Napolyon tarzı demiş). Binada geçmişte otel, restoran, cafe, balo salonu ve festival odası bulunuyormuş. 2 defa büyük yangın atlatarak günümüze kadar ulaşmış. Bugün opera ve tiyatro gösterileri düzenleniyor.

Capitoline Wolf heykeli
Capitoline Wolf heykeli
  • DSC
  • ƒ/8
  • 55.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.016666666666667

Meydanın ortasında bronzdan yapılmış Capitoline Wolf (La Lupa Capitolina) heykeli bulunuyor. Bu heykelin nerede insanın karşısına çıkacağı belli olmuyor 🙂 Roma Mitiolojisi’ne göre Alba Longa’nın kralı Amulius, Romulus ve Remus ikizlerini vahşi doğaya bıraktırarak ölüme terketmiş. Ancak dişi bir kurt çocukları bularak onları emzirmiş ve büyütmüş. İkizler büyüdüğünde Roma şehrini kurmuşlar. Dişi kurtun çocukları emzirmesi olayı, 5. yüzyıldan bu yana çeşitli heykeller, resimler, lahitler gibi çok sayıda yere konu olmuş. Timişoara dahil, eğer herhangi bir yerde çocuk emziren kurt resmi/heykeli görürseniz, artık bunun Capitoline Wolf olduğunu bileceksiniz.

Metropolitan Cathedral
Metropolitan Cathedral

Ve geldik Timişoara’nın en popüler yerlerinden birine, şehrin sembolü olan Metropolitan Katedraline. 1919 yılında, Timişoara’nın Romanya’nın bir parçası haline gelmesinin ardından şehre bir katedral yapılması planlanmış. 1936 – 1940 yılları arasında bu plan gerçekleştirilmiş ve şehre fotoğrafta gördüğünüz Metropolitan Katedrali inşaa edilmiş. Ancak tarih dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, katedralin yapımı tam da 2. Dünya Savaşı’na denk gelmiş. Romanya dahil Avrupa’da her yer bombalanırken, tüm ülkeler ekonomik zorluk çekerken bu katedrali yapmak nasıl bir ihtiyaçtan kaynaklanmış, bilemiyorum. Zaten Alman Hava Kuvvetleri katedrale uçaklarla 6 bomba atmış, 5’i patlamamış, 1’i ise sadece küçük bir hasar verebilmiş. Savaşın ardından 1946 yılında katedralin içerisindeki ikonalar tamamlanarak resmi açılışı gerçekleşmiş.

Katedral, zor zemin arazisi nedeniyle 1000 betonarme direk üzerine inşaa edilmiş. Tarz olarak daha önce karşılaşmadığım Moldovya Tarzı (Moldova Sentezi) mimarisiyle yapılmış. Yani ince ve uzun. 83.7 metre yüksekliğiyle günümüzde Timişoara’nın en yüksek yapısı durumunda.

Metropolitan Cathedral
Metropolitan Cathedral
  • ƒ/1.8
  • 3.99.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.2

Kilisenin iç mimarisi de, dış mimari kadar başarılı. Ancak içeride yer alan heykel ve ikonalar için aynı şeyi söylemek biraz zor. Olmamışlar çünkü 😀 Ayrıca alt katında sanat müzesi bulunuyor. Burada 3000 kitap, 800 ikona ve 130 dini obje sergileniyor. Katedrale giriş ücretsiz.

Union Square

Union Square
Union Square

Sırada Timişoara’nın bana göre en güzel meydanı olan Union Square (Piata Unirii), yani Birlik Meydanı var. Yazıda ilk bahsettiğim Özgürlük Meydanı ortada, Zafer Meydanı ve Birlik Meydanı ise şehrin ana meydanına 5 dakikalık yürüme mesafesinde kalıyor. Yani hepsi birbirlerine oldukça yakın mesafedeler.

Birlik Meydanı’nın olduğu yer geçmişte sur içinde kalan bir bölgeymiş. Ancak zamanla şehir surlarının yıkılmaya başlayınca, onarım maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı, 1740’larda bu bölge toprakla doldurulmaya başlanmış. 1700’lerin sonunda, kare plana sahip ve topraktan başka bir şeyi olmayan meydan haline gelmiş. Ardından birazdan bahsedeceğim binalar teker teker yükselmiş. Devamında ki 300 yıl boyunca dinsel, askeri, siyasi ve kültürel olayların (konser, festival vb) yapıldığı bir meydan haline gelmiş.

Holy Trinity (Teslis) Heykeli
Holy Trinity (Teslis) Heykeli
  • DSC
  • ƒ/8
  • 24.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.008

Meydanın ortasında tıpkı Özgürlük Meydanı’nda olduğu gibi bir heykel bulunuyor. Adı Holy Trinity, yani teslis, yani Hristiyanlıkta tanrı (baba), oğul ve kutsal ruhun olduğu üçlemeye verilen ad. 1740 yılında, tıpkı Meryem heykeli gibi Viyana’da yapılarak Tuna Nehri üzerinden Timişoara’ya getirilmiş. Sütunun en üstünde teslis (3 heykel), aşağısında Nepomuk, Kral David ve Azize Barbara heykelleri, kaidesinde ise savaş, açlık ve vebayı temsil eden Aziz Rochus, Aziz Sebastian ve Aziz Carol kabartmaları yer alıyor.

Baroque Palace
Baroque Palace
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.008

Barok Saray, 1886 yılında Rokoko mimarisiyle yapılan ve geçmişte valilik binası, tarım enstitüsü gibi kamu kurumlarınca kullanılan bir bina. 1984 yılından bu yana Sanat Müzesi olarak hizmet veriyor. İçerideki tadilat 27 yıldır devam ediyormuş. Nasıl heybetli bir bina olduğunu siz düşünün artık 🙂

The Catholic Cathedral
The Catholic Cathedral
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.0125

Osmanlı’nın Timişoara’da hakim olduğu süreçte şehirde yaşayan rahiplerin çoğu başta Cenad ilçesi olmak üzere Romanya’nın çeşitli şehirlerinde yaşamışlar. Osmanlı’nın ardından şehre yapılan pek çok şeyden birisi de bu katolik katedral olmuş. 1733 yılında yapımı tamamlandıktan sonra çevre ilçelerden rahipler buraya gelmişler. Ancak bir süre sonra Osmanlı-Rusya arasında 93 Harbi patlak vermiş. Bu gördüğünüz katedral de savaş esnasında askeri depo olarak kullanılmış. Savaşın ardından tekrar ibadete açılmış. Barok mimarisi bulunan katedral, Birlik Meydanı’nda bulunan en önemli yapılardan birisi.

Brück House (en solda)
Brück House (en solda)
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.008

Meydanda bahsedeceğim son yer, 1910 yılında Brück ailesi tarafından yaptırılan bu ev. Yeni sanat ve Viyana Secession tarzında olan bina, bana göre Timişoara’nın en güzel ve en tatlı binası. Girişinde bulunan eczane, binanın yapıldığı dönemden bu yana orada. Ayrıca Brück ailesi günümüzde hala bu binanın sahibi.

Botanical Park

Botanik Park
Botanik Park
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.25

Meydanlardan ayrılarak artık Timişoara’yı çevreleyen yerlere geçiyoruz. Bunlardan ilki, şehir haritasında gezilecek yerler arasında birinci sırada olan ve 10 hektarlık alana yayılmış Botanik Park. Ancak alışkın olduğumuz botanik parkların aksine içerisinde oldukça az (218 farklı) bitki bulunuyor. Alışkın olduğumuz botanik parklarda bu rakam binlerle ifade ediliyor 🙂 Bu nedenle botaniği bir kenara bırakarak, sadece park olduğu için gidilebilir. Dinlenmek ve bir şeyler atıştırmak için oldukça ideal bir yer bana göre.

Museum of Banat

Banat Müzesi (Hunyadi Kalesi)
Banat Müzesi (Hunyadi Kalesi)

Şehrin en popüler müzesi; tarih, arkeoloji, etnografya ve doğal tarih olarak 4 bölüme ayrılan Banat Müzesi. Adını Timişoara’nın bulunduğu Banat bölgesinden alan müze, konum olarak 14. yüzyıldan kalma Hunyadi Kalesi‘nin içerisinde bulunuyor. Ziyaretim sırasında tadilatta olduğu için kapalıydı ve içeriye giremedim. Ancak şehirde gezilecek önemli noktalardan birisi bana göre. Avlusuna giriş yapılabiliyor.

Synagogue of the Citadel

Sinagog
Sinagog

Şehir merkezini gezerken karşımıza çıkması muhtemel başka bir yapı da yukarıda gördüğünüz sinagog. Avrupa’nın pek çok şehrinde olduğu gibi Timişoara’da da Yahudilerin yüzyıllar boyunca yaşamalarına rağmen, 19. yüzyıla kadar herhangi bir yasal ve sosyal hakları yokmuş. Bu hakkı ancak 1850’lerin ortalarında elde edebilmişler. Yeni yasayla birlikte şehrin tarihi merkezine (yazıda bahsettiğim yerlere) girme ve bir şeyler inşa etme hakkı kazanmışlar. Elbette yaptıkları ilk iş ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri bir sinagog inşaa etmek olmuş. 1864 yılında yapılan sinagog, kehribar renginde kerpiçten yapılmış. 2 kulesi olan, at nalı şeklinde giriş kapısı bulunan ve moorish mimarisinde inşaa edilen sinagog, sadece 100 yıldan biraz daha fazla ibadete açık kalabilmiş. Çünkü şehirde yaşayan yahudi nüfusu oldukça azalmış ve 1985 yılında ibadete kapatılmış. En son 2001 yılında alınan kararla sinagog içerisinde Timişoara Filarmoni Topluluğu’nun müzikal performanslar düzenlenmesi kararlaştırılmış. İçeriye turistik amaçlı giriş yok.

Romanian Revolution Museum

Romanya Devrim Müzesi
Romanya Devrim Müzesi
  • DSC
  • ƒ/8
  • 18.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.033333333333333

Sırada 1989 Romanya Devrimi’ni anlatan müze var. Pek çoğunuzun bildiği gibi 1965 – 1989 yılları arasında Romanya’nın devlet başkanı olan Nikolay Çavuşesku, halk tarafından diktatör ilan edilerek, kendisine karşı ülkenin her tarafında protesto gösterileri düzenlenmişti. İşte bu protesto ve ayaklanmaların ilk başladığı şehir Timişoara. Burada başlayan gösteriler dalga dalga ülkenin dört bir yanına yayılarak, oldukça büyük bir halk hareketine dönüşmüş ve sonunda Çavuşesku idam edilmiş. Bükreş yazımda bu konuyu oldukça detaylı anlattığım için burada tekrar yazmaya gerek duymuyorum. Gösterilerin ilk başladığı bu şehre haliyle müze yapılmış ve o dönemden kalma pek çok şey saklanarak sergilenmeye başlamış.

Berlin Duvarı
Berlin Duvarı
  • DSC
  • ƒ/8
  • 22.0mm
  • ISO 100
  • 1/0.033333333333333

Her şeyden önce binanın girişinde aynı dönemlerde yıkılan Berlin Duvarı’nın bir parçası bulunuyor. Bunu görmek gerçekten sürpriz olmuştu benim için.

Müze koridorları
Müze koridorları
Ortası Delik Bayraklar
Ortası Delik Bayraklar
  • ƒ/1.8
  • 3.99.0mm
  • ISO 64
  • 1/0.058823529411765

Müzede önce 15 dakikalık bir video izleniyor. Orjinal dilde, İngilizce altyazılı olan videoda; olayların başlangıcı, halk ayaklanması ve çatışmalar anlatılıyor. Ardından müze geziliyor. İçeride çok sayıda doküman, belge, resim, kıyafet, bayrak vb. sergileniyor (genelde yazı tabi). Giriş fiyatı yetişkin 10, öğrenci 5 Lei şeklinde.

Fabric District

Fabric Bölgesi
Fabric Bölgesi

Buraya kadar anlattığım her şey Timişoara’nın Cetate bölgesinde bulunuyordu. Şimdi başka bir bölgeden, ana merkeze 2 kilometre mesafede yer alan Fabric bölgesinden (Fabrika Mahallesinden) bahsedeceğim.

1800’lerde, Timişoara şehir surlarının bir bölümü hala ayaktayken orta sınıf insanlar kale içi yerine burada yaşamaya başlamışlar. Kısa bir süre sonra şehir nüfusunun yarısı buraya taşınmış ve secession tarzıyla pek çok ev ve fabrika yapılmış. Bugün bir tane olan Bega Nehri’nin (Bega Kanalının), geçmişte oldukça fazla kolu bulunuyormuş -yıllar geçtikte bunlar toprakla doldurularak sokak haline getirilmiş-. Banat bölgesinde kanal yoluyla çok yoğun ticaret yapılıyormuş. Bu nedenle burada 3 büyük fabrikanın yanında; ayakkabı, saraç, kürk, bakır, fırın, kasap ve terzi dükkanları bulunurmuş. Günümüzde bu mesleklerin çoğu bittiği için elbette mahalle ticari bir yer olmanın ötesinde sadece bir yerleşim yeri. Bence binaları kesinlikle görmeye değer. O zamanlar para bol olduğu için muhteşem binalar yaptırmışlar. Ancak günümüzde restorasyon maliyetlerinden dolayı evlerin çoğu boş.


Özet

Timişoara’da benim gezdiğim önemli yerler bu şekilde. Tahmin edeceğiniz gibi her şehirde olduğu gibi daha gezilebilecek çok fazla yer bulmak mümkün. Ortalama 2 günde rahatlıkla gezilebilecek bir şehir. Ben çok beğendim, herkesin seveceğiniz düşünüyorum. Şimdiden iyi seyahatler!

Benzer Yazılar

Yorum Yaz