Ulcinj Gezi Rehberi

Karadağ’ın deniz turizmi açısından yükselen yıldızı Ulcinj (okunuşu Ulçin şeklinde), aynı zamanda benim de 10 günlük Karadağ seyahatime başladığım şehir oldu. 12 bin kişinin yaşadığı bu küçük şehirde bulunan kale ve plajlarla ilgili notlarımı ve tavsiyelerimi bu yazımda okuyabilirsiniz.

Arnavutluk - Karadağ Sınırı ve ben

Ulcinj (Türkçe: Ülgün) Hakkında

Halk Plajı ve Kale (Stari Grad / old town)

Öncelikle Balkan coğrafyasında yaşamın başladığı en eski şehrin Ulcinj olduğu söylenmektedir ancak bu “balkanlarda en eski” lafını pek çok şehrin tarihinde duymuştum. Bu nedenle inanıp inanmamak biraz size kalmış 🙂 Şehirde ilk yerleşim İlirya’lılar tarafından MÖ 4. yüzyılda başlamış ve devamında Roma, Bizans, Venedik ve Osmanlı egemenliğinde kalmış. 1878 Berlin Kongresinden sonra ise Karadağ’a bağlanmış.

Arnavutluk sınırında bulunan Ulcinj’de 12 bin kişi yaşamaktadır ve şehir nüfusunun büyük bölümü Arnavut Müslümanlardan oluşmaktadır.

Gezilecek Yerler / Yapılacak Şeyler

Ulcinj gezilecek yer bakımından zengin bir şehir değil. Burası tamamen “rahat ve huzurlu” bir tatil yapmak isteyenlere hitap ediyor. Ancak bu gezilecek yeri yok demek değil elbette 🙂 Şehirde “stari grad” yani küçük bir old town (daha doğrusu kale) bulunuyor. İlk olarak İlirya’lılar tarafından etrafı surlara çevrilen kaleyi devamında gelen tüm krallıklar kullanmışlar. Ancak 1979 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucu içerisindeki pek çok şey yıkılmış.

Ulcinj Kalesi ve Adriyatik Denizi

Depremden sonra devam eden yıllarda kalenin pek çok bölümü restore edilmiş. Bugün içerisinde çok fazla restoran ve otel bulunuyor. Özellikle bazı restoranlar harika bir deniz ve şehir manzarası sunuyorlar. Bir akşam yemeğinizi mutlaka burada yemenizi ya da en kötü bira/kahve içmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Renkler ve zevkler meselesinden yola çıkarak restoran tavsiyesi veremeyeceğim, kaleye girin ve her yerini dolaşın. Zaten giriş yaptığınız kapıdan çıkacağınız için tekrar geri döner ve en beğendiğiniz restorana gidersiniz. Ayrıca pek çok restoranın kapısının önünde fiyat listesini gösteren menüler var. İnceleyin, gerekirse içeriye girip biraz manzaraya bakın. Pek çok garson beni içeriye çağırıp “gel manzaraya bakıp fotoğraf çek” falan demişlerdi. Oldukça iyi yani 🙂

Örnek bir restoran 🙂
Müze bölümü

Kalenin en ucunda bir adet müze bulunuyor. Burası tek bir bina değil, kalenin en önemli ve depremden büyük oranda sağ çıkan bölümü. İçerisinde kilise, cami, bir zamanlar kölelerin satıldığı köle pazarı (slave market), arkeoloji müzesi, etnografya müzesi ve fotoğraf galerisi gibi bölümler bulunuyor. Buraya giriş 2 Euro ancak ben giremedim. Çünkü bozuk param yoktu ve görevli ablaya 20 Euro verdim. Onda da bozuk olmadığı için biraz bekle ya da sonra tekrar gel istersen dedi. İçimden “ulan 20 euroyu bozamıyon ve tekrar gel diyon” diye geçirdim ve tekrar gitmedim tabiki. Şahsen başka birisi olsaydı böyle bir durumda “geç benden olsun” derdi ancak neden öyle yaptı bilemiyorum. O yüzden bende meraklısıymışım gibi gitmedim tekrar. Tabi sonradan düşününce neye trip attığımı anlamadım 😀 Neyse…

Restoranın birinden Ulcinj manzarası

Başka bir anımı daha anlatayım. Kaledeki restoranların birinin önünde bekleyen bir garson kızla tanıştım. Bu kız 16 yaşında bir lise öğrencisiymiş ve yaz tatili dolayısıyla restoranda çalışıyormuş. İlk başlarda İngilizce olarak başlayan konuşmamız ben Türk’üm dedikten sonra Türkçe devam etti. İster inanın, ister inanmayın bu arkadaşımız toplam 5 dil konuşabiliyormuş ve Türkçe’de bunlardan birisiymiş (16 yaşında daha!!). Merak edip Türkçe’yi nasıl öğrendiğini sordum ve Karadağ’da pek çok TV kanalında Türk dizilerinin yayınlandığını ve bunları izleyerek öğrendiğini söyledi. Ancak öyle çat pat değil, bildiğiniz ne sorduysam anladı ve cevap verdi 🙂 Karşımda Türk varmış gibi konuştum. Aynı şekilde Türkçe’nin dışında İtalyanca, Almanca ve Fransızca’da konuşabiliyormuş.

Kale içerisindeki sokaklar

Ulcinj’e seyahat etmek istiyorsanız, kaleyi gezdikten sonra kendinizi plajlara atabilirsiniz. Sabah kale, öğleden sonra deniz-kum-güneş üçlüsü harika bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Benim zamanım olmadığı için, daha doğrusu Arnavutluk’ta bu işi fazlasıyla yaptığım için sadece kaleyi gezmekle yetindim ve tabiki plajlar hakkında bilgi aldım 🙂

Adriyatik Denizi..

Ulcinj’de kalenin hemen alt tarafında, şehir merkezi diyebileceğim yerde bir adet plaj bulunuyor. Burası halk plajı ve ücretsiz. Ancak çok küçük olduğu için biraz kalabalık oluyor. Buradan düz devam ederseniz (Arnavutluk yönüne doğru 😀 ), 3-4 km uzunluğunda küçük bir orman karşınıza çıkacak. Ormanın alt bölümünde iki adet plaj daha bulunuyor. Bir kısmı sadece kadınlara özel (ladies beach), diğer kısmı ise çıplaklar plajı (nudist beach) şeklinde.

Şehir merkezindeki halk plajı
Şehir merkezindeki halk plajı

Eğer az önce bahsettiğim ormanı geçerseniz şehrin en büyük plajını göreceksiniz. Bu plaj 7-8 km uzunluğunda var sanırım. Devamında ise bir ada bulunuyor ve burada da bir adet çıplaklar plajı var. Artık size hangisi uygunsa birine gidebilirsiniz. Zamanınız ya da aracınız yoksa şehir merkezinde bulunan halk plajı da fazlasıyla işinizi görecektir.

Ulcinj’de gece hayatı ise kale ve çevresinde akşam saatlerinde oldukça hareketli. Bu bölgede pek çok pub ve bar bulunuyor. Yaz aylarında gece geç saatlere kadar hareketli bir yer olduğunu düşünüyorum.


Karadağ’ın yükselen yıldızı Ulcinj ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Fazla zamanımın olmamasından dolayı şehirde bir gün kaldım ancak tekrar gitmek istiyorum. Özellikle kaledeki müzeyi gezmek için 😀 Seyahat edeceklere şimdiden iyi seyahatler diliyorum.

Yorum Yaz

Yorumlar

Mehmet usta
12 Aralık 2015

Benim orta halli Türk lokanta sı açma niyetim var döner pizza vs yazları çok yogunmuş

Şahin Doğan
14 Aralık 2015

Evet öyle. Budva’nın çok kalabalık olmasından dolayı pek çok kişinin yeni keşfettiği bir yer orası. Güzel yatırım olabilir 🙂

Sequ’nun Seyahatnamesi
19 Mayıs 2016

Sebebini anlamadigim sekilde az once bahsettigin arkeoloji muzesine ucretsiz girdim ve ciktim. Bilet 2 euro yaziyor ama kapilar acik olmasina ragmen kimse yoktu. Ben de rahatca dolastim ve ciktim 🙂

Şahin Doğan
19 Mayıs 2016

Muhtemelen görevli orada değildi ya da artık ücretsiz yaptılar 🙂

Emre Y
20 Haziran 2016

Yazı için teşekkürler. Benim sorum Arnavutluk Karadağ geçişi hakkında olacak. Aracı nereden kiraladınız. Ne gibi işlemler yapmanız gerekti ve geçiş sırasında sıkıntı yaşadınız mı? Ucuz uçak bileti sebebiyle Tiran’dan Karadağ’a geçmeyi planlıyoruz. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Şahin Doğan
20 Haziran 2016

Selam Emre. Arnavutluk-Karadağ geçişi için toplu taşıma bulmak oldukça güç. Ben korsan taksi kullanmıştım.

emel
27 Haziran 2016

Biz 1 yaşındaki çocuğumuzla gideceğiz Karadağ’a. Çocukla gezenlere vereceğiniz tavsiyeler var mı acaba?Küçük çocuklarıyla, bebekleriyle gezenlere rastlamış mıydınız?Teşekkür ederim…

Şahin Doğan
27 Haziran 2016

Merhaba. Ulcinj için soruyorsanız fazla turistik ve kalabalık bir şehir değil zaten. O nedenle çocukla gezmek problem olmayacaktır.

Nur
28 Ağustos 2016

Teşekkürler Biz de ailecek Karadagdayız. Dün Budvadaydık suyu aşırı soğuktu önümüzdeki hafta da Ulçine gidiyoruz 1 haftalığına, Ulçinde yine Deniz suyu soğuk mudur?

Şahin Doğan
29 Ağustos 2016

Haliyle 🙂