Şu yazıyı okuyorsun: Romanya Vizesi ile ilgili Bilgiler
Romanya 14 Temmuz 2014

Romanya Vizesi ile ilgili Bilgiler

Geçtiğimiz aylarda yaptığım Romanya (Bükreş ve Braşov) seyahatim için vize gerekmişti. Hali hazırda Schengen vizem olmadığı için, mecburen gidip Romanya vizesi aldım. Romanya vizesine nasıl başvurulduğu, başvuru ücreti ve başvuru sonucunu ise bu yazımda anlattım.

Romanya, 2007 yılında Avrupa Birliği’ne girmiş bir ülke. Ancak geçerli kriterleri karşılayamadığı ve Romen hükümetinin yaptığı yolsuzluklardan dolayı henüz Schengen alanına kabul edilmemiş. Bu nedenle, Romanya’ya vize başvurusunda bulunduğunuz zaman, ülke vizesi yani sadece Romanya’da geçerli bir vize alacaksınız.

Ancak Şubat-2014’den itibaren, yapılan anlaşma gereği eğer geçerli bir Schengen vizeniz varsa, Romanya’da 5 güne kadar vize süreniz boyunca kalabiliyorsunuz. (son güncelleme: vize süreniz kadar.)

Gerekli Evraklar

Romanya vizesi:

  • C/TU: Turistik
  • C/VV: Aile/Akraba Ziyareti
  • C/A: Ticari
  • C/TR: Nakliye
  • C/SP: Spor faaliyetleri
  • C/ZA: Kültürel, bilimsel ya da gönüllülük hizmeti

olarak çeşitlendirilmiş. Ayrıca “kısa süreli”, “uzun süreli” ve “eğitim amaçlı” vize çeşitleride bulunmakta.

Ben turistik (C/TU) vize aldığım için ondan bahsedeceğim. Romanya’ya turist olarak gidecekseniz;

  • Başvuru Formunun doldurulması (İndirmek için Tıklayınız),
  • Konaklanacak yerin (otel, hostel vb.) rezervasyonu,
  • Gidiş-Dönüş uçak, otobüs ya da tren bileti çıktısı,
  • Kalınacak gün sayısı kadar geçerli Sağlık Sigortası çıktısı (bankadan yaptırılacak),
  • Banka hesabı ekstresi (son 3 aylık olması yeterlidir, bankadan alınacak), Hesabınızda en az 500 Euro ve kalınacak her gün için 50 Euro olması gerekmekte (Euro’nun güncel kurdan TL Karşılığı),
  • Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Şirketten alınacak maaş bordrosu (son 3 aylık),
  • İşveren tarafından imzalanan dilekçe (Şirketimizde çalışan XX’in YY – ZZ tarihleri arasında ülkenize yapacağı seyahat için gerekli vizenin verilmesini arz ederiz şeklinde),
  • SSK işe giriş bildirgesi ve SSK hizmet dökümü (şirketten alınacak)

Romanya Vizesi için bunlar yeterlidir.

Vize Başvurusu

Evraklarınızı hazırladıktan sonra eğer İstanbul Romanya Konsolosluğu’na başvuru yapacaksanız, randevu almadan direk gidebilirsiniz. Vize başvuru departmanı hafta içi 09:00 – 13:00 saatleri arasında (cuma günleri 12:00’ye kadar) hizmet veriyor.

Yapılacak iş oldukça basit. Konsolosluğu bulduktan sonra (ön tarafında Romanya bayrağını göreceksiniz zaten) giriş kapısının önüne giderek zili çalıyorsunuz ve içeride bulunan güvenlik kapıyı açıyor. Vize başvurusu için geldiğinizi söyledikten sonra X-ray’den geçip içeriye giriyorsunuz.

İçeride sıra numarası veren bir adet makina bulunuyor. Öncelikle burdan sıra numarası almanız gerekiyor, sonrasında ise ekrandan takip ederek sıranızın gelmesini bekliyorsunuz. Sıra size geldikten sonra içeride bir odaya geçerek, evraklarınızı görevli kişiye teslim ediyorsunuz. Bana sadece seyahat tarihimi ve 7 günlük vize yeter mi diye sormuşlardı. Sonrasında ise görevli başvuru formunda yazdığınız bilgileri önündeki bilgisayara giriyor. Eğer evraklarınız tamamsa size bir makbuz veriyor ve vize başvuru ücreti olan 60 Euro’yu Citibank Gayrettepe şubesine yatırmanızı istiyor. Bir de pasaportunuzu alacağınız tarihi söylüyor. Ben perşembe günü başvurmuş, salı günü pasaportumu almıştım.

Citibank Gayrettepe şubesi, Astoria AVM’nin bulunduğu yerde, Şişli Belediye Binasının girişinin yan tarafında bulunuyor. Gayrettepe metrosuna oldukça yakın. Buraya konsolosluktan aldığınız makbuzu verdikten sonra bir form dolduruyor ve 60 Euro ücreti ödüyorsunuz. Ancak bankanın bu şubesi TL ile ödeme kabul etmiyor ve garip bir şekilde bankada parayı Euro’ya da çeviremiyorsunuz. Bu nedenle çevrede döviz bürosu aramıştım. Parayı yatırmaya gitmeden önce yanınıza 60 Euro almanızı tavsiye ederim.

Bankaya ödemeyi yaptıktan sonra yeni bir makbuz alacaksınız. Pasaportu teslim etmeye gittiğinizde ise bankadan verdikleri bu makbuzu onlara vererek, pasaportunuzu alacaksınız. Eğer arkadaşımın yaptığı gibi makbuzu kaybederseniz, 20 TL ödeyip yeni makbuz almak durumunda kalırsınız 🙂

Hepsi bu kadar. İyi vizeler ve iyi yolculuklar!

Benzer Yazılar

Yorum Yaz

30 Yorum

  • Cevap Yaz KENAN YETİMOĞLU 24 Haziran 2016 at 10:02

    Şahin DOĞAN bey . Ağzınıza sağlık güzel anlatmışınız. Keşke Oradan da bahsetseydiniz . Hangi otel nasıl ? En uygun nasıl tatil yaparım.

  • Cevap Yaz Mehmet Can 26 Haziran 2016 at 03:32

    Öncelikle merhaba kardeşim, ben bu yaz bir arkadaşı ziyaret için Romanya’ya gitmeyi planlıyorum. Daha evvel vize alan biriyle karşılaşmadığım için soruyorum bu soruyu: vize için rezervasyonu booking.com ya da hostelbookers sitelerinden yapmak yetiyor mu?

  • Cevap Yaz baser guvenc 27 Haziran 2016 at 15:47

    Teşekkürler. Çok faydalı oldu.

  • Cevap Yaz E canbeyazova 12 Temmuz 2016 at 11:46

    Merhabalar,
    Faydalı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık,
    Bilgiler güncel midir diye soracaktım ancak yorumda cevabı aldım. Booking.com rezervasyonu yeterli değil diye biliyordum. O konuda bir soru işareti yok sanıyorum?
    teşekkürler

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 12 Temmuz 2016 at 13:13

      Evet rezervasyon yapmak yeterlidir. Zaten seyahat öncesinde internet üzerinden hemen hemen hiçbir otel için ödeme yapamazsınız, sadece rezervasyon yapabilirsiniz.

  • Cevap Yaz Mehmet 19 Ağustos 2016 at 01:29

    Merhaba,

    Yazı için çok teşekkür ederim.

    Ben de Romanya’ya gitmeyi planlıyorum. Vizeyle ilgili bir şey sormak istiyorum.

    Teslim edecek olduğumuz belgeler arasında, Türkçe olanların İngilizce olarak yeminli tercüman tarafından çevrilmiş olma zorunluluğu var mıdır?

    Teşekkür ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 22 Ağustos 2016 at 17:24

      Merhaba, hayır gerekli değil. Ben Türkçe başvurmuştum.

  • Cevap Yaz Gamze 04 Ekim 2016 at 00:00

    Merhaba , öncellikle yazınız için teşekkürler..
    Vize için ikametgahımızın bağlı olduğu konsolosluğa başvuru zorunlu mudur ? Konu hakkında bilginizi paylaşırsanız sevinirim.

  • Cevap Yaz Gamze 06 Ekim 2016 at 15:39

    Merhaba,vize başvurusu yaptım ancak randevuyu 20 gün sonraya verdiler.Ben ise 25 gün sonraya uçuş planı yaptım. Daha erken olması için ne yapabilirim? Yönlendirirseniz sevinirim .Teşekkürler.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 06 Ekim 2016 at 21:06

      Merhaba, telefon ile ulaşabilir veya aracı kurumlar ile başvurabilirsiniz.

  • Cevap Yaz faruk 18 Kasım 2016 at 01:15

    merhaba,
    randevu almadan gitsek sorun çıkar mı? bizi geri göndermezler dimi!
    evrakları teslim alan görevli Türkçe’mi konuşuyor yoksa İngilizce mi?
    konsolosluk etiler demi?
    teşekkür ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 19 Kasım 2016 at 11:56

      Randevu almadan dış kapıdan girememe ihtimali de var. O nedenle randevulu gitmeni tavsiye ederim. Görevli Türkçe konuşuyor 🙂

  • Cevap Yaz mehmet 17 Aralık 2016 at 16:24

    Merhaba ben 7 gün önce online randevu için başvurdum. Ancak hala tarih vermediler. Vize tarihine yakın randevu veriyoruz dediler mail de. Sinav haftam var ocak ayında ve vize için 16 ocak yazmıştım. Ne yapmak gerekir konsolosluğu aramam lazım mi eğer verdikleri güne gidemicek olursak ?

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 17 Aralık 2016 at 22:35

      Konsolosluğu arayarak randevu tarihini değiştirebilirsin.

  • Cevap Yaz adem 01 Ocak 2017 at 19:23

    merhabalar yardımınız için teşekkürler. ben int formu doldurdum ancak bana randevu tarihini bean eden bir belge yada mail gelmedi ne yapmam gerekir şimdiden yardımınız için çok teşekkürler.

  • Cevap Yaz sems 10 Nisan 2017 at 17:03

    Merhaba, eviza’dan gerekli belgeleri yükledim ve 1 saat sonra randevu tarihi verdiler. fakat internet üzerinden yaptığım başvurunun dökümünü bilgisayara yüklemedim. Bu sıkıntı yaratır mı acaba? Çok Teşekkürler..

  • Cevap Yaz mehmet 19 Temmuz 2017 at 12:59

    sadece bu evraklarla mı gittiniz. Bazıları işyeri faaliyet belgesi de istiyor.

  • Cevap Yaz Murat Özçelik 16 Ağustos 2017 at 17:09

    Merhaba ben de Romanya vizesi almaya çalışıyorum Erasmus maceram için. E-visa’da tüm yerleri doldurdum, Send File’ye basmadın henüz, ona basınca bana randevu tarihi mi verilecek? Yoksa onu gönderdikten sonra File Number’ı alıp konsolosluğa mı gideceğim? Sistem senin gittiğinden bu yana biraz değişmiş olabilir ama bir fikrin vardır diye düşünüyorum.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 16 Ağustos 2017 at 18:27

      Merhaba. Yanlış yönlendirmeyeyim. Maalesef hatırlamıyorum.

  • Cevap Yaz Mehmet 26 Ağustos 2017 at 11:45

    Merhaba,

    1-9 eylül tarihleri için vize almıştım.

    ancak uçak biletini alırken 2-10 eylül tarihine aldım. daha sonra pasaporta bakınca vizenin süresi 9 eylüle kadar geçerli olduğunu gördüm. uçak biletinin tarihini değiştiremiyorum. 1 gün geç dönmem sorun ilerde Romanyaya yada başka bir ülkeye vize başvurusunda sorun olur mu?

    Saygılarımla
    Mehmet

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 26 Ağustos 2017 at 14:07

      Selam Mehmet. Evet sorun olur maalesef. Pasaportuna işaret koyarlarsa -ki koyarlar- her zaman başın ağrır bu durumdan. O yüzden tedbirli olmanı ve erken dönmeni öneririm.

  • Cevap Yaz osman 04 Eylül 2017 at 20:03

    Merhaba, vize ücretini hangi bankaya yatırabilirim ve randevuya gitmeden önce mi yatırmam gerekli? Bu konu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 07 Eylül 2017 at 22:06

      Selamlar. Başvurduktan sonra yatırılıyor. Form verecekler, onunla gidip bankaya ödeme yapman gerekecek.

  • Cevap Yaz Erhan 08 Eylül 2017 at 21:50

    Yazinin tarihine bakmadan soylediklerinizi yaptim ve konsolosluga gittim bana randevusuz islem yapilmadigini basvurunun internetten yapildigini soylediler. Basvuruyu da 12 gun sonrasina verdiler ucak biletlerim ve rezervasyonum yandi. Baska kisilerinde basina gelmesin diye yaziyorum. Ya yaziyi guncelleyin yada yayindan kaldirin lutfen.

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 10 Eylül 2017 at 22:11

      Selam Erhan. Üzüldüm senin adına. Genel olarak uçak-ulaşım-vize gibi konularda önceliğin resmi kaynaklar olsun her zaman. Gelecek süreçte 2 yılı geçmiş yazılar için bu şekilde bir uyarı metni koyacağım. Bilgilendirme için ayrıca teşekkürler.

  • Cevap Yaz Buse 05 Kasım 2017 at 16:38

    Merhaba ben ssk sgk belgem için ik ya danıştım fakat e devletten alıcaksınkz dediği için geçiştirdiler acaba bu şekilde problem yaşarmıyım ? E devlet üzerinden alsam? ve tüm evrakların türkçe olması gerçekten problem çıkarmıyormu ilk vize talebim olucak red olmasını istemiyorum çünkü yardımınız için şimdiden tik ederim

    • Cevap Yaz Şahin Doğan 05 Kasım 2017 at 18:07

      Evet, kendi sigorta belgeni e-devletten alacaksın. İK’dan SGK işe giriş bildirgesi alman gerekiyor. Bu belgede tüm çalışanların SGK girişleri gözükür (maaşları vs.). Ancak firmalar sana belgeyi verirken hepsini gizlerler ve sadece senin adının gözüktüğü belge verirler.